Смекни!
smekni.com

Довідник школяра та студента з всесвітньої історії (стр. 51 из 51)

ГЕЛЬСІНКСЬКА МІЖНАРОДНА НАРАДА

З БЕЗПЕКИ ТА СПІВРОБІТНИЦТВА

В ЄВРОПІ (1975)

Нарада з безпеки та співробітництва в Європі — загальноєвро# пейська нарада (за участю США і Канади) в 1975 р. Перший етап наради (за участю міністрів закордонних справ 33 держав) проходив у Гельсінкі з 3 по 7 липня 1973 р. Другий етап (представлені 35 дер# жав) проходив з 18 вересня 1973 р. по 21 липня 1975 р. в Женеві. Третій етап (представлені політичні й державні керівники 35 дер# жав) — з 30 липня по 1 серпня 1975 р. в Гельсінкі. 1 серпня 1975 р. було підписано Заключний акт, що став важливим чинником забез# печення миру в Європі. Заключний акт передбачає проведення пері# одичних зустрічей представників держав#учасниць для перевірки виконання його положень. На Мадридській конференції НБСЄ (кві# тень 1991 р.) прийняте рішення про створення Парламентської асамб# леї (заснована в липні 1991 р.) Організації з безпеки та співробіт# ництва в Європі (ОБСЄ).

ШЕНГЕНСЬКА УГОДА

Шенгенська угода (березень 1995 р.) — угода про безвізовий пе# ретин кордонів країн Європейського Союзу. Об’єднує Бельгію, Німеч# чину, Іспанію, Люксембург, Нідерланди, Португалію, Францію, Австрію, Грецію та Італію.

СНО!1 ТА СНО!2

СНО21 та СНО22 — договори про скорочення і обмеження страте# гічних наступальних озброєнь (СНО) між СРСР і США. Договір СНО#1 підписаний у Москві 31 липня 1991 р. Передбачав скорочення кож# ною стороною загальної кількості носіїв — міжконтинентальних ба# лістичних ракет (МБР), балістичних ракет підводних човнів (БРПЧ) і стратегічних бомбардувальників (СБ) до 1600 одиниць; гранична кількість ядерних зарядів не повинна була перевищувати 6000 оди# ниць. Система контролю за виконанням Договору включає проведен# ня взаємних перевірок на місцях базування, повідомлення про вироб# ництво, випробування, пересування, розгортання і знищення СНО. У травні 1992 р. представники Росії, Білорусії, Казахстану, України і США підписали в Лісабоні протокол до Договору про СНО, за яким Білорусія, Казахстан і Україна зобов’язалися в найкоротший термін приєднатися до Договору про непоширення ядерної зброї 1968 р. як неядерні держави. Договір СНО#2 між Росією і США був підписаний у Москві 3 січня 1993 р. Сторони зобов’язалися до 2003 р. скоротити арсенали своїх стратегічних озброєнь на 2/3 від рівня січня 1993 р. До 2003 р. кількість ядерних боєголовок кожної сторони не повинна була перевищувати 3000—3500 одиниць.

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СОЮЗ

Європейський Союз було утворено в 1993 р. відповідно до Мааст# ріхтського договору 1992 р. на базі Європейського співтовариства, він об’єднав 12 країн: Бельгію, Великобританію, Німеччину, Гре# цію, Данію, Ірландію, Іспанію, Італію, Люксембург, Нідерланди, Португалію, Францію. У 1994 р. підписані угоди про вступ до ЄС Австрії, Норвегії, Фінляндії та Швеції. Договір передбачає створен# ня політичного, економічного й валютного союзу (т. зв. «Європа без кордонів»), завершення формування єдиного внутрішнього ринку — усунення всіх перешкод на шляху вільного пересування товарів, послуг, капіталів і людей. Країни ЄС зобов’язалися проводити спіль# ний курс у сфері зовнішньої політики і безпеки, основних напрямів внутрішньої економічної політики, координувати політику з пи# тань охорони навколишнього середовища, боротьби із злочинністю, у сфері юстиції тощо. Встановлюється єдине європейське грома# дянство. Створюється Європейський валютний інститут і Європей# ський центральний банк, у 1999 р. введена єдина валюта — євро (крім Великобританії, Данії), здійснюється єдина грошово#кредит# на політика.

ГЛОБАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СУЧАСНОСТІ

Глобальні проблеми — сучасні проблеми існування й розвитку людства з метою запобігання світовій термоядерній війні і забезпе# чення миру для всіх народів; подолання розриву в рівні соціально# економічного розвитку між розвиненими країнами і тими, що роз# виваються, подолання голоду, убогості й неписьменності; регулю# вання стрімкого зростання населення в країнах, що розвиваються; запобігання катастрофічному забрудненню навколишнього середо#



вища; забезпечення людства необхідними ресурсами — продоволь# ством, промисловою сировиною, джерелами енергії; запобігання не# гативним наслідкам розвитку науки і техніки. Глобальні проблеми породжені протиріччями суспільного розвитку, масштабами впливу діяльності людства на навколишній світ і пов’язані також із нерівно# мірністю соціально#економічного і науково#технічного розвитку кра# їн та регіонів. Розв’язання глобальних проблем вимагає розгортання міжнародного співробітництва.