Смекни!
smekni.com

Лекції з криміналістики 2 (стр. 2 из 13)

При доборі та інструктажі понятих слід враховувати, що пере­вірка показань на місці вимагає від них особливої уваги, щоб вони могли не просто засвідчити факт провадження слідчої дії та її ре­зультат, а вникнути в хід події і свідомо засвідчити, а при необхід­ності підтвердити, як саме відбувалася дія, чи слідувала дана особа на місце перевірки самостійно або її привели, сама розповідала про деталі обстановки або підтверджувала правильність сказаного іншими і т. под.

1.4. Фіксація перевірки показань на місці

Перевірка показань — суцільна слідча дія, яка потребує ретель­ного керівництва нею, організації і управління її процесом. Тому слідчому не слід самому здійснювати фіксацію перевірки показань. Для цього треба запрошувати фахівців, особливо якщо передбача­ється відеозапис, кінозйомка або фотозйомка.

Слідчий ще при складанні плану і рекогносцировці позначає «опорні точки», з яких буде здійснюватися фіксація. Вибір ракур­су має при цьому велике значення. Щоб показати, що той, кого пе­ревіряють, сам веде групу по маршруту, слід вибрати бокову точ­ку зйомки, причому з двох боків: з боку конвоюючого і з боку осо­би, що перевіряється. Не рекомендується знімати маршрут групи ззаду, треба вибирати точку зйомки декілька попереду, з боку зні­мати рух панорамним способом, пропускаючи групу, що рухаєть­ся. Пошук особою, що перевіряється, окремих предметів слід зні­мати вузловою і детальною зйомкою, а ознаки предметів — круп-номасштабно.

Для фіксації окремих етапів перевірки показань на місці доціль­но використовувати фото-, кінозйомку або відеозапис. При цьому прагнення практичних працівників запам'ятати саме той момент, коли особа, що перевіряється, вказує на щось, є зайвим. Доказове значення мають не відображені на фотографії жести даної особи, а фактичне перебування її на тому самому місці, біля того самого об'єкта, на які вона показувала на допиті перед провадженням пе­ревірки показань на місці.

Показання декількох осіб, що вказують на одні й ті самі місця і об'єкти, перевіряються окремо. Кінофіксацію, відеозапис і фото­зйомку рекомендується проводити з тих самих точок для того, щоб наочніше показати, чи дійсно вказувалися ті самі об'єкти. Так, якщо при пішохідному русі по маршруту особа, що дає показання, руха­ється попереду групи, точку зйомки слід вибирати збоку від марш­руту руху. У разі якщо в ході перевірки показань виявляють і вилу­чають сліди та інші речові докази, цей процес докладно фіксують крупним планом.

Для фіксації показань особи на місці застосовується також скла­дання планів і схем.

У протоколі перевірки показань на місці слід відобразити такі основні моменти: 1) порядок проходження на місце перевірки; зміст показань, що перевіряються; відомості про те, чи підтверджує осо­ба, що перевіряється, ці показання або змінює їх, у чому саме і чому; 2) зміст дій по уточненню показань та їх результати; 3) пояс­нення особи, що перевіряється, якщо результати не підтверджують раніше даних нею показань.

2. ПРОВАДЖЕННЯ ЗМІШАНИХ СЛІДЧИХ ДІЙ ДЛЯ ОДЕРЖАННЯ ІНФОРМАЦІЇ ІЗ СКЛАДНИХ (СИСТЕМНИХ)

Складні джерела інформації характеризуються комплексним ви­користанням двох простих джерел, що утворюють систему «люди - речі». Тому як засоби вилучення інформації використо­вують: а) прийоми і методи, характерні як для вербальних, так і для нонвербальних слідчих дій; б) прийоми і наукові методи пі­знання, властиві тільки групам змішаних слідчих дій, до яких нале­жать слідчий експеримент і судова експертиза.

2. СЛІДЧИЙ ЕКСПЕРИМЕНТ

2.1. Поняття, сутність і види слідчого експерименту

Експеримент — це цілеспрямована діяльність, основу якої становить дослідне відтворення в спеціально створених умо­вах явища, що пізнається, події, речі. Відтворення дозволяє по­ставити досліджуваний об'єкт за волею людини в штучні умови і тим самим виключити вплив причин, що важко спостерігаються, на кінцеві результати досліду. Експеримент дає можливість вичле-нувати з існуючого різноманіття причинних зв'язків конкретну за­лежність або закономірність і досліджувати її в «чистому» вигляді.

У фундаментальних науках об'єктами експериментального до­слідження є сама природа, її закономірності і прояви, а в приклад­них—творіння рук людини, її взаємостосунки і взаємодії між людь­ми, їх вчинки і дії в різних сферах дійсності, зокрема при вчиненні злочинів, сутність і існування котрих необхідно довести при роз­слідуванні.

Слідчий експеримент — це досудова слідча або судова дія, що проводиться для перевірки і одержання доказів шляхом ці­леспрямованого впливу на об'єкти, що пізнаються, або їх копії в ході постановки спеціальних дослідів.

Значний внесок у розробку наукових основ слідчого експери­менту зробили Л.Е. Ароцкер, Р.С. Бєлкін, О.М. Васильєв, О.В. Ду-лов та ін. Однак практичне вирішення цієї проблеми законодавцем здійснено неоднаково: в одних пострадянських республіках перед­бачений слідчий експеримент, в інших — відтворення обстановки , і обставин події. Варто зазначити, що ці слідчі дії розрізняються за джерелами і методами одержання інформації.

Слідчий експеримент відрізняється від близьких йому слідчих дій за джерелом і методами одержання інформації. Так, при огляді джерелом інформації є матеріальні відображення, що зберегли по­дію злочину і в слідчому експерименті джерело інформації стано­вить складну систему «люди <-» речі». Інформація про подію зло- , чину, що міститься в цих джерелах, використовується одночасно в одному пізнавальному процесі. Різними є й методи проведення слід­чого експерименту і огляду. В першому випадку докази перевіря­ють і одержують за допомогою дослідних дій, у другому — дослі­ди не проводяться.

Від перевірки показань на місці слідчий експеримент відрізня­ється сутністю і суб'єктом. Перевірка проводиться особою, яка без­посередньо сприймала подію. Суб'єкт розкриває уявний спосіб шляхом демонстрації (показу) його на реальних предметах матері­альної обстановки на тому ж місці. При слідчому експерименті, навпаки, дослідні дії складають його сутність і служать методом одержання і перевірки інформації. Експеримент може бути прове­дений і у відсутності особи, чиї показання перевіряються, причому в деяких випадках провадження його на тому ж місці, де відбувала- , ся досліджувана подія, не є обов'язковим.

Слідчий експеримент відрізняється також від допиту особи на місці, де відбувалася подія, що перевіряється. Допит без допитува­ного неможливий, тоді як слідчий експеримент може проводитися за відсутності джерела інформації, якщо ця інформація зафіксова­на в матеріалах справи, наприклад, експеримент на встановлення механізму утворення слідів, можливості проникнення через отвір.

Таким чином, слідчий експеримент відрізняється від усіх ін­ших слідчих дій за істотними ознаками: завданням і метою слідчої дії, джерелом інформації, методами вилучення інформації, місцем провадження слідчої дії.

У криміналістичній літературі розрізняють такі види слідчого
експерименту: а) для встановлення можливості вчинення певних
дій; б) для перевірки можливості сприймати органами чуттів яви­
ща, події, об'єкти; в) для встановлення механізму утворення слідів
(механічних, електричних, теплових і т. ін.).

2.2. Організаційні і тактичні принципи провадження слідчого експерименту.

Слідчий експеримент проводиться з дотриманням розроблених криміналістикою організаційних і тактичних положень, які допус­тимо називати загальними організаційно-тактичними принципами. Серед останніх особливе значення мають принципи кримінально-процесуального і морально-етичного характеру, а саме:

— дослідні дії проводяться у точній відповідності з принципа­ми дотримання законності;

— застосування експериментального методу в ході слідчої дії (крім судової експертизи) не допускає зміни і знищення речового доказу;

— експериментальний метод не повинен завдавати фізичнихстраждань, принижувати честь і гідність особи; він має бути безпечним для життя;

— технічні засоби здійснення експериментального методу повинні бути науково обгрунтованими і відповідати морально-етичним вимогам.

Крім того, при організації і проведенні слідчого експерименту необхідно керуватися спеціальними вимогами (положеннями), які можна назвати окремими принципами. До них належать такі: 1) провадження дослідів здійснюється в таких же або максимально наближених до них умовах обстановки, місця і часу; 2) для дослі­дів використовуються ті ж або такі ж об'єкти; 3) кількаразове по­вторення дослідів; 4) зміна умов проведення дослідів.

Провадження дослідів у максимально наближених умовах з використанням тих же або таких же об'єктів не повинно приводи­ти до втрати речових доказів, заподіяння великих матеріальних збит­ків і настання протиправних наслідків; звідси експеримент на тому ж місці проводиться лише у випадках, коли він неможливий в ін­шому місці. Наприклад, експерименти на можливість чути, бачити майже завжди проводяться на тому ж місці, оскільки важко, а іноді і не можна штучно відтворити обстановку, в якій спостерігалася подія, що перевіряється.

Поняття «такий же об'єкт (предмет)» означає, що він повинен мати зовнішню форму і розміри, що збігаються або схожі. Що ж до інших фізичних ознак предмета, то відображення їх у натуральній моделі залежить від цілей експерименту і властивостей дійсного об'єкта, що перевіряються. Так, для встановлення можливості ви­лучення конкретного предмета через отвір у стіні не має значення, із якого матеріалу буде виготовлена модель стіни. Важливо, щоб отвір був у натуральний розмір і повторював форму предмета. Для дослідів із трупом людини досить використовувати звичайний ма­некен, але коли перевіряється, наприклад, можливість переміщен­ня трупа певною особою, то вага манекена повинна відповідати вазі конкретної людини.