Смекни!
smekni.com

Виробничі запаси, прибутковість підприємства (стр. 8 из 13)

Енергетичне господарство включає такі види: 1) електросилове (знижувальні підстанції,генераторні установки); 2) Теплосклове (котельні, компресори ); 3)Газове; 4)Пічне (нагрівальні і термічні печі); 5)Слабко струмкове (власна телефонна станція, диспетчер. );

Транспортне господарство включає: транспортні цехи, авто гаражі, ремонтні підрозділи що займаються вантажно-розвантажувальними роботами та переміщенням вантажу. Транспортні роботи здійснюють за допомогою 3 видів транспорту: 1)зовнішні - автомобільний,залізничний,водний; 2)між цеховий – для перевезення вантажів на території підприємства; 3) внутрішньо цеховий.

В функції складського господарства входить: - забезпечення усіх структурних підрозділів матеріальними ресурсами, інструментами, напівфабрикатами, запчастинами, а також зберігання готової продукції, тари та відходів виробництва. Види складів: 1)Матеріальні (для зберігання запасів , матеріальних цінностей що надходять на п - во ззовні ); 2)Виробничі для зберігання напівфабрикатів власного виготовлення.

2. Основні завдання і структура державної податкової служби

Податкова служба – це сукупність державних органів які організовують і контролюють надходження податків, податкових видів та окремих видів не податкових платежів.

На даний час до системи органів податкової служби належить 3 рівні: 1. державна податкова адміністрація України (вищий рівень);

2. Державна податкова адміністрація в областях, АРК, та місті Києві (середній рівень);

3. Державна податкова інспекція в районах і містах.

Основні завдання: 1. Здійснення контролю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати податків до бюджету; 2. Внесення у встановленому порядку пропозицій про вдосконалення податкового законодавства; 3. Формування та ведення державного реєстру платників податків як фізичних так і юридичних осіб; 4. Запобігання та розкриття злочинів у сфері оподаткування їх розслідування та впровадження.

3. Проаналізуйте метод лідера як один із методів ринкового ціноутворення з орієнтацією на конкуренцію

Формування цін методом лідера базується на залежності між ціною та споживчими властивостями виробів. Цей метод має найбільше поширення на продукцію виробничо - технічного призначення та деякі споживчі товари довгострокового використання, за якими можна кількісно визначити їхні якісні характеристики. Для встановлення цін методом лідера розраховують:

· питому ціну виробу

· орієнтовну ціну виробу:

де Цп – питома ціна продукції лідера

Цб – базова ціна виробу

Пб – значення основного параметра базового виробу

Пн – значення основного параметра нового виробу

Щоб зацікавити споживачів в придбанні нової продукції має бути меншою ніж базового виробу. Для цього застосовують знижуючий коефіцієнт, який буде стимулювати придбання нового товару на основі зменшення ціни одиниці корисної властивості продукцію. Формування ціни базується на залежності зміни ціни від зміни техніко - економічних параметрів виробу:

де х1, х2. . . ,хn – параметри виробу

Білет 17

1. Розкрийте суть ринкового планування. Його завдання та принципи. Види планування

Планування - це сукупність дій колективу працівників по встановленню завдань які визначають напрямки,темпи і пропозиції розвитку п - ва в майбутньому. Планування об’єднує структурні підрозділи п - ва спільною метою,надає всім процесам одно направленості і координованості,що дає змогу більш ефективно використовувати наявні ресурси. Планову роботу веде плановий відділ,під керівництвом головного економіста.

Планування при ринковій економіці виконує наступні ф - ції:

1)Плани п - ва в умовах ринку носять індивідуальний а не директивний х - р,вони вони виступають механізмом регулювання ринку,відображають зв'язок в - ва і ринку,науки і в - ва;

2)плани розробляються п - вами самостійно,використовуючи рівні вихідні дані;

3)ринок включає гнучкості у в - ві,а отже і у плануванні,що досягається за допомогою стратегічного,тактичного,поточного планування і бізнес планів;

4)в якості важливих принципів планування в умовах ринку виступають: а)системність - поєднання всіх видів планів; б)мобільність - швидка перебудова; в)адаптованість - швидка пристосованість до змін; 5)Основними показниками планів стають натуральні,якісні,кінцеві показники д - ті п - ва.

Є такі принципи планування: 1)цільова направленість планів - вибір та обґрунтування цілей кінцевої мети,результатів д - ті п - ва; 2)Принцип системності - передбачає щоб планування охоплювало всі сфери д - ті п - ва; 3)принцип безперервності - підтримування безперервної планової перспективи; 4)оптимальності використання застосовуваних ресурсів.

2. Податкова міліція

Податкова міліція складається із спеціальних підрозділів по боротьбі з податковими правопорушеннями, що діють у складі органів ДПС відповідного рівня, і здійснює контроль за додержанням податкового законодавства, виконує оперативно - розшукову, кримінально - процесуальну та охоронну функції.

Завданнями податкової міліції є:

1 - запобігання злочинам та іншим правопорушенням у сфері оподаткування, їх розкриття, розслідування та провадження у справах про адміністративні правопорушення.

2 - розшук платників, які ухиляються від сплати податків, інших платежів.

3 - запобігання корупції в органах ДПС та виявлення її фактів.

4 - забезпечення безпеки діяльності працівників органів ДПС, захисту їх від протиправних посягань, пов’язаних з виконанням посадових обов’язків.

3. Охарактеризуйте метод тендерного ціноутворення

За цим методом (замовник) покупець оголошує конкурс на виробництво складного товару із заздалегідь визначеними параметрами ,масштабу наук. - дослідну розробку ,будівництво нового об’єкта, тощо.

Одержавши і порівнявши пропозиції ,замовник підписує контракт із виробником(продавцем) який пропонує найвигідніші умови.

Для орг. торгів замовник створює тендерний комітет, який готує документацію, проводить торги, аналізує і оцінює пропозиції, надані учасникам торгів.

Торги можуть бути відкриті або закриті. Відкриті торги проводять для порівняно нескладних проектів, у здійсненні яких хоче прийняти участь багато фірм. Умови проведення конкурсів публікують у пресі. До участі у закритих торгах залучають обмежену кількість фірм із високою репутацією. Оголошення про проведення таких торгів не публікують, запрошення надсилають індивідуально.

У ході торгів кожна фірма конкурсант призначає свою ціну пропозиції. Чим вища ціна, тим нижча імовірність отримання замовлення і навпаки.

Білет 18

1. Розкрийте суть та завдання стратегічного планування

Стратегічне планування - процес здійснення сукупності систематизованих та взаємо-узгоджених робіт із визначення довгострокових цілей та напрямків д - ті п - ва.

Основні його етапи: 1)Вибір цілей - основну ціль п - ва заведено називати місією. Вибір місії відбувається з урахуванням дії чинників зовнішнього середовища; 2)Стратегічні цілі - вони мають бути конкретними та вимірюваними чітко,чітко зорієнтованими у часі(коли і якої цілі треба досягнути),збалансованими, ресурсно - забезпеченими та такими що взаємно підтримують одна одну. 3)Аналіз зовнішнього середовища,оцінка актуальності й реальності та цілей; 4)Аналіз потенціалу п - ва,перспектив його розвитку,оцінка адекватності потенціалу місії та цілей; 5)Вибір генеральної стратегії(моно профільна д - ть,диверсифіковане в - во); 6)Аналіз стратегічних альтернатив; 7)Розробка функціональних і ресурсних субстратегій; 8)Запровадження,контролю,та оцінка результатів.

2. Загальна характеристика ПДВ

Платниками ПДВ є як юридичні так і фізичні. Суб’єкти підприємницької д - ті – фізичні особи(підприємці),а також юридичні особи,що не є суб’єктами підприємницької д - ті. У разі якщо обсяг оподаткованих операцій за останні 12 календарних місяців перевищує 300 т. грн. , не є платниками на ПДВ фізичні особи, які застосовують спрощену с - му обліку і звітності, а також підприємці які працюють на умовах сплати фіксованого податку. Платниками ПДВ є також юридичні особи, які ввозять на митну територію країни,товари,роботи,послуги. Основна ставка ПДВ 20%. Крім того існує нульова ставка,ведення якої передбачає створення пільгових умов для деяких видів товарів. До об’єктів оподаткування належать: - операції з продажу товарів,робіт,послуг на митній території України; - ввезення товарів на митну територію країни для їх використання в Україні; - Вивезення товару за межі митної території України для їх споживання за кордоном.

3. Обґрунтуйте поняття біржі та біржового котирування цін

ТОВАРНА БІРЖА – ЦЕ ПРО ЇХ КУПІВЛЮ - ПРОДАЖ БЕЗ ЇХ НАЯВНОСТІ. БІРЖОВЕ ТОРГУВАННЯ ДАЄ МОЖЛИВІСТЬ ЗАБЕЗПЕЧУВАТИ ПОПИТ ТА ПРОПОЗИЦІЮ НА ПЕВНІ ТОВАРИ БЕЗ ЗАВОЗУ НА ЦІЙ БІРЖІ ЦИХ ТОВАРІВ. НА ТОВАРНІЙ БІРЖІ ПРОДАЮТЬСЯ ТІЛЬКИ БІРЖОВІ ТОВАРИ. Біржа походить від слова « бурса», що означає торгування товарів з попередньою укладеною угодою. Товарна біржа – це певне торгівельне місце, де сходиться покупець і продавець через посередників, а саме брокерів, маклерів, дистриб’юторів на закритій біржі.

Біржові котирування – це ціни спеціально організованого постійно діючого ринку масових якісно однорідних товарів. Біржові котирування, з одного боку є ціна реальних контрактів, а з іншого боку використ. як орієнтири при встановленні ціни на товари, що реалізуються за звичайними угодами. Біржові котирування представлені у вигляді динамічних рядів за довгостроковий період, що дає змогу використати їх для прогнозування.