Смекни!
smekni.com

Виробничі запаси, прибутковість підприємства (стр. 2 из 13)

3. Класифікація методів нормування праці. Аналітичні методи нормування, їх зміст і різновиди

Метод нормування – це чітко визначений у методичному відношенні підхід до встановлення норм праці тим чи іншим способом. Спосіб встановлення норм – це чітко визначений у розрахунковому плані послідовність встановлення норм праці. У практиці застосовують такі методи нормування праці:

1. ) аналітичний;

2. ) укрупнений;

3. ) сумарний (досвідно - статичний).

Сутність аналітичного методу полягає у сукупності та послідовності таких дій:1.) розкладання виробничого процесу на складові частини; 2.) дослідження факторів, що впливають на тривалість кожного з елементів операції. 3.) проектування (на основі дослідження) нового ефективного складу; послідовності і тривалості операцій з урахуванням сучасних досягнень у підвищенні продуктивності праці.

Аналітичний метод має 2 різновиди: 1.) технічний розрахунок норми за нормативами складових елементів норми часу залежно від режимів роботи устаткування, організації обслуговування та виробничих можливостей робочого місця; 2. )технічний розрахунок норми на основі досліджень витрат робочого часу та режимів роботи устаткування у реальних витратах часу та експериментальних режимів роботи устаткування на засадах чого проектується раціональний трудовий і виробничий процес.

Аналітичний метод нормування поділяється на: 1.) аналітично - досвідний метод; 2.) аналітично - розрахунковий метод. Аналітично досвідний метод передбачає встановлення норм праці на основі дослідження масових фото хронометражних спостережень і проведення спеціальних розрахунків. Аналітично – розрахунковий метод передбачає встановлення норм праці на основі існуючих нормативних матеріалів, що гарантує розробку технічно - обґрунтованих норм праці.

Білет 3

1. Визначення основних понять з обліку основних засобів. Характеристика рах. 10, 15

Основні засоби - це засоби праці, активи, які утримує підприємство з метою використання в процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, передачі в оренду для здійснення адміністративних, соціально - культурних функцій, очікуваний строк використання яких більше 1 року, а свою вартість вони переносять на вартість продукції, що виготовляється поступово, частинами, шляхом амортизаційних відрахувань. До основних засобів належать: земельні ділянки, будинки, споруди, машини та обладнання, автотранспортні засоби, інструменти, приладдя, інвентар, капітальні витрати на поліпшення земель тощо. Основні методологічні засади, щодо формування і використання інформації про основні засоби регламентує П(С)БО7 «Основні засоби». Для обліку основних засобів у Плані рахунків передбачено рахунок 10«Основні засоби». Рахунок активний, балансовий, призначений для обліку господарських засобів, має 9 субрахунків. По дебету рах. 10 відображають надходження основних засобів на баланс п - ства за первісною вартістю, сума витрат, яка пов’язана з поліпшенням об’єкта, а також сума до оцінки, а по кредиту – вибуття основних засобів внаслідок продажу, безоплатної передачі, в разі невідповідності критеріям активу, сума уцінки знецінення, часткова ліквідація або ліквідація об’єкта. Рахунок 15 «Капітальні інвестиції» активний, балансовий, має 5 субрахунків. По дебету рахунку відображається сума витрат на створення активів (оз), а по кредиту - списання витрат у порядку взяття на облік (баланс) об’єктів оз а інших активів.

2. Розкрийте зміст ціни та основних теорій ціноутворення: трудової вартості, витрат виробництва, трьох чинників, граничної корисності та теорії ціни

Ціна – грошовий вираз вартості товару. Розрізняють такі теорії ціноутворення:

1. Теорія трудової вартості - була розроблена класиками політекономії Рікардом, Смітом і завершена в середині 19ст. Марксом. Головне питання теорії полягає у визначені основи мінових пропозицій що утворюються при обміні товарів а також є основою формування ціни. Товар має дві властивості: а)задоволення потреб - споживча вартість; б)обмінюватися на інші товари з певними пропозиціями - мінова вартість.

2. За теорією витрат на виробництво яку розробив Кене, в основі мінової вартості лежать витрати в - ва. У свою чергу витрати в - ва залежать від цін на окремі її елементи (пальне,сировина й робоча сила). Звідси викор. витрат в - ва як основи ціни на продукцію цінами на окремі елементи витрат.

3. Теорія трьох чинників в - ва трактує формув. в - сті в процесі в - ва як додавання витратйого трьох осн. Чинників (праця,земля,капітал). При цьому земля вважалася овновним природним чинником

4. Теорія граничної корисності. Ця теорія була розроблена у 70р. р. 19ст. представниками австрійської ек. школи. Згідно теорії ціна визнач. не затратами праці ана в - во товару а граничною корисністю для споживача.

