Смекни!
smekni.com

Територіальна організація туристичної галузі Північної та Латинської Америки (стр. 22 из 25)

Заповідник Канайама славиться горою Диявола, звідки бере початок ріка, на якій розташований найвищий у світі водоспад Сальто Анхел (Стрибок Ангела). Його висота 1054м. Він на 21 м вище Ніагарського водоспаду (див. додаток 11).

Архіпелаг Лос-Рокес - це кораловий бар'єрний риф, що включає 340 невеликих коралових островів, що простягнулися на 24 км. Тут здійснюються спостереження за пеліканами, чайками й білими чаплями.

Національний парк Ла Рестінга являє собою затоку із прекрасними пляжами, заростями мангрів і піском з маленьких морських черепашок.

Іншими національними природними заповідниками є Моррокою (прибережний парк), Чороні (прибережно-горський парк), Канайма (Гірська Амазонія), дельта ріки Оріноко, Андські біологічні станції.

У країні створено 17 національних парків й 3 заповідники. Найбільш великим, є заповідник Генрі-Пітьєр із тропічним заповідним лісом. В іншому заповіднику Сьєрра-Невада-де-Меріда туристи можуть познайомитися з гірничо-льодовиковими ландшафтами в рослинністю парамсів - високогірних лугів. З 1973 р. під охорону держави взятий архіпелаг Лос-Рокес.

Венесуела - це країна тропічних лісів. У лісах виростає фікус, а також орхідеї, комахоїдна рослина - непентес, епіфіти (рослини, які живуть на інших рослинах і харчуються їхніми соками), безліч папортників, ліани.

У тропічних лісах більшість ссавців живуть на деревах, серед них десяток видів ціпкохвостих мавп. На узліссях і по берегах рік зустрічаються тапіри й водосвинки, свині - пекарі. У лісах і савані водяться великі гризуни, «золотий заєць» - агути, різноманітні види оленів, лисиць, опосумів, деревних дикобразів, мурав’їдів, броненосців. Із прісноводних плазуючих водяться ігуана, каймани, черепахи [14].

Етнокультурні особливості. Населення ділиться на три великі етнічні групи: білі, метиси й мулати. На півдні й у центрі проживають негри й індіанці. Корінне населення - індіанці живуть у важкодоступних гірських районах і займаються полюванням і рибним ловом. Представники багатьох місцевих індійських племен - умілі ремісники. Туристи із задоволенням купують їхні вироби з дорогоцінних і напівкоштовних каменів, етнографічні індійські предмети (луки, стріли, циновки, взуття). Венесуела, з погляду туристів, недорога й гостинна країна. Тут не прийнято злидарювати. Готелі цілком упоряджені, навіть у Національному парку Канайма туристи живуть у комфортабельних бунгало з гарячою водою, холодильником, телевізором і т.п.

У країні влаштовуються регулярні свята й фестивалі з танцями під музику в ритмі маракас.

У ресторанах - фірмові блюда емпаналас (м’ясні коржі) і суп з морських молюсків [22].

Характеристика туристичних ресурсів по регіонах.

За статистичними даними [38] серед регіону, що вивчається макрорегіон Венесуела посідає останнє місце і характеризується такими показниками (Рис.7;8).

Каракас - це місто, затиснуте між двома гірськими хребтами Карибських Анд, засноване іспанцями в 1567р. Його називають містом вічної весни. Туристам показують будинок Національного конгресу, Президентський палац Мірафлорес, резиденцію уряду, пантеон з могилою Болівара, площа Болівара із собором ХVIIст, Центральний університет, Музей образотворчих мистецтв, будинок Капітоля з позолоченим куполом, Музей колоніального мистецтва, Музей природничих наук, Музей Болівара. Нічне життя міста зосереджене в районах Лас Мерседес, Ель Росаль і Ля Флореста. Тут туристи насолоджуються виступом джазових музикантів і пивом у Гринвіч Паб.

Маракайбо – у цьому місті розміщається великий військовий гарнізон, авіаційна школа. Туристам показують Історичний музей, а також старе місто гарне своїми вузькими вуличками, церквами, будинками колоніального часу, які нагадують про стару Іспанію. Недалеко розташовується старий релігійний університетський центр Меріда [62].

Меріда - цей район розташовується на заході Венесуели. Він був заселений вихідцями з Колумбії в 1558р. Для туристів тут особливий інтерес представляють термальні води, ріки, озера, долини, де розташовуються заповідники птахів. У цьому районі перебуває однойменне місто - Меріда. Туристам там показують пам'ятник Болівару, Університет і канатну дорогу.

Валенсія - туристам показують квартали архітектури, а також саму більшу в країні арену для кориди.

Острів Маргарита – це головний курорт країни, де розташовані самі великі готельні комплекси. Його ще називають перлиною Карибського моря. Тут добувають перли й сіль. На острові для туристів існують не тільки прекрасні пляжі, які тягнуться на 168 км уздовж берегової лінії, але й знамениті коктейлі «Маргарита» й «Піна коллада». На острові туристи відвідують місто Пампатар, де оглядають замок Сан Карлос Борромео з розташованим у ньому Музеєм іспанської колонії, будинок митниці - штаб першого республіканського уряду острова. Іншим містом, привабливим для туристів, є Ла Асунсіон. Тут туристи оглядають монастир Святого Франциска ХУ1ст. і Музей Нового Кадіса [55].

