Смекни!
smekni.com

Елементарний курс міграційного права України (Чехович) (стр. 15 из 48)

Візи оформляються за кордоном дипломатичними представниц­твами та консульськими установами України, а на території Украї­ни на підставі пункту 6 Положення про Представництво Міністер­ства закордонних справ України на території України, затверджено­го Постановою Кабінету Міністрів України № 1050 від 25 липня 2002 року, — Представництвом Міністерства закордонних справ Ук­раїни на території України.

Дипломатичні представництва і консульські установи України за кордоном разом з Міністерством закордонних справ України — цен­тральним органом виконавчої влади, що забезпечує проведення зов­нішньої політики держави і координацію діяльності у сфері зовніш­ніх зносин України, та представництвами Міністерства закордонних справ України на території України відповідно до статті 6 Закону України "Про дипломатичну службу" становлять систему органів дипломатичної служби.

Представництво Міністерства закордонних справ України на те­риторії України оформляє:

• дипломатичні візи на термін акредитації дипломатичного пра­цівника;

• службові візи працівникам відомств закордонних справ іно­земних держав, які мають службовий паспорт, працівникам зарубіжних засобів масової інформації, а також членам їхніх сімей на термін дії службової картки.

Термін дії дипломатичних та службових віз, виданих диплома­тичному персоналу, працівникам дипломатичних представництв, консульських установ, міжнародних та інших акредитованих в Ук­раїні організацій, може продовжуватися. При цьому у відповідному

паспортному документі ставиться штамп "Термін дії візи №_

продовжено до "_"_р." і підпис посадової особи, який

скріплюється відповідною печаткою.

65

Постановою Кабінету Міністрів України "Про запровадження нового порядку оформлення візових документів для в'їзду в Україну" № 227 від 20 лютого 1999 року встановлено, що в період до утворення служби з питань імміграційного контролю можуть прийматися рішен­ня щодо оформлення у виняткових випадках в аеропортах, на морсь­ких вокзалах, прикордонних автомобільних і залізничних станціях дозволів для в'їзду в Україну терміном до п'яти діб іноземцям та осо­бам без громадянства, які прибувають в Україну у службових спра­вах на запрошення державних органів, а також на запрошення фізичних і юридичних осіб.

Відповідно до Інструкції про порядок оформлення візових доку­ментів іноземцям та особам без громадянства для в' їзду в Україну, затвердженої наказом Міністерства закордонних справ України № 63 від 7 квітня 1999 року (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 9 квітня 1999 року за № 223/3516), виключно працівник дип­ломатичної або консульської установи України, на якого покладено обов' язки щодо оформлення віз відповідним письмовим рішенням Міністерства закордонних справ України, у разі звернення іноземця, особи без громадянства або представника юридичної особи повинен:

• перевірити належність паспортного документа його пред' яв-нику, а також дійсність пред'явленого паспортного докумен­та (відповідність встановленому зразку, правильність запов­нення, строк дії, відсутність ознак повної або часткової під­робки);

• перевірити паспортний документ за обліками втрачених, вик­радених та недійсних документів;

• перевірити іноземця або особу без громадянства за списком осіб, яким згідно із законодавством України заборонено в' їзд в Україну;

• видати бланк візової анкети, яка заповнюється друкованими літерами;

• прийняти візову анкету (зі вклеєною фотокарткою розміром 35x45 мм) та інші документи, зареєструвати і розглянути кло­потання про оформлення візи;

• забезпечити автоматизовану обробку візової анкети;

• прийняти рішення про оформлення візи, про що зробити відповідні записи на візовій анкеті в графі "Службові відмітки":

А — візу оформити або в оформленні відмовити; Б — місце видачі візи;

66

В — дата, з якої дозволено в'їзд іноземця або особи без громадянства в Україну;

Г — дата, до якої дозволено виїзд з України;

Д — залежно від кількості в'їздів — виїздів позначити, що віза потрібна для "одноразового", "дворазового" або " багаторазового" в'їзду — виїзду відповідно;

Е — прикріпити корінець візової етикетки;

Є — записати номер візи;

Ж — записати тип візи;

З — записати дату видачі візи;

И — особистий підпис консульського працівника, який оформив візу;

• забезпечити заповнення бланка візової етикетки та вклеїти її до паспортного документа іноземця або особи без громадян­ства;

• видати паспортний документ із вклеєною візовою етикеткою та повернути всі інші подані для оформлення візи документи, крім візової анкети й квитанцій про сплату консульського збо­ру (грошовий збір за вчинення консульських дій). У разі від­мови в оформленні візи візова анкета та фактичні витрати, стяг­нені за візову анкету, не повертаються.