5. Теорія ціни. Запропонована Маршалом,яка вивчає дію різних ціноутворюючих чинників що впливають на ціни шляхом попиту і пропозиції.

3. Сумарний метод нормування, його загальна характеристика, недоліки

Сутність сумарно – досвідного статистичного методу полягає у визначенні норми на основі приватного досвіду особи, що встановлює норму з урахуванням даних оперативного і статистичного обліку витрат часу або дати про виконання норми виробітку на аналогічні роботи у минулому чи шляхом порівняння складності виконання операції та загального обсягу нормованої праці з аналогічними раніше виконуваними роботами. Особливістю досвідно–статистичних норм є використання звітно–статистичних відомостей про фактичні витрати часу на дану чи подібну роботу або обсяг виробленої продукції за звітний період.

Головною вадою цих норм є те, що вони не фіксують наявні недоліки в організації праці, не відображають наукові досягнення і не орієнтують на передовий досвід, бо узагальнюють лише звітно - статистичні відомості. Рівень досвідно – статистичних норм занижений, тому їх легко перевиконують. Це відбувається тому, що цим типом норм не враховуються повною мірою організаційні і технічні умови виробництва. Вони не є прогресивними, тобто не враховують зростання технічної озброєності, впровадження нової техніки, поліпшення організації виробництва та вдосконалення праці.

Білет 4

1. Знос (амортизація) основних засобів. Ха - ка рах. 131

Амортизація - системний розподіл вартості,яка амортизується протягом строку корисного використання активу. Знос ОЗ - це сума амортизації об’єкта ОЗ накопичена спочатку строку корисного використання. Строк корисної експлуатації ОЗ - це період протягом якого п - во передбачає використовувати відповідний об’єкт ОЗ. Метод нарахування амортизації ОЗ обирається п - вом самостійно із врахуванням очікуваного способу використання активу. Національні стандарти та міжнародна практика виділяють такі методи нарахування амортизації:

1)Метод рівномірного прямолінійного списання;

2)Виробничий метод;

3)Кумулятивний;

4)Метод залишку що зменшується;

5)метод прискореного смисання;

6)податковий.

Рахунок 131 пасивний, балансовий. За кредитом рах. відобр. нарахування сум амортизаційних відрахувань, по Дт списання амортизації на рахунки:в - во, загально - виробничих і загально - господарських витрат, адміністративних та витрат на збут.

2. Класифікація цін внутрішнього ринку

Розрізняють такі види цін:

1)За рівнем свободи: а)фіксована - встановлюється державою на вугілля та електроенергію; б)Регульована - встановлюється державою встановленням вищої максимальної ціни на певні товари; в)вільна - встановлюється п - вом на основі своїх витрат і співвідношення попиту пропозиції.

2)За сферою обслуговування: а)оптові; б)закупівельні - продається для подальшої переробки найбільше використовуваних с/г виробниками які продають свою продукцію приватним державним фірмам для переробки; в)кошторисні - ціна на продукцію будівництва; тарифні ціни - ціни на транспорт; г)Роздрібна - ціна кінцевої реалізації.

3)За стадіями товаропросування: а)ціна п - ва; б)відшкодування витрат на отримання прибутку; в)транспортна ціна застосовується всередині п - ва; г)ціна реалізації - це ціна за якої продукція надходить до покупця; - відпускна ціна - надходить до виробничого споживача.

4)За територіальним поширенням: а)загальнодержавні ціни - єдині ціни на території; б)місцеві - встановлює АРК ,обласні і місцеві ради ціну на певні комунікатори та окремі продукти харчування.

5)За видами Франко: а)склад постачання; б)склад споживача; в)станція відправлення та станція призначення.

3. Послідовність розрахунку норм праці в різних виробничих умовах. Розрахунки основного часу для різних видів устаткування

Верстатні роботи відрізняються особливістю здійснення технічних переходів, можливостями устаткування з точки зору їх потужностей, якості інструментів тощо. Головним завданням при цьому є визначення основного (машинного) часу. Досягти цього можна, користуючись нормативами неповного штучного часу, нормативами режимів роботи устаткування, а в разі їх відсутності - розрахунками для кожного виду робіт, формулами машинного часу, які враховують тільки конкретний вид верстатних робіт (фрезерування, свердління, шліфування).

Оптимізація режимів різання потребує трудомістких розрахунків, при яких необхідно враховувати можливості верстата. Тому треба ознайомитись з умовами, яким має відповідати оптимальний режим. Головні умови оптимального режиму: