Смекни!
smekni.com

Елементарний курс міграційного права України (Чехович) (стр. 46 из 48)

Центральним питанням проекту Декларації ООН про права ко­рінних народів є положення про право корінних народів на самовиз­начення. Міжнародне право містить лише загальні посилання на це право, не розкриваючи ні змісту, ні сфери його застосування. Зокре­ма, в Конвенції МОП № 169, яка не може вважатися універсальною, оскільки ратифікована незначною кількістю держав, для набуття статусу "корінного народу" немалого значення надається принципу самоідентифікації, інакше кажучи, власного бажання мати такий статус.

У статті 2 Конвенції МОП № 169 зазначається, що "самоіденти-фікацію народів як корінних або племінних треба вважати фунда­ментальним критерієм для визначення груп, які підпадають під дію цієї Конвенції". У статті 8 проекту Декларації ООН про права корін­них народів закріплюється: "корінні народи мають колективні й індивідуальні права на збереження та розвиток власної ідентичності саме як корінних народів і на визнання їх такими".

Ґрунтуючись на суб'єктивному елементі самоідентифікації наро­дом себе як корінного, кримськотатарський народ намагається здо­бути статус корінного народу, а не бути однією з національних мен­шин України.

Постановою Верховної Ради України "Про рекомендації учас­ників парламентських слухань "Проблеми законодавчого врегулю­вання та реалізації державної політики щодо забезпечення прав кримськотатарського народу та національних меншин, які були де­портовані і добровільно повертаються в Україну" ті права, за від­

199

новлення яких кримські татари вели активну боротьбу протягом кількох десятиліть в умовах колишнього Союзу РСР, визнано як су­купність прав корінного народу, насильницьки висланого зі своєї історичної батьківщини. Історична батьківщина кримських татар, на якій вони сформувалися як етнос, перебуває на території і під юрисдикцією Української держави.

Конституція України визначила Україну як унітарну державу (частина друга статті 2), про що свідчить також аналіз статті 133 Ос­новного Закону України, згідно з якою Автономна Республіка Крим, поряд з областями України та містами Києвом і Севастополем, що мають спеціальний статус, є невід'ємною складовою частиною дер­жави Україна та системи її адміністративно-територіального уст­рою, а не тільки територіального, із єдиним Українським народом — громадянами України всіх національностей.

Згідно з пояснювальною запискою Голови-доповідача ООН, пра­во корінних народів на самовизначення вважається здійсненим, якщо вони через своїх представників реально беруть участь в уп­равлінні демократичною державою і не потерпають від будь-яких перешкод для свого розвитку чи від дискримінації.

Актуальність цих політичних та правових проблем зумовили про­ведення Верховною Радою України 5 квітня 2000 року парламент­ських слухань "Проблеми законодавчого врегулювання та реалізації державної політики щодо забезпечення прав кримськотатарського народу та національних меншин, які були депортовані і добровільно повертаються в Україну". Враховуючи надзвичайну складність роз­в'язання питань, пов'язаних із масовим порушенням прав людини і прав народів на території колишнього Союзу РСР, та з метою виз­начення основних підходів і принципів щодо розробки відповідних законопроектів, Постановою Верховної Ради України від 20 квітня 2000 року схвалено рекомендації учасників парламентських слухань законодавчій гілці влади, Президентові України й органам виконав­чої влади.

Верховній Раді України необхідно наповнити конкретним зако­нодавчим змістом ті положення статей Конституції України, згідно з якими на території України поруч із титульною нацією визнається існування корінних народів і національних меншин.

Враховуючи весь спектр і складові етнополітичної ситуації в Ук­раїні, Президентові України як главі держави, гаранту дотримання Конституції України, прав і свобод людини та громадянина реко­

200

мендовано реалізувати комплекс заходів з метою подальшої гармо­нізації міжнаціональних відносин, досягнення міжетнічного спокою, забезпечення прав кримськотатарського народу і національних мен­шин, що зазнали насильницької депортації, на здійснення реабілі­тації та повернення в місця історичного проживання. Президентові України рекомендовано вивчити питання про підписання Конвенції МОП № 169.

Кабінет Міністрів України має завершити розробку і внести на розгляд парламенту законопроект про концепцію державної етнона-ціональної політики, передбачивши в ньому комплекс правових і ет-нополітичних засад, підходів та управлінських дій, спрямованих на реалізацію конституційних положень щодо прав корінних народів, національних меншин і повернення депортованих, вдосконалювати нормативну базу для впорядкування питань, пов'язаних із повернен­ням, облаштуванням раніше депортованих, задоволенням їхніх со­ціально-економічних та культурно-освітніх проблем.

