Смекни!
smekni.com

Єдність економічної і соціальної ефективності виробничої організації (стр. 10 из 23)

Зазначена система передбачає диференційоване інформаційне обслуговування суб'єктів малого підприємництва залежно від його технічного забезпечення та платоспроможності.

З метою створення ефективної системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів для підприємницької діяльності в межах системи державної підтримки бізнесу здійснюється цілий комплекс заходів: навчання основ теорії і практики підприємництва у сфері державної освіти, включаючи загальноосвітню, професійну, середню спеціальну та вищу освіту; забезпечення перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів через розвинуту мережу центрів перепідготовки; сприяння залученню окремих категорій населення до підприємницької діяльності.

Держава сприяє розробленню навчальних планів, програм і методичних посібників для підготовки підприємців залежно від рівня їхньої базової підготовки, термінів навчання, для підвищення кваліфікації вчителів та викладачів, використання державних телерадіоканалів для навчання широких верств населення основ підприємницької діяльності.

Система підготовки та перепідготовки кадрів здійснюється з використанням можливостей міжнародних організацій і фондів, а також з урахуванням досвіду іноземних держав.

Сприяння розвитку підприємництва в Україні неможливе без його науково-методичного забезпечення, що передбачає: проведення комплексу наукових досліджень, пов'язаних із проблемами розвитку підприємництва, зокрема малого та середнього, визначення найбільш ефективних форм та методів підтримки такого бізнесу; розробку та впровадження нових підходів і методів щодо проведення аналізу та прогнозування розвитку цього сектору економіки; вивчення світового досвіду з питань формування державної політики сприяння розвитку підприємництва

Зміцнення фінансової бази державної підтримки підприємництва може здійснюватися за рахунок чотирьох головних джерел:

1) цільових коштів із бюджетів відповідного рівня (не менше 5% дохідної частини відповідного бюджету);

2) фінансової діяльності регіональних фондів підтримки підприємництва, зокрема малого (доходи від надання кредитів, а також доходи від випуску та розміщення цінних паперів, у тому числі регіональних позик);

3) пайової участі державних органів фінансової підтримки підприємництва у фінансуванні регіональних програм та інвестиційних проектів;

4) іноземної допомоги, яка може здійснюватися у різних формах.

Основними формами та методами державної фінансово-інвестиційної підтримки прямого впливу на розвиток підприємництва є:

1) застосування дотацій, субсидій, субвенцій;

2) державні й місцеві замовлення;

3) надання позик і гарантій державними та регіональними органами;

4) сприяння розвитку фінансово-промислових груп;

5) фінансова підтримка загальнодержавних фондів та регіональних фінансових інститутів.

Фінансова підтримка підприємництва в Україні з боку держави здійснюється здебільшого через такі фонди: Український фонд підтримки підприємництва, Державний інноваційний фонд. Фонд підтримки фермерських (сільських) господарств.

Фінансова підтримка в різних її формах має надаватися на засаді селективної структурної і фінансової політики. Перевагу матимуть суб'єкти господарювання, які працюють у пріоритетних напрямках економіки, зайняті випуском експортної або імпортозамінної продукції; агропромислові утворення нового типу; інноваційні підприємства та підприємства, які створюють нові робочі місця. Особливе місце серед фінансових важелів належить державному кредитуванню підприємництва, що має цільовий та пільговий характер. Насамперед державний кредит надається на конкретні цілі, визначені в державних економічних програмах, і є значно вигіднішим проти приватних кредитів для підприємницьких структур і за величиною процентної ставки, і за вимогами щодо забезпечення кредитів, і за термінами та порядком їх повернення.

У світовій практиці державного кредитування підприємництва використовуються такі основні форми позик:

1) позики, що повертаються у разі успіху і надаються як допомога на впровадження інновацій;

2) пільгові позики, коли держава як активний посередник між підприємством та фінансовою установою бере на себе значну частину виплати процентів, полегшуючи тим самим для підприємств умови одержання банківських кредитів;

3) позики, що видаються на створення підприємства або на започаткування бізнесу, фізичним та юридичним особам, котрі вперше розпочинають підприємницьку діяльність;

4) позики цільового спрямування на виконання підприємницьких проектів;

5) позики на закупівлю необхідного обладнання та устаткування;

6) позики лізингового характеру тощо.

Поряд із державним кредитуванням підприємництва існує ще одна форма його підтримки державою – надання гарантій [21].

