Смекни!
smekni.com

Виробничі запаси, прибутковість підприємства (стр. 7 из 13)

1. Засоби праці; 2. Предмети праці; 3. Робоча сила.

Класифікують виробничі процеси за такими ознаками:

1. Залежно від ролі в організації виробничої продукції: а)Основні - під час них предмети праці перетворюються у готову продукцію на випуску якої спеціалізується п - во; б)Допоміжні процеси в результаті яких виконують роботи,або виготовляють продукцію,що використовується в основному в - ві; в)обслуговуючі - забезпечують нормальну роботу осн. і допоміжного в - в; г)побічні - процеси,які не зв’язані з основним в - вом але сприяють нормальній роботі п - ва. (збір грибів,ягід)

2. По формі впливу на предмет праці: а)технологічні; б)механічні; в)фізико - хімічні; г)природні.

Складовою частиною кожного процесу в - ва є виробнича операція - це закінчена частина виробничого процесу,яка виконується на робочому місці одним або кількома виробниками.

Класифікація виробничих операцій:

1)Залежно від змісту і участі у формуванні готової продукції: а)технологічні - за допомогою цих операцій виконується механічна, хімічна, термічна обробка, що змінює стан і форму предмета,і перетворює в готову продукцію. ; б)транспортні - операції переміщення предметів праці між робочими місцями,дільницями,цехами; в)контрольно - обліково сортувальні - пов’язані з прийманням робіт і продукції,дотриманням їх вимогам;г)операції зберігання - зберігання предметів праці на складах п - ва і підготовка їх до подачі у в - во.

2)За ступенем автоматизації:а) ручні; б) машинно - ручні; в)автоматизовані; г)автоматичні; д)апаратурні - здійснюється в спеціальних агрегатах(сушильних,плавильних камерах,доменних печах).

Є такі основні види виробництв лісового комплексу:

- лісогосподарське виробництво,

- лісозаготівельне виробництво,

- деревообробне виробн. ,

- лісохімічне виробництво.

2. Функції податків та їх класифікація

За економічним змістом податки - це фінансові відносини між державою і платниками податків,що виникають з метою загальнодержавного централізованого фонду грошових коштів необхідних для виконання державою її функцій. Виділяють такі основні ф - ції податків: 1)Фіскальна (бюджетна) - дана ф - кція випливає із розподільчої ф - ції фінансів. Її суть полягає в тому, що податки є в основі перерозподілу вартості ВВП від юридичних та фізичних осіб на користь держави. 2)Регулююча – суть якої полягає у впливі податків на різні сторони д - ті платників,як на макроекономічному р - ні так і мікроекономічному р - ні.

Класифікація податків:

1 - за екон. змістом об’єкта оподаткування: податки на доходи, податки на споживання, податки на майно.

2 - залежно від рівня держ. структур: загальнодержавні та місцеві.

3 - за формою оподаткування: прямі і непрямі.

3. Проаналізуйте метод надбавок, як один із витратних методів ринкового ціноутворення

Згідно з цим методом до закупівельної ціни товару додається націнка, за рахунок якої посередник забезпечує відшкодування своїх витрат на одержання прибутку.

Існують 2 способи визначення цієї надбавки і внесення її у ціну товару:

Розрахунок здійснюється виходячи із С/В продукції:

, де

С - собівартість товару;

Нс – надбавка у % до собівартості.

Розрахунок роблять, виходячи з бажаного доходу з обороту (ціни продажу):

,

де Нцп – надбавка у % до ціни продажу

Білет 15

1. Охарактеризуйте виробничий цикл, його складові. Види поєднання виробничих операцій

Виробничий цикл - це календарний період часу перебування предмету праці у виробничому процесі від початку першої до кінця завершальної операції виготовлення готової продукції. Тривалість виробничого циклу вимірюється в одиницях календарного часу(хв, год, тижнях, місяцях, роках) і залежить від особливостей галузі виробництва.

Тривалість усіх допоміжних і основних операцій утворює робочий період циклу, тобто час, протягом якого здійснюється процес праці. Скорочення тривалості виробничого циклу має велике економічне значення, оскільки прискорює обертання обігових коштів, покращує використання обладнання і знижує собів. продукції.

Виділяють 3 види поєднання виробничих операцій:

1 - послідовне - полягає в тому, що кожна наступна операція починається лише після закінчення в обробітку всієї партії предметів праці на попередній операції. З операції на операцію передається вся партія виробів.

2 - паралельне - кожен предмет праці після виконання першої операції відразу передається на другу, не очікуючи обробітку всієї партії. Цим досягається скорочення часу проходження виробу по всім операціям і при цьому передача виробів на наступну операцію передається поштучно або невеликими групами. В цьому випадку всі виробники даної партії знаходяться паралельно в обробці на різних місцях технологічного процесу.

