Смекни!
smekni.com

Лекції з криміналістики 2 (стр. 8 из 13)

Обшук — це слідча дія, спрямована на примусове обстеження людей, приміщень, споруджень, ділянок місцевості, що знаходять­ся у віданні обшукуваної особи, для відшукання наркотичних засо­бів або сировини, напівфабрикатів для їх виготовлення, а також предметів і технічних засобів, використовуваних при цьому. Розрізняють особистий обшук, обшук приміщень. Специфічна особли­вість полягає в тому, що шукана речовина — наркотик, кількість котрого, звичайно, мінімальна, а він зберігається, як правило, за­маскованим під медикаменти, препарати і речовини звичайного спо­живання. З огляду на малі дози наркотиків злочинець може швидко його знищити, наприклад, спустити в унітаз, раковину і т.под. Тому, готуючись до обшуку приміщення, слід запросити помічника й обо­в'язково фахівця з технічними засобами. Обшук треба планувати раптово, а час його провадження тримати в таємниці.

Обстеження приміщень здійснюється за загальними тактични­ми правилами обшуку. Особливості обшуку полягають у моделю­ванні місць зберігання (схованок) наркотиків, що можуть бути в найпростіших предметах, які знаходяться на виду. Нерідко схован­ки роблять поза приміщенням, у саду, двірських будівлях, але неда­леко від жилого приміщення. У квартирі схованки частіше за все обладнують у туалеті, ванній, на кухні, що дає можливість в разі небезпеки швидко позбутися від наркотиків. Якщо в кімнаті (гур­тожиток, квартира) проживає кілька людей, то злочинець зберігає наркотик не у своїх предметах і речах (тумбочка, стіл, ліжко, шафа), а прагне сховати в речах сусіди по кімнаті, родича, товариша. Нерід­ко наркотик ховають у ліжку хворого, дитячій колясці сплячої ди­тини і т. под.

Дослідження речей, що не належать обшукуваному, здійсню­ється за правилами проведення обшуку в приміщеннях загального користування. В разі потреби особи, що знаходяться в обшукува­ному приміщенні, підлягають особистому обшуку, оскільки вони можуть зберігати наркотичні речовини. Для приховування малих доз наркотиків багато можливостей є в жіночому одязі (різні деко­ративні ремінці, пояси, підшивки для плечей, складки, аплікації і т. под.). Дамська косметика — зручна схованка для малих доз нар­котиків. Упаковані в пластикові пакети наркотики нерідко зберіга­ються в природних порожнинах тіла людини: між ніг, пальцями рук, у роті, а іноді в шлунку.

При обшуку транспортних засобів — автомашини, купе у ваго­ні — треба запрошувати фахівців, які допоможуть розкрити мож­ливі порожнечі, де можуть зберігатися наркотики. Предмети, які виявляють у ході огляду, вилучають. Так, у приміщенні, де виготов­ляли наркотичні засоби, слід шукати предмети для виготовлення тютюнових виробів, сировину, тютюн, змішаний з гашишним маслом, анашею; піпетки, трубки, шприці, голки, упаковки, нагріваль­ні прилади для перегонки і т. ін. Особливому дослідженню підля­гають носильні речі обшукуваного (кишені, манжети, складки), де можна виявити сліди наркотиків або рослинної сировини. Інтерес становлять документи таємної «бухгалтерії», де ведеться облік прид­баної, збутої продукції.

При обшуку слід звертати увагу на звичайний кухонний посуд, на якому можуть бути сліди наркотичних засобів у вигляді плям, забруднень.

Судові експертизи. При розслідуванні злочинів, пов'язаних з незаконним обігом наркотичних засобів, можуть проводитися прак­тично всі види експертиз: криміналістична, судово-медична, хіміч­на, судово-фармакологічна, агротехнічна, психіатрична. Експерти­зи є обов'язковими для визначення виду і властивостей виявленої речовини, віднесення її до наркотичних засобів.

Хімічна і фармакологічна експертизи частіше за все проводяться по даній категорії кримінальних справ. Тут вирішуються такі основ­ні питання: чи належить дана речовина або її слід до наркотичної; яка кількість наркотиків у досліджуваній речовині; який спосіб виготовлення — кустарний чи фабричний; чи не є речовина лікар­ською, якщо так, то для яких цілей вона застосовується, і т. ін.

При проведенні медичної і психіатричної експертиз ставляться такі питання: чи є в особи ознаки недавнього вживання наркоти­ків; чи є в особи ознаки наркоманії; чи потребує особа примусово­го лікування; чи перебувала дана особа в момент вчинення злочину в стані гострого наркотичного психозу або патологічного афекту.

Оскільки коло матеріальних слідів при розслідуванні незакон­ного обігу наркотичних засобів дуже широке (це речовини рослин­ного, тваринного і синтетичного походження в малих дозах, голов­ним чином у вигляді мікрочастинок), то серед криміналістичних експертиз найпоширенішою є КЕМРВ.


ОСНОВИ МЕТОДИКИ РОЗСЛІДУВАННЯ КРАДІЖОК, ГРАБЕЖІВ І РОЗБОЇВ

1. Криміналістична характеристика

Предметом безпосереднього посягання крадіжок, грабежів і розбоїв є державна, кооперативна або особиста (індивідуальна) власність. Конституція України зрівняла всі форми власності і за­хищає їх однаково.