Деякі державні органи стають гарантами приватних фірм, тобто ручаються за них на певну суму коштів. На цю суму фірми й можуть отримати кредит у комерційних банків. Для стимулювання підприємництва в Україні необхідно внести суттєві зміни в порядок надання державних кредитів та гарантій, розширити форми кредитування, забезпечити їх доступність, використати зарубіжний досвід. Відтак основними заходами держави у сфері фінансово-кредитної підтримки мають стати:

1) надання допомоги підприємцям у формі стартового капіталу;

2) лібералізація процедур надання позик;

3) стимулювання комерційних банків, інших кредитних установ і організацій щодо фінансування підприємництва;

4) запровадження системи гарантованих цільових позик під підприємницькі проекти. Позики можуть видавати місцеві комерційні банки під гарантію існуючих і створюваних фондів підтримки бізнесу.

Отже, податки і механізм фінансового регулювання підприємництва відіграють свою певну роль у державному регулюванні підприємницької діяльності.

2.2 Соціальний ефект підприємства в умовах розвитку території

Кожна економічна категорія має свої показники. Це може бути один єдиний критерій, або система показників, або критерій, доповнений системою показників. Обчислення показників дає можливість для аналізу і визначення шляхів її підвищення цієї економічної категорії.

У сучасних умовах на макрорівні для характеристики соціальної ефективності можна виділити такий показник як індекс розвитку людського потенціалу (ІРЛП), у якому враховується не тільки споживання матеріальних благ, але і можливості для розвитку людини, забезпечення системи охорони здоров'я й освіти.

З 1990 року публікуються дані про величину ІРЛП країн, що входять в ООН. У цих розрахунках величина ІРЛП визначається як середня арифметична з трьох показників: очікувана тривалість життя, рівень освіти, реальний ВВП на душу населення. Але тут варто відзначити, що середній ВВП на душу населення визначає в кінцевому рахунку кількість природних ресурсів, що спожиті у середньому одним мешканцем країни. Зараз, коли багато які природні ресурси близькі до вичерпання, політика, спрямована на збільшення середнього подушного доходу, у всіх країнах може призвести не до поліпшення, а до погіршення якості життя. Це обумовлено економічними та соціальними наслідками економічного зростання. Темпи забруднення природи, збільшення соціальної напруженості та злочинності в кілька разів перевищують темпи зростання ВВП. Поглиблюється безодня між бідними і багатими країнами. За останні 30 років, за даними ООН, частка загальносвітового доходу 20 % найбіднішого населення земної кулі скоротилася з 2,3 до 1,4 %, тоді як частка 20 % самих багатих націй зросла з 70 до 85 %. Необхідно також відзначити, що динаміка ВВП (у його абсолютному і відносному вираженні) далеко не завжди цілком відповідає змінам іншого важливого індикатора – рівня особистого споживання, що точніше відбиває реальний рівень життя населення. Отже, можна зробити висновок, що ІРЛП не повною мірою відображає всі потреби суспільства (поглиблення екологічної кризи, зростання злочинності і таке інше залишаються за межами даного показника), а значить не може бути достатньою характеристикою соціальної ефективності. Цей показник є неповноцінним для характеристики людського розвитку ще і тому, що не бере до уваги рівень активності і творчості населення країни, творчу роль у реалізації суспільних інтересів. При такому підході до визначення економічного розвитку винятково його економічним зростанням, примноженням багатства поступається своїм лідируючим місцем соціальним відносинам. Економічне зростання виступає не як мета, а як засіб забезпечення всебічного розвитку людини, людського суспільства.

Що стосується України, то відповідно до індексу людського розвитку, згідно з даними ООН, у 2009 році вона посіла 78-і місце серед 164 країн світу, що на 4 сходинки нижче, ніж 2008 року. Але це пов'язано не з реальним погіршенням ситуації, а із наслідками світової економічної кризи, яка в Україна була вітчутніша ніж в деяких країнах, що розвиваються. Зокрема, за тривалістю життя показник України лише на 2,1 % перевищує загальносвітовий, а за реальною часткою ВВП, що визначає життєвий рівень населення, – у 2 рази відстає від загальносвітового показника.

Таким чином можемо відзначити, що соціальна ефективність – це багатогранна, багатопланова категорія економічної науки, тому що вона включає різні, іноді не порівняні між собою, потреби людей, що з розвитком цивілізації розширюються й ускладнюються, і які повинні реалізовуватися, якщо суспільство бажає плідно розвиватися, тобто соціальні результати мають полівалентний характер. Але, незважаючи на різнобічну спрямованість потреб людей, кінцевою метою життєдіяльності людини є всебічний її розвиток як особистості. Всебічний вільний розвиток здібностей людини є критерієм соціальної ефективності. Саме виходячи з цього критерію визначаються чинники, що складають зміст даної характеристики діяльності підприємства і показники, що характеризують її рівень на тому чи іншому етапі розвитку виробництва.