Смекни!
smekni.com

Територіальна організація туристичної галузі Північної та Латинської Америки (стр. 23 из 25)

Картахена – одне з найбільш гарних міст світу. Воно розкинулося на островах лагуни, перешийках і півостровах. Побудоване у ХVII-ХVIIIст. Місто зберегло дух іспанської архітектури. Будинки побудовані в стилі мудехар, принесеному іспанськими зодчими. Місто називають латиноамериканською Венецією. Туристам показують іспанську фортецю і монастирі ХVI-ХVIIIст.

Попаян - це місто було побудовано іспанськими зодчими ХVI-ХVIIIст. Найбільшою популярністю в туристів користуються зібрання індійської дерев'яної скульптури. У місті живуть креоли, які пишаються своїм іспанським походженням і говорять на самій чистій в країні іспанській мові. У місті збереглася значна частина первісної забудови. Монастирі, церкви, бруковані вулички, викладені кам'яними плитами басейни, фонтани, маленькі круглі площі, будинки з балконами і внутрішніми двориками. Все зберігає зачарування іспанської старовини. Серед найважливіших архітектурних монументів виділяються багато прикрашений кафедральний собор (1538-1586рр), монастирі ХVIст. Сан-Домінго, Сан- Франціско, церква Сан-Педро Клавер (1603р). Туристам показують місцевий монетний двір (ХVІІ ст), Палац Інквізиції (1706-1770рр), головну площу й університет (1824р). Розташована на березі Карибського моря Картахена володіє однією із самих значних фортифікаційних систем у Південній Америці. Тут кидали якоря іспанські галеони, навантажені золотом перед відправленням у Європу. На ринковій площі міста колись шумів один із самих більших невільничих ринків Південної Америки. Місто розділене на три зони: Сан-Педро із собором і декількома палацами в андалуському стилі, Сан-Дієго, у якому жили торговці й представники середніх класів, і Гетсемани - «народний квартал». Тут туристи зможуть поринути в атмосферу міської метушні й відчути колорит перенаселеного екзотичного міста [62].

Історико-культурна спадщина:

Національні парки Колумбії

Долина статуй - історико-культурний заповідник, розташований на висоті 1800м над рівнем моря в північних Андах, в 2,5 км від міста Сан-Августін. Там розташовано 500 величезних статуй (статуї людей, богів, тварин), які витесані з каменю індіанцями в VІ ст. до н.е. Зараз у цьому природно-культурному заповіднику прокладені спеціальні туристські маршрути по зарослій орхідеями долині ріки Магдалени.

Національний парк Лос Катіос розкинувся більш ніж на 72 тис. га в північно-західній Колумбії. Це невисокі пагорби, ліси, вологі рівнини. Тут унікальні умови для збереження безлічі видів тваринних і рідкісних рослин.

Національний парк Сан-Августін.

Гавань, фортеця і група пам'ятників Картахени.

Національний парк Лос Катіос.

Історичний центр Санта Круз де Момпокс.

Національний історичний парк Тьєррадентро.

Археологічний національний парк Сан Августін [63].


5 РЕГІОНАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ВИКОРИСТАННЯ ОСНОВНИХ ТУРИСТИЧНИХ РЕСУРСІВ КРАЇН ПІВНІЧНОЇ І ЛАТИНСЬКОЇ АМЕРИКИ

Північна й Латинська Америка має значні резерви невикористаного потенціалу. Розрахунки спеціалістів свідчать, що природно-рекреаційний потенціал їх територій освоєний значно менше 50%. Туристичне господарство стає однією з важливих галузей цих регіонів. Північна й Латинська Америка відноситься до регіонів, для яких туризм буде одним із головних джерел економічного розвитку. Особливості економіко-географічного положення, рекреаційні й трудові ресурси сприяють реалізації їх в один із найбільш перспективних туристичних регіонів світу. На перспективу інтенсивний розвиток туризму може стати важливим джерелом доходів для країн регіону. Уже зараз рентабельність туристичних підприємств складає приблизно 15% [21].

Рекреаційна спеціалізація гірських регіонів, де очікується зростання потоку рекреантів потребує найбільшого резервування цінних територій. Це в першу чергу відноситься до середньо- та високогірської частини Кордільєр, Аппалачів, Анд, які мало освоєні під господарську діяльність. Тут є необхідним введення особливого режиму господарювання, направленого на збереження й зростання їх природно-рекреаційного потенціалу.

Однією з головних проблем розвитку туризму в Північній і Латинській Америці є створення високого рівня матеріально-технічної бази. Має місце невідповідність неузгодження між сучасною матеріально-технічною базою туризму й сучасними потребами у комфортному відпочинку. Більшість туристичних баз розміщені в пристосованих приміщеннях з невисоким рівнем комфорту. Тому стоїть завдання створення сучасних туристичних комплексів, які відповідають усім потребам туристського сервісу.

