Смекни!
smekni.com

Лекції з криміналістики 2 (стр. 3 из 13)

Зміна умов провадження дослідів дозволяє встановлювати на­стання події в обмежених рамках, за межами яких воно неможли­во. Так, для встановлення можливості проникнення злочинця в магазин через кватирку не обов'язково, щоб він сам робив це (мо­жливо, він відмовиться брати участь в експерименті, а якщо і поба­жає, то зможе умисно не пролізти). Досить визначити межі розмі­рів грудної клітки людини, що може проникнути через кватирку. Якщо дослідами встановлено, що через кватирку вільно пролазить підліток з об'ємом груди не більше 115 см, то, зрозуміло, підозрю­ваний з об'ємом груди 150 см проникнути через неї ні за яких об­ставин не міг.

Обов'язкова зміна умов дослідів необхідна при перевірці мож­
ливості сприймати явища. Так, водій автомашини з навісним сні­
гоочисником вчинив наїзд на пішохода, який знаходився на сере­
дині вулиці. Оглядовість із кабіни водія була гарною, але він стверд­
жував, що пішохода не бачив, оскільки наїзд трапився в момент
підняття снігоочисного ножа, який частково закриває дорогу. Слід­
чим експериментом було встановлено, що у разі підняття ножа на
допустиму висоту оглядовість дороги зменшується, і на відстані
10м людини середнього росту з кабіни дійсно не видно. У справі
були дані, що людина перебігала вулицю в безпосередній близько­
сті (5—6 м) від машини, коли ніж був піднятий. Отже, водій не міг
бачити потерпілого.

2.3. Підготовка до слідчого експерименту.

''' Слідчий експеримент — складна (системна) слідча дія, у про­вадженні якої використовуються два простих джерела інформації: люди і речі (вербальні і нонвербальні). Експеримент — динамічна дія, сутність якої полягає у провадженні дослідів. Перш ніж прово­дити дослідні дії, тобто експериментувати, необхідна попередня

підготовка до них, що включає: а) прийняття рішення про провад­ження слідчого експерименту; б) визначення цілей, тобто які об­ставини можуть бути встановлені слідчим експериментом; в) ви­значення часу і місця проведення експерименту; г) забезпечення умов, максимально наближених до тієї обстановки, що перевіря­ється; ґ) добір учасників слідчого експерименту; д) підготовка об'єк­тів, необхідних для постановки дослідів; е) складання плану експе­рименту і забезпечення охорони місця його проведення.

Якщо прийнято рішення провести слідчий експеримент, слід чітко визначити його мету, постаратися точно сформулювати завдан­ня і назвати, які нові докази можуть бути одержані, які перевірені або уточнені. Вид слідчого експерименту дозволяє визначати, передба­чати та оцінювати його результати. Не може бути двох результатів: можливо або неможливо. Наприклад, суб'єкт не міг бачити або вчи­нити якісь дії. Такий результат експерименту має значення катего­рично достовірного висновку про те, що цієї події не було: суб'єкт не міг чути, не міг пролізти через отвір і т. под. При позитивних ре­зультатах експерименту доводиться, що суб'єкт вчинив певну дію, наприклад, вліз через кватирку в квартиру, відкрив замок відмичкою і т. ін. Такі висновки оцінюються як імовірні, оскільки факт проник­нення через кватирку прямо не пов'язаний із зникненням майна із квартири. Тому не рекомендується проводити експеримент, якщо заздалегідь будуть відомі його позитивні результати.

Після визначення мети слідчого експерименту необхідно вста­новити місце і час його проведення. Експерименти на визначення можливості існування якогось факту (чути, бачити), як правило, проводяться на тому ж місці, де цей факт був сприйнятий, приблиз­но в той самий час. Для перевірки наявності в людини професій­них навиків, наприклад, намалювати купюру, виготовити підроб­лений бланк документа, відремонтувати годинник і т. под., експе­римент можна проводити в будь-якому зручному місці.

Перед слідчим експериментом слідчий обов'язково повинен побувати на місці, ознайомитися з обстановкою, визначити і пого­дити час провадження експерименту. В будь-якому разі місце ви­значається залежно від мети і виду експерименту.

Особливо суворо слід ставитися до визначення звукової обста­новки, яка була в момент часу події, що перевіряється. Якщо подія, що перевіряється, відбувалася вночі, коли шум вулиці стихає, то і слідчий експеримент треба проводити приблизно в такий самий час, коли стихає шум вулиці.

У деяких видах експерименту, наприклад, на встановлення фа­ктів можливості чути, бачити, виконувати якісь дії (проникнути в отвір і т. ін.), участь особи, чиї показання перевіряються, не обо­в'язкова, а іноді є шкідливою, оскільки обвинувачений майже зав­жди не чує або не бачить, що спостерігають, чують і встановлю­ють як реальний факт інші учасники і поняті. У цьому зв'язку при­сутність обвинуваченого є бажаною як тактичний прийом, що може похитнути його неправдиву позицію. Тому, крім понятих, яких при деяких експериментах повинно бути не менше чотирьох, запрошу­ються статисти — виконавці дослідних дій. Участь фахівця в біль­шості експериментів є бажаною.

