Смекни!
smekni.com

Територіальна організація туристичної галузі Північної та Латинської Америки (стр. 24 из 25)

У цілому можна зробити висновок, що для досягнення успіхів у туристичній діяльності в наступному столітті, треба професійний, заснований на потребах клієнта й виконанні потреб законодавства, підхід до організації виробництва й реалізації тур продукту.


ВИСНОВКИ

На сучасному етапі масштаби розвитку туризму дуже великі. По об’єму діяльності і рівню доходів на сьогоднішній день туризм займає третє місце у світі, після експорту нафти і автомобілів. За оцінками експертів ВТО, туризм перетворився на ведучу галузь світової економіки.

Міжнародний туризм має багатосторонній вплив на економіку країн світу. Для деяких країн він став суттєвим, а в деяких випадках і головним джерелом надходжень валюти, що живить прибуткову частину національного бюджету. Все це створює нові цінності, які сприяють росту національного доходу і в результаті підвищенню життєвого рівня суспільства.

У роботі дається оцінка туристичних ресурсів країн Північної і Латинської Америки і їх використання. Розглянуто складові туристичної системи регіонів. Велике значення для розвитку туризму мають природні умови Північної і Латинської Америки. Розвитку туристичних регіонів сприяють наявність морських і океанських узбережь, де в умовах комфортного клімату, зручних пляжів, забезпечується можливість для розвитку туризму (розважального, рекреаційного, екскурсійного). Таким чином, різноманітність природних ресурсів придатних для розвитку туризму дає можливість для залучення туристів, як внутрішньо регіональних, так і міжрегіональних.

На розвиток туристського регіону впливають геополітичне положення, економіко – географічні фактори, в тому розумінні, що економіка країн досить різна, як за структурою, так і за рівнем галузей господарства, а це викликає інтерес у представників ділових і промислових кіл, і дає поштовх для розвитку ділового туризму.

В регіоні збільшується кількість об’єктів туристської індустрії (готелів, мотелів, пансіонатів) й впроваджуються нові технічні засоби для поліпшення сервісу і підвищення економічної ефективності в сфері міжнародного туризму.

Великий вплив на ріст туризму Північної і Латинської Америки має матеріально – технічний фактор. Найбільш важливе забезпечення для розвитку міжнародних туристських зв’язків між місцевими і міжнародними засобами переміщення, щоб туристські подорожі не мали розривів у транспортному сполученні. Головними видами транспорту в туризмі регіону є: авіація, автобуси, автомобілі, поїзди, теплоходи морські і річкові. Для розміщення туристів одне з головних місць займає формування інфраструктури (готелі, мотелі, пансіонати, туристичні села, кемпінги, приватні квартири).

Політичний фактор також активно може сприяти розширенню міжнародних туристських зв’язків, якщо держава має внутрішню політичну стабільність, тобто мирні, дружні, добросусідські відносини між державами. Але політичний фактор може стримувати зростання туризму, причиною цього може бути нестабільність у державах, відсутність між державами добросусідських відносин, військові конфлікти.

В результаті інтегральної оцінки туристичних ресурсів регіону ( в балах ) можна зробити висновок, що Північна і Латинська Америка має сприятливі умови для розвитку туристичної діяльності. Серед країн регіону виділяються Канада і США, на третьому місці Бразилія, а інші країни мають показники майже однакові для розвитку туризму.

Серед факторів розвитку туризму, переважають природні ресурси, де на потенціал лісових та земельних ресурсів приходиться 62%. По потенціалу земельних ресурсів виділяються США і Мексика, а потенціал лісових – Канада, Бразилія.

Серед економічних факторів виділяються потенціал транспортних показників і прибуток від іноземного туризму на які приходиться 77%. За показниками потенціалу транспорту найбільше значення мають США, а по прибутку від іноземних туристів виділяється США і Мексика, а Канада, Колумбія і Венесуела мають майже однакові показники.

У країнах Північної і Латинської Америки туризм став самостійною галуззю господарства, яка займає провідне положення в економіці. Це пояснюється тим, що сучасна туристська індустрія надає великий обсяг послуг туристам в ході закордонної подорожі: транспортні, по розміщенню туристів, по забезпеченню харчуванням, по рекламі, по задоволенню культурних потреб і розваг, по задоволенню ділових інтересів та інших.

Індустрія туризму в регіоні сприяє розвитку господарського комплексу і економіки країн. Це відзначається в тому, що збільшуються доходи, створюються нові робочі місця, збільшуються валютні надходження в бюджет країн. Так США і Мексика мають позитивний баланс по надходженням від туризму.

Серед компонентів індустрії туризму вагоме місце займає готельне товариство. Поява масового туризму стала причиною появи багатьох різновидів ночівлі. Вони різноманітні в різних країнах. Так в США готелі мають градацію від одної до 5-ти зірок-люкс, а також в невеликих селах маленькі котеджі, сільські будинки, частина садиби.

В Мексиці окрім готелів, приміщення квартирного типу, будинки відпочинку і молодіжних гуртожитків, кліматичних курортах.

В Канаді готелі, мотелі, гостьові дома, або дома в селах.

В Бразилії готель – кафе – ресторан пристосовані до житла, де функціонує ресторан, апартамент – готель, який надає житло в квартирах, або інших аналогічних приміщеннях.

В Канаді, США, Мексиці пропонуються й інші види житла, так звані вторинні резиденції, які повністю належать туристам, але не є їх постійним місцем проживання, але вони обслуговуються управлінською компанією і мають пральню, спортивно-оздоровчі і розважальні комплекси.

У Венесуелі і Колумбії переважає проживання у готелях, мотелях, гостьових домах.

Готельний бізнес являючись одним із видів економічної діяльності, прямо або побічно створює нові робочі місця і є важливим засобом поповнення казни іноземною валютою. В світі постійно проходить освоєння нових концепцій готельного бізнесу і модернізації старих.

На курортах узбережжя США і Канади є сезонно облаштовані приміщення за ціною нижчою ніж пропонують готелі.

Таймшерний туризм найбільший розвиток отримав у США.

Вплив туризму має як позитивні, так і негативні наслідки. До позитивних наслідків можна віднести зростання прибутків і престижу країни, її значення у світовому співтоваристві. До негативних наслідків можна віднести руйнування і забруднення навколишнього середовища, порушення традицій місцевого населення.

Найбільш розвиненими видами туризму в межах регіону є: рекреаційний, розважальний, науковий – які є метою подорожі. Серед країн Північної і Латинської Америки перше місце займає США, де цьому сприяють: географічне положення, природні ресурси, розвиток транспортної мережі, економіки. На північно – американському континенті знаходиться більш 50 національних парків, які включають: природно – історико культурні заповідники, військові меморіали, національні і історичні монументи. Приваблюють туристів цілий ряд популярних маршрутів, а також великі міста такі як: Філадельфія, Вашингтон, Новий Орлеан, Маямі Біч, Лас – Вегас та інші.

На другому місці по розвитку туризму є Канада. Природні особливості країни та відомі бальнеологічні курорти (Банф і Сент- Катаріс) приваблюють туристів. Серед міст країни виділяється Оттава, що захоплює туристів своїми мостами, живописними парками, визначними місцями. Окраса Канади водопад Ніагара, спадаючий з 50-ти метрової висоти. Канада володіє однією з кращих у світі системою кемпінгів, що теж притягує туристів.

Третє місце по розвитку туризму має Мексика. Де природні ресурси, а також етнографічні особливості приваблюють туристів. Серед міст країни виділяється Мехіко, його особливості в тому, що воно розташоване на висоті 2240 метрів над рівнем моря, оточене кільцем гір, має глибоке історичне коріння, столиця ацтеків, багато храмів та інших туристичних об’єктів.

В регіоні який вивчається окрім США і Мексики є країни, які менш відвідуються закордонними туристами. Це Бразилія, Венесуела, Колумбія. Ці держави мають складний етнічний склад (європейці, африканці, індіанці), багаті на природні ресурси, на історичні пам’ятки і є дуже перспективними для розвитку туристичної діяльності.

В цілому країни Північної і Латинської Америки на сучасному етапі їх розвитку не вичерпали свій туристський потенціал, який освоєний значно менше 50 %, як свідчать розрахунки спеціалістів.

В досліджуваному регіоні є проблеми використання основних туристичних ресурсів. Однією з головних проблем розвитку туризму в Північній і Латинській Америці є створення високого рівня матеріально-технічної бази, бо існує невідповідність неузгодження між сучасною матеріально-технічною базою туризму й сучасними потребами у комфортному відпочинку. Для вирішення регіональних проблем Північній і Латинській Америці необхідно входити в період постійного зростання об’ємів мандрівок й екскурсій при зростанні конкуренції серед країн їх перебування. При цьому з’являється велика кількість добре інформованих споживачів туристських послуг, які приділяють велику увагу якості і безпечності турпродукту. Тому подальший розвиток туристичного ринку регіону буде все більш визначатися новими інформаційними технологіями.

В перспективі розвиток туризму може стати важливим джерелом економічного розвитку країн регіону.

В дійсній роботі розглянуто територіальну організацію туризму Північної і Латинської Америки й туристичний потенціал регіонів.

В роботі дається аналіз сучасного рівня розвитку туристичної галузі в межах країн Північної і Латинської Америки.

Розглянута ціла низка завдань, які розкривають вплив процесів глобалізації, а також основних факторів, які впливають на розвиток туристичної діяльності.