Смекни!
smekni.com

Виробничі запаси, прибутковість підприємства (стр. 10 из 13)

"Стратегія проникнення на ринок" – це встановлення низької ціни щодо економічної цінності товару для одержання прибутку за наявності численних груп чутливих до ціни покупців, спроможних забезпечити значні обсяги продажу.

Нейтральна стратегія розрахована скоріше на покупця, що шукає задовільну якість за прийнятну ціну.

Розглянемо зазначені стратегії докладніше. Стратегія "зняття вершків" призначена для захоплення обмеженого ринку. Зазвичай високі ціни тісно пов'язані з тієї сумою грошей, яку покупці готові заплатити за товар. Відповідно, система продажу працює тільки тоді, коли прибуток від продажу за нееластичних цін перевищує прибуток від продажу на масовіших ринках за нижчими цінами.

Стратегія проникнення на ринок заснована на встановленні ціни, нижчої за економічну цінність товару, для притягнення й утримання широкого кола покупців. Ця стратегія розрахована на збільшення обсягів продажу за допомогою суттєвого зниження витрат, а її реалізація можлива у певних ринкових умовах.

Нейтральна стратегія ціноутворення – це така стратегія, за якої ціни не використовуються для збільшення частки ринку, тобто на цей процес впливає не тільки ціна. Нейтральне ціноутворення знижує роль ціни як інструмента ринку на користь інших важелів, які підприємство вважає важливішими або ефективнішими в охопленні цільового ринку конкретного товару.

Білет 23

1. Розкрийте суть планування с/в за калькуляційними статтями

Собівартість окремих видів продукції планується по статтях затрат калькуляції і оформляється у вигляді калькуляції с. в. – це всі витрати на виготовлення річного випуску, а також одиниці кожного виду продукції Відмінність статей від аналогічних елементів витрат полягає в тому, що в калькуляційних статтях відображаються тільки витрати пов’язані безпосередньо з випуском даного виробу, тоді як по елементам затрат враховуються всі витрати підприємства незалежно від того де і на які потреби вони були витрачені.

Калькуляцію с. в. складають методом нарахування витрат за статтями витрат і в зв’язку з цим розрізняють:

- виробничу

- повну

Статті витрат калькуляції:

1. сировина та матеріали

2. паливо та енергія на технологічні цілі

3. зворотні відходи ( вираховуються)

4. основна ЗП

5. Додаткова ЗП

6. відрахування на соц. заходи

7. витрати на підготовку і освоєння виробництва продукції:

8. Витрати на утримання і експлуатацію устаткування:

- амортизаційне відрахування

- оренда ОФ

- витрати на ремонт і тех. . обслуговування

- витрати на паливо та електроенергію для ОФ

9. ЗАГ. ВИРОБНИЧІ ВИТРАТИ:

- НА УПРАВЛІННЯ ВИРОБНИЦТВОМ

- НА ВІДРЯДЖЕННЯ І ПЕРЕМІЩЕННЯ

- НА ВІДНОВЛЕННЯ ОФ І КАПІТАЛЬНИЙ РЕМОНТ

- ОРЕНДНА ПЛАТА НА ОФ ЗАГ. ВИРОБ. ПРИЗНАЧЕННЯ

- НА ОБСЛУГОВУВАННЯ ВИРОБНИЧОГО ПРОЦЕСЦ ТА СТРАХ. МАЙНА ЦЕХІВ.

Виробнича с/в

10. ЗАГ. ГОСПОД. ВИТРАТИ:

- НА УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВА В ЦІЛОМУ

- НА ПОЖЕЖНУ І СТОРОЖОВУ ОХОРОНУ В ЦІЛОМУ

- НА ВІДРЯДЖЕННЯ АПАРАТУ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВА

- НА ПІДГОТОВКУ Й ПЕРЕПІДГОТОВКУ КАДРІВ

- НА НАБІР РОБОЧОЇ СИЛИ

- НА СТРАХУВАННЯ МАЙНА ПІДПРИЄМТСВА

- ПОДАТКИ, ЗБОРИ ТА ІН. ОБОВЯЗКОВІ ВИТРАИ.

11. ІНШІ ВИРОБНИЧІ ВИТРАТИ – НА ГАРАНТІЙНІ РЕМОНТИ І ОБСЛУГОВУВАННЯ ВИРОБНИЧОЇ ПРОДУКЦІЇ

12. ПОЗАВИРОБНИЧІ ( КОМЕРЦІЙНІ ВИТРАТИ) – НА ЗБУТ І РЕАЛІЗАЦІЮ:

- НА СКЛАДСЬКІ, ВАНТАЖНО – РОЗВАНТ. ПАКУВАЛЬНІ, ТРАНСПОРТНІ РОБОТИ.

- НА СТРАХУВАННЯ

- НА РЕКЛАМУ І ПЕРЕДПРОДУКТИВНУ ПІДГОТОВКУ ТОВАРУ.

2. Податок на прибуток підприємств

Податок на прибуток підприємств є одним із видів прямого оподаткування і оподатковує доходи юридичних осіб. Податок на прибуток в Україні має вагоме фіскальне значення на відміну від економічно – розвинених країн. Податок на прибуток крім фіскального значення має широкі можливості для регулювання і отримання підприємницького доходу. Цей вплив може здійснюватися за рахунок диференціації стану, надання пільг, амортизація політики.

