Смекни!
smekni.com

Виробничі запаси, прибутковість підприємства (стр. 11 из 13)

o своєчасне передбачення можливих перешкод і проблем на шляху до успіху організації власного діла

o формування та розвиток управлінських якостей підприємця

o перевірка життєздатності підприємницької ідеї ще до її практичної реалізації

Розділи БП:

1. Резюме (короткий огляд бізнес - проекту, його ключових аспектів, повідомлення про наміри)

2. Галузь, фірма і її продукції (опис продукту, стратегія фірми, права власності)

3. Дослідження ринку (характеристика ринку продукту, цільовий ринок бізнесу, місцезнаходження фірми. оцінка впливу зовнішніх чинників)

4. Маркетинг - план (стратегія маркетингу, очікувані обсяги продажу продукту)

5. Виробничий план (основні виробничі операції, машини та устаткування, приміщення, сировина і матеріали)

6. Організаційний план (форма організації бізнесу, потреба в персоналі, власники і менеджери бізнесу, кадрова політика)

7. Оцінка ризиків (типи можливих ризиків, способи редагування загроз для бізнесу)

8. Фінансовий план (прибуток і збиток, план руху готівки, плановий баланс, фінансові коефіцієнти)

2 Податок з доходів фіз. осіб (ПДФО)

ПДФО стягується безпосередньо з доходів громадян, є прямим податком. Перевагою цього податку є його соціальна справедливість та за допомогою пільг можливість зменшувати податковий тягар на окремі верстви населення. З фіскальної точки зору цей податок є нестабільним джерелом формування доходів бюджету. Недоліком є те, що він є нестабільним джерелом і залежить від циклічних коливань економіки, крім того існує значна можливість щодо ухилення від оподаткування.

3. Класифікація затрат робочого часу устаткування

Класифікація робочого часу стосовно устаткування (машин) має виявити наскільки повно вони використовуються, для обґрунтування норм часу норм. Час використання машин,, обладнання, устаткування включає: час роботи; час перерв.

Час роботи машин, устаткування, обладнання - це перерви протягом якого вона знаходиться в дії і включає:

а)час який не передбачає виробничим завданням

б)пов'язаний з виконанням виробничого завдання

Час роботи з виконанням виробничого завдання - це час протягом якого здійснюється передбачене завдання, технологічний процес, який складається з процесу обробки та допоміжних дій, з робочого та холостого ходу. Час робочого ходу – це період протягом якого устаткування знаходиться в дії і на ньому виконується основна робота. Час холостого ходу – це такий період у роботі устаткування протягом якого основна робота на ньому не виконується тому що йде підготовка до здійснення робочого ходу. До часу основної роботи належить ефективний час роботи, який витрачається на дії спрямовані на безпосередні зміни стану, форми розмірів або положення предмету праці в просторі.

Білет 26

1. Оперативне планування

У процесі оперативного планування здійснюється детальна розробка планів підприємства та його підрозділів — окремих виробництв, цехів, виробничих дільниць, бригад, навіть робочих місць — на короткі проміжки часу (місяць, декаду, робочий тиждень, добу, зміну). При цьому розробка планів органічно поєднується з вирішенням питань організації їхнього виконання та поточного регулювання виробництва. Оперативне планування поєднує два напрямки роботи. Перший напрямок, у рамках якого розробляються оперативні плани та графіки виготовлення й випуску продукції, називається календарним плануванням. Другий напрямок включає роботи, що необхідні для безперервного оперативного обліку, контролю та регулювання виконання оперативних планів і ходу виробництва. Цей напрямок дістав назву диспетчеризації.

У процесі оперативного планування треба розв'язувати такі головні завдання:

• забезпечення виконання плану виробничої діяльності (випуск планової продукції в заплановані строки) за ритмічної роботи всіх підрозділів підприємства;

• установлення оптимального режиму роботи підприємства, що сприятиме найбільш ефективному й повному використанню устаткування та робочої сили;

• максимальне скорочення тривалості виробничого циклу та обсягів незавершеного виробництва.

Оперативне планування здійснюється в масштабі всього підприємства як цехове (міжцехове), а для окремих цехів — у розрізі дільниць і робочих місць (внутрішньо - цехове).

Міжцехове оперативне планування має на меті забезпечити скоординовану діяльність і необхідні виробничі пропорції між цехами підприємства згідно з послідовністю технологічних процесів (заготівельних, обробних, складальних) та з урахуванням цехових функцій — основні, допоміжні, обслуговуючі, побічні. Але головним завданням міжцехового оперативного планування має бути погодження номенклатури заготовок, деталей, вузлів та строків їхнього пересування між цехами (виробництвами).

Внутрішньо - цехове оперативне планування включає розробку календарних планів виробництва для дільниць та контроль їхнього виконання, розподіл робіт за дільницями, доведення до робочих місць, оперативне регулювання виробничих процесів.

У практиці господарювання розрізняють три основні системи оперативного планування: по - детальну, комплектну та на замовлення. Вибір системи оперативно - виробничого планування залежить від типу виробництва, складу й особливостей продукції тощо. Перевагу віддають тій системі, яка дає змогу найбільш ефективно вирішувати завдання оперативного планування.

2. Податкова соціальна пільга

Пільги по ПДФО наз. податковими соц. . пільгами. Платник податку, який отримує доходи у вигляді ЗП на Україні, розмір якої не перевищує прожиткового мінімуму, збільшеного в 1. 4 рази та округленого до найближчих 10грн. ( 2008 рік – 940 грн. ) має право на зменшення місячного доходу отриманого від 1 прац. на суму ПСП.

Крім того, деякі категорії громадян мають підвищений розмір пільги. ПСП у розмірі 150% встановлюється для платника податку, який:

1. є самотньою матір’ю або самотнім батьком у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років.

2. Утримує дитину інваліда

3. Має 3 чи більше дітей віком до 18р. у розрахунку на кожну дитину;

4. Є вдівцем вдовою.

5. Є чорнобильцем 1 або 2 категорії.

ПСП у розмірі 200% встановлюється для платника податку, який є:

1. героєм України чи СРСР.

2. учасником великої вітчизняної війни.

3. колишнім в’язням концтаборів, репресованим.

У разі, якщо платник податків має право на 2 або більше соц. пільги, застосовується тільки 1 найбільша з них.

3. Класифікація методів вивчення затрат робочого часу: метод безпосередніх вимірів; метод моментних спостережень

Метод безпосередніх вимірів передбачає фіксування витрат робочого часу послідовно за поточним ходом часу . В бланку спостереження фіксується все що відбивається на робочому місці . Він дозволяє отримати уявлення про те як щільно зайнятий робітник протягом зміни, наскільки значна частка пасивного спостереження за робочим устаткуванням. Цей метод має певну результативність та точність але є певна складність та трудомісткість.

Сутність методу моментних спостережень полягає у фіксуванні не окремої тривалості кожної з операцій протягом зміни а у фіксуванні окремих заздалегідь вибраних, випадкових моментів робочої зміни, робітника, щодо виконання завдання. Метод момент них спостережень є менш трудомістким але і результати є менш точними. Цей метод використовують при вивченні багато апаратних та багатоверстатних в - в із залученням великої к - ті робітників.

Білет 27

1. Економічний ефект

Економічний ефект – виражений у вартісній (грошової) формі результат будь - яких дій (зокрема, зазначених вище господарських заходів).

В ролі показника економічного ефекту залежно від цілей заходу і від рівня прийняття рішення можуть використовуватися:

• на національному рівні:

- приріст національного доходу;

- збільшення надходження валютних коштів у країну;

- збільшення обсягу податкових надходжень у бюджет;

- зниження зовнішнього (внутрішнього) боргу;

- зниження економічного збитку від забруднення навколишнього середовища тощо;

• на територіальному рівні:

- збільшення обсягу надходжень у бюджет;

- збільшення відрахувань, спрямованих на вирішення соціальних проблем;

- зростання доходів населення тощо;

• на рівні підприємства:

- зростання прибутку;

- приріст заробітної плати працівників підприємства;

- економія заробітної плати внаслідок вивільнення працюючих;

- заощадження сировини, енергії і матеріалів тощо.

Ефективність визначається відношенням результату (ефекту) до витрат, що забезпечили його отримання. Ефективність розкриває характер причинно - наслідкових зв'язків виробництва. Вона показує не сам результат, а те, якою ціною він був досягнутий. Тому ефективність найчастіше характеризується відносними показниками, що розраховуються на основі двох груп характеристик (параметрів) – результату і витрат. Це, втім, не виключає використання в системі показників ефективності і самих абсолютних значень вихідних параметрів

2. Спрощена система оподаткування для фізичних осіб

Спрощена система оподаткування обліку і звітності запроваджена у 1998 р. указом президента України. Ця система передбачає сплату єдиного податку і відноситься до альтернативних способів оподаткування, яка діє паралельно із загальною системою оподаткування.

Вона передбачає сплату єдиного податку і відноситься до альтернативних способів оподаткування, яка діє паралельно із загальною системою оподаткування.

Ставка єдиного податку для фіз. осіб знаходиться в межах від 20 до 200 грн. Якщо суб’єкти підпр. діяльності здійснюють декілька видів діяльності, для яких викор. різні ставки, сплачується тільки 1 максимальна. За кожну найману особу сума єдиного податку збільшується на 50%. Суми, щомісячно сплачуються на рахунок держ. казначейства, розподіляються у такому співвідношенні: