Смекни!
smekni.com

Національна і регіональна економіка України (стр. 21 из 25)

Одну із складових комунального господарства утворюють енергетичні підприємства і споруди, районні котельні, електричні, теплові, газові мережі, електростанції та інші. Управління їх розвитком спрямовано на забезпечення відповідних комунально-побутових потреб мешканців та інших споживачів. Ці потреби розраховуються згідно з встановленими нормативами споживання на одного мешканця, одиницю продукції, робіт чи послуг і узгоджуються з виробничими можливостями існуючих енергетичних об'єктів на основі балансових розрахунків їх виробничих потужностей.

Енергетичне господарство відноситься до пріоритетних галузей, розвиток яких передує житловому будівництву і зумовлює його темпи. Тому при встановленні завдань по нарощуванню енергопотужностей регіональні органи управління орієнтуються на генеральні плани розвитку міст, районні планування та інші прогнози.

3. У задоволенні потреб та поліпшенні матеріальних умов життя населення особливу роль відіграють торгівля й обслуговування. Їх розвиток безпосередньо зумовлює ситуацію на регіональному споживчому ринку, де співвідносяться попит і пропозиція на товари і послуги. Не втручаючись у ринковий механізм, регіональні органи управління повинні відстежувати його дію і створювати умови для досягнення збалансованості цього ринку та запобігання можливих диспропорцій на ньому. Отже, виникає необхідність створення моніторингу кон'юнктури споживчого ринку, у відповідності з якою мають розроблятися управлінські заходи його розвитку.

Моніторинг включає такі основні показники: загальний попит населення області (сума грошей, призначених на купівлю товарів та оплату послуг); попит населення на основні товари та послуги у натуральному вимірі; вартісна оцінка товарів і послуг, призначених для продажу населенню; пропозиції по основних товарах на внутрішньому ринку регіону у натуральному вимірі; кількісна оцінка асортименту по основних товарах у роздрібній торгівлі, Для прогнозування цих показників використовуються баланси грошових доходів і витрат населення, інформація про виробництво товарів в області, про їх завезення та вивіз, дані вибіркових статистичних обстежень руху товарів і попиту населення на окремі товари й послуги, а також спеціальні розрахунки.

Стан регіонального споживчого ринку характеризує відповідність грошової й товарної мас. Для її визначення складається загальний баланс попиту населення і пропозиції товарів та послуг (див. табл. 8.1).

Таблиця 8.1

СХЕМА ЗАГАЛЬНОГО БАЛАНСУ ПОПИТУ НАСЕЛЕННЯ І ПРОПОЗИЦІЇ ТОВАРІВ ТА ПОСЛУГ НА РЕГІОНАЛЬНОМУ СПОЖИВЧОМУ РИНКУ

Попит мли гри Пропозиція мли грн
1. Поточні грошові доходи населення 2. Доходи населення від продажу іноземної валюти 3. Сальдо грошових переказів населення 1. Продаж товарів у роздрібній торгівлі 2. Продаж товарів на ринках 3. Залишки товарів у роздрібній торгівлі (на кінець року) 4. Реалізація населенню всіх видів послуг 5. Страховий (гарантійний) запас
Всього попит населення Пропозиція товарів та послуг
Перевищення попиту над пропозицією Перевищення пропозиції над попитом

Попит на товари та послуги встановлюється за даними балансу грошових доходів і витрат населення, пропозиція — на основі обсягів продажу товарів та послуг з урахуванням товарних запасів. Їх обсяг (залишки) у торговельній мережі визначає статистична звітність, а розмір страхових запасів дорівнює сумі перевищення грошових доходів населення над їх витратами за даними балансу грошових доходів і витрат.

Продаж товарів у роздрібній торгівлі фіксується статистичною інформацією і прогнозується з урахуванням розвитку мережі роздрібної торгівлі, динаміки виробництва товарів, стану товарних запасів та інших чинників.

Обсяг продажу товарів на продовольчих та речових ринках оцінюється у звітних періодах за даними статистичних та податкових органів, а у прогнозному встановлюється методом екстраполяції та експертизи. Таким же чином визначається обсяг реалізації населенню усіх видів послуг.

З метою регулювання асортиментного стану регіонального споживчого ринку та забезпечення раціонального використання ресурсів найважливіших товарів складаються потоварні баланси попиту та пропозиції (див. табл. 8.2).

Таблиця 8.2

СХЕМА БАЛАНСУ ПОПИТУ НАСЕЛЕННЯ І ПРОПОЗИЦІЇ _______ назва товару

Пропозиція

Одиниця виміру Попит Одиниця виміру
1. Залишки на початок року у постачальників та в роздріб ній торгівлі 1. Попит населення області
2. Попит інших споживачів
2.Власне виробництво 3. Ввезення — всього У тому числі: У тому числі: попит зовнішнього ринку (вивіз за межі області)
з інших областей потреби державних фондів та
з інших країн (імпорт) резервів
Всього пропозиції Всього попиту

При визначенні пропозиції залишки товарів розраховуються на основі статистичної звітності, а обсяги власного виробництва — за виробничими планами підприємств. Стаття «ввезення» є балансуючою й обчислюється після розрахування попиту населення.

Попит населення області на окремі товари визначається за результатами вибіркових спостережень та висновками керівників підприємств торгівлі при їх опитуванні. Перелік товарів для опитування включає приблизно 20—25 найменувань їх продовольчої і непродовольчої групи (борошно, крупи, макаронні вироби, ковбаси, олія, масло вершкове, яйця, риба, цукор, білизна натільна і постільна, предмети санітарії та гігієни тощо). Попит інших споживачів встановлюється на основі заявок та договорів.

Перевищення попиту над пропозицією свідчить про недостатній рівень розвитку власної виробничої бази регіону і потребує прийняття управлінських рішень щодо її розвитку та розширення зв'язків з іншими регіонами.

На основі аналізу ситуації на регіональному споживчому ринку і проведених балансових розрахунків у програмах соціально-економічного розвитку регіонів прогнозуються показники розвитку роздрібної торгівлі та громадського харчування: роздрібний товарообіг торгових підприємств усіх форм власності з виділенням обороту підприємств громадського харчування; товарообіг на душу населення; обсяги реалізації продовольчих і непродовольчих товарів; питома вага форми власності (державної, колективної, приватної) у загальному обсязі товарообороту. Показники реалізації продовольчих товарів обґрунтовуються розрахунками споживання основних продуктів харчування на душу населення та можливих обсягів реалізації продукції.

Вихідною базою при прогнозуванні розвитку сфери обслуговування населення є розрахунки потреб у послугах відповідного типу. В їх основу покладаються нормативи надання послуг на одного мешканця у грошовому вимірі та прогнозна чисельність населення.

Норматив послуг — це відношення обсягів коштів, одержаних за надані послуги кожною галуззю (підприємствами побутового обслуговування, пасажирського транспорту, зв'язку, житлово-комунального господарства, об'єктами культури, фізичної культури і спорту, санаторно-курортними та оздоровчими закладами, банками, організаціями правового характеру та іншими) від населення, до чисельності останнього. Прогнозний норматив визначається як середній за кілька попередніх років з урахуванням розвитку мережі об'єктів обслуговування, підвищення добробуту населення та інших чинників.

Потрібний обсяг реалізації платних послуг (ОПн) розраховується за формулою:

де Ні норматив платних послуг на душу населення і-ої галузі сфери обслуговування;

Чн чисельність населення.

Одержаний таким чином показник повинен балансуватися з показником реалізації населенню усіх видів послуг, визначеним у загальному балансі попиту населення і пропозиції товарів та послуг на регіональному споживчому ринку.

Розвиток сфери обслуговування характеризують не тільки кількісні, але й якісні показники. Якість обслуговування характеризує відношення кількості видів потрібних населенню послуг до числа видів послуг, що надаються діючою мережею об'єктів. Більшість послуг надають підприємства побутового обслуговування населення. Тому у програмах соціально-економічного і культурного розвитку регіонів окремо визначаються завдання по реалізації побутових послуг. Потреби в них спеціально розраховуються у залежності від видів послуг — виробничого і невиробничого призначення.

До виробничих послуг відносяться послуги підприємств по ремонту й індивідуальному пошиттю одягу та взуття, ремонту побутової техніки і приладів, виготовленню меблів, хімічній чистці та фарбуванню тощо.

До невиробничих належать послуги прокатних пунктів, ритуальних установ, довідкових бюро та інші, не пов'язані із створенням матеріальних цінностей.

При визначенні потреб населення у послугах по ремонту побутових машин і приладів слід використати дані вибіркових спостережень за експлуатацією окремих предметів після досягнення гарантійного терміну їх служби та очікуваної кількості у прогнозному періоді. На основі таких обстежень встановлюються коефіцієнти ремонтів, за допомогою яких визначається попит населення на послуги по ремонту побутової техніки. Розрахунки проводяться за формулою:

О с.п.р.= П п.т. • Кр • Вр,