Власність — це майно, що належить кому-небудь. Суб'єктом власності може бути громадянин, колектив, держава. Звідси і роз­різняють державну, колективну та індивідуальну власність. Майно являє собою матеріальні знаряддя праці, продукти праці, речі, цін­ності, продукти життєзабезпечення і т. под. У будь-якому разі це матеріальні предмети, речі, продукти. Тому предметом безпосеред­нього посягання крадіжок, грабежів, розбоїв є всі матеріаньні утво­рення.

Крадіжка — це таємне заволодіння чужим майном, як держав­ним, так і особистим. Розбій відрізняється від крадіжки відкритим способом заволодіння майном, поєднаним з насильством, небезпеч­ним для життя або здоров'я особи, чи погрозою застосування тако­го насильства.

Розбій — найбільш небезпечний спосіб заволодіння майном, як державним, так і особистим. Це відкритий напад, поєднаний з насильством, небезпечним для життя або здоров'я особи, яка під­далася нападу, чи погрозою застосування такого насильства.

Серед названих корисливих злочинів найбільше поширення одержали крадіжки, частіше за все особистого майна, що знахо­диться в квартирах, на дачах, у гаражах, складах, офісах, держав­них або кооперативних установах, на ринках, у транспорті, на вок­залах. Для методики розслідування крадіжок не має особливого значення вид власності — особиста чи державна, головне для зло­чинця те, як вона охороняється, наскільки міцне сховище і чи гарні замикаючі пристрої, як проникнути в приміщення або на відкриту площадку і таємно викрасти майно.

Вид майна, спосіб його зберігання визначають спосіб вчинен­ня злочину і особливості підготовки до його вчинення.

Способи вчинення корисливих злочинів дуже різноманітні. За способом проникнення розрізняють: 1) крадіжки зі зломом; 2) кра­діжки без злому з відкритих сховищ. Для проникнення в сховище зламують найменш міцні його частини — вікна, двері, стельові перекриття, іноді роблять підкопи. Вид І надійність сховища і за­микаючого пристрою визначають знаряддя і засоби злому, від най­простіших побутових знарядь — брухт, сокира, молоток, монту­вання — до складних інструментів — газозварювальних апаратів, електроінструментів (дриль, електропилка). Металеві сейфи, бро­ньовані двері в квартири, залізобетонні банківські сховища зламу­ють із застосуванням вибухових речовин, агресивних рідин, які впорскують у механізм замка. З вибухових речовин частіше за все застосовують пластикову вибухівку.

Крадіжки без злому є ще нерідкими. Це: 1) проникнення в при­міщення через відкриту кватирку, вікно, двері; 2) відмикання замка знайденим ключем; 3) шляхом подолання перешкод (переліз через паркан, відкрив незамкнену кватирку); 4) відкрите проникнення в приміщення шляхом обману дітей, під видом працівників міліції, газової служби і т. "сд.; 5) поширеним способом крадіжки є викра­дення того, що «погано лежить», не охороняється (на вокзалах, пля­жах); 6) крадіжки автомобілів із стоянок і з гаражів, крадіжки осо­бистих речей із автомобілів, залишених відкритими на вулиці коло під'їзду.

Грабіж і розбійний напад частіше за все вчиняються увечері, уночі, в погано освітлених малолюдних місцях. Разом з тим остан­нім часом збільшилася кількість грабежів і розбійних нападів у квартирах, офісах, причому зухвалі розбої вчиняються вдень, в обід­ню перерву, санітарний день. Як засіб насильства і погрози злочи­нці використовують холодну і вогнепальну зброю, побутові нагрі­вальні прилади (праску, електроплитку, паяльник, запальничку), спеціальні засоби (стоматологічні щипці, шприці з наркотиком, шокові кийки) і т. ін.

Слідова картина розглядуваних злочинів залежить від місця вчинення злочину, використовуваних засобів для проникнення в приміщення, відмикання запорів, злому перешкод, виду предметів безпосереднього посягання. Для крадіжки характерні головним чином матеріальні сліди злочинця і знарядь вчинення злочину на предметах обстановки місця події, предметах і речах, що з'явили­ся об'єктом крадіжки. Не слід забувати, що при виявленні в підо­зрюваного речей, цінностей, які не належать йому, на них можуть залишитися сліди як потерпілого, так і злочинця. На одязі, взутті і тілі підозрюваного треба шукати мікросліди з місця події.

В основному слідова картина крадіжки державного майна схо­жа зі слідами злому і проникнення в приватні сховища, склади, га­ражі, приміщення офісів, квартири. Однак державні і колективні сховища, особливо банківські, складські, арсенальні, іноді більш надійно захищені засобами електронного спостереження, зв'язку і особистої охорони. Все це визначає характер слідової картини, на­приклад, при механічному зломі дверей і електронному зломі про­грами в будь-якому банку.

Спосіб вчинення злочину завжди характеризує і відображує ознаки і навики діяльності злочинця. Тому особа злочинця — важ­ливий елемент криміналістичної характеристики.