Смекни!
smekni.com

Елементарний курс міграційного права України (Чехович) (стр. 12 из 48)

Власник за цим посвідченням має право на виїзд з України та в' їзд в Україну на повітряному судні авіапідприємства, авіакомпанії чи іншої організації, в якій він працює, за умови, якщо він виконує польотне завдання. За посвідченням його власнику дозволяється та­кож виїзд з України в індивідуальному порядку в разі прямування на своє повітряне судно і в'їзд в такому самому порядку.

Посвідчення члена екіпажу не може бути використано на тери­торії України громадянином України, який його має, під час укла­дання цивільно-правових угод, здійснення банківських операцій, оформлення довіреностей іншим особам для представництва перед третьою особою та під час здійснення приватних поїздок за кордон, не пов'язаних з виконанням службових обов'язків.

У разі звільнення, виходу на пенсію чи припинення льотної робо­ти за станом здоров'я або з інших причин власник повинен здати по­свідчення за місцем його одержання.

Загублене посвідчення члена екіпажу вважається недійсним.

У разі втрати громадянином України паспорта громадянина для виїзду за кордон, проїзного документа дитини, дипломатичного та службового паспортів, посвідчення особи моряка та посвідчення члена екіпажу документом, що дає право на в'їзд в Україну, є по­свідчення особи на повернення в Україну, яке видається диплома­тичним представництвом чи консульськими установами України за кордоном, і є власністю України. Положення про таке посвідчення затверджено Постановою Кабінету Міністрів України № 553 від 12 серпня 1994 року.

Термін дії цього посвідчення визначається службовою особою, відповідальною за його видачу, виходячи з реальної можливості по­вернення пред'явника посвідчення в Україну. У разі хвороби, нещас­ного випадку та з інших поважних причин термін його дії може бути продовжено.

52

Підставою для отримання посвідчення особи на повернення в Ук­раїну є особиста заява громадянина України.

Таке посвідчення видається лише після підтвердження особи та громадянства компетентними органами України за місцем постійно­го проживання в Україні.

Документом, який дає право громадянам України за наявності паспорта громадянина України перетинати відповідно до міжнарод­них договорів України у спрощеному порядку державний кордон України із суміжними державами, є вкладка до паспорта громадя­нина України. Наприклад, 2 серпня 1996 року Постановою Кабіне­ту Міністрів України № 904 затверджена угода між Урядом України і Урядом Румунії про спрощений порядок перетинання спільного державного кордону громадянами, які проживають у прикордонних областях і повітах.

Згідно із Положенням про вкладку до паспорта громадянина Ук­раїни, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України № 1137 від 17 вересня 1996 року, термін діє цього документа — шість місяців, який може бути продовжено ще на шість місяців.

Усі друковані надписи у вкладці до паспорта громадянина Украї­ни виконуються українською мовою і мовою суміжної держави.

Правила та порядок оформлення і видачі цієї вкладки визнача­ються Міністерством внутрішніх справ України.

Відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України "Про держав­не мито" за видачу документів громадянам України, які проживають у прикордонних районах, на право перетинання державного кордону України у спрощеному порядку справляється державне мито у роз­мірі 0,5 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

Іноземці та особи без громадянства можуть в'їжджати в Україну за паспортними документами.

Паспортний документ — це документ, виданий уповноваженими органами іноземної держави або уповноваженими органами, спе­ціалізованими установами чи іншими автономними організаціями системи ООН, що підтверджує громадянство (підданство) іноземця, посвідчує особу іноземця чи особу без громадянства, надає право виїзду за кордон і визнається Україною.

Відповідно до пункту 11 Правил в'їзду іноземців в Україну, їх виїзду з України і транзитного проїзду через її територію, затверд­жених Постановою Кабінету Міністрів України № 1074 від 29 груд­ня 1995 року, в'їзд в Україну, а також виїзд з України може здійсню­ватися:

53

• іноземців — за паспортним документом і за наявності відпові­дної візи, якщо інший порядок в'їзду та виїзду не встановлено законодавством України;

• іноземців, які постійно проживають в Україні, — за паспорт­ним документом з відміткою про наявність дозволу на пос­тійне проживання та посвідки на постійне проживання;

• осіб без громадянства, які постійно проживають в Україні, — за посвідченням особи без громадянства для виїзду за кордон;

• іноземців та осіб без громадянства, які перебувають в Україні на підставі дозволу відповідного центру зайнятості на праце­влаштування на визначений термін, — за паспортним доку­ментом з відміткою про наявність дозволу на працевлашту­вання та посвідки на тимчасове проживання;

• іноземців та осіб без громадянства, які навчаються у навчаль­них закладах України не менш як протягом одного року, — за паспортним документом з відповідною відміткою.

