Смекни!
smekni.com

Виробничі запаси, прибутковість підприємства (стр. 5 из 13)

Якщо задається прибуток через рівень рентабельності,то ціна підприємства визначається за формулою:

Ц=С*(1+ Рн/100)

3. Особливості встановлення норм обслуговування і чисельності при виконанні допоміжних робіт

У випадках коли 1 об’єкт обслуговується групою робітників для кожного з них непередбачено чітке визначення змісту праці не має чіткого розподілу її частин у часі норму чисельності допоміжних робітників визначають:

а)за допомогою норми обслуговування:

Нч. д. =

,де

б) за допомогою норми обслуговування:

Нч. д. =А/Но (чол). , де

А - обсяг робіт на даному об’єкті;

К

- коефіцієнт що враховує виконання допоміжних ф - цій;

К

- коефіцієнт що враховує час обслуговування,відпочинок;

t

- час виконання основних функцій на одиницю роботи прийняту за одиницю вимірювання;

N - к - ть одиниць обсягу роботи на одиницю устаткування

Білет 10

1. Документування касових операцій

Касові операції оформляються документами типові форми яких затверджуються мін. стат. та мін. ф - сів України за згодою НБУ і які повинні застосовуватись без змін на всіх п - вах незалежно від її виду д - ті та форми власності: КО - 1 - Прибутковий касовий ордер;КО - 3 - ВКО; КО - 3 - журнал реєстрації ПКО та ВКО; КО - 4 - касова книга; КО - 5 - книга обліку придбаних та виданих касиру грошей. Касові ордери - це документи,що засвідчують законність надходження грошей до каси п - ва та їх витрачання за цільовим призначенням.

Оприбуткування готівки в касу здійснюється на підставі прибуткового касового ордеру підписаного головним бухгалтером або уповноваженою на це особою.

Витрачання готівки оформляється ВКО. Всі факти надходження і вибуття готівки на п0ві відображаються в касовій книзі. Це обліковий регістр призначений для обліку касових операцій касиром п - ва. Кожне п - во має касу,веде тільки 1 касову книгу,яка повинна бути пронумерована,прошнурована,і опечатана печаткою. Записи у книзі ведуться у двох примірниках,через копіювальний папір,ручкою темного кольору. Звіт касира - це документ який передається касиром п - ва до бухгалтерії і представляє собою відривний листок касової книги з додатком прибуткових та видаткових касових документів

2. Визначення ПДВ як одного з елементів ціни

ПДВ визначається від оподаткованого обороту. ПДВ включається до ціни всіх видів товарів та послуг в нашій країні. Основна ставка ПДВ 20% розраховується від оподаткованого обороту (С+П),а якщо товар підакцизний то оподаткованим оборотом являється С+П+АЗ.

ПДВ визначається за такими ф - лами:

ПДВ=

ПДВ=

3. Нормування праці службовців

Зміст праці такої групи службовців,як керівників полягає в керуванні персоналом. Зміст праці службовців - фахівців у своєчасному і повному постачанні фахової інформації. Зміст праці інших службовців полягає в обслуговуванні інформаційних потоків. Відповідно до зростання обсягу в - ва збільшується обсяг робіт за всіма ф - ями,що виникає,розростання адміністративно - управлінського апарату п - ва,тому нормування праці службовців створює засади науково - обґрунтованого встановлення чисельності цієї групи персоналу. На практиці до нормування праці цієї групи персоналу має місце застосування таких показників:

1)Ступінь завантаження виконавця основними роботами;

2)ступінь завантаження виконавця нормативними роботами;

3)ступінь використання робочого часу виконавця. Всі ці показники мають значні недоліки,тобто не враховують специфіку творчої праці. Тому в нормуванні праці цих працівників проводять аналогічно дослідні роботи з вивчення витрат робочого часу в кожному окремому випадку та розробляються нормативи чисельності та норми обслуговування. Нормування праці керівників необхідно для встановлення науково – обґрунтованої їх чисельності. Працю цієї групи працівників становить виконання певного кола функцій управління. Функції управління – це комплекс робіт спрямованих на розвиток певного виробничого завдання . Кожна функція управління складається з управлінських робіт. Управлінські роботи складаються з операцій – комплексів взаємо’пов’язаних дій або прийомів які використовуються як вихідні матеріали для виконання подальших операцій (заповнення бланків, розрахунок показників). Операція складається з елементарних дій, прийомів.


Білет 11

1. Облік товарних операцій (розрахунки з покупцями і замовниками)

Облік розрахунків з покупцями і замовниками регламентується П(С)БО 10 «Дебітори». Дебіторська заборгованість включає всі види вимог підприємства до фізичних та юридичних осіб, що визначає товари і послуги. Визначають 2 види дебіторської заборгованості: товарну та нетоварну. Розрахунки з покупцями і замовниками відносяться до товарної дебіторської заборгованості. Покупці – це фізичні чи юридичні особи, які купують товар. Замовники – це учасники договору, на підставі замовлення яким виготовляється конкретна продукція, надаються послуги, виконуються роботи та ін. Товарна і нетоварна дебіторська заборгованість може бути довгостроковою та короткостроковою (поточною). Поточна дебіторська заборгованість – це сума дебіторської заборгованості, яка виникає під час нормального операційного циклу або буде погашена протягом 12 місяців з дати балансу. Для обліку товарної дебіторської заборгованості використовують рах. 36 «Розрахунки з покупцями і замовниками» - рах. балансовий, активно - пасивний, має 2 субрахунки. По Дебету відображається продажна вартість реалізованої продукції, товарів, виконаних робіт, яка включає ПДВ, акцизи та інші податки, збори та обов’язкові платежі і підлягає перерахуванню до бюджету та ін. фондів, а по Кредиту – сума платежів, які надійшли на рах. підприємства у банківських установах, в касах та на інші види рахунків. Дебетове сальдо рахунку означає заборгованість покупців та замовників за одержану продукцію.

2. Охарактеризуйте та приведіть порядок визначення акцизного збору як одного з елементів ціни

Одним із видів непрямих податків, які входять до складу ціни є АЗ – це податок, який включається в ціни високорентабельних товарів не першої необхідності і в кінцевому підсумку сплачується покупцем. Перелік підакцизних товарів затверджує Верховна Рада України. До них відносять 5 груп товарів: алкогольні напої, тютюнові вироби, транспортні засоби, нафтопродукти, ювелірні вироби. Визначення АЗ, що включається в ціну, здійснюється на основі ставок, які можна поділити на дві групи: 1 - тверді ставки (в грн. або євро на фізичну або умовну одиницю продукції), 2 - відсоткові ставки, які встановлюються до обороту з реалізації товарів.

АЗ=(Собівартість+Прибуток+АЗ)*АЗ ставка


100

Якщо ціна формується на підприємстві, то

ЦАЗ =(Собівартість + Прибуток)/ 100 – АЗ ставка

3. Організація обліку виконання норм праці. Показники виконання норм і методи їх розрахунку

Правильно організований і методично обґрунтований облік дає змогу визначити працівників, які не виконують норми виробітку, установити причини невиконання, накреслити заходи щодо їх усунення. Облік виконання норм праці проводиться щомісячно за окремими технологічними операціями, окремими робочими місцями, конкретними робітниками. Таким чином нагромаджується первинна інформація про рівень виконання норм за окремими професіями, спеціальностями, рівнем кваліфікації. На базі відомостей про рівень використання норм окремими виробничими ділянками і цехами складається загальний звіт по підприємству. Рівень виконання норм виробітку встановлюють порівнянням кількості робочого часу, передбаченого за нормою на певний обсяг виробленої продукції з фактично витраченим часом на випуск цієї продукції. Значні відхилення у виконанні норм виробітку, наявність певної чисельності робітників, які їх не виконують, свідчать про значні недоліки в організації виробництва і праці.

Для визначення показника виконання місячних норм використовують 2 методи:

1 - на базі календарно відпрацьованого часу; 2 - на базі фактично відпрацьованого часу.

У першому випадку використовується формула:

Рв. н. =

де

Рвн - рівень виконання норм часу;

Тн - виконаний обсяг робіт за діючими нормами(нормо - годин);

Тд - кількість нормо - годин, додатково втрачених через відхилення від нормативних умов праці; Тб - кількість нормо - годин, витрачених на виправлення бракованої продукції не з вини робітника;

Тзм - фактично відпрацьований календарний час, годин.

У другому випадку використовується ф - ла:

Рв. н=

де

Тпр - внутрішньозмінні простої;

Тнад - надурочна робота

Білет 12

1. Класифікація доходів. Х - ка рахунків доходів

Дохід є збільшенням економічних вигод у вигляді надходження активів або зменшення зобов’язанню що призводить до зростання власного капіталу. Методологічні засади формування. оцінки і визнання в бухгалтерському обліку інформації про доходи та фінансові результати д - ті а також порядок їх розкриття у фінансовій звітності визначаються ПСБО 15 «Дохід» і ПСБО 3 «Звіт про фінансові результати» Доходи в бухгалтерському обліку класифікують за такими групами: 1. дохід від реалізації продукції; 2. інші операційні доходи; 3. фінансові доходи; 4. інші доходи; 5. надзвичайні доходи. Рахунки класу 7 “Доходи і результати діяльності” призначені для узагальнення інформації про доходи від операційної, інвестиційної і фінансової діяльності підприємства, а також від надзвичайних подій. Рахунок 70 “Доходи від реалізації” призначено для узагальнення інформації про доходи від реалізації готової продукції, товарів, робіт і послуг, доходів від страхової діяльності, а також про суму знижок, наданих покупцям, та про інші вирахування з доходу. На рахунку 71 “Інший операційний дохід” ведеться узагальнення інформації про інші доходи від операційної діяльності підприємства у звітному періоді, крім доходу від реалізації продукції. Рахунок 72 “Дохід від участі в капіталі” призначено для узагальнення інформації про доходи від інвестицій, які здійснені в асоційовані, дочірні або спільні підприємства та облік яких ведеться за методом участі в капіталі. Рахунок 73 “Інші фінансові доходи” призначено для обліку доходів, які виникають у ході фінансової діяльності підприємства, зокрема дивідендів, відсотків та інших доходів від фінансової діяльності, які не обліковуються на рахунку 72 “Дохід від участі в капіталі”. Рахунок 74 “Інші доходи” призначено для обліку доходів, які виникають в процесі звичайної діяльності, але не пов’язані з операційною та фінансовою діяльністю підприємства. Рахунок 75 “Надзвичайні доходи” застосовується для відображення доходів, які виникли внаслідок надзвичайних подій. Рахунок 76 “Страхові платежі” призначено для обліку страховиками надходжень страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) за договорами страхування. Рахунок 79 “Фінансові результати” призначено для обліку й узагальнення інформації про фінансові результати підприємства від звичайної діяльності та надзвичайних подій.