Переваги податку на прибуток:

- значні можливості для регулювання впливу на виробничу сферу

- за рахунок прямої залежності суми податку від отримання прибутку забезпечується соціальна справедливість цієї форми оподаткування

Недоліки податку на прибуток:

· складається порядок його визначення

· значні можливості щодо ухилення від оподаткування

· в ринковій економіці прибуток – величина нестабільна, його розмір постійно коливається в різних фазах економічного циклу.

Економічна суть оподаткування полягає в тому, що оподатковується новостворена вартість, а особливо є те, що об’єкт оподаткування співпадає з джерелами його сплати.

Платниками податку на прибуток є:

· з резидентів – суб’єкти і не - суб’єкти господарської діяльності, а також їхні філії, які проводять діяльність, спрямовану на отримання прибутку, як на території України так і за її межами. резиденти – це юридичні особи, які створюють і здійснюють свою діяльність відповідно до законодавств України з місцезнаходження на її території

· нерезиденти – це фізичні чи юридичні особи, які отримують доходи з джерел їх походження України за винятком установ що мають дипломатичний статус. нерезиденти – це особи з місцезнаходженням за межами України, які створюють і проводять свою діяльність за кордоном.

Об’єктом оподаткування є оподаткований прибуток, який визначається:

Оподаткований прибуток = Скоригований валовий дохід - - валові витрати – амортизаційні відрахування

Оподаткований прибуток визначається шляхом зменшення скоригованого валового доходу на суму валових витрат та амортизаційних відрахувань

3. Виробнича операція як головний об’єкт нормування праці. Структура операції в трудовому відношенні

Виробнича операція є головним об’єктом нормування праці. Вона поділяється на основні або технологічні операції та допоміжні. Під час основних операцій здійснюються кількісні і якісні зміни предметів праці. Допоміжні операції забезпечують можливість здійснення основних операцій. До них відносять:установлення деталей та їх зняття,зміна позицій,обслуговуючі(підтримка інструменту та устаткування в робочому стані) та контрольні операції (контроль якості). У трудовому відношенні виробнича операція має такі складові: 1. Комплекс трудових прийомів; 2)Прийом; 3)Дія; 4)Рух. . Трудовий рух - це одноразове переміщення робочих органів людини при виконанні трудової дії(взяти інструмент)Дія - завершена сукупність трудових рухів що виконується без перерви одним або кількома робочими органами людини при незмінних предметах і засобах праці. Трудовий прийом - це визначена к - ть трудових дій які виконуються в певній послідовності і мають конкретне цільове призначення

Білет 24

1. Розкрийте суть планування прибутковості та фін. показників. Планування розподілу прибутку

Прибуток - це та частина виручки, що залишається після відшкодування всіх витрат на виробничу й комерційну діяльність підприємства.

2. Нарахування амортизації за правилами податкового обліку та її вплив на прибуток п – ства

Для визначення суми амортизаційних відрахувань в законі визначаються витрати, які підлягають амортизації і які не підлягають амортизації. Залежно від напрямку використання усі ОФ поділено на 4 групи:

1 - будівлі, споруди, їх компоненти, передавальні пристрої.

2 - автомобілі, запасні частини до них, офісні меблі до них і ін.

3 - всі ОФ, які не віднесені до 1,2 та 4 групи.

4 - ЕОМ, компютери, їх програмне забезпечення, телефони, мікрофони, рації, якщо їх вартість є більшою, ніж вартість МШП.

Балансова вартість групи ОФ на початок кварталу визнач. за формулою:

Б(а)=Б(а - 1)+П(а - 1) - В(а - 1) - А(а - 1), де

Б(а) –балансова вартість групи на початок розрахункового кварталу.

Б(а - 1) - балансова вартість групи на поч. кварталу, що передував розрахунковому.

П(а - 1) - сума витрат, понесених на придбання ОФ, що підлягають амортизації протягом кварталу, що передував розрахунковому.

В(а - 1) - сума виведених з експлуатації ОФ.

А(а - 1) сума амортизаційних відрахувань, нарахованих у кварталі, що передував розрахунковому.

Норми амортизації встановлюються у % до балансової вартості кожної з груп:

1 група - 2%;

2 група - 10%;

3 група - 6%;

4 група - 15%;

3. Завдання вивчення використання робочого часу. Класифікація затрат робочого часу

Основні завдання вивчення витрат робочого часу:

1)Установлення характерних ознак кожної категорії часу; 2)Можливість побудови фактичного інформативного балансів робочого часу

3)Визначення обсягів нормованого і ненормованого часу в структурі змінного фонду часу

4)Оцінка доцільності і необхідності затрат часу у виробничому процесі. Класифікація робочого часу виконавця передбачає його поділ на час роботи і час перерв. Час роботи поділяють

- на час продуктивної роботи;

- на час непродуктивної роботи.

Продуктивна робота складається з підготовчо - завершальної роботи, оперативної роботи, по обслуговуванню робочого місця. Часом перерв називається час протягом якого робітник не виконує ніякої роботи . Перерви бувають регламентовані та нерегламентовані.

Тзм=Тзм+Тп.

з+Тобс+Твід+Трот+Тптд

Кв=Топ/Тзм

- коефіцієнт використання робочого часу,

Кзав=Топ+Тп. з+Тобс/Тзм

Білет 25

1. Бізнес - план підприємства

Бізнес - план підприємства чи організації – це письмовий документ в якому викладено суть, напрямки і способи реалізації підприємницької діяльності, де охарактеризовано ринкові, виробничі, організаційні та фінансові аспекти майбутнього бізнесу, а також особливості управління ним.

Конкретними цілями розробки БП є:

o налагодження ділових стосунків між підприємцем і майбутніми постачальниками, продавцями та покупцями