Дослідні дії іноді вимагають використання тих об'єктів, що використовувалися в ході встановлюваної події. У цих випадках слідчий добирає схожі за зовнішніми ознаками об'єкти, іноді мо­делює подібні, тобто виготовляє макети, частіше за все холодної і вогнепальної зброї. Реальну зброю використовувати не можна.

2.4. Експеримент, моделювання і реконструкція, загальнонаукові засоби одержання інформації в ході слідчого експерименту

Експеримент — один з найбільш поширених загальних мето­дів пізнання в науці і практиці. Механізм виникнення і сутність взає­модій, що приводять до утворення слідів, не завжди лежать на по­верхні. Для встановлення взаємозв'язку явищ і речей, їх природи і сутності, перевірки можливості існування подій у минулому і ви­никнення в майбутньому, дослідження механізму слідоутворення і пояснення інших обставин, пов'язаних із дослідницькою діяль­ністю, застосовують експериментальний метод.

Таким чином, експериментальний метод — це загальний ме­тод пізнання теорії і практики (І.О. Андрєєв), сутністю якого є відтворення досліджуваної події (явища) шляхом постановки дослідів у штучно створених і керованих спеціальних умовах. Тому в експериментах для провадження дослідних дій використо­вуються ті ж об'єкти (люди, предмети, ділянки місцевості, твари­ни) і лише у виняткових випадках їх заміняють копіями. Досліди проводяться в тих же умовах, Іноді обов'язково на тому ж місці за участю тих же осіб, чиї дії перевіряються'.

' Зрозуміло, що дослідні дії не призводять до вчинення нового злочину, хоча іноді вони пов'язані з заподіянням матеріальних збитків, як цс трапляється, напри­клад, при експериментальному дослідженнітехнічних виробів на міцність.

Моделювання — це загальний метод наукового пізнання (І.Д. Андрєєв, О.В. Вєніков), використовуваний для вирішення теоретичних і практичних завдань у різних галузях знань. В ос­нові цього методу лежить теорія подібності, що дозволяє розкрити зв'язки якісних і кількісних сторін у явищах однакової фізичної природи.

Розрізняють уявне і матеріальне моделювання, відповідно і моделі — уявні і матеріальні (фізичні). Уявна модель — це суб'єк­тивний образ, призначений для абстрактного дослідження логіч­ними методами пізнання. Матеріальна модель — це система реаль­них предметів, використовувана для дослідження подій, явищ, об'єктів.

Моделювання може бути повним, наближеним, натурним, фі­зичним, математичним. Вид моделі і ступінь подібності її оригіна­лу залежать від мети дослідження.

Важливою властивістю моделі є її подібність оригіналу за фі­зичними характеристиками. У криміналістиці це означає, що для виготовлення моделі використовується матеріал, який має такі ж властивості і якості, що перевіряються на моделі. Тому використо­вувані в слідчих діях моделі повинні бути виготовлені тільки з того самого матеріалу, що і справжні об'єкти.

Подібними повинні бути вимоги до тимчасових, а також ситуа­ційних чинників. Так, для провадження експерименту на можли­вість чути обирається такий же час доби, при якому відбувалася подія, що перевіряється. Встановлення можливості спостерігати подію вимагає проведення експерименту на тому самому місці.

Звідси модель — результат діяльності власне моделювання. Це створена конструкція, на якій перевіряються конкретні закономір­ності. Тому конструювання моделі і проведення дослідження на ній — це два самостійних процеси, які слід розрізняти.

Реконструкція — відтворення, відновлення матеріальної обста­новки або предметів за раніше відомою інформацією. Джерелами інформації для реконструкції є люди: свідки, потерпілі, обвинува­чені, а також речі — різні матеріальні сліди, що відобразили подію злочину. Тому реконструкцію можна здійснювати: а) за матеріала­ми справи, використовуючи, наприклад, протокол огляду, фотознім­ки і т. ін.; б) за ідеальними відображеннями, по пам'яті.

Сутність реконструкції як діяльності полягає у відновленні об'єкта, що раніше існував, для цілей наукового і практичного пі­знання. Реконструкція є схожою з моделюванням, оскільки відтво­рений предмет або система предметів становлять натурну модель, а самий процес — моделювання. Однак це лише зовнішня схожість. Реконструйована модель — це натуральна копія реального об'єк­та, виготовлена в масштабі один до одного. Саме в слідчих діях частіше за все використовуються моделі в натуральну величину. Виготовлений в ході моделювання предмет — це модель також ре­ального об'єкта, але побудована з дотриманням принципів подіб­ності. Тому модель може мати будь-які розміри, тоді як реконстру­йований предмет — тільки натуральну величину.