Смекни!
smekni.com

Територіальна організація туристичної галузі Північної та Латинської Америки (стр. 16 из 25)

У змішаних лісах мешкають ведмеді, рисі, росомахи. Вродою Аппалачів є віргінський олень, червона рись. На півдні країни - царство фламінго, пеліканів, колібрі. Там можна зустріти алігатора, пекарі, опосума, кайманів, черепах, ягуара, броненосця.

На півночі в районі Аляски живе олень - каріб, тундровий вовк, песець, білий ведмідь, американський соболь, горностай. У водах океану в північно-західному узбережжі Північної Америки водиться калан, морський бобер. У заповідниках водяться бізони, вилорогі антилопи, койоти, лисиці прерій. У пустелі перебуває царство гризунів і плазунів. На схилах Кордильєр живе гірський козел, товсторогий баран, ведмідь-грізлі [46].

Етнокультурні особливості. Американці намагаються підтримувати тісний зв'язок з Великобританією й з іншими європейськими державами. Населення країни становлять представники різних етнічних груп. Тому саме зручне - це іти за прикладом хазяїна церемонії. Американці в цілому досить консервативні. Нормальним способом вітання при зустрічі й прощанні вважається рукостискання. Високо цінується пунктуальність. Прийоми, як правило, влаштовують у клубах і ресторанах. Якщо вас запросили в гості, принесіть із собою квіти для господарки. Білі лілії краще не підносити - ці квіти символізують жалобу [57].

Характеристика туристичних ресурсів по регіонах. За статистичними даними [38] цей макрорегіон (США) має найбільший потенціал і характеризується такими показниками (Рис.7; 8).




Рис.7 Розподіл туристів по країнам Північної і Латинської Америки, в’їздний туризм (складено за [38]).

Рис.8 Розподіл прибутків від туристичної діяльності по країнам Північної і Латинської Америки (складено за [38]).

Популярні тури в південному напрямку

o Тур по Мексиканській затоці. Подорож починається на Східному узбережжі, далі шлях іде по південному-сходу, портовим містам Мексиканської затоки, потім у Техас (ландшафтна екскурсія по південному-заходу) і закінчується на мальовничому Тихоокеанському узбережжі.

o Тур Філадельфія – Балтімор – Вашингтон. Подорож починається в морських воротах Америки - Нью-Йорку, далі проходить через Філадельфію, Балтімор, Вашингтон, і закінчується в глибині материкової частини континенту - у Віржинії. Туристи милуються величними пейзажами гірських хребтів Блу-Рідж, тютюновими полями Північної Кароліни й закінчують подорож у курортній зоні Мертл-Біч у Чарлстоні з його симпатичними будиночками ХVIII століття.

Тур Джорджія - Атланта - Маямі - біч. Із Савани ( штат Джорджія) дорога лежить на захід повз глиноземні пагорби й соснові ліси на околицях міста Мейкон. Далі відвідування першокласних пляжів Маямі, атракціонів Орландо, шлях потім лежить по узбережжю Мексиканської затоки із зупинками в портових містах Мобіл і Білоксі. Далі слідує відвідування самого дивного міста американського Півдня - Нового Орлеана. Після цього туристи потрапляють на знамениту стежку індейців-апачів, що веде їх по просторах Аризони до замка Монтесуми й у Великий каньйон. Для розваги можна відвідати Лас-Вегас. З Лас-Вегаса туристи потрапляють у Лос-Анджелес і закінчують маршрут відпочинком у курортному містечку Кармел [67].

Філадельфія – це п'яте за розміром місто США розташоване у місці зустрічі двох великих рік Делавер і Скулкілл. Це перша столиця США, заснована в 1682р, місто, у якому почалася боротьба за незалежність Америки. Основними визначними пам'ятками міста для туристів є Історичний музей, що розташований у порту, де стоять стародавні кораблі. Музей розташований у самому старому районі міста, із брукованими кам'яними плитами провулками, садовими доріжками. Тут за старих часів жили самі багаті люди. Інший музей - Інститут Франкліна є науково-дослідним й історико-меморіальним центром, пов'язаним з ім'ям Бенджаміна Франкліна. Тут можна побачити особисті речі політичного діяча Америки, а також експозицію, присвячену розвитку науки й промисловості.

Район Даунтауна - різнохарактерний по стилю забудови. Тут туристи можуть побачити як високі хмарочоси, так і стародавні будинки. Самим жвавим районом міста вважається Саут-стріт. Тут розташовуються шикарні бутіки. Це один із самих екзотичних районів міста. Іншими визначними пам'ятками міста є Зал Незалежності, дзвін Волі - головна реліквія демократичної Америки. Планетарій Фелса, Музей Родена, Філадельфійський музей образотворчого мистецтва, Університетський музей Філадельфії.

