Смекни!
smekni.com

Довідник школяра та студента з всесвітньої історії (стр. 44 из 51)

Передбачалося, що у разі війни Німеччини з Польщею німецькі війська можуть просунутися до так званої «лінії Керзона», інша час# тина Польщі, а також Фінляндія, Естонія, Латвія і Бессарабія при# знавалися «сферою впливу» СРСР. Доля Польщі буде вирішена «шля# хом дружньої обопільної згоди». Договір був ратифікований Верхов# ною Радою СРСР через тиждень після його підписання. Наступного дня після ратифікації договору 1 вересня 1939 р. Німеччина напала на Польщу.

ДРУГА СВІТОВА ВІЙНА (1939—1945)

ОГЛЯД ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ

1 вересня 1939 р. війська нацистської Німеччини раптово вторг# лися в Польщу. 3 вересня, пов’язані з Польщею союзними зобов’я# заннями, у війну проти Німеччини вступили Англія і Франція. До 10 вересня їй оголосили війну британські домініони. Поступово війна залучила до своєї орбіти 61 державу (включаючи СРСР і США), у яких проживало 80 % населення земної кулі; вона продовжувалася 6 років і забрала бл. 60 млн життів.

ПЕРШИЙ ПЕРІОД ВІЙНИ

У Польщі німецька армія, маючи перевагу, особливо в танках і авіа# ції, зуміла здійснити стратегію «бліцкригу» (блискавичної війни). У перші тижні боїв польські війська були розгромлені, уряд Польщі втік у Румунію. У цій ситуації Радянський Союз, використовуючи домов# леність із Німеччиною, ввів 17 вересня 1939 р. свої війська в Східну Польщу. Англія і Франція не надали Польщі обіцяної ефективної до# помоги, їхні війська на Західному фронті фактично не діяли. У квітні 1940 р. німецькі війська окупували Данію, а потім Норвегію.

10 травня вони завдали головного удару на заході: вторглися в Бельгію, Нідерланди, Люксембург і розгорнули наступ проти Фран# ції. 22 червня Франція капітулювала, і англо#французька коаліція перестала існувати. Велика частина Франції була окупована німець# кою армією, південна частина залишалася під владою колаборацій# ного уряду А. Ф. Петена. Британський експедиційний корпус у скрут# них умовах був евакуйований через Ла#Манш. 10 червня 1940 р. у війну на боці Німеччини вступила фашистська Італія, збройні сили якої окупували частину Франції і вторглися з Лівії в Єгипет, де в грудні були зупинені англійськими військами. У квітні—травні 1941 р. німецька армія при підтримці італійських військ окупувала Югославію і Грецію. Небезпека нацистського вторгнення нависла над Англією. З Європи пожежа війни перекинулася на інші континенти.

Італо#німецькі війська розгорнули наступ у Північній Африці. Вони планували розпочати восени1941 р. завоювання Середнього Сходу, а потім Індії, де передбачалася зустріч німецьких і японських військ.

НАПАД НІМЕЧЧИНИ НА СРСР

Плани вторгнення в СРСР почали обговорюватися в німецьких військових штабах незабаром після поразки Франції. У грудні 1941 р. була підписана директива «Барбаросса», яка передбачала блискавич# ний розгром Радянського Союзу (максимум протягом 5 місяців), швидку окупацію найважливіших районів країни, захоплення Моск# ви і вихід на лінію Архангельськ — Астрахань. Операції проти Вели# кобританії було вирішено відкласти до повного розгрому СРСР. 22 червня 1941 р. фашистська Німеччина і її союзники завдали по Радянському Союзу величезної сили удару — 190 дивізій (5,5 млн чоловік), понад 3 тис. танків, бл. 5 тис. літаків. Для ведення війни проти СРСР була створена коаліція, основою якою став «Антикомін# тернівський пакт», а потім Берлінський пакт (т. зв. Троїстий), підпи# саний у 1940 р. Німеччиною, Італією і Японією. До активної участі в агресії були залучені війська Румунії, Фінляндії, Угорщини. З ме# тою військово#економічного забезпечення походу проти СРСР вико# ристовувалися ресурси майже всіх європейських держав. Крім того, в бойових діях на радянсько#німецькому фронті брали участь італій# ські війська, іспанська дивізія, хорватські, словацькі, французькі частини, підрозділи добровольців з інших окупованих Німеччиною країн. Радянський Союз не був готовий до відсічі фашистського на# шестя. Червона Армія перебувала в стадії реорганізації. Вищий ко# мандний склад напередодні війни був репресований.

Радянський уряд (передусім Й. В. Сталін) допустив прорахунки у визначенні термінів початку війни. Побоювання спровокувати Німеч# чину призвело до того, що армія і флот своєчасно не були приведені в бойову готовність. Літо й осінь 1941 р. були найбільш критичними для Радянського Союзу. Німецько#фашистські війська вторглися в межі країни на глибину від 850 до 1200 км. Мільйони людей загину# ли на фронтах, опинилися в окупації або в гітлерівських таборах. Однак Німеччині не вдалося досягнути своїх стратегічних цілей, за# хопити Ленінград і Москву. Червона Армія у важких боях вимотала сили ворога. Промислові підприємства евакуйовувалися на схід. У тилу противника розгорталася партизанська війна. Знекровивши угруповання вермахта, радянські війська в ході битви під Москвою перейшли 5—6 грудня 1941 р. в контрнаступ. Ворог був відкинутий на захід на 100—350 км. Перемога Червоної Армії зимою 1941— 1942 рр. була початком корінного перелому у війні. Народи окупова# них країн активізували боротьбу проти завойовників. США і Велико# британія здійснювали значне військове постачання в СРСР. Прото# кол про постачання був підписаний на спільній конференції СРСР, США і Великобританії у Москві в жовтні 1941 р. США надавала війсь# кову продукцію СРСР на підставі закону про ленд#ліз.

ВСТУП У ВІЙНУ США.

РОЗШИРЕННЯ МАСШТАБІВ ВІЙНИ

7 грудня 1941 р. нападом на американську військову базу Перл# Харбор Японія розв’язала війну проти США. 8 грудня США, Велико# британія і ряд інших держав оголосили війну Японії, 11 грудня Німеч# чина та Італія оголосили війну США. Вступ у війну США і Японії впли# нув на співвідношення сил, збільшив масштаби збройної боротьби. Антигітлерівська коаліція значно посилилася. 1 січня 1942 р. 26 дер# жав (СРСР, США, Великобританія, Китай, Канада та інші) підписали Декларацію Об’єднаних Націй. Її учасники зобов’язалися використа# ти свої військові й економічні ресурси для боротьби проти фашистсь# кого блоку. Найважливіші рішення з питань ведення війни і післявоєн# ного устрою світу на демократичних засадах приймалися на спільних конференціях керівників (Ф. Рузвельта, Й. В. Сталіна, У. Черчілля) про# відних союзних держав — учасників антигітлерівської коаліції СРСР, США і Великобританії в Тегерані (1943), Ялті й Потсдамі (1945). У 1941 — першій половині 1942 р. на Тихому океані, у Південно#Східній Азії та Північній Африці союзники СРСР відступали. Японія захопи# ла частину Китаю, Французький Індокитай, Малайзію, Бірму, Синга# пур, Таїланд, нинішню Індонезію і Філіппіни, Гонконг, вийшла на під# ступи до Австралії та Індії. Використовуючи відсутність другого фро# нту в Західній Європі й зосередивши проти СРСР максимум сил, німе# цько#фашистські війська влітку 1942 р. перейшли в наступ з метою за# хопити Кавказ і Сталінград і тим самим позбавити СРСР ресурсів, не# обхідних для ведення війни. Героїчна оборона Сталінграда зірвала пла# ни гітлерівського командування. 19 листопада 1942 р. радянські вій# ська перейшли в контрнаступ, що завершився до лютого 1943 р. ото# ченням і повною ліквідацією більш ніж 330#тисячного угруповання про# тивника під Сталінградом. Червона Армія, захопивши стратегічну іні# ціативу, розгорнула загальний наступ.

Восени 1942 р. західні союзники зупинили просування против# ника в Північній Африці та біля кордонів Індії. Перемога 8#ї англій# ської армії генерала Б. Монтгомері під Аламейном (жовтень 1942) і висадка в Північній Африці англо#американських військ (листопад 1942) змінили ситуацію на користь союзників на цьому театрі війсь# кових дій. Успіх військово#морських сил США в битві біля атола Мі# дуей (червень 1942) покращив їхнє становище на Тихому океані. Одна з головних військових подій 1943 р. — перемога Червоної Армії у битві під Курськом. Тільки в районі Прохорівки, де 12 липня сталася найбільша танкова битва Другої світової війни, противник втратив 400 танків і більше ніж 10 тис. людей. Фашистська Німеччина та її союзники були змушені перейти до оборони на всіх фронтах. Восени 1943 р. радянські війська зуміли форсувати Дніпро. Почалося звіль# нення Правобережної України. У цьому ж році війська західних союз# ників висадилися в Італії. Наступив загальний корінний перелом у Другій світовій війні. У 1944 р. на радянсько#німецькому фронті від# бувалася Білоруська стратегічна операція, внаслідок якої радянські війська вийшли на кордон Польщі. Червона Армія почала звільнення захоплених агресорами країн Східної і Центральної Європи. Одним із завдань Білоруської операції було сприяння успіху Нормандської десантної операції союзників.

ВІДКРИТТЯ ДРУГОГО ФРОНТУ В ЄВРОПІ. ЗАКІНЧЕННЯ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ

6 червня 1944 р. почалася найбільша десантна операція союзних військ у Другій світовій війні — висадка в Нормандії (на півночі Фран# ції). Вона ознаменувала відкриття другого фронту в Європі, на який СРСР розраховував ще в 1942 р. Однак і після його відкриття головним фронтом війни залишався радянсько#німецький, де було задіяно в 1,8— 2,8 разу більше військ країн фашистського блоку, ніж на інших фрон# тах. У 1944 р. США і Великобританія розгорнули наступ на Тихому океані та на Бірманському театрі військових дій. У Європі взимку 1944— 1945 рр. в ході Арденнської операції німці завдали поразки союзним військам. Вийти зі складного становища їм допоміг зимовий наступ Червоної Армії, початий на прохання союзників раніше наміченого терміну. В Італії союзні війська повільно просувалися на північ і за до# помогою партизанів оволоділи на початку травня всією територією кра# їни. На Тихому океані збройні сили США, розгромивши японський вій# ськово#морський флот, наблизилися безпосередньо до Японії.