Разом з Верховною Радою Автономної Республіки Крим, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, органами місцевого само­врядування Кабінет Міністрів України має розробити і здійснити за­ходи, що стосуються забезпечення депортованих, які повертаються в Україну і поселяються у сільській місцевості, землями сільськогос­подарського призначення, а з Фондом державного майна України — створити повноцінні можливості для участі цієї категорії осіб у по­дальших процесах приватизації майна. Планується переглянути співвідношення розподілу капіталовкладень для облаштування ре­патріантів різних національностей з метою переорієнтації їх на тих, хто вже повернувся в Україну.

У міжнародній сфері передбачено активізувати проведення кон­сультацій для подальшого залучення допомоги в облаштуванні де­портованих з боку інших держав, міжнародних організацій і фондів, розглянути можливість використання інвестиційних форм допомоги.

Парламентською Асамблеєю Ради Європи у Страсбурзі 5 квітня 2000 року на тринадцятій сесії докладно розглядалися проблеми ре­патріації й інтеграції кримських татар. З метою уникнення соціаль­ної деградації кримських татар, які повертаються, Парламентською Асамблеєю Ради Європи 5 квітня 2000 року прийнято Рекомендацію 1455 (2000) "Репатріація та інтеграція кримських татар", яка визна­чила конкретний перелік заходів, для виконання яких потрібні, зок­рема, програми міжнародної допомоги та сприяння, на підставі вив­

201

чення досвіду застосування Рамкової конвенції про захист націо­нальних меншин 1955 року, Європейської хартії регіональних мов або мов меншин 1992 року, Гаазьких рекомендацій 1996 року щодо освітніх прав національних меншин, а також рекомендацій, затверд­жених в Осло в лютому 1998 року стосовно лінгвістичних прав на­ціональних меншин, розробка або інтенсифікація спеціальних схем у сфері освіти й працевлаштування.

Для забезпечення ефективного представництва кримських татар в органах державної влади та органах місцевого самоврядування Автономної Республіки Крим звернено увагу Кабінету Міністрів Ук­раїни та регіональної влади Автономної Республіки Крим на вивчен­ня досвіду інших держав — членів Ради Європи у сфері представниц­тва національних меншин та корінних народів.

Остання рекомендація пов'язана з офіційним визнанням традицій­ного представницького органу кримських татар — Меджлісу крим­ськотатарського народу. Це дасть юридично обґрунтовану можли­вість залучення Меджлісу до прийняття політико-правових рішень, до будь-яких переговорів та обговорень, що стосуються долі крим­ськотатарського народу.

Відповідно до цієї рекомендації Указом Президента України № 573 від 7 квітня 2000 року затверджено Положення про Раду представ­ників кримськотатарського народу (далі — Рада), яка є консульта-тивно-дорадчим органом при Президентові України.

Основними завданнями Ради, що у своїй діяльності керується Конституцією і законами України, актами Президента України, Ка­бінету Міністрів України та зазначеним Положенням, є:

• аналіз і прогнозування політико-правових, соціально-еконо­мічних, культурних та інших питань, пов' язаних з повернен­ням, облаштуванням, адаптацією депортованого кримськота­тарського народу та його інтеграцією в українське суспіль­ство, підготовка і внесення пропозицій Президентові України щодо вирішення цих проблем, а також з питань фінансування державних і республіканських програм, пов' язаних з повер­ненням в Україну, облаштуванням кримських татар, їх пра­цевлаштуванням, а також щодо визначення пріоритетних на­прямів використання коштів на такі цілі;

• участь у реалізації заходів щодо вирішення політико-правових, соціально-економічних, культурних та інших проблем, по­в'язаних з поверненням, облаштуванням, адаптацією депорто­

202

ваного кримськотатарського народу та його інтеграцією в ук­раїнське суспільство;

• участь у розробленні проектів актів законодавства України та державних програм з питань, пов'язаних із поверненням, адап­тацією депортованого кримськотатарського народу та його інтеграцією в українське суспільство і збереженням його етні­чної, культурної, мовної та релігійної самобутності;

• аналіз стану виконання законів України, актів Президента Ук­раїни та Кабінету Міністрів України, а також нормативно-правових актів Верховної Ради Автономної Республіки Крим і рішень Ради міністрів Автономної Республіки Крим з питань, пов' язаних з поверненням кримських татар, і внесення відпо­відних пропозицій;

• сприяння узгодженню позицій громадських організацій крим­ських татар, консультативно-дорадчих органів й органів дер­жавної влади з метою ефективного вирішення політико-пра-вових, соціально-економічних, культурних та інших проблем, пов'язаних з поверненням, адаптацією депортованого кримсь­котатарського народу та його інтеграцією в українське сус­пільство.