Смекни!
smekni.com

Лекції з криміналістики 2 (стр. 7 из 13)

Ситуація «крадіжка» належить до очевидної, яку виявляє час­тіше за все орган дізнання або слідчий у ході огляду місця події. В цій ситуації наркотичні засоби викрадають шляхом крадіжки або грабежу, шахрайства і вимагання. В таких випадках злочинець ча­стіше за все наркоман або пов'язаний з наркобізнесом. До моменту огляду він невідомий. Ситуація характеризується такими особли­востями: злочинець «чужий», наркотичні засоби відсутні, потерпі­лий — матеріально-відповідальна особа — відомий, сліди проник­нення в сховище, частіше за все очевидні. Розслідування розпочи­нається з огляду місця події, дослідча перевірка не проводиться. Після огляду обов'язково призначають ревізію для встановлення матеріальних збитків. При огляді місця події слід установити: чи дійсно мав місце злом перешкоди, замикаючих пристроїв або це інсценування. Якщо в стіні пророблений отвір, то треба з'ясувати, чи проникав злочинець через цей отвір і чи витягав через нього викрадені предмети.

Огляд проводиться з додержанням звичайних методик, відомих із тактики і трасології. До огляду бажано залучати матеріально-відповідальну особу, яка за пропозицією слідчого може повідомити: що викрадено, скільки, в якій упаковці, де розташовувалося, в якому порядку. Останнє важливо для цілеспрямованого дослідження обстановки, встановлення механізму злочину: як пересувався зло­чинець, яких предметів торкався, тобто де обов'язково повинні бути сліди рук, ніг, запаху, які треба виявити і вилучити.

Слід пам'ятати, що наркотичні речовини і препарати у твердо­му і рідкому станах ретельно упаковані, і якщо коробки розкрива­лися або їх тримали в руках, то на них обов'язково залишаються сліди рук.

Крадіжка імпортних наркотиків на республіканському медич­ному складі була розкрита через півроку, коли у випадково затри­маного водія в гаражі були виявлені порожні ламіновані коробки з-під наркотичних речовин, на яких були сліди рук, що послужили підставою для розкриття і затримання всіх членів злочинної групи.

Сліди на місці події дозволяють будувати версії про особу зло­чинця. При огляді районної аптеки на підлозі валялась розірвана упаковка кодеїну, зникли шприци і дві упаковки морфіну, що до­зволило швидко виявити злочинця-наркомана, який приїхав у село погостювати до брата. Сліди зухвалого нападу і пошуку наркоти­ків нерідко свідчать про дію особи в стані наркотичного голоду­вання.

З місця події, крім слідів, необхідно вилучити зразки упаковки викраденої продукції, облікові документи, а при неможливості — опечатати їх.

Після огляду проводяться допит потерпілого, обшук на робо­чому місці, а іноді і за місцем проживання. Допит потерпілого до­цільніше проводити після закінчення інвентаризації і ревізії. В чи­слі свідків першими допитують товаришів по службі, потім роди­чів, знайомих. Розшук злочинця ведеться від слідів, виявлених на місці події, за видом і призначенням викрадених наркотичних за­собів шляхом перевірки криміналістичних і медичних обліків.

Б. Організаційні і тактичні дії слідчого при порушенні кри­мінальної справи за матеріалами відомчих перевірок

При цій формі порушення кримінальної справи виникає ситуа­ція «розкрадання», яка характеризується наявністю підозрюваного і відсутністю наркотичних засобів. Вона виникає при перевірці заяв і повідомлень, внаслідок відомчих інвентаризацій, ревізій, відібран­ня пояснень, витребування документів, коли встановлюється, що в матеріально-відповідальної особи — завідувача складу, аптеки, кі­оску — виявлена нестача наркотичних засобів.

Розслідування ситуації розпочинається допитом матеріально-відповідальної особи, виявленням і допитом свідків, виїмкою облі­кової і бухгалтерської документації про рух і товарообіг складу, аптеки, бази, фармацевтичного підприємства. Свідків допитують про умови зберігання, спосіб життя завідувача, вид продукції і нар­котичної сировини, що надходить на склад, в аптеку; хто мав до­ступ до них, які особи частіше за все відвідували завідувача складу і т. под.

У цій ситуації перевіряються загальні версії: 1) в організації вчинене розкрадання наркотичних засобів або розкрадання не було, а нестача утворилася внаслідок інших причин; 2) розкрадачем є матеріально-відповідальна особа, яка, мабуть, пов'язана з нарко-ділками, є постачальником викрадених наркотичних засобів і вхо­дить у злочинну групу.

§ 32.4. Провадження слідчих дій
на наступному етапі розслідування

Завдання наступного етапу — ще раз перевірити і одержати від­сутні докази, побудувати логічний ланцюг доказів, котрі викривають підозрюваного, що дозволить пред'явити йому обвинувачення. Фак­тично для вирішення цього завдання придатні всі слідчі дії. Однак використовуються в основному допит, повторний огляд, обшук, су­дова експертиза. Особливе значення має організація взаємодії слід­чого з органом дізнання. Продовжуючи уточнювати і перевіряти ще раз первинну інформацію, необхідно встановити джерело наркотич­них засобів, місце їх виробництва, шлях транспортування до спожи­вача; осіб, що беруть участь у скупці (оптовиків), перевізників, кра­марів, тобто простежити весь ланцюжок руху наркотичних засобів і в такий спосіб розкрити злочинну групу.

