Смекни!
smekni.com

Виробничі запаси, прибутковість підприємства (стр. 4 из 13)

Наявність інших елементів не являється важливою умовою при розрахунку ціни

3. Розрахунок норм на машинно-механізованих операціях. Коефіцієнт щільностіМашинно - механізованими називаються операції, які виконуються на верстатах з механічною подачею предмета праці та обробкою його безпосередньої участі робітника. В процесі машинно - механізованої операції основний час складається із затрат машинного часу,а допоміжний - із затрат ручного часу, при чому ручні виконуються паралельно з машинними. Оперативний час в даному випадку залежить від співставлення машинного та ручного часу. Якщо
Труч<Тмаш тоді tоп=Тмаш. Якщо Труч >Тмаш, тоді слід розрахувати коефіцієнт щільності (Кщ): Кщ=Тмаш/Труч; t
=Тмаш/Кщ, тоді Нв=Тзм/Нч або Тмаш*Кщ/Топ.

Білет 8

1. Склад і призначення звітності ПСБО 1,2,6,20

ПСБО 1 »Загальні вимоги» до фінансової звітності. Фінансова звітність – це система узагальнених показників, що характеризують підсумки фінансово – господарської діяльності п - ва за минулий період. Метою складання звітності є надання користувачам правдивої, неупередженої інформації, про фінансовий стан, результати діяльності та рух коштів п - ва. Основні вимоги до фінансової звітності: реальність, ясність, своєчасність, порівнянність звітних показників з минулими. Терміни, які використовуються в ПСБО 2: активи – це ресурси контрольовані підприємством в результаті минулих подій: власний капітал: довгострокові зобов’язання – це всі зобов’язання, які не є поточними. Зобов’язання – заборгованість підприємства, яка виникла в наслідок минулих подій і погашення якої призведе до зменшення ресурсів підприємства; фінансові інвестиції; поточні зобов’язання – які будуть погашені протягом операційного циклу підприємства або протягом 12 місяців; оборотні активи це грошові кошти та їх еквіваленти, що призначенні для споживання чи реалізації операційного циклу. Цим Положенням (стандартом) визначаються зміст і форма балансу та загальні вимоги до розкриття його статей. Норми цього Положення (стандарту) застосовуються до балансів підприємств, організацій та інших юридичних осіб (далі - підприємства) усіх форм власності (крім банків і бюджетних установ).

ПСБО 6 «Виправлення помилок и зміни у фінансових звітах» : Цим Положенням (стандартом) визначається порядок виправлення помилок, внесення та розкриття інших змін у фінансовій звітностіНорми цього Положення (стандарту) застосовуються у фінансовій звітності підприємств, організацій та інших юридичних осіб (далі - підприємства) усіх форм власності (крім бюджетних установ). Терміни, що використовуються в цьому Положенні (стандарті), мають таке значення: Дата балансу - дата, на яку складений баланс підприємства. Звичайно датою балансу є кінець останнього дня звітного періоду. Облікова оцінка - попередня оцінка, яка використовується підприємством з метою розподілу витрат і доходів між відповідними звітними періодами. Подія після дати балансу - подія, яка відбувається між датою балансу і датою затвердження керівництвом фінансової звітності, підготовленої до оприлюднення, яка вплинула або може вплинути на фінансовий стан, результати діяльності та рух коштів підприємства. Виправлення помилок, допущених при складанні фінансових звітів у попередніх роках, здійснюється шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року, якщо такі помилки впливають на величину нерозподіленого прибутку (непокритого збитку). Виправлення помилок, які відносяться до попередніх періодів, вимагає повторного відображення відповідної порівняльної інформації у фінансовій звітності.

ПСБО 20 «Консолідована фінансова звітність» - Це фінансова звітність, яка відображає фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів юридичної особи та її дочірніх підприємств як єдиної економічної одиниці. Норми цього Положення (стандарту) застосовуються групою підприємств, організацій та інших юридичних осіб (далі - група підприємств), яка складається з материнського (холдингового) підприємства та дочірніх підприємств. Терміни, що використовуються в цьому Положенні (стандарті), мають такі значення: Внутрішньогрупові операції - операції між материнським та дочірніми підприємствами або між дочірніми підприємствами однієї групи. Внутрішньогрупове сальдо - сальдо дебіторської заборгованості та зобов'язань на дату балансу, яке утворилося внаслідок внутрішньогрупових операцій. Нереалізовані прибутки та збитки від внутрішньогрупових операцій - прибутки та збитки, які виникають внаслідок внутрішньогрупових операцій (продажу товарів, продукції, виконання робіт, послуг тощо) і включаються до балансової вартості активів підприємства.

