Смекни!
smekni.com

Виробничі запаси, прибутковість підприємства (стр. 12 из 13)

1 - місцевий бюджет - 43%,

2 - пенсійний фонд - 42%,

3 - фонд соц. страхув. - 15%.

Щоквартально фіз. особи, платники єдиного податку, зобов’язані подавати до податкових органів протягом 5 днів після закінчення звітного кварталу звіт про виручку за квартл суму сплаченого єдиного податку та кількість найманих працівників.

3. Фотографія робочого часу, її види ,зміст

Фотографія робочого часу як метод дослідження складу і черговості витрат часу ґрунтується на спостереженні та вимірюванні всіх без винятків витрат робочого часу.

Цілі фотографії:

1)Вивчення складу черговості і тривалості всіх наявних витрат робочого часу;

2)Виявлення втрат і недоцільних витрат робочого часу;

3)Визначення ступеня завантаженості робочого обладнання;

4)Отримання даних для нормування підготовчо - завершальних операцій;

5)Склад фактичного і нормативного балансу робочого часу.

За об’єктом спостереження та формою організації праці є такі види фотографії робочого часу:

1)Індивідуальна(за одним працівником)

;2)Бригадна

3)Групова(за роботою кількох працівників які виконують різні операції);

4)Маршрутна(за робітниками які переміщуються за певним маршрутом);

5)Багатоверстатна(за роботою робітника який обслуговує кілька верстатів);

6)Самофотографія (сам робітник спостерігає за собою)

Білет 28

1. Регулювання бухгалтерського обліку

1. Державне регулювання бухгалтерського обліку та фінансової звітності в Україні здійснюється з метою: створення єдиних правил ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності, які є обов'язковими для всіх підприємств та гарантують і захищають інтереси користувачів; удосконалення бухгалтерського обліку та фінансової звітності.

2. Регулювання питань методології бухгалтерського обліку та фінансової звітності здійснюється Міністерством фінансів України, яке затверджує національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку, інші нормативно - правові акти щодо ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності.

3. Порядок ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в банках встановлюється Національним банком України відповідно до цього Закону та національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку.

4. Порядок ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності про виконання бюджетів та госпрозрахункових операцій бюджетних установ установлюється Державним казначейством України відповідно до законодавства.

5. Міністерства, інші центральні органи виконавчої влади, у межах своєї компетенції, відповідно до галузевих особливостей розробляють на базі національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку методичні рекомендації щодо їх застосування.

2. Спрощена система оподаткування для юридичних осіб

Спрощена система оподаткування обліку і звітності запроваджена у 1998 р. указом президента України. Ця система передбачає сплату єдиного податку і відноситься до альтернативних способів оподаткування, яка діє паралельно із загальною системою оподаткування. Вона передбачає сплату єдиного податку і відноситься до альтернативних способів оподаткування, яка діє паралельно із загальною системою оподаткування.

Юрид. особи, платники єдиного податку, не мають права застосовувати інший спосіб розрахунку за відвантажену продукцію, крім готівкового чи безготівкового.

Юридичні особи сплачують ЄП не пізніше 20 числа місяця, що настає за місяцем, у якому здійснюється реалізація. Кошти, що надходять у вигляді ЄП від юридичних осіб, розподіляються державою:

до держбюджету – 10 %,

до місцевого бюджету – 23 %,

до ПФ – 42 %,

до фонду соцстрах. – 15 %

До податкових органів вони щомісячно до 20 числа, місяця наступного за звітнім, подають розрахунок єдиного податку, АЗ та ПДВ.

3. Індивідуальна фотографія робочого часу

Індивідуальна фотографія робочого дня потрібна тоді коли велика необхідна точність вимірювання витрат часу і використання для коригування існуючих норм та встановлення нових норм. Етапи проведення ФРЧ: 1)Підготовка до спостереження; 2)Спостереження; 3)Обробка даних спостереження; 4)Аналіз і висновки.

Вибір об’єкта спостереження залежить від наставленої мети, тобто нове робоче місце для якого встановлюється норма або роб. місце де виникла необхідність перегляду норм. На етапі спостереження протягом роб. часу в бланку спостереження фіксується все, що відбувається на роб. місці. Методи запису: - за поточним часом, цифровий тобто шляхом фіксації, часу початку або часу закінчення кожного елемента трудової операції Обробка полягає в підрахунках що виконуються самому бланку спостереження при одночасному зведенні однойменних витрат роб. часу. 3.

Білет 29

1. Поняття з обліку грошових коштів. Х - ка рахунку 31

Безготівкові розрахунки це перерахунок грошових коштів з рахунку п - ва платника на рахунок п - ва отримувача фінансовим посередником є банк, який надає послуги своїм клієнтам - п - вам. На території України всв п - ва повинні зберігати свої кошти на рахунках в банку. Поточний рахунок - це рахунок п - ва відкритий в уповноваженій установі банку для зберігання грошових коштів та проведення операцій по розрахунках п - ва. Для відкриття поточного рахунку п - ва подають такі документи: заява на відкриття рахунку, копія свідоцтва про державну реєстрацію п - ва, зареєстрованого статуту п - ва, довідка про взяття на податковий облік, довідка про реєстрацію. ПФ, картка зі зразком відповідей. Рахунок 31 «Рахунки в банку» - призначений для обліку наявності і руху грошових коштів які знаходяться на рахунку в банку і які можуть бути використані для поточних операцій. Рахунок активний, призначений для обліку господарських засобів. має 4 субрахунки…За дебетом відображається надходження грошових коштів на рахунки у банках. за кредитом їх витрачання чи списання.

2. Плата за землю – суть і призначення

Використання землі в Україні є платним. Плата за землю справляється у 2 - х видах: у виплаті земельного податку, у виплаті орендної плати.

Земельний податок – це прямий податок на володіння та користування землею.

Земельний податок ж найдавнішим податком у світі.

До переваг відносять:

від нього неможливо ухилитися

при сплаті цього податку в повній мірі реалізовуються принципи соціальної справедливості

цей податок сприяє ефективному використанню земельних ресурсів тобто механізм платності змушує платника отримувати дохід від землі.

Суб’єктом плати за землю (платником) є власники землі і землекористувачі в т. ч. орендарі. Об’єктом оподаткування є земельна ділянка, що перебуває у власності або користуванні в т. ч. на умовах оренди.

Основними документами, що підтверджують площу земельної ділянки, є:

держ. акт про право власності

держ. акт на право постійного користування

договір оренди земельної ділянки

Залежно від призначення землі розрізняють ставки, що встановлюються для землі с/г призначення та не с/г призначення.

Ставки податку для земель с/г призначення встановлюються у % до грошової оцінки землі 1 - го гектара с/г угідь і диференціюються для рілль, сіножать та пасовищ для багаторічного насадження.

3. Хронометраж, його призначення і види

На відміну від ФРЧ хронометраж є менш об’ємним та більш точним видом спостереження тому що в цьому разі вивчають лише частину трудового процесу - окрему операцію або її елементи. Хронометраж проводять для отримання даних для розробки нормативів витрат основного, допоміжного та підготовчо - завершального часу на одиницю продукції. Хронометраж - це метод визначення середньої фактичної тривалості повторюваних операцій. Хронометражне спостереження проводять шляхом вимірів за поточним часом безперервно від початку до кінця операції як правило за допомогою двохстрілкового секундоміра .

Використовують 2 способи спостереження:

1)Суцільний - вимірювання всіх послідовно - повторюваних елементів операції

2)Вибірковий - вимірювання лише окремих заздалегідь відібраних елементів операцій.

За допомогою хронометражу можна:

1. Визначити к - ть прийомів в операції;

2. встановити тривалість кожного елемента операції;

3. Встановлювати причини невиконання норм;

4. Встановити норму операційного часу на одиницю продукції.

Дані отримані в результаті хронометражу використовуються для розробки технічно - обґрунтованих норм.

Види хронометражу:

1)індивідуальний;

2)Бригадний

Білет 30

1. Облік нетоварних операцій. П(С)БО 10»Дебітори»

Облік розрахунків з покупцями і замовниками регламентується ПСБО 10 Дебітори. Дебіторська заборгованість включає всі вимоги п - ва до ін. юридичних та фізичних осіб щодо грошей, чи послуг. Визначаються 2 види дебіторської заборгованості: 1)товарна (розрахунки з покупцями і замовниками); 2)Нетоварна(розрахунки з ін. дебіторами). Покупці - це фізичні або юридичні особи, які купують товари, роботи чи послуги Замовники - це учасники договору на підставі замовлення яких виготовляється конкретна продукція, надаються послуги чи виконуються роботи ін. учасникам договору. Поточна дебіторська заборгованість - це сума дебіторської заборгованості яка виникає під час нормального операційного циклу і буде погашена протягом 12 місяців з дати балансу . За строками платежу дебіторську заборгованість розрізняють на: 1. відстрочена (строк здійснення обов’язків ще не настав);2. Прострочена. Поточна дебіторська заборгованість за продукцію, товари, роботи чи послуги визначається активом одночасно із визнанням доходу від реалізації продукції товарів, і оцінюється за первісною вартістю. До нетоварної дебіторської заборгованості відповідно до ПСБО 10 відносять розрахунки за виданими авансами, розрахунки з підзвітними особами, за нарахованими доходами, розрахунки за претензіями, за відшкодування завданих збитків, розрахунки, розрахунки за позиками ін. спілок.