Стала актуальною потреба створення спеціалізованих організацій для якісного створення об'єктів туризму. Уже на сучасному етапі гірські та приморські райони становляться місцями інтенсивного будівництва об'єктами туризму та відпочинку. Однак будівництво багатьох рекреаційних об'єктів проводитися неякісно, а функціонуюча будівнича база має малі потужності й не справляється з поставленим перед нею завданням.

Враховуючи важливе значення Північної й Латинської Америки для розвитку світового туризму є потреба в розробці й реалізації комплексної соціально-економічної програми по використанню рекреаційного потенціалу регіону з таких напрямків:

1) розробка наукових основ охорони природно-територіальних комплексів;

2) обґрунтування раціонального використання лісових ресурсів;

3) розвиток соціальної інфраструктури в районах активної туристичної діяльності;

4) ефективне використання матеріальних і трудових ресурсів.

Розміщення підприємств сфери обслуговування в містах розміщення центрів рекреації зміцнить економічні зв'язки прилеглих до них територій, підвищення їх ролі в ефективному використанню трудових ресурсів, буде сприяти розвитку туризму в цих регіонах.

При прогнозуванні розвитку туризму регіону з’ясовано, що до 2010 р. буде мати місце зменшення росту туристичної діяльності, що є одною з проблем для Америки.

Прогнози, складені на початок ХХІ ст. Всесвітньою туристською організацією, є гарним джерелом для вивчення світового туристичного сектору. Саме на рис.11 показано, що міжнародні туристичні прибуття у всьому світі збільшились до 661 млн чол. в 2000р., і будуть збільшуватись до 937 млн – в 2010 р. За 1990 – 2010 рр. Число туристів у світі збільшилось в двоє. Щорічні темпи росту світового туризму в 1990 - 2000 рр. становили 3,8%, а в 2000 – 2010 рр. складуть 3,5% [51].


Рис.11 Прибуття туристів у світі: тренди та прогнози, 1950-2010 рр. ( Джерело: ВТО)

Прогнози ВТО по регіонам світу показують, що встановлені зміни в розподілі туристських потоків між регіонами збережуться і в прогнозованому періоді. Частка Європейського і Американського регіонів зменшиться до 2010 р., коли частка Східної Азії і Тихоокеанського регіону різко збільшиться. Необхідно відмітити, що прогнозуюча частина САТ збільшиться на стільки, наскільки частка Європи зменшиться на 17,3%. Прогнозуючий рівень щорічного росту в 1990 – 2000 рр. складе 2,7 % для Європи і на 6,8 % для САТ (див. табл.5). В інших регіонах світу прогнози на той же період показують незначний ріст в Південній Азії – 6,1 %, в Африці 5%, на Близькому Сході - 4 %.


Таблиця 4.1

Середні темпи щорічного росту прибутків туристів по регіонах, %

Період (роки) У світі Європа Америка ВАТ
1950-1970 9,9 10,9 9,9 18,1
1970-1980 5,7 5,3 3,8 14,7
1980-1990 4,7 4,1 4,3 9,6
1990-2000 3,8 2,7 4,6 6,8
2000-2010 3,5 2,5 3,5 6,5

( Джерело: ВТО)

Розвиток туризму і прогноз в Американському регіоні показує, що значний ріст в 1995 – 2000 рр. – на 5,1% більше, чим середньо світовий – 4,4%. Прогноз до 2010 р. передбачає повільне падіння темпів зростання однак він зостається рівний середньосвітовому рівню (можливо, навіть більше) [51].

Число туристів, прибуваючих в Американський регіон, збільшилось до 2000 р. до 147 млн чоловік, а до 2010 р. – до 207 млн ( див. рис.12).


Рис.12 Прибуття туристів в Америку: тренди та прогнози, 1950-2010 рр. ( Джерело: ВТО)

Первісний субрегіональний розподіл туристських прибуттів показує, що Північна Америка збереже домінуюче положення в Американському регіоні, а число прибуттів в Карибський басейн буде зростати швидше, ніж в Латинську Америку.

Міжнародна нерівність в секторі туризму значна. Для досягнення рівнозначного успіху в світі нові підходи заохочення розвитку туризму повинні базуватися на міжнародній кооперації. Отже, міжнародна кооперація і погоджування між ключовими компонентами туризму (готелі, транспорт, туристичні фірми) повинні гарантувати майбутній розвиток індустрії.

Прогнозування ВТО розвиток туризму як у всьому світі, так у Північній і Латинській Америці входити в період постійного зростання об'ємів мандрівок й екскурсій при зростанні конкуренції серед країн їх прибування. При цьому з'являється велика кількість добре інформованих споживачів туристських послуг, які звертають увагу на якість і безпечність тур продукту. Подальший розвиток туристичного ринку Північної й Латинської Америки все більш буде визначатися новітніми інформаційними технологіями.

У Північній і Латинській Америці як і в усьому світі має місце й друга сучасна тенденція - зростання засобів розміщення, які припускають самообслуговування. У теперішній час груповими тур пакетами в межах туристичного ринку користуються, як правило тільки молоді самотні люди, туристи, які мають обмежені фінансові можливості, пенсіонери і паломники [42].