Історико-культурна спадщина:

Коро і його порт.

Національний парк Канайма [63].


4.2.6 Колумбія

Географічне положення: держава в північно – західній частині Південної Америки.Територія: 1141,7 тис. кв.км. Столиця : Богота. Найбільші міста: Медельін, Калі, Картахена. Адміністративний розподіл: 32 департаменти й столичний округ. Державний устрій: унітарна республіка. Населення: 37,1 млн. чол. Етнічний склад: колумбійці, індіанці. Офіційна мова: іспанська. Релігія: католицизм. Провідні області промисловості: видобуток смарагдів, нафтохімія. Грошова одиниця : колумбійський песо [54].

Туристський сезон на Карибському узбережжі триває цілий рік. Там майже завжди волого й пекуче. Дощі рідкі й нетривалі. Температура води завжди вище +20 градусів. У січні наступає самий жаркий сезон року, температура не опускається нижче позначки + 20 градусів. З березня по жовтень буває прохолодно + 12 градусів, іноді трапляються заморозки до - 8 градусів. У серпні дують ураганні вітри [59].

Природні ресурси. Колумбія перебуває на північному-заході Південної Америки й з'єднується з Північною Америкою Дарьєнським перешийком. Вона розділяється на гірський захід і рівнинно - плоскогірний схід по кліматичним і фізико-географічним характеристикам. Третину території країни займають Анди - це самобутній світ гір, високогірних лугів, сніжних вершин, вулканів і мальовничих озер, льодовиків і каньйонів, прорізаних у товщі гір ріками. Прикарибська низовина відрізняється посушливим кліматом. Рівнинні райони - це Орінокія, а до півдня від неї розкинулася Амазонія. Об'єктами туристського показу є водоспад Текендама й підземний соляний собор у Зігакуірі.

Багатство тваринного світу Колумбії представлено численними мавпами, опосумами, дикобразами, оцелотами, різноманітними птахами. У лісах літають тисячі птахів, серед яких красою оперення захоплюють колібрі. Суперничати з ними може тільки дуже рідкий зараз птах - соледад («самітність» по-іспанськи) з роду кетсалей. Улюбленими місцями перебування крокодилів і кайманів є річкові заводі й мілини, де вони сусідять із анакондами. З хижаків у сельві водяться ягуари [48].

Етнокультурні особливості. Сучасні колумбійці - змішаного індійсько-іспанського походження. Більшість колумбійців працюють на фабриках і заводах у містах, розташованих в Андах, а також на фермах або кавових плантаціях у долинах. Багато жителів країни працюють на плантаціях орхідей в «садах» Медельіна. Вони радо приймають туристів в Орхідеорамі, де перебуває краща у світі колекція орхідей.

Колумбія - батьківщина індійських племен, серед яких можна назвати кочових індіанців гупхіро, осілих чібча. Останні були будівельниками древньої андської цивілізації. Вони використовували золото для виготовлення предметів повсякденного користування, наприклад, рибальських гачків, а також прикрас і предметів культу. В 1533 р. іспанці вибудували в Картахені велику фортецю, звідки відправляли зібрані з місцевого населення золото в Європу. Іспанське минуле країни живе в пам'ятниках колоніальної архітектури, народній музиці, танцях і гастрономічному мистецтві місцевих кухарів.

Недалеко від містечка Сан-Августін (витоки р. Магдалени), відкриті сліди однієї з найцікавіших цивілізацій Західної півкулі. Археологічні пам'ятники цього району користуються популярністю у туристів.

У Колумбії дуже популярна корида. Туристи разом з місцевими жителями з інтересом відвідують саму більшу в країні арену для бою биків у Боготі [22].

Характеристика туристичних ресурсів по регіонах.

За статистичними даними [38] серед регіону, що вивчається макрорегіон Колумбія посідає п’яте місце і характеризується наступними показниками (Рис.7;8 ).

Кожний з департаментів країни має свої туристські визначні пам'ятки. У департаменті Хуіла туристів приваблюють мальовничі долини ріки Суізи, схили вулкана Хуіла, археологічний парк і прекрасні готелі.

У департаменті Гуавіаре - національний парк, 6 бібліотек, дикий ліс.

У департаменті Антікуа - столичне місто Медельін з бібліотеками, 44 музеями й пам'ятниками національної історії.

У департаменті Атлантико - зоологічний сад, вулкан Болівар, пляжі курортів узбережжя.

В інших департаментах країни привабливими для туристів є пам'ятники археології, квартали міст зі старою колоніальною архітектурою, фестивалі національної культури, екзотична природа, центри по вивченню антропології, поля для гольфа й т.п.

Богота – це місто засноване в 1538 р. на місці спаленої іспанцями індійської столиці. У цьому адміністративному центрі країни туристам показують Національну бібліотеку, собор, вибудуваний на місці індійського храму, церкву Сан-Фраціско (ХV1ст.), астрономічну обсерваторію, більше 20 театрів, галереї, виставочні зали, президентський палац. Особливою популярністю в туристів користуються Музей історії, Музей сучасного мистецтва, єдиний у світі Музей золота (24 тис. виробів давніх індійських культур із золота і смарагдів), (див. додаток 12), Музей смарагдів. Колумбія вважається першою країною у світі по видобутку смарагдів [9].