Смекни!
smekni.com

Територіальна організація туристичної галузі Північної та Латинської Америки (стр. 14 из 25)

Для того щоб інтерес до тематичного парку з роками не пропав, необхідно періодично обновляти атракціони. У цілорічно працюючих парках строк їхньої експлуатації звичайно становить три-чотири роки, після чого вони заміщаються більше досконалими засобами розваг. Сезонні парки, істотно обмежені у фінансових можливостях, регулярно видозмінюють атракціони й організують нові тематичні вистави.

Завдяки систематичному відновленню атракціонів і розважальних програм тематичні парки формують постійну клієнтуру й підтримують широкі туристські потоки. Разом з тим деякі з відвідувачів сприймають закриття окремих самих улюблених атракціонів як дійсну втрату й більш ніколи не приходять у парк. Так, демонтаж атракціону «Міккі Бесдейленд» у парку «Дісней Уорлд» виявився справжнім потрясінням для частини відвідувачів. Через деякий час спеціально для фанатів «Дісней Уорлд» відкрив сторінку в Інтернеті «Лост Уорлд» («Втрачений світ»), на якій можна знайти зображення старих, колись дуже популярних атракціонів.

Прибуток тематичних парків складаються від продажу квитків (основна стаття - до 70% всіх надходжень), харчування, реалізації сувенірної продукції й іграшок. У парках продається величезна кількість сувенірів, як правило, із символікою парку [65].

Втриматися на ринку й досягти успіху тематичні парки змогли також завдяки глибокому й всебічному проробленню проектів їхньої організації, відточеним прийомам маркетингу, сполученню розмаїтості й простоти в пропозиції послуг, досягненню стабільності й високої якості обслуговування відвідувачів, створенню кваліфікованої й зацікавленої менеджерської команди, забезпеченню чистоти й порядку, яким приділяється велика увага. Підтвердженням цього служать слова У. Діснея, адресовані продовжувачам його починань: «Дайте людям усе, що ви можете дати. Підтримуйте ідеальну чистоту. Будьте дружелюбні. Зробіть це місце самим веселим місцем на землі» [55].

У цей час тільки в США налічується більше 600 тематичних парків. Столицею «Країни мрій» стала Флорида. У цьому штаті розміщаються кращі тематичні парки не тільки Америки, але й усього світу: «Дісней Уорлд» й «Юніверсал Стьюдіос». Вони неодноразово вдостоювалися престижних премій у сфері світового туристського бізнесу у відповідній номінації [64].

Американські тематичні парки є самими популярними у світі - понад 90 млн. відвідувань в рік. Так, тематичний парк «Уорлдс ов Фан» у Канзас-Сіті, штат Міссурі, приймає гостей із всіх 50 штатів Америки й 65 держав світу, а в парку «Дісней Уорлд» можна почути будь-яку іноземну мову [56].

4.1.5 Туроператори й турагенти

У секторі туризму ключовою ланкою в ланцюзі посередників, що доводять туристський продукт до кінцевого споживача, є турагент. Через нього здійснюється продаж значної частини туристських поїздок, насамперед за кордон. Практика свідчить, що придумати й розробити цікавий маршрут подорожі дуже просто, набагато складніше знайти споживача. На турагентів лягає саме важке завдання - залучити клієнта й умовити його поїхати саме в даний тур, а вже потім укласти з ним договір, одержати гроші, оформити паспорт, візи, квиток, видати ваучер, відправити в поїздку й повернути додому в цілості й неушкодженості, а на заключному етапі, може, одержати від нього подяку [22].

По характеру здійснюваних операцій турагент є роздрібним продавцем. Класичний турагент не створює свої власні туристські продукти, а займається їхнім перепродажем. Він реалізує послуги кінцевим споживачам - туристам - для їх особистого некомерційного використання.

Турагенти виконують дві головні функції. Відповідно до визначення ВТО, основний напрямок їхньої діяльності складається в наданні інформаційних послуг. Тільки 48% клієнтів знають, куди б вони хотіли відправитися в поїздку, 35% мають нечітке уявлення про це, а 17% не мають його зовсім. Турагенти інформують потенційних покупців про туристські райони, розклад руху транспорту, варіанти розміщень, розцінках, що діють і допомагають зробити зразковий кошторис витрат на подорож.

Друга функція турагента - збут туристських послуг, що надаються перевізниками, об'єктами громадського харчування, засобами розміщення й іншими підприємствами індустрії туризму. Вона включає різні посередницькі операції. Турагент реалізує квитки на всі види транспорту, бронює місця в готелях й іншій базі розміщення, здає автомобілі в оренду, замовляє екскурсії, оформляє виїзні документи, здійснює страхування туристів, робить обмін валюти, видає дисконтні картки, продає туристську літературу й сувеніри, робить обробку фотоплівок і т.д. Крім окремих туристських послуг, турагент реалізує повні, комплексні їхні пакети - тури. Серед перерахованих операцій особливо варто виділити продаж авіаквитків.

За різними оцінками, у світі налічується від 20-30 до 70 тис. турагентств.

В основній масі турагентства являють собою невеликі компанії з незначним капіталом й обмеженим ринком. Вони не мають сил зробити скільки-небудь помітний вплив ні на постачальників, ні на поводження покупців. Переважна їх частина має однакову структуру й розмір, пропонує подібні туристські продукти по приблизно рівних цінах [21].

У США у 2003 році налічувалося 32,5 тис. турагентств, з них 19,5 тис., або 60% відносилося до малого бізнесу. У таких фірмах зайнято від трьох до п'яти чоловік. Це директор, агенти, що приймають клієнтів, що консультують їх і здійснюють продаж туристських послуг, а також секретарі, що виписують рахунки й виконують кур'єрську роботу. Цікаво, що власниками половини малих турагентств є жінки.

Великі роздрібні туристські фірми були й залишаються як і раніше нечисленними. Тільки 3% турагентств США мають річний оберт, що перевищує $15 млн. Тим часом вони забезпечують основний обсяг продажу. На 50 провідних американських компаній доводиться третина всіх послуг, реалізованих турагентами США [52].

Переважна частина роздрібних продавців туристських послуг США розташована в містах із чисельністю населення 50 тис. чоловік і більше або в приміських районах. Тільки 9% їх перебуває в невеликих населених пунктах і сільській місцевості. Розміщення турагентств в основних рисах збігається з розміщенням великих міст, міських агломерацій і мегаполісів.

Положення на північноамериканському ринку турагентів є типовим і його характеристикою в головному може бути поширення на інші туристські регіони світу [65].

Туроператори. Поряд з роздрібними агентами важливу роль у товаропровідному каналі грають оптовики. Ці комерційні посередницькі підприємства займаються закупівлею товарів (послуг) і їхнім збутом через мережу роздрібних торговельних точок. У сфері туризму найбільш великим оптовим продавцем є туроператор. Він виступає генератором організованого туризму, і йому приділяється особливе місце в справі формування ринку туристських послуг.

Головним напрямком діяльності туроператорів стала розробка туристського продукту, розрахованого на масовий споживчий попит. Оптовики комплектують серійні набори послуг, реалізовані туристами у єдиному пакеті (пекідж-тури) шляхом стандартизації маршрутів поїздок, програм і комплексу обслуговування. За рахунок стандартизації й масовості свого продукту вони досягають зниження витрат обігу, а отже, і цін, що дозволяє їм виходити на ринок з конкурентноздатною пропозицією.

Перш ніж приступити до формування туристського продукту, туроператор повинен скласти чітке уявлення про те, на який ринок він збирається вийти із пропозицією, хто стане його основним клієнтом, які мотиви й стимули будуть ним рухати при покупці пропонованих турів. Для відповіді на ці й інші питання туристські фірми проводять маркетингові дослідження. Вони дозволяють окреслити територіальні границі перспективних ринків збуту, виділити соціальний склад клієнтури, установити найбільш привабливі види туризму для конкретного територіального або соціального ринку, визначити кількісні параметри туристських потоків і т.д [21].

Важливим джерелом інформації для туристської фірми при аналізі й оцінці нею ринкового потенціалу служать видавничі матеріали, статистичні дані, експертні висновки, рекламні оголошення. Непогані результати дають вибіркові опитування населення.

На другому етапі туристський продукт здобуває більш чіткі обриси. Керуючись інтересами й запитами споживачів, виявленими в ході маркетингових досліджень, туроператор приступає до розробки змісту тура. Він, зокрема, визначає: країну подорожі й вид туризму, сезон і тривалість поїздки, маршрут, тобто перелік пунктів, відвідуваних туристами під час подорожі, загальну кількість групових й індивідуальних турів, пакет і класність послуг. Другий етап роботи завершується підготовкою серій конкретних турів для наступного обговорення з партнерами.

На третьому етапі туристська фірма вибирає партнерів, веде з ними переговори, погоджує умови обслуговування туристів й укладає угоди. Пошук учасників спільної діяльності не представляє особливої складності. Постачальники туристських послуг: транспортні компанії, засоби розміщення, підприємства громадського харчування, об'єкти розваг й інші - охоче йдуть на контакт із туроператорами, розраховуючи одержати від них вигідні пропозиції й замовлення. Важливо, щоб партнери були надійними, мали гарні ділові якості й забезпечували високий клас обслуговування за доступними цінами.

Після того як партнери обрані, угоди укладені, наступає один із самих відповідальних етапів розробки туристського продукту - установлення його продажної ціни.

Із установленням ціни процес створення туристського продукту підходить до завершення. Туроператору залишається тільки включити розроблений тур у свій каталог, щоб забезпечити йому широку рекламу [20].

Кращою перевіркою якості роботи туроператора є реакція покупця на пропозицію туристської поїздки. Гарний збут означає, що вона відповідає запитам споживачів, а організатор знайшов свою ринкову нішу. У противному випадку в тур необхідно внести виправлення.