Смекни!
smekni.com

Лекції з криміналістики 2 (стр. 5 из 13)

Отже, негативний результат слідчого експерименту оцінюєть­ся як доказ відсутності явища, що перевіряється, в минулому.

2.6. Фіксація ходу і результатів слідчого експерименту

Слідчий експеримент — це динамічна дія, сутність якої поля­гає у провадженні дослідів. Звідси засоби фіксації повинні не тіль­ки забезпечувати закріплення початкових і кінцевих фаз досліду, а й фіксувати процес досліду. Такими засобами є кінозйомка і відео-запис. Якщо застосовується фотозйомка, то фіксація повинна пред­ставляти покадрову зйомку окремих фаз досліду, наприклад, злом перешкоди, проникнення в отвір, розташування знаряддя відносно слідосприймаючого об'єкта. При фіксації процесів, що повільно розвиваються, наприклад, самозаймання неправильно складованого пального матеріалу, застосовується покадрова зйомка або відеоза-пис. Якщо потрібно зафіксувати швидкоплинний процес, руйну­вання об'єктів при зіткненні, здійснюється швидкісна кінозйомка камерою, що знаходиться в черговому режимі. Так фіксують реаль­ні події на ділянках доріг з інтенсивним рухом. Установлена кіно­камера в черговому режимі починає вести фіксацію після появи в полі її огляду конкретного заданого епізоду, події. Оперативна ка­мера може стежити і подавати сигнал на пульт спостереження за викраденими автомашинами, якщо злочинці не встигли поміняти номерні знаки.

Особливо велике значення мають одержати засоби зняття ін­формації з електронних економічних та інших мереж, комп'ютерів з метою встановлення ознак злочинів. Така інформація, включена в тактичну операцію, дозволить цілеспрямовано вести боротьбу з корупцією і організованою злочинністю взагалі.

МЕТОДИКА РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЗАКОННОГО ОБІГУ НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ

План лекції.

1. Криміналістична характеристика.

2. Особливості порушення кримінальних справ і виникаючі при цьому слідчі ситуації

1. Криміналістична характеристика.

Зростання незаконного обігу наркотичних засобів на території України набуває все більш загрозливих розмірів. Прогресуюче зло­вживання наркотиків негативно позначається на соціальному роз­витку суспільства, завдає величезної шкоди здоров'ю людей, приз­водить до деградації особистості. Наркоманія сприяє вчиненню інших злочинів, створює умови для формування наркоринку, зло­чинних груп і спільнот, пов'язаних з міжнародним наркобізнесом, різними мафіозними структурами.

Сплеск наркоманії і незаконного обігу наркотиків припадає на перші роки становлення незалежності України. Тільки в 1992— 1994 рр. було вилучено з наркообігу 64 т наркотичної сировини (макової соломи), а митним контролем вилучено 7 т різних нарко­тичних засобів, із них у 1992 р. — 37 кг, а в 1994 р.— у десять разів більше.

Національна програма боротьби зі зловживанням наркотични­ми засобами і незаконним їх обігом в Україні поки ще не дає очіку­ваних результатів. Тому посилення боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, розкриття і розслідування таких злочинів ста­новить одну із сучасних проблем науки криміналістики взагалі і криміналістичної методики зокрема.

Законодавець передбачив декілька кримінальних норм за зло­чини, пов'язані з незаконним обігом наркотичних засобів, зокрема за незаконне виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання або збут наркотичних засобів, а також організацію або держання домів для вживання наркотичних засобів, схиляння до споживання наркотиків, порушення правил обліку і відпустки нар­котичних засобів.

Злочини, пов'язані з незаконним обігом наркотичних засобів, відрізняються баготоепізодністю, триваючим характером, наявніс­тю посередників, що здійснюють переміщення наркотичних засобів, організаторів домів для вживання наркотиків, виробників, роз­повсюджувачів наркотиків. При цьому дії більшості з них утворю­ють самостійний склад злочину, наприклад, організація і держання домів, посів і вирощування і т. под.

Предметом безпосереднього посягання для злочинів, пов'яза­них з незаконним обігом наркотиків, у кінцевому результаті, є жит­тя і здоров'я людини, а знаряддями вчинення злочину — наркотич­ні засоби.

Наркотичні засоби — це група речовин різної природи рослин­ного або синтетичного походження, зловживання якими веде до розвитку наркоманії. Наркотики викликають стан ейфорії, а відсут­ність їх в організмі приводить до депресії, виснаження організму і смерті.

Відповідно до міжнародної конвенції 1961 р. всі наркотичні засоби поділяють на чотири групи.

До першої групи відносять опійний мак та його похідні: опій, опій технічний (сирець), морфін, морфілонг, кадеїн, етилморфін, героїн, макову солому, а також синтетичні препарати з морфійопо-дібними властивостями. Ці наркотики викликають ейфорію, зне­болювання, полегшення страждань.

Другу групу складають наркотичні засоби, що стимулюють особливий стан нервової системи: кокаїн, кофеїн, первітон, ефед-рін і т. ін.

Третя група — це барбітурати і снотворні, крім барбаміла, бар-бітана-натрія і т. под.

У четверту групу входять похідні коноплі (маньчжурської, ін-дійськдї). Це — марихуана, гашиш, гашишне масло різного ступе­ня обчищення.

За медичним критерієм наркотичні засоби поділяють на психо­тропні і прекурсори.

