Смекни!
smekni.com

Територіальна організація туристичної галузі Північної та Латинської Америки (стр. 19 из 25)

Якщо Вам доведеться відвідати будинок канадця, то найкращим подарунком будуть квіти, цукерки або спиртне.

Кращий вид транспорту в Канаді між основними містами країни – авіація. Аеропорти є в усіх великих і середніх містах, а також у багатьох невеличких містах і поселеннях [56].

Розміщення. Вибір місця для ночівлі дуже широкий – «готелі», «мотелі», «туристичні табори», будь – які варіанти «BedandBreakfast» (постіль, сніданок).

В літні місяці можна зупинятись у студентських містах. Канада володіє однією з кращих у світі системою кемпінгів. Міста для туристів діють біля всіх найбільших міст і в багатьох парках провінцій.

Канада-гірськолижна. Канада входить в елітну родину гірськолижних країн завдяки перемогам її спортсменів і авторитету канадських зимових спортивних центрів, де постійно проходять найбільші змагання, навіть до етапів Кубка світу.

Канадські станції являються наче продовженням американських, як в Аппалачах (в провінції Квебек навколо Монреаля), так і у скелястих горах (Уістлер, Банф, Лейк-Луіз). Якщо станції навколо Монреаля ще можуть являти цікавість для українців там працюючих, то Уістлер або Банф знаходяться в такій канадській глибині, що про них відомо лише спортсменам-гірськолижникам. Між тим Уістлер - новий і найвідоміший гірськолижний центр Західної Канади, перепад висот тут сягає півтора кілометра.

Від Банфа до найближчого великого міста Калгарі значно ближче, хвилин сорок їзди, до того ж поруч спортивні станції Лейк – Луіз і Саншайн Вілладж, що разом складе 223 траси на любий смак [63].

Історико –культурна спадщина. В Оттаві - Канадський музей природи, Національний музей науки та техніки, Національна галерея Канади, в Уайтхорсі - музей Мак – Брейда, в Ванкувері – Морський музей, музей Ванкувера і художня галерея, ботанічний сад, морський акваріум. В Налаймо – Етнографічний музей, парк петрогліфів, у Вікторії – Музей класичних автомобілів, в Едмонові – Музей дерев’яного зодчества, в Сакстауні – Український музей Канади, у Вінніпезі – Музей людини та природи, зоопарк. В Портаж-ла-Прері – історичне поселення індійців, Музей освоєння Канади в стародавньому форті, в Гамельтоні – Королівський ботанічний сад, в Торонто – Королівський музей, художня галерея та багато інших.

Торонто (3,9 млн. жителів) розташований на березі озера Онтаріо. Він виник в 1739р. і швидко став центром Англійської Канади. Це головний суперник Монреаля. Роль Торонто зростала із заміною В Канаді англійського впливу на американський. З точки зору зв’язків із США Торонто і його оточення мають безсумнівні переваги над Монреалем. Зараз Торонто став головним банківським, фінансовим і бізнесовим центром Канади. Велика його роль в у транспортних зв’язках, комунікаціях, науці, культурі й спорті. Це найбільший за кількістю жителів і промисловим виробництвом метрополітен країни.

Структура промисловості Торонто різноманітніша і сучасніша, ніж у Монреалі. На першому місці стоїть машинобудування. Значне місце займає новітня високотехнологічна продукція. Розвинені харчова (м’ясопереробна, консервування овочів та фруктів), поліграфічна галузі та кіно індустрія. Навколо Торонто утворилося найбільше в Канаді зосередження невеликих міст з металургійними, металообробними, машинобудівними, нафтопереробними і нафтохімічними заводами. Тут знаходиться вся атомна енергетика, всі 7 центрів канадського автомобілебудування, в тому числі Уінсор – цей «Детройт Канади», в якому виготовляється ¼ автомобілів країни.

Значення Торонто і його оточення в Канаді підкреслює отримана ними назва – «Золота підкова». Торонто вважають найбільш американським містом Канади. В ньому чимало хмарочосів, швидкий темп життя, різноманітний етнічний склад жителів, серед яких багато недавніх іммігрантів.

Неподалік від Торонто на кордоні Канади і США, знаходяться відомі Ніагарські водоспади, які щороку відвідують до 20 млн. туристів.

Торонто займає п’яте місце за розмірами прибутку від туризму в бюджеті країни [62].

Оттава (920 тис. жителів) лежить на берегах однойменної річки – притоки річки Святого Лаврентія на кордоні між двома головними провінціями країни – Квебек і Онтаріо. В 1867 р. вона стала столицею домініону і далі розвивалася за генеральним планом саме як столиця. Це дуже охайне і приємне для життя місто. Державні службовці становлять 1/3 працюючого населення. Розвинені також харчова, поліграфічна, а останнім часом і електронна промисловість. В місті багато наукових закладів, музеїв і парків.

Оттаву можна назвати містом мостів, їх більше 20-ти. Пишаються канадці і живописним «Лендстдаун – парком», в якому щорічно навесні висаджується біля 1 мільярда тюльпанів. Значна частина їх була подарована королівською родиною Нідерландів в подяку за проведені роки в евакуації під час другої світової війни.