Термін розгляду поданих документів у Представництві закордон­них справ України на території України — п'ять робочих днів, а в дипломатичних представництвах чи консульських установах Украї­ни — 10 робочих днів з урахуванням принципу взаємності.

З країн — постачальників потенційних незаконних мігрантів усі типи віз оформлюються з винятковою пильністю дипломатичними представництвами та консульськими установами України за кордо­ном у країні перебування, а в разі їх відсутності — в будь-якій суміж­ній державі, де такі установи є, тільки за погодженням з Міністер­ством закордонних справ України.

Під час оформлення візових документів відповідальна посадова особа консульської установи проводить особисту співбесіду із заяв­ником і в разі необхідності може витребувати інші документи, які підтверджують справжню мету поїздки в Україну.

Після видачі іноземцю або особі без громадянства (представнику юридичної особи) паспортного документа з вклеєною візовою ети­кеткою інформація про оформлення візи передається Державному комітетові у справах охорони державного кордону України.

67

Візові анкети зберігаються у дипломатичному представництві чи консульській установі України протягом двох років.

За автоматизовану обробку візової анкети та оформлення візи справляється консульський збір у встановленому законодавством порядку.

Постановою Кабінету Міністрів України № 1457 від 9 серпня 1999 року затверджено тарифи консульського збору, що справляєть­ся на території України та за її межами за оформлення візових доку­ментів для в' їзду в Україну. Консульський збір, що справляється на території України за оформлення візових документів для в'їзду в Ук­раїну, становить залежно від візової операції від двох до п'ятдесяти шести неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до Положення про консульський збір України, яке затверджено наказом Міністерства закордонних справ України № 217 від 15 грудня 1999 року (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 23 грудня 1999 року за № 910/4203), базова тарифна ставка консульського збору, що справляється за вчинення консульських дій дипломатичними представництвами та консульськими установами України за кордоном, за оформлення візових документів для в' їзду в Україну при аналогічних візових операціях обраховується у валюті США і становить від одного до двохсот доларів.

7.3. Умови та порядок в'їзду на територію України, виїзду за її межі, свободи пересування територією України громадян України, іноземців, осіб без громадянства

Порядок здійснення права громадян України на виїзд за межі Ук­раїни, на в'їзд в Україну детально регламентується Законом Украї­ни "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян Ук­раїни". До прийняття зазначеного Закону нормативно-правовим ак­том, яким було врегульовано питання виїзду громадян України за кордон, була Постанова Кабінету Міністрів України "Про першо­чергові заходи щодо вирішення питань виїзду громадян України за кордон" № 738 від 31 грудня 1992 року. Нею було, зокрема, встанов­лено, що виїзд громадян України за кордон здійснюється за паспор­тами, дійсними для поїздок за кордон, без внесення в них дозвільних записів, за наявності візи зарубіжної держави, до якої прямує грома­

68

дянин, або запрошення встановленого зразка, якщо інше не перед­бачено міжнародним договором України.

Положеннями статті 10, 11, 12 Закону України "Про порядок виїз­ду з України і в'їзду в Україну громадян України" в окрему катего­рію виділено умови виїзду з України недієздатних осіб, військово­службовців і громадян України, обізнаних з відомостями, що станов­лять державну таємницю.

Особа, яка внаслідок душевної хвороби або недоумства не може розуміти значення своїх дій або керувати ними, може бути визнана судом недієздатною і над нею встановлюється опіка. Недієздатною особа визнається в порядку, передбаченому статтями 256, 257, 258, 259, 260 Цивільного процесуального кодексу України.

Законними представниками недієздатних осіб є їх опікуни. Ними можуть бути батьки, інші родичі тощо.

Виїзд за межі України громадян, визнаних судом недієздатними, може бути дозволено на підставі нотаріально засвідченого клопо­тання їх законних представників або за рішенням суду.

Військовослужбовці можуть виїжджати з України на загальних підставах. Ця норма кореспондується з положеннями частини шос­тої статті 5 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", відповідно до якої військо­вослужбовці мають рівне з усіма громадянами України право виїзду за кордон.