Смекни!
smekni.com

Єдність економічної і соціальної ефективності виробничої організації (стр. 2 из 23)

Зростання економіки базується на підвищенні ефективності функціонування окремих підприємств, тому дослідження сутності економічної ефективності на мікрорівні і на основі цього пошук шляхів її поліпшення – одна з основних задач економічної науки.

Для виробництва тих чи інших благ необхідні ресурси. Використовуючи наявні чи позикові засоби, підприємець здобуває чи орендує виробничі споруди, на товарному ринку купує машини, устаткування, сировину, матеріали. Але ці засоби і предмети праці самі по собі без людини нічого зробити не можуть, тому власник речовинних факторів наймає робітників – основну продуктивну силу суспільства. Приводячи у рух засоби і предмети праці, робоча сила перетворює їх у діючі фактори виробництва. Ці фактори повинні відповідати один одному, а також характеру виробу, що збирається виробляти підприємець. Працівники повинні бути досить кваліфікованими, машини й устаткування – відповідати технічним стандартам, сировина і матеріали – мати необхідну якість. Тільки при дотриманні цих умов відбувається «перетворення грошового капіталу в продуктивний капітал.

На сучасному етапі розвитку економіки існує ряд понять економічної ефективності, які відрізняються між собою й таким чином, це закладає деякі відмінності в підході до формування результативних показників суб'єктів економічних відносин. Необхідно відзначити, що сучасна тенденція розвитку такої галузі науки як управління якістю прямо пов'язане із проблемами ефективності, що свідчить про цілий напрямок у науці, що розглядає проблему підвищення ефективності як основу успішного розвитку підприємства.

Найбільше широко використовуваним є визначення економічної ефективності як результативності виробництва, співвідношення між результатами господарської діяльності й витратами праці. Економічну ефективність можуть характеризувати: продуктивність праці, фондовіддача, і матеріалоємність продукції. У масштабах суспільства економічна ефективність - це частка національного доходу у виробленому національному продукті.

Сучасний вітчизняний економіст Відяпин В.А. уважає, що необхідно розрізняти рівні визначення ефективності. Так економічна ефективність на макроекономічному рівні - це відношення виробленого продукту (ВВП) до витрат (праця, капітал, земля) мінус одиниця. Причому, можна окремо оцінювати ефективність капіталу, ефективність праці, і ефективність землі (надр) як засобів виробництва [16, c. 97].

Економічна ефективність на мікроекономічному рівні це також відношення виробленого продукту одним суб'єктом господарської діяльності до витрат на виробництво продукції мінус одиниця. Розходження в даному випадку полягає в тім, що до макрорівня відноситься крім виробленої продукції ще й надані послуги. [10]

Також економісти виділяють економічний ефект як самостійну оцінну категорію. Так Ю.І. Ребрин визначає економічну ефективність як відносний показник, що порівнює отриманий ефект із витратами, що обумовили цей ефект, або з ресурсами, використаними для досягнення цього ефекту. А економічний ефект як абсолютний показник, що характеризує результат діяльності підприємства. Основний показник, що характеризує економічний ефект від діяльності виробничого підприємства, - це прибуток.

Зауважимо, що більшість сучасних економістів вітчизняної й закордонних економічних шкіл сходяться на думці, що при розгляді сутності й змісту поняття "ефективність", необхідно виходити із загального й часткового розуміння ефективності людської діяльності в різних сферах. Ефектом володіє будь-які взаємодію, що має якийсь результат, і в цьому ефект ефект можна розглядати як абсолютну властивість будь-якої взаємодії або процесу, що характеризує результат [7, c. 77].

Так Журавльова Л.І. вважає, що ефективність характерна не для будь-якої взаємодії, а лише для цілеспрямованої; тому дана категорія носить управлінський характер і відбиває, насамперед, ступінь досягнення переслідуваних цілей. На відміну від ефекту ефективність - це завжди певне співвідношення, наприклад, отриманого фактичного результату з тими результатами, які планувалося досягти, отриманої вигоди з витратами, які довелося понести в процесі її оримання. Серед безлічі визначень сутності економічної ефективності виділимо найбільш часто використовувані в практиці поняття, наприклад, "ефективність виробництва як певна економічна категорія розглядається як співвідношення результату й витрат" або "економічна ефективність - це властивість капітальних вкладень збільшувати обсяг прибутку для певного корисного результату". На думку Б. М. Литвина, ефективність порівнюється через співвідношення результатів (ефекту) і витрат (річного споживання) або загального обсягу застосовуваних ресурсів, а по оцінці С. А. Валуева, ефективність - це зіставлення мети із засобами її досягнення.

У визначенні поняття "ефективність" думки наших економістів не у всьому збігаються з позиціями економістів країн з розвиненими ринковими відносинами. Так, на думку К.Р. Макконелла і С.Л. Брю економічна ефективність характеризує зв'язок між кількістю рідких ресурсів, які застосовуються в процесі виробництва, і одержуваним у результаті кількістю якого-небудь конкретного продукту. Велика кількість продукту, отримана від даного обсягу витрат, означає підвищення ефективності. Менший обсяг продукту від даної кількості витрат вказує на зниження ефективності. Тут також ефективність розглядається з погляду суспільства в цілому, виходячи з теорії "витрати - випуск". [16, c. 112]

И. Ворст і П. Ревентлоу обрали досить оригінальний підхід до проблеми ефективності. Вони не використовують поняття "економічна ефективність" зовсім, підмінюючи його рентабельністю й прибутковістю. При цьому під рентабельністю вони розуміють її здатність до збільшення вкладеного капіталу. Активи підприємства, на думку авторів, фінансуються в більшості випадків за рахунок власного й позикового капіталу. Тому значення прибутку, що оцінюється стосовно величини активів, повинне включати як приріст позикового капіталу (процентні нарахування), так і приріст власного капіталу (прибуток після платежів по відсотках).

На думку вижатного російського вченого Відяпина В.А., розрізняють кілька видів економічної ефективності:

1) народно-господарську (макроекономічну) ефективність, що за звичай розраховують як частка від розподілу національного доходу країни на кількість населення;

2) ефективність виробництва продукції, що визначається як обсяг валового доходу розраховуючи на одного середньорічного працівника, зайнятого в процесі виробництва. Аналогічним образом розраховується економічна ефективність будь-якого виду або галузі виробництва на рівні республіки, області, району;

3) ефективність виробництва підприємств (ВАТ, ЗАТ, ТОВ, і інші) найчастіше розраховується як приватні відносини чистого доходу (прибутку) господарства до комерційної собівартість його продукції.

4) ефективність внутрішньогосподарських підрозділів (цехів, відділів, ділянок, доків) розраховується по показниках рентабельності виробництва, якщо вся продукція даного підрозділу підраховується у вартісній формі. Але в ряді випадків продукція підрозділів не розраховується в грошовій формі, тоді для визначення ефективності виробництва в цих підрозділах застосовуються натуральні або нормативні показники;

5) ефективність виробництва окремих видів продукції або ефективність окремих процедур і операцій. Ефективність товарної продукції звичайно підраховується у вартісній формі й визначається по формулі рентабельності виробництва. Валова продукція окремої операції або продукту може розраховуватися як у вартісній формі, так і в натуральних показниках (кілограмах, літрах, центнерах і так далі) [16, c. 144].

Всі дані види ефективності тісно зв'язані між собою, тому що кінцевий результат ефективності й містить у собі ефект залежить від раціонального використання всіх наявних у галузі ресурсів.

Нерідко економічну ефективність діяльності підприємства ототожнюють з результативністю його роботи. Економічна ефективність – це не будь-яка результативність виробничої діяльності, а дохідність, прибутковість роботи підприємства. Особливо важливе таке розуміння цієї економічної категорії в умовах ринкової конкуренції, тому що не всякий результат виробництва є позитивним.

Виготовленням і реалізацією продукції підприємство займається з однією єдиною метою – одержання прибутку і якомога більш високого. Ті фірми, що приходять на ринок, ставлячи перед собою ціль тільки вижити звичайно стають банкрутами. Хоча, як свідчить світовий досвід, нерідкі випадки, коли знов створене підприємство починає приносити прибуток лише з другого чи третього року свого існування – усе залежить від характеру самого підприємства та обсягу первісних витрат. Наприклад, підприємство, що займається випуском складної техніки, окупається повільніше, тому що вимагає великих капітальних витрат. Але саме бажання і прагнення якомога швидше одержати прибуток є найчастіше запорукою успішної діяльності підприємства. Безпосередньою метою, бажаним ефектом (результатом) функціонування підприємства є прибуток, а не певний обсяг продукції в грошовому вираженні. Якщо у якості ефекту при визначенні економічної ефективності приймати випуск продукції, то це не дасть повної характеристики роботи підприємства, адже відомо, що в умовах ринкової конкуренції не вся вироблена продукція може бути реалізована. Загальна вартість реалізованої продукції також не може характеризувати ефект діяльності підприємства, оскільки не вся її величина залишається в розпорядженні власника підприємства після відшкодування витрат виробництва.