Смекни!
smekni.com

Виробничі запаси, прибутковість підприємства (стр. 9 из 13)

Важливе значення при біржовому котируванні має єдина ціна на товар на біржовий день, яка встановлюється за резервами середніх цін, які були зафіксовані на заключному етапі біржового дня.

Білет 19

1. Розкрийте суть планування виробництва та реалізації продукції. Натуральні та вартісні показники плану

Основне завдання планування виробництва і реалізації продукції максимальне задоволення потреби промисловості і населення у високоякісній продукції при найкращому використанні виробничих, трудових, фінансових. і матеріальних ресурсів підприємства.

· при розробці ПВРП важливо правильно обґрунтувати потребу в продукції на основі замовлень споживачів

· повністю ув’язати між собою натуральні, вартісні показники обсягів виробництва

· обґрунтувати план виробництва виробничими потужностями

Розділи ПВРП:

· Виробництво і реалізація продукції у натуральному і вартісному виразі

· Зміна залишків готової нереалізованої продукції

· Баланс виробничих потужностей на їх використання

Етапи розробки ПВРП:

· Визначена номенклатура і асортимент продукції, що випускається, обсяг її поставок у відповідності до замовлень

· На основі обсягу поставок і залишків готової продукції визначається обсяг реалізації продукції з календарного розподілу по місяцях

· Обсяг випуску окремих видів продукції обґрунтовується розрахунком виробничих потужностей.

В основу планування виробничої програми покладається система показників обсягу виробництва, яка включає натуральні і вартісні показники:

· натуральними показниками виробничої програми є обсяг продукції в натуральних одиницях по номенклатурі і асортименту (шт. , м, кг)

· вартісними – обсяги:

- валового обороту

- валова продукція

- внутрішньо - заводський оборот

- товарна продукція

- відвантажена прод.

- реалізована прод.

2. Особливості податкового обліку ПДВ

Сума податку,що підлягає сплаті до бюджету або відшкодуванню з бюджету визначається як різниця між сумою податкових зобов’язань і сумою податкового кредиту.

∑ПДВ=∑ПЗ - ∑ПК

Є два звітні періоди: місячний і квартальний.

При звітному періоді в місяць декларація подається не пізніше 20 днів після звітного місяця,а сплата відбивається протягом подачі декларації.

При квартальному звітному періоді декларація подається протягом 40 днів після звітного кварталу,а сплата протягом 10 днів після подачі декларації.

Податкове зобов’язання - це сума податку, одержана (нарахована) платником у звітному періоді у складі ціни реалізації товарів,робіт,послуг. Податковий кредит - це сума, на яку платник податку має право зменшити податкове зобов’язання звітного періоду. Він являє собою суми ПДВ,сплачені,нараховані в ціні придбаних товарів, робіт,послуг,в - ть яких відноситься до складу валових витрат та ОФ що підлягають амортизації.

Основним первинним документом, який підтверджує суму ПДВ і дає право на нарахування податкового кредиту - податкова накладна. Крім под. накладної, документами, які дають право на ПК є вантажно - митна декларація, квитки на проїзд, готельні рахунки та чеки, якщо обсяг разового продажу не більше 20 грн.

Білет 20

1. Акцизний збір та його основні характеристики

АЗ є одним із видів непрямого оподаткування відноситься до категорії специфічних активів, тому що стягнення проводиться за окремими групами товарів і диференційованими ставками. Як правило АЗ запроваджується на високорентабельні види товарів не першої необхідності . На відміну від ПДВ АЗ сплачується тільки 1 раз а не на всіх етапах руху товарів. Платники АЗ є всі суб’єкти підприємницької д - ті які виробляють або імпортують підакцизну продукцію крім того платники АЗ є фізичні особи які ввозять підакцизні речі на митну територію України. Об’єктом оподаткування АЗ є обороти з реалізації підакцизних товарів, а також в - ть товарів які імпортуються на митну територію України. В Україні до підакцизних товарів належить алкогольні і тютюнові вироби ,транспортні засоби та нафтопродукти. Існують2 види ставок АЗ: 1)тверді (в грош. формі); 2)%.

Білет 21

1. Розкрийте суть планування продуктивності праці. Методи планування та фактори росту ПП

Продуктивність праці – це ефективність діяльності працівника, що показує його здатність випускати певну кількість продукції за одиницю часу. ПП - важливий планово - економічний показник, який х - зує ступінь раціонального використання трудового потенціалу підпр. і рівень ефективності системи господарювання. ПП в загальному вигляді х - зується співвідношенням обсягу виготовленої продукції і витратами персоналу.

Показники ПП:

1 - Виробіток

або
, де

g - к - сть випущеної продукції;

Т - трудозатрати на виконання виробничої програми;

Ч - чисельність працівників.

2 - Трудомісткість

Планування продуктивності праці здійснюється 2–ма методами:

1 - методом прямого розрахунку - ПП= g / Ч;

2 - пофакторним методом – передбачає розрахунок приросту праці через економію чисельності працівників під впливом різних факторів: техніко - економічних, структурних зрушень у в - тві, вдосконалення виробництва та праці, фактор зміни обсягу в - цтва, галузеві фактори.

2. Особливості оподаткування АЗ алкогольних та тютюнових виробів

Виробники алкогольних і тютюнових виробів повинні проводити маркування кожної пляшки алкогольних напоїв та кожної пачки тютюнових виробів у такий спосіб, щоб марка розривалась під час розкривання товару. Тобто АЗ сплачується авансом ще до початку виробництва шляхом придбання акцизних марок. В разі імпортування алкогольних і тютюнових виробів імпортер зобов’язаний також придбати марку до початку виробництва і передати їх за кордон. Якщо реалізуються слабоалкогольні напої (вміст спирту від 1,2 до 8,5 %) або алкогольні напої, виготовлені без спирту етилового, акцизна марка не потрібна, а ∑АЗ сплачується на 3 роб. день після здійснення обороту з реалізації.

Білет 22

1. Суть планування витрат за екон. елементами

Планування СВ за економічними елементами оформлене кошторисом виробництва, який показує витрати на виробництво в цілому.

Елементи витрат кошторису:

1. матеріальні витрати на:

- сировину і матеріали

- комплектуючі вироби і напівфабрикати

- паливо та енергія

- зворотні відходи вираховуються

- на пакувальний матеріал і тару

- роботи і послуги виробничого характеру, що виконуються сторонніми організаціями

2. витрати на оплату праці:

- на основну і дод. ЗП

- на витрати передбачені законодавством

- витрати на підготовку, перепідготовку і навчання кадрів

- витрати звільненим працівникам вихідної допомоги

3. відрахування на соц. зах. :

- на держ соц. страх.

- до пенс. фонду

- до фонду сприяння зайнятості населення

4. амортизація ОФ

5. інші витрати:

- на управління

- на страх. майна

- оплата відсотків за кредитами

- оплата послуг банків

- гарантійний ремонт і обслуговування продукції

- витрати на реалізацію

- платежі за шкідливий вплив на довкілля

2. Мито – особливості його нарахування та стягнення

Мито є непрямим податком, що стягується з товарів, які переміщуються через митний кордон України, тобто ввозяться, вивозяться і прямують транзитом. Головною метою стягнення мита є не стільки надходження до бюджету, як регулювання експортно - імпортних операцій. Мито збільшує ціну реалізації товарів. Ставки мита диференційовані за окремими групами товарів. Сплачуєтья мито при переміщенні через митний кордон України. Контроль за правильністю та своєчасністю його сплати до бюджету здійснюють митні органи. Платниками мита є будь - які юридичні або фізичні особи, котрі здійснюють переміщення через митний кордон України товарів або імпорт предметів, що підлягають оподаткуванню згідно з ЗУ. Від мита звільняються:

1 - транспортні засоби, які здійснюють регулярні міжнародні перевезення вантажів;

2 - валюта України, іноземна валюта та цінні папери.

3 - товари, що підлягають оберненню у власність держави.

В Україні застосовують такі види мита:

1 - специфічне (у грош. розмірі на одиницю товару);

2 - адвалерне (у % до митної вартості)

3 - комбіноване.

3. Цінові стратегії

Існують три основні цінові стратегії:

1 - "зняття вершків",

2 - стратегія проникнення на ринок,

3 - нейтральна стратегія.

Вибір кожної стратегії визначається тієї сукупністю чинників, що формують і корпоративну стратегію підприємства, і стратегію маркетингу в цілому, і цінову стратегію зокрема.

Вона показує не сам результат, а те, якою ціною він був досягнутий. Тому ефективність найчастіше характеризується відносними показниками, що розраховуються на основі двох груп характеристик (параметрів) – результату і витрат. Це, втім, не виключає використання в системі показників ефективності і самих абсолютних значень вихідних параметрів.

Ціноутворення для "зняття вершків" – це встановлення високої ціни щодо економічної цінності конкретного товару для більшості можливих покупців для одержання прибутку за рахунок низької чутливості до ціни визначених груп покупців.