Вашингтон – столиця (з 1800р) Сполучених Штатів, розташована на Атлантичному узбережжі, перебуває в нижньому плині ріки Потомак. Це резиденція президента США, головний американський культурний й інформаційний центр. Це місто широких вулиць, парків і величної архітектури, створений по спеціальному містобудівному проекту.

Об'єктом туризму в ньому є Капітолій (вибудуваний в 1792р). У будинку розташовується Конгрес і Сенат США, Білий дім (резиденція американських президентів, Монумент Джорджу Вашингтону (величний 180 метровий обеліск, що будувався на пожертвування громадян), Арлінгтонский цвинтар, з висоти якого можна любуватися видом на столицю, меморіалами президентів Лінкольну, Джефферсону, пам'ятниками жертвам війни В'єтнаму і Кореї. Особливий інтерес викликає вулиці Індепенденс і Конститьюшен, які називають Музейною милею. Тут розташовані побудови музейного комплексу Смітсонієвского інституту.

Узбережжя Мексиканської затоки, яке простягнулося від Західної Флориди до Південно-Східного Техаса, одержало назву «Американська Рив'єра». Чудесні пляжі залучали аматорів пляжного відпочинку Півдня й Середнього Заходу. Туризм був основною статтею доходу місцевого населення. Тому такий протест викликали нафтові вишки, які були встановлені поблизу пляжів останнім часом. Федеральне шосе № 90, що простягнулося по всьому узбережжю, дозволяє туристам зробити автомобільну поїздку уздовж усього узбережжя від Флориди до Луізіани. Зупинки в маленьких містах дозволять скласти уявлення про життя «глибокого» Півдня. Наприклад, у місті Мобіл туристи з насолодою відвідують ресторани й танцювальні зали, що чарують своєю субтропічною рослинністю, садами й парками. Ці сади зберегли острівці первозданної недоторканої природи, які перемежовуються з обробленими територіями, заповненими заростями азалій, троянд, лілій, хризантем.

Білоксі – місто, без сумніву, варте уваги туристів. Воно було засноване в 1699р. на березі затоки Білоксі. Тут розташований один з найвідоміших у країні зимових курортів. У центральній частині міста розташований Біч-бульвар з торговельними комплексами, ресторанами й готелями. Далі простягнувся квартал Старий ринок - це місце «креветкових королів». Туристи з інтересом відвідують Бовуар - святилище Джефферсона Девіса, останній притулок президента конфедератів. Тут же розташований Музей Конфедерації, виставка стародавніх меблів.

Новий Орлеан – це найбільший порт й «колиска джазу» одночасно. Новий Орлеан - саме багатолике місто півдня США. Він був заснований в 1718р. вихідцями зі стародавніх французьких дворянських родів д’Ібервілей і де Б’євілей. Це місто стало батьківщиною видатних музикантів, письменників, політиків і негідників.

Щороку зимовий карнавал залучає в місто безліч туристів. Знаменитий Марді Гра - саме популярне свято в Америці. Це дух Нового Орлеана, дух Америки. До числа визначної пам'ятки Нового Орлеана варто віднести В’є-Карре або стару площу, що іменують французьким кварталом, Урсулинский монастир, кафедральний собор Сент-Луї й комплекс будинків Понтабла ( самих старих будівель у США), Бурбо-стріт (пішохідний цирк із сувенірними крамницями, кафе, бари з напівголими офіціантками, музей воскових фігур, готелі й ресторани), Ройал-стріт (комерційний район міста), Старий будинок абсенту, під дахом якого бували найкрасивіші жінки світу, і де зараз можна поласувати блюдами креольської, каджунської і французької кухні, Луізіанська спортивна арена - найбільший у світі стадіон [62].

Флорида – до приєднання Гаваїв Флорида була самим південним штатом США. Флориду називали сонячним штатом Америки. Дійсно, для неї типовий достаток сонця, буйство тропічної рослинності, лазурне небо, жовтий пісок пляжів і блакитна лінія морського прибою. Така її візитна картка.

Маямі Біч. Це не тільки кращий морський курорт Північної Америки, але й один з великих мегаполісів. Кожен район міста - це особлива сторінка історії, що стала втіленням у життя мрій творців. Першим бізнесменом, що розглянув за Маямі Біч велике майбутнє став Генрі Флагнер. На місці плантацій цитрусових й авокадо було розбите місто, до якого була прокладена залізниця, що зв'язала його з іншими районами США. Так був покладений початок розквіту ери туризму. Південні пляжі американської Рив'єри захоплюють своїми пастельними тонами, яркою нічним життям, що викликають формами архітектурних споруджень.