3 - паралельно - послідовне - паралельний метод є неефективний при поєднанні операцій, що мають різну тривалість. В такому випадку необхідно вирівняти технологію або використати паралельно - послідовне поєднання операцій.


2. Податкова система і податкова політика держави

Податкова с - ма - сукупність різних видів податків,зборів,платежів які справляються в державі. Вимоги до податкової с - ми: 1)Системність - податки повинні бути взаємопов’язаними між собою,доповнювати один одного і не суперечити с - мі в цілому; 2)Встановлення визначальної бази цієї с - ми; 3)Формування правової основи цієї с - ми; 4)Податкова с - ма має базуватись на вихідних принципах.

Податкова політика - це діяльність держави у сфері встановлення і стягнення податків. Саме через податкову політику відбувається встановлення і розвиток податкової системи. Основними принципами под. політики є:

- фіскальна і економічна ефективність;

- соц. справедливість.

Основним документом в якому визначено склад податкової с - ми та принципи за якими вона побудована є з - н України: «Про с - му оподаткування». Сьогодні на території країни передбачено справляння 20 загальнодержавних і 16 місцевих податків зборів.

До загальнодержавних відносять: ПДВ,АЗ,Податок на прибуток п - в,мито,податок на нерухоме майно,плата за землю,рентні платежі,податок з власників транспортних засобів,збір за спеціальне використання природних ресурсів,за забруднення навколишнього середовища,плата за торговий патент,гербовий збір.

До місцевих:Податок на рекламу,комунальний податок. до місцевих зборів і обов’язкових платежів належать:збір за припаркування автомобільного транспорту,ринковий збір,збір з власників собак,збір на проведення місцевого аукціону,збір за право використовувати місцеві символи,збір за участь у грі на тоталізаторі на іподромі,збір за виграш у перегонах на іподромі.

3. Проаналізуйте метод балової оцінки як один із методів ринкового ціноутворення, що враховує попит на ринку

Цей метод застосовується у тих випадках, коли відсутня залежність між якісними характеристиками товару та його ціною, або коли споживчі властивості продукції неможливо передати кількісно (наприклад, запах парфумів). У цьому випадку фахівці, спираючись на експертні оцінки, визначають цінність товару для споживачів і надають йому певну кількість балів. На підставі співвідношення між цінами та баловими оцінками аналогічних товарів встановлюється вартісна оцінка одного бала. Множенням суми балів на вартісну оцінку одного бала визначається орієнтовна ціна нової продукції.

З цим методом ціна розраховується в декілька етапів:

· визначається ціна 1 балу:

· визначається ціна нового виробу:

, де

Цб - ціна базового виробу - еталону,

Ббі - балова оцінка і - го параметру базового виробу,

Бні - балова оцінка і - го параметру нового виробу,

Ц’ - ціна одного балу,

Vі - вага параметру.


Білет 16

1. Охарактеризуйте технічне обслуговування в - ва: енергетичне, інструментальне

У межах системи технічного обслуговування її господарства виконують такі функції:1)ремонт всіх видів устаткування, догляд за ним і налагоджування; 2) Забезпечення робочих місць інструментом; 3) Переміщення вантажів; 4) Забезпечення підрозділів п - ва електричною і тепловою енергією, паром, газом. 5) Своєчасне забезпечення цехів, дільниць сировиною, паливом.

Ремонтне господарство – це підрозділи підприємства які проводять заходи по догляду, ремонту і технічному обслуговуванню обладнання. Підрозділи ремонтного господарства: а) відділ головного механіка : 1) Ремонтно – механічний цех 2) Ремонтно – будівельний цех: 3)Цехові ремонтні бази. Ремонтні підрозділи здійснюють; - технічне обслуговування і ремонт засобів праці; - виготовлення запасних частин і нестандартного обладнання ; - монтаж і введення в дію нового устаткування; - модернізація діючих машин і устаткувань.

Інструментальне господарство - це сукупність внутрішньо – виробничих підрозділів п - ва, що зайняті придбанням, проектуванням, виготовленням, відновленням і ремонтом технологічної оснастки, їх обліком, зберіганням і видачею на робочі місця. До інструменту відносять всі види різального, вимірювального та складального інструменту. Підрозділи інструментального господарства: 1)головний технолог підприємства – керує; 2) Інструментальний відділ (постачає інструменти які виготовляються на спеціалізованих заводах); 3) Інструментальний цех (ремонт і відновлення інструменту);4) Центральний інструментальний склад; 5)цехові інструментально – роздавальні комори.