2. Зміст методів повних і прямих витрат

Сутність методу повних витрат полягає в розрахунку собівартості одиниці продукції,що містить в собі розрахунок усіх сукупних витрат (пов’язаних з в - вом продукції). Недоліком цього методу є умовність розподілу непрямих витрат за окремими видами продукції. Цей метод включає прямі та непрямі витрати. До прямих належать:на сировину,матеріали,оплату праці,відрах. на соц. заходи,амортизація та поточний ремонт обладнання. До непрямих належать:витрати пов’язані з управлінням в - ва,сума прямих та непрямих витрат складає сукупні витрати та складає виробничу собівартість.

За методом прямих витрат визначення ціни починається з розрахунку можливої або ймовірної ціни,маржинального доходу та прибутку від в - ва та реалізованої продукції. Сутність цього методу полягає в нерозривному зв’язку між витратами,обсягом в - ва та ціною. Чим більший маржинальний дохід,тим більша величина прибутку. До прямих витрат,які не підлягають калькулюванню включають ще й прибуток,і разом їх відносять до маржинального доходу.

МД=Ціна - Змінні витрати; П=МД - Постійні витрати.

3. Особливості визначення норм на апаратах безперервної та періодичної дії

В апаратах безперервної дії предмет праці,який підлягає переробці,подається безперервно і так само безперервно випускається продукт праці. Таким чином, на момент виробничого процесу(завантаження предметів праці в апарат, переробка їх та вихід готової продукції), протікають паралельно.

В апаратах періодичної дії завантаження предметів праці, їх переробка та вихід готової продукції виконується послідовно, утворюючи цикл обробки який називається оборотом апарату. На таких операціях норма виробітку визначається

- час що витрачається на одиницю продукту праці;

Кмаш – це нормативний коефіцієнт машинного часу, розраховується як частка від ділення часу роботи апарату протягом робочої зміни до тривалості робочого дня.

Для визначення часу, який витрачається на виготовлення одиниці продукту праці використовуються формули:

- апарати періодичної дії

Т обор – тривалість 1 - го оберту, год;

С обор – кількість сировини що завантажується в апарат на один оберт м

;

К вих. – коефіцієнт корисного виходу готової продукції;

- апарати безперервної дії

t

С – кількість сировини що завантажується в апарат протягом одної години.

Норма виробітку для апаратів безперервної дії визначається:

Нв = С*Квих*Тзм*Кмаш;

А для апаратів періодичної дії:

Нв=

Білет 9

1. Основні поняття з обліку касових операцій та інших коштів

Згідно ПСБО 4 грошові кошти - це готівка кошти на рахунках в банку,та депозити до запитання. Готівка - це валюти України та інші валюта у вигляді грошових коштів. Для здійснення розрахунків готівкою кожне п - во повинно мати касу. Каса - це спеціальне обладнане та ізольоване приміщення,яке призначене для приймання,видачі та тимчасового зберігання готівки. П - ва можуть мати у касі готівку тільки у межах залишку. Ліміт залишку - максимально0гранична сума грошових коштів,яка може знаходитися в касі п - ва. Всю готівку понад суми лімітів п–ва повинні здавати на поточний рахунок банку у встановлені строки. Грошові документи - це документи що знаходяться у касі п - ва,а саме: поштові марки, проїзні квитки,оплачені путівки в санаторії. Грошові кошти в дорозі - це гроші здані до банку,або інкасатора,які ще не зараховані на поточний рахунок.

Рахунок 33 «Інші кошти» - активний,балансовий. За дебетом відображається надходження грошових документів до каси п - ва та коштів в дорозі,за кредитом вибуття грошових документів,та списання коштів в дорозі,після їх зарахування на відповідний рахунок.

2. Залишковий та нормативний метод визначення прибутку в ціні

Прибуток являється одним з елементів,що входить до складу ціни і від його величини залежить ефективність виробничо - господарської діяльності підприємства. Прибуток можна визначити за двома методами: 1)Залишковий метод - суть цього методу полягає в розрахунку прибутку як різниці між ціною продукції та собівартістю. П=Ц - С.

2)Нормативний метод - полягає в розрахунку прибутку через рівень рентабельності і визначається за формулою:

П=С*Рн/100.