Архітектура Оттави відображає національний склад населення міста. Центральний готель столиці побудований у стилі французького шато – «Шато Лур’є», а парламент – точна копія англійського біля якого розбито типові англійські газони.

Монреаль (3,3 млн жителів) засновано французами в 1642р. біля порогів на річці Святого Лаврентія. До створення обхідного каналу місто було кінцевим пунктом для морських суден. Вигідне географічне положення щодо Європи і на шляхах колонізації Канади зі сходу забезпечило йому швидке зростання. Монреаль – порт і важливий вузол наземних і повітряних сполучень, торгово – фінансовий, промисловий, науковий і культурний центр.

Монреаль – центральне місто провінції Квебек. Його квартали дивляться на величну річку Святого Лаврентія, яка зустрічається з іншою річкою Оттавою. Музеї Монреаля, як правило, не дуже схожі на музеї. В них активно використовуються ультрасучасні аудіовізуальні засоби і інтерактивна техніка. Музей гумору на бульварі Сен-Лоран 211 рідкісний: ви потрапите то у доісторичний світ, де довідаєтеся про печерну сатиру, то у салун Дикого Заходу, або у кінозалу Часів Великого Німого. Всюди існуючи телеекрани виблискують з обіденної тарілки і навіть із унітазу. Можливо погортати енциклопедію сміху притулившись до великої радіолампи.

Промислова структура Монреаля різноманітна. Старими його галузями є харчова, легка (швейна, шкіряно-взуттєва), меблева, поліграфія і фармацевтика. Після другої світової війни Монреаль став важливим центром нафтопереробки і нафтохімії, а згодом і нових галузей машинобудування (електротехнічна, електронна, аерокосмічна). І все ж як індустрійний центр Монреаль значно поступається Торонто.

Монреаль – головне місто Французької Канади, переважаюче населення в ньому – франко-канадці. Місто зажило слави другого після Парижу франкомовного міста в світі. В його архітектурі, зовнішньому вигляді, способі життя багато що нагадує Францію. Втім, культурне значення Монреаля виходить далеко за межі франкомовної столиці Квебек. Монреаль виконує різноманітні міжнародні функції: в ньому відбуваються міжнародні конференції, виставки. В 1976р. тут проходили Літні Олімпійські ігри. Щороку місто відвідують 6 млн. туристів [39].

За статистичними даними [38] даний регіон (Канада) займає друге місце серед інших досліджуваних макрорегіонів (Рис. 7, 8).

4.2.3 Мексика

Географічне положення: держава в південно-західній частині Північної Америки. Мексиці належать також ряд островів у Тихому океані й у Каліфорнійській затоці. Територія: 1958,2 тис. кв.км. Столиця: Мехіко. Великі міста: Гвадалахара, Монтеррей, Пуебла, Леон. Адміністративно-територіальний поділ: 31 штат і столичний федеральний округ. Державний лад: федеративна республіка. Населення: 98,6 млн. чоловік. Етнічний склад: мексиканці, ацтеки, майя, сапотеки, отоми, міштеки, тотонаки й ін. Офіційна мова: іспанська. Релігія: католицизм. Корисні копалини: Мексика - одна з головних нафтовидобувних країн миру, також багата енергетичними ресурсами, свинцево - цинковими, срібними й мідними рудами. Грошова одиниця : песо [58].

У північній Мексиці субтропічний континентальний клімат з малою кількістю опадів і різких коливань температури, інша територія лежить у зоні тропічного клімату. У горах, наприклад Центральній Месі, повсюдні заморозки. Клімат відрізняється ще й надзвичайно нерівномірним розподілом опадів. Найбільш посушливими є Каліфорнійська пустеля, Сонора й Північна Меса, зате кількість опадів збільшується на південно-східних рівнинах. На території Примексиканської низовини випадає до 2000мм опадів у рік.

Природні ресурси. Майже дві треті країни займає Мексиканське нагір'я із внутрішнім плоскогір'ям, що розділено на дві частини: Північну й Південну Меси (меса - стол; висота 600 - 2000м). У Центральній Месі розташовується поперечна Вулканічна Сьєрра. Там же перебуває найвища точка країни - вулкан Орісаба (5700м). Для цього району Мексики характерна висока вулканічна активність. Рівнини Юкатана складені вапняком. На тихоокеанському узбережжі вузькі низовини чергуються зі стрімчастими скелястими берегами. Ацтеки розробляли природні копи срібла. На Теуантепекському перешийку перебувають поклади самородної сірки й сірчані джерела. Зараз тут перебуває важливий бальнеологічний курорт на геотермальних водах.

Більша частина країни розташована на великому Центральному плато, що розкинулося між гірськими ланцюгами - Західна й Східна Сьєрра-Мадре. Місцями висота плато досягає 3000 метрів над рівнем моря. Північна частина країни лежить в основному в пустелі, а в південній частині перебуває досить родюча Мексиканська долина. Незважаючи на виверження вулканів і постійну погрозу землетрусів, більшість населення перебуває саме тут.

На узбережжі Мексиканської затоки й Тихого океану розкинулися низовини, покриті тропічною рослинністю. На заході перебуває гористий півострів Каліфорнія, де переважною є рослинність пустель, серед якої головне місце займають кактуси. Самою великою рікою є прикордонна зі США Ріо-Браво-дель-Норте.