Документом, що додатково посвідчує особу й мету її перебуван­ня на території України, а також статус іноземного студента є сту­дентський квиток іноземця, опис якого і Положення про порядок його видачі затверджено наказом Міністерства освіти і науки Украї­ни № 678 від 28 листопада 2002 року (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 11 грудня 2002 року за № 964/7252).

Студентський квиток, який є документом суворого обліку й ви­готовляється в Державному центрі виготовлення паспортних доку­ментів, видається іноземному студентові навчальним закладом на підставі наказу про його зарахування для навчання.

Термін його дії встановлюється відповідно до терміну реєстрації в органах внутрішніх справ паспортного документа іноземця або особи без громадянства.

Про втрату студентського квитка іноземний студент негайно по­відомляє письмово навчальний заклад, який його видав. Замість втраченого видається новий студентський квиток.

У разі переведення іноземного студента для продовження навчан­ня в інший навчальний заклад або закінчення навчання студентсь­кий квиток підлягає поверненню до навчального закладу. В разі до­строкового відрахування з навчального закладу студентський кви­ток вилучається адміністрацією навчального закладу.

Вилучення студентського квитка забороняється, крім випадків, передбачених законодавством України.

54

Громадяни держав, з якими Україною укладено міжнародні до­говори про взаємні безвізові поїздки, в'їжджають в Україну за дійсним паспортним документом, якщо інше не передбачено міжна­родним договором України.

Безвізовий режим не потребує обов'язкового оформлення візових документів, але не скасовує реєстраційного порядку в'їзду та виїзду, тобто наявності паспортного документа та його пред'явлення на кордоні. Він встановлюється на умовах взаємності міжурядовими угодами, а також може передбачатися у національному законо­давстві.

Наприклад, 16 січня 1997 року укладено Угоду між Урядом Ук­раїни та Урядом Російської Федерації про безвізові поїздки грома­дян України та Російської Федерації. Україна свого часу вчинила ви­важено, не підписуючи Угоди про безвізове пересування громадян держав СНД по території держав — учасниць СНД від 9 жовтня 1992 року (м. Бішкек), а домовляючись із кожною державою окре­мо. Можна навести Угоду між Кабінетом Міністрів України і Уря­дом Республіки Вірменія про безвізові поїздки громадян, підписану 23 грудня 1999 року та затверджену Постановою Кабінету Міністрів України № 12 від 10 січня 2002 року. Аналогічні угоди укладені з Казахстаном, Узбекистаном у 2000 році і затверджені постановами Кабінету Міністрів України відповідно № 10 і № 11 від 10 січня 2002 року. Громадяни цих держав зможуть пересуватися Україною за на­явності закордонного паспорта.

Крім цього, Розпорядженням Кабінету Міністрів України № 145-р від 19 березня 1997 року для іноземців та осіб без громадянства, які є круїзними туристами, що подорожують на морських і річкових суд­нах, встановлено безвізовий порядок сходження на берег; Розпоряд­женням Кабінету Міністрів України № 490-р від 5 вересня 1997 року у рамках заходів, спрямованих на забезпечення виконання проголо­шеного Україною курсу на вступ до Європейського Союзу, з 1 груд­ня 1997 року для власників дипломатичних паспортів — громадян країн — членів Європейського Союзу, які відвідують Україну в службових справах терміном до 90 діб, визначено безвізовий режим поїздок в Україну; Розпорядженням Кабінету Міністрів України № 1367-р від 9 грудня 1999 року для пред'явників перепусток (Ьаі8-кег-Раккег) ООН, які відвідують Україну в службових справах, з 1 січня 2000 року встановлено безвізовий режим поїздок в Україну.

55

Документи, які дають право в'їзду на територію України, перед­бачені статтею 10 Закону України "Про порядок допуску та умови перебування підрозділів збройних сил інших держав на території України". Особи військового і цивільного персоналу підрозділів збройних сил інших держав під час перетинання державного кордо­ну України при собі повинні мати: а) паспортні документи; б) офіційні посвідчення особи з фотокарткою, якщо в'їзд провадить­ся за загальним списком, а командир підрозділу може підтвердити свою особу паспортним документом.

Особам без громадянства, які постійно проживають в Україні, для виїзду за кордон необхідно отримати спеціальне посвідчення. Положення про посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон затверджено Постановою Кабінету Міністрів України № 610 від 7 серпня 1995 року.