Смекни!
smekni.com

Правовий статус дипломатичних представництв. Лященко (стр. 35 из 40)

4.9. Митне оформлення предметів, транспортних засобів, які придбані на території України й вивозяться за межі митної території України, здійснюється в порядку, установленому законодавством України.

5. Митний контроль та митне оформлення транспортних засобів, призначених для офіційного користування

5.1. Митне оформлення транспортних засобів, призначених для офіційного користування, здійснюється митницею, у зоні діяльності якої розташовано конкретне представництво.

5.2. Транспортні засоби, призначені для офіційного користування, підлягають декларуванню шляхом подання митному органу вантажної митної декларації, заповненої відповідно до заявленого режиму. Вантажна митна декларація оформлюється на кожний транспортний засіб окремо.

Належним чином оформлена вантажна митна декларація є підставою для подальшої реєстрації транспортного засобу в підрозділах ДАІ МВС України.

5.3. Транспортні засоби, призначені для офіційного користування та заявлені в режимі тимчасового ввезення, не обкладаються ввізним митом, акцизним збором, податком на додану вартість та митними зборами (за винятком зборів за зберігання й зборів за митне оформлення в зонах митного контролю на територіях і в приміщеннях підприємств, що зберігають такі транспортні засоби, чи поза робочим часом, установленим для митниць).

5.4. Кількість транспортних засобів, які ввозяться представництвами дляофіційного користування, визначається на умовах взаємності стосовно кожної окремої держави.

Інформація про умови взаємності надається Міністерством закордонних справ Держмитслужбі щорічно до 20 січня.

5.5. Оподаткування транспортних засобів, які ввозяться на митну територію України з метою вільного використання, здійснюється відповідно до вимог законодавства України.

5.6. Відчуження на митній території України транспортних засобів, призначених для офіційного користування, здійснюється відповідно до вимог законодавства України.

6. Митний контроль та митне оформлення транспортних засобів, призначених для особистого користування

6.1. Транспортні засоби, призначені для особистого користування, підлягають декларуванню із заповненням одного з таких документів:

митної декларації, форму якої затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 15.07.97 N 748 “Про перелік відомостей, що оголошуються громадянами за встановленою формою у разі переміщення ними через митний кордон України товарів та інших предметів”.

У цьому разі в пункті 4 митної декларації власник транспортного засобу дає зобов’язання такого змісту:

"Я, _________________ , зобов'язуюсь вивезти цей (прізвище, ім'я)

транспортний засіб за межі митної території України";

письмового зобов’язання про зворотне вивезення транспортного засобу за межі митної території України за формою, визначеною Державною митною службою, якщо потреби заповнення митної декларації немає.

6.2. Транспортні засоби, які призначені для особистого користування і ввозяться на митну територію України з метою тимчасового користування на митній території України, не обкладаються ввізним митом, акцизним збором, податком на додану вартість та митними зборами (за винятком зборів за зберігання предметів та за їх митне оформлення в зонах митного контролю на територіях і в приміщеннях підприємств, що зберігають такі предмети, чи поза робочим часом, установленим для митниць).

6.3. Оподаткування транспортних засобів, які ввозяться на митну територію України з метою вільного використання на митній території України, здійснюється відповідно до вимог законодавства України.

6.4. Відчуження на митній території України транспортних засобів, призначених для особистого користування здійснюється відповідно до вимог законодавства України.

6.5. Для отримання посвідчення про реєстрацію транспортного засобу в органах ДАІ МВС України (далі — Посвідчення) власники транспортних засобів або вповноважені ними особи мають подати митниці, у зоні діяльності якої проживає власник, такі документи:

письмову заяву;

митну декларацію, форму якої затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 15.07.97 N 748 “Про перелік відомостей, що оголошуються громадянами за встановленою формою у разі переміщення ними через митний кордон України товарів та інших предметів” (письмове зобов’язання про зворотне вивезення транспортного засобу), оформленою в установленому порядку прикордонною митницею;

документи, що підтверджують правомірність володіння (користування)

транспортним засобом;

реєстраційні (технічні) документи (якщо транспортний засіб експлуатувався

за межами України); документи, що посвідчують особу, та дипломатичну, консульську або службову картку, видану Міністерством закордонних справ України.

6.6. У десятиденний термін із дня видачі Посвідчення транспортний засіб має бути зареєстрований у підрозділі ДАІ МВС України.

6.7. Кількість транспортних засобів, які дозволяється ввозити персоналу для особистого користування, визначається на умовах взаємності щодо кожної окремої держави.

Інформація про умови взаємності надається Міністерством закордонних справ Держмитслужбі щорічно до 20 січня.

7. Митний контроль та митне оформлення офіційної кореспонденції, дипломатичної пошти, консульської валізи

7.1. Офіційна кореспонденція може переміщуватися звичайними поштовими каналами, дипломатичною поштою, поштою представництв міжнародних організацій, консульською валізою.

7.2. До офіційної кореспонденції, яка переміщується звичайними поштовими каналами, належать листи вагою до 2 кг, дрібні пакети вагою до 2 кг та бандеролі вагою до 5 кг, які містять листи, друковані матеріали, книги, брошури, проспекти, лазерні диски тощо. Ознакою такої офіційної кореспонденції є її конкретне адресування дипломатичному представництву, консульській установі, міжнародній організації (її представництву) або їх персоналу.

7.3. Уся офіційна кореспонденція недоторкана.

7.4. Якщо в митних органів є достатні підстави вважати, що офіційна кореспонденція, яка надійшла каналами поштового зв’язку, містить предмети, заборонені для пересилання в Україну, то вона може бути розпечатана за згодою та в присутності вповноваженої ним особи. Повідомлення про потребу присутності одержувача при митному огляді із зазначенням місця та часу огляду підприємство поштового зв’язку направляє одержувачу в разі надходження офіційної кореспонденції з-за кордону; відправнику — у разі відправлення офіційної кореспонденції за кордон. У разі неможливості проведення митного огляду у зв’язку з відсутністю згоди представництва офіційна кореспонденція, яка надійшла каналами поштового зв’язку, повертається відправнику.

7.5. Усі місця, які складають дипломатичну пошту, пошту представництваміжнародної організації, консульську валізу повинні мати видимі зовнішні знаки, що вказують на їх характер.

7.6. Дипломатичний кур’єр, консульський кур’єр забезпечуються офіційним документом (кур’єрським листом), у якому зазначаються статус кур’єра та кількість місць дипломатичної пошти, консульської валізи.

7.7. Дипломатична пошта, консульська валіза можуть бути довірені також дипломатичному кур’єру, консульському кур’єру ad hoc, призначеними для перевезення тільки цієї дипломатичної пошти, консульської валізи та забезпеченими офіційним документом (кур’єрським листом). Дипломатичному кур’єру, консульському кур’єру ad hoc надаються митні пільги, передбачені законодавством України відповідно для дипломатичних, консульських кур’єрів. Такі пільги припиняються з моменту доставки дипломатичної пошти, консульської валізи за призначенням.

7.8. Дипломатична пошта, консульська валіза можуть бути довірені командиру цивільного повітряного судна. Консульська валіза може бути довірена також командиру судна, що переміщується водними шляхами. У цьому разі командир судна забезпечується офіційним документом (кур’єрським листом), але він не вважається дипломатичним кур’єром, консульським кур’єром. Представництво може направити своїх представників прийняти дипломатичну пошту, консульську валізу безпосередньо й безперешкодно від командира судна.

7.9. При ввезенні в Україну чи вивезенні за кордон дипломатичної пошти, консульської валізи дипломатичний кур’єр, консульській кур’єр чи командир судна подають митному органу офіційний документ (кур’єрський лист), оформлений на цю пошту.

7.10. Митне оформлення дипломатичної пошти, пошти представництваміжнародної організації, консульської валізи, що відправляються за межі України, здійснюється митницею, у зоні діяльності якої розташовано представництво.

7.11. Положення цього розділу Правил застосовуються також до кур’єрів, кур’єрів ad hoc міжнародних організацій, якщо це не суперечить міжнародним договорам України.

7.12. Дипломатична пошта, пошта представництв міжнародних організацій, консульська валіза не підлягають розкриттю або затриманню. Дипломатична пошта, пошта представництв міжнародних організацій, консульська валіза можуть містити тільки офіційну кореспонденцію, документи й предмети, призначені виключно для офіційного користування. Якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, то за наявності достатніх підстав уважати, що в консульській валізі містяться інші предмети, митні органи мають право вимагати, щоб консульська валіза була розкрита вповноваженими особами іноземної держави, що представляється, у присутності посадових осіб митного органу України. У разі відмови цих осіб від розкриття консульська валіза повертається в місце відправлення.