Смекни!
smekni.com

Виробничі запаси, прибутковість підприємства (стр. 3 из 13)

1 - кількість проходів повинна бути мінімальною, оскільки це має прямий вплив на тривалість машинного часу;

2 - припуск на обробку має бути мінімальним, щоб його можна було зняти з меншою кількістю проходів;

3 - потужність двигуна верстата має бути вища, ніж фактично можлива ефективна потужність різання, інакше процес різання не здійсниться.

Щоб норма часу на технологічну операцію була справді обґрунтованою, недостатньо тільки обрати оптимальний режим різання, бо він визначає тривалість машинного часу, а інші складові норми залежать від урахування таких чинників, як партія деталей, витрати електроенергії, зношування інструменту і верстата, раціональне використання робочого часу. Тоді норма буде обґрунтованою не лише технічно, а й економічно, з точки зору мінімальної собівартості в поєднанні з мінім. трудомісткістю.

Білет 5

1. Документування господарських операцій з обліку ЗП. Х - ка рах 66

Для обліку нарахування і виплати ЗП в плані рахунків передбачено рахунок 66 «Розрахунок з оплати праці». За Кт - відображається нарахована працівникам п - ва основна і додаткова ЗП,премії,допомоги за тимчасової непрацездатності. За Дт - виплата ЗП,премій,допомоги,а також суми утриманих податків,платежів за виконавчими документами,в - сть одержаних матеріалів,продукції та товарів в рахунок ЗП та інші утримання із сум ЗП.

Кадрова документація: П - 1 Наказ про прийняття на роботу; П - 2 Особова картка; П05 Наказ про переведення на іншу роботу; П - 6 Наказ про надання відпустки; П - 8 Наказ про припинення дії трудового договору; П - 12 Табель обліку використання робочого часу; П - 15 Список осіб, які працювали у понаднормований час. З обліку розрахунків з працівниками з оплати праці: П - 49 Розрахунково - платіжна відомість; П52 Розрахунок ЗП;

На кожному п - ві повинен бути табель обліку - це первинний документ з обліку відпрацьованого часу. Він складається в одному примірнику,особою якій доручили вести бухгалтерський облік. Наряд - це комбінований документ в якому вказується завдання на виконання певних робіт і підтвердження фактичного обсягу виконаних робіт. Для виплати ЗП оформлюються видаткові касові ордери,розрахунково - платіжні відомості,або платіжні відомості.

2. Розкрийте зміст обліково - інформаційної, розподільчої, стимулюючої та балансуючої ф - ції ціни

1)Обліково - інформаційна - це вираз у грошовій формі різних за своєю натуральною формою ресурсів,витрат та результатів в - ва. На цінах базується весь вартісний облік різноманітних економічних процесів та вимірів їхніх результатів. Ціна є особливим носієм інформації який застосовуться як інструмент аналізу,прогнозування та управління розвитком п - ва,галузей економіки в цілому.

2)Суть розподільчої ф - ції полягає за допомогою цін відбувається розподіл між п - вами та населенням.

3)Стимулююча ф - ція ціни полягає в заохочувальному або стимулюючому впливі ціни на в - во та споживання різних видів продукції;

4)Балансуюча - виявляється в тому,що за допомогою цін здійснюється зв'язок між в - вом і споживаннм,попитом і пропозицією

3. Залежність між нормами часу і нормами виробітку

Норма часу - це к - сть робочого часу необхідного для виконання конкретної роботи (операції) за певних організаційно - технічних умов. Норма виробітку - це к - ть одиниць продукції в натуральних показниках,яку має виготовити робітник за певний проміжок часу.

Для встановлення норми виробітку викор. норму часу: Нв=Тзм/Нч.

Має місце і зворотній звязок між Нв і Нч:

Нч=Тзм/Нв.

Внаслідок наявності цього звязку % перевиконання Нв (а) відрізняється від % зниження Нч (в) на цю ж роботу:

а=100*в(%) / 100 - в(%) в=100*а(%) / 100+а(%), дев - % зниження Нч,

а - % підвищення Нв.

Білет 6

1. Облік витрат операційної д - ті на рахунках класу 8

Рахунки класу 8 «Витрати за елементами» призначені для узагальнення інформації про витрати п - ва протягом звітного періоду. Всі рахунки класу 8 є активними і формують другий розділ форми №2 «звіт про фінансові результати» Рахунок 80 «Матеріальні витрати» - для узагальнення інформації про матеріальні витрати за звітний період. За дт відображається сума визнаних матеріальних витрат,за кт - списання на рах 23 в-во прямих матеріальних витрат. що включаються до виробничої собівартості.

Рах 81 «Витрати на оплату праці» - для узагальнення інформації про витрати на оплату праці за звітний період.

Рах 82 «Відрахування на соціальні заходи» - За дт - відображається сума відрахувань на соціальні заходи,за Кт - списання на рах 23 суми відрахувань які включаються до виробничої собівартості.

Рах 83 «Амортизація» - за дт - відображається сума нарахованої амортизації. За кредитом списаня на рах 23.

Рах 84 «Інші операційні витрати» - за Дт - відображається сума визнаних витрат,за кредитом списання на рахунок 23 витрати які прямо включаються до виробничої собівартості продукції та на рахунок класу 9 виробничих накладних витрат.

Рах 85 «Інші затрати» - призначений для обліку витрат від інвестиційної та фінансової д - сті п - ва,витрат від надзвичайних подій а також про суми податку на прибуток. За дебетом відображається сума визнаних витрат,за кредитом списання на рахунок 79

2. Обґрунтуйте роль ціни у взаємодії попиту і пропозиції, охарактеризуйте ринкову ціну

Попит показує кількість продукту яку споживач готовий і здатний купити за деякою ціною, протягом визначеного терміну. Попит і ціна перебувають у зворотній взаємозалежності, тобто чим ціна вища тим попит менший і навпаки. Це є законом попиту.

Крива D - це крива, яка при інших незмінних умовах показує взаємозв’язок між ціною і кількістю купленого товару. Ця крива показує яку кількість товару готові придбати покупці за різними цінами в даний час. Пропозиція - кількість продукту, яку продавець здатний запропонувати до продажу на ринку за конкретною ціною протягом певного періоду. З підвищенням ціни величина пропозиції зростає а зі зниженням скорочується. Рівноважна ціна (Рс) – це ціна що урівноважує попит і пропозицію конкурентних сил. Якщо ціна буде менша ніж рівноважна то надлишок кошту буде піднімати її до гори і створювати дефіцит.

3. Розрахунок норм на операції,які виконуються вручну або за допомогою ручних механізованих інструментів

На деревообробних п-вах є роботи які виконуються вручну або за допомогою ручних механізованих інструментів. Для розрахунку норм часу та норм виробітку на таких операціях використовуються ф-ли:

Н

=
*(1+
де

t

- оперативний час,хв. ;

Н

- час на обслуговування робочого місця;

Н

- час на відпочинок та особисті потреби;

Н

- час регламентованих перерв;

Т

- підготовчо - заключний час,хв. ;

Д - розмір партії однойменних деталей,штук.

Білет 7

1. Облік витрат д - ті на рахунказ класу 9

Рахунки класу 9»Витрати д - ті» застосовується для узагальнення інформації про витрати операційної,інвестиційної,фінансової д - сті та витрат на запобігання надзвичайним подіям і ліквідацією її наслідків. Основні вимоги до визнання складу та оцінки витрат є в ПСБО 16 «витрати»

За дт рахунку цього класу відображається сума визнаних витрат. За кредитом списання сум витрат,щомісяця або в кінці звітного року на рахунок 79 «Фінансові результати» Рахунок 90 «собівартість реалізації» призначений для узагальнення інформації про собівартість реалізації готової продукції. За дебетом рахунку відображається виробничу собівартість реалізованої готової продукції . За кредитом – списання в порядку закриття дебетових оборотів на рах 79. Рахунок 91 «загальні виробничі виплати» - ведеться облік виробничих накладних витрат, на організацію, управліня цехами, дільницями, відділеннями, бригадами та ін. підрозділами основного і допоміжного в - ва, а також витрат на утримання і експлуатацію машин і устаткування. Рах 92 «адміністративні витрати» - призначений для відображення заг. господарських витрат пов’язаних із управлінням та обслуговуванням п - ва. Витрати на службові відряди,і утримання апарату управління п - вом, витрати на утримання ОЗ. Рах 93»Витрати на збут» - облік витрат пов’язаних із збутом (реалізація,продаж)продукції. До витрат на збут відносять:оплата за розроблення інадання рекламних виробів,канцелярські та поштово - телеграфні витрати…Рах 94 «Інші витрати операційної д - ті» - для обліку інших витрат д - ті п - ва крім витрат які відображаються на рахунку 90.

2. Охарактеризуйте структуру ціни вітчизняних товаровиробників

Кожен вид ціни складається з окремих частин які наз. елементами. До них належать: собівартість,прибуток,ПДВ,мито,АЗ, посередницько - збутова націнка і трудова націнка. Поелементний склад ціни:

Собівартість Прибуток АЗ ПДВ Націнка посередницька Торговельна націнка
Ціна п - ва
Відпускна ціна виробника(гуртова ціна)
Відпускна ціна посередника
Роздрібна ціна

Собівартість та прибуток є обов’язковими елементами ціни. тому що відшкодування витрат та отримання прибутку є невід’ємною умовою процесу в - ва продукції.