Психотропні наркотики — це група лікарських препаратів, здат­них впливати на психічні функції людини. Зловживання ними приз­водить до розладу здоров'я, психіки людини, викликає психоз. Це такі препарати, як седуксен, фенамін, сіндокарб, мескалін, ДЛК.

Прекурсори — це синтетичного або рослинного походження речовини побутового чи медичного призначення, що мають хіміч­ну структуру і властивості, схожі з наркотичними, а при вживанні викликають депресію, галюцинації, що тягнуть за собою розлад здоров'я і захворювання на наркоманію.

Перелік наркотичних засобів, психотропних речовин, їх анало­гів і прекурсорів затверджений 7. лютого 1996 р. Комітетом по конт­ролю за наркотиками Міністерства охорони здоров'я України. Він включає чотири таблиці наркотичних засобів, що становлять різ­ний ступінь небезпеки для здоров'я людини при зловживанні ними.

Спосіб вчинення злочину полягає у введенні в організм людини наркотичних засобів. Оскільки наркотичні засоби можуть знаходи­тися у вигляді твердих, сипучих, рідких або газоподібних утворень, остільки способи їх введення в організм є різними. Так, тверді таб­летки, порошки приймають ковтанням, рідкі п'ють або за допомо­гою шприца вводять у вену, газоподібні наркотики вдихають через рот, ніс. Іноді тверді наркотики (гашиш, план, анаша) жують або змільчують і курять. Деякі прекурсори підігрівають і вдихають їх пари і т. ін. Так, при колективному вживанні наркотиків останні або курять по черзі, або в закритому приміщенні випаровують (спалю­ють), і всі дихають газоподібним наркотиком.

Вчинення злочинів, пов'язаних з незаконним обігом наркотич­них засобів, — це складна дія, що включає, крім безпосереднього введення наркотичної речовини в організм людини, певну підго­товку. До останньої відносять такі операції з наркотичними засо­бами, як виготовлення, посів, вирощування, збут, придбання, збе­рігання, перевезення, пересилання, організація, облік, одержання, крадіжка і розкрадання (привласнення) — все це елементи підго­товки складного способу — введення наркотику в організм. Біль­шість способів підготовки окремо або в сукупності утворюють са­мостійні склади злочинів (розкрадання наркотичних засобів, неза­конне виготовлення, придбання, зберігання, перевезення або пересилання наркотичних засобів без мети збуту).

Слідова картина. Складний спосіб вчинення злочинів, пов'я­заних з незаконним обігом наркотиків, створює умови для утво­рення слідів у стадії підготовки і безпосереднього виконання зло­чину, тобто введення наркотику в організм людини.

Тому треба розрізняти слідову картину способу підготовки до вчинення злочину і слідову картину безпосереднього його вико­нання. В усякому разі наведене вище розмаїття способів підготов­ки і вчинення злочину свідчить'про складну і різноманітну слідову картину. Тут можуть мати місце всі форми взаємодії людей і речей, як складні, так і прості. Тому при розслідуванні незаконного виго­товлення наркотичних засобів, придбання, зберігання, обліку, відпустки, перевезення або пересилання наркотичних засобів треба шукати порушення правил виробництва (інструкції технологічних процесів, журнали з техніки безпеки і т. ін.). Якщо йдеться про від­пустку, то сліди концентруються в бухгалтерських і облікових до­кументах, а під час перевезення — в дорожньо-транспортних на­кладних, трасологічних слідах і т. под. Тут можуть бути майже всі сліди людини, транспортних засобів, машин, верстатів, потокових ліній, що виготовлюють наркотики.

Більш чітко виражена слідова картина введення наркотику в організм — це наявність шприців, банок, склянок з наркотиком, сліди уколів у вену, залишки упаковок від наркотиків. Якщо нарко­тик вводиться курінням, то треба шукати недопалки, засоби для здрібнювання макової соломи, листів коноплі, м'ясорубки, сікачі, дерев'яні коритця, засоби виготовлення мундштуків, пристосувань для набивання цигарки, трубки для куріння, у приміщеннях — за­пах наркотику і т. ін. Навіть у найпростішому випадку важко пере­лічити всі можливі сліди. Однак у ході огляду їх завжди треба про­гнозувати за видом взаємодіючих об'єктів «людина - людина», «людина - річ», «річ - річ».

Необхідно зазначити, що особливістю слідової картини злочи­нів, пов'язаних з незаконним обігом наркотичних засобів, є їх мак­роскопічні і мікроскопічні розміри, що вимагають контрастного висвітлення і оптичних засобів виявлення та дослідження.

Особа злочинця, пов'язаного з незаконним обігом наркотиків, має особливе значення для розуміння предмета посягання і спосо­бу вчинення злочину. Для розглянутих складів злочинів (а їх 11 у чинному КК і 19 у проекті нового КК) єдину характеристику особи злочинця навряд чи можна скласти, оскільки між виготовленням наркотичного засобу і його вживанням наркоманом розташовуєть­ся мережа посередників, що займаються: а) виготовленням і б) ре­алізацією наркотичних засобів. Перша група осіб являє собою ор­ганізовану спільноту з виробництва (виготовлення) наркотиків і включає виготовлювачів, виробників, посередників-скупників, які поставляють наркотики оптовому скупнику, а той за допомогою перевізників доставляє їх помічнику групи по реалізації. Останній через оптових скупників дрібними порціями передає наркотики в мережу продавців, безпосередньо зайнятих реалізацією наркоти­ків