Допит свідків. Факти незаконного виготовлення, зберігання, пересилання або збуту наркотичних засобів завжди стають відоми­ми свідкам. Тому виявлення і допит останніх відбуваються протя­гом всього розслідування.

Зміст і мета допиту визначаються виникаючою слідчою ситуа­цією, а тактичні прийоми — характеристикою особи свідка. Так, у справах про розкрадання наркотичних речовин на хіміко-фармацевтичних заводах або виготовленні в підпільних «лабораторіях» при заводах свідками звичайно є робітники, службовці, які по роду ро­боти поінформовані про факти створення неврахованих надлиш­ків, наприклад, шляхом наднормативного списання в брак готової продукції або сиров.ини. Свідками можуть бути співробітники КІШ, бухгалтери, працівники ВТК, водії, вантажники та інші особи.

У справах про виготовлення наркотиків у кустарних умовах, зберігання і перевезення або пересилання наркотичних засобів свід­ками можуть бути родичі, сусіди, знайомі, водії, продавці магази­нів, аптек, що могли бачити осіб, які перевозять, що скуповують прекурсори і прилади, пристосування для виготовлення наркоти­ків і т. под.

У справах про схиляння до вживання наркотиків і утримання дому свідками частіше за все можуть бути особи, що вживають нар­котики, їх родичі, товариші по службі, друзі по дозвіллю, сусіди та ін. Питання для з'ясування обставин залежатимуть від статусу свідка. В очевидця затримання з доказами з'ясовують: а) при яких обставинах здійснене затримання; б) хто проводив затримання; в) як поводився затриманий; г) чи мав затриманий речі, якщо мав, то які; ґ) чи намагався він позбутися яких-небудь предметів (викину­ти, залишити); д) де затриманий сів у громадський транспорт, хто його супроводжував і т. ін.

В усіх випадках у свідків з'ясовують: 1) який вантаж перевози­ли, переносили, в якій упаковці, скільки; 2) чи велися при цьому розмови про грошові розрахунки, які підозри викликали дії осіб, хто супроводжував вантажі і т. под.

Природно, допит провідника вагона, стюардеси авіалайнера, водія міжнародного (міжміського) автобуса, працівника камери схову багажу, вантажників як свідків буде відрізнятися за тактикою і змістом питань від допиту батьків, родичів, з якими проживає за­триманий, або від допиту працівників медичних установ, де він лі­кувався або придбав наркотичні речовини. Все це свідчить про те, що допити свідків у кожному випадку треба планувати, узгоджую­чи план з матеріалами справи, особливостями статусу свідка.

Допит обвинуваченого (підозрюваного). Розрізняють допит обвинуваченого (підозрюваного): а) при затриманні з доказами; б) при власному вживанні наркотичних засобів.

При допиті підозрюваного, затриманого з доказами в процесі виготовлення, зберігання, перевезення, пересилання, збуту і безпосереднього незаконного введення наркотику в організм людини, з'ясовують такі обставини: кому належить наркотик, при яких об­ставинах він опинився в нього; як давно він його зберігає, в яких кількостях і видах; де зберігає; де виготовлявся наркотик; яке дже­рело придбання; хто брав участь у виготовленні і т. ін.

Якщо допитують особу, затриману при власному вживанні або при насильницькому введенні наркотику в організм затриманого, то встановлюють такі обставини: де вживався наркотик, який, в який спосіб, хто організував уживання, хто незаконно вводив наркотик, якими засобами, в який спосіб, примушував, погрожував і т. под. Якщо допитується перекупник, збувальник або покупець, то вста­новлюють: де здійснювалися покупка, збут, скільки разів; у якій кількості; де зберігає «товар» збувальник; хто є організатором зло­чинної групи, де одержував «товар» і т. ін.

Допит обвинуваченого — складна і відповідальна дія, яку тре­ба детально планувати, виходячи з особливостей кримінальної спра­ви. Залежно від способу вчинення злочину, пов'язаного з незакон­ним обігом наркотичних засобів, допити обвинувачених можна розрізняти за видами кримінальних справ:

— про розкрадання і вимагання наркотичних засобів;

— про виготовлення, зберігання, перевезення або пересилан­ня, збут наркотичних засобів;

— про схиляння до вживання або незаконного введення нарко­тичних засобів;

— про організацію і утримання домів для вживання наркотич­них засобів;

— про незаконну видачу чи підроблення рецептів або інших

документів на придбання наркотиків.

Кожний допит будується на основі загальних рекомендацій кри­міналістичної тактики і судової психології. Зрозуміло, допит пла­нується і відрізняється деталізацією обставин злочину, пов'язаних з видом наркотичного засобу, способом його виготовлення, прид­бання, зберігання, збуту, перевезення і пересилання, безпосеред­нього введення в організм людини.