Смекни!
smekni.com

Елементарний курс міграційного права України (Чехович) (стр. 32 из 48)

Придбання житла іммігрантами шляхом його індивідуального будівництва на відведеній для цього земельній ділянці з її викупом, на якій розташовані об'єкти нерухомого майна, що належать їм на праві власності, є можливим.

Згідно з частиною першою статті 49 Конституції України іммі­гранти мають право на охорону здоров'я, медичну допомогу та ме­дичне страхування. За статтею 10 Закону України "Про правовий ста­тус іноземців та осіб без громадянства" іммігранти мають право ко­ристуватися медичною допомогою нарівні з громадянами України.

Постановою Кабінету Міністрів України "Про надання медичної допомоги іноземним громадянам" № 1146 від 17 вересня 1996 року встановлено, що надання медичної допомоги іноземцям, крім тих, які працюють у посольствах та консульствах іноземних держав, здійснюється за плату, якщо інше не передбачено законодавством України. Зокрема, медична допомога у державних і комунальних закладах охорони здоров'я та наукових установах хворим на тубер­кульоз іммігрантам, а також особам, яким надано статус біженця в Україні, медичний (диспансерний) нагляд, санаторно-курортне ліку­вання у спеціалізованих протитуберкульозних санаторіях відповід­но до Закону України "Про боротьбу із захворюванням на туберку­льоз" надаються нарівні з громадянами України безоплатно.

Іммігранти мають право звернутися за нагальною медичною до­помогою до будь-якого державного та комунального закладу охо­рони здоров' я України, існуючу мережу яких частиною третьою статті 49 Конституції України заборонено скорочувати.

Право іммігрантів на освіту ґрунтується на статті 53 Конституції України.

Стаття 14 Закону "Про правовий статус іноземців та осіб без гро­мадянства" встановлює, що іммігранти мають право на освіту

138

нарівні з громадянами України. Всі інші іноземці та особи без гро­мадянства оплачують своє навчання, якщо інше не передбачено за­конодавством та міжнародними договорами України.

Іммігранти, прийняті до навчально-виховних закладів України, мають права та обов'язки учнів і студентів відповідно до законодав­ства України.

Частина четверта статті 3 Закону України "Про освіту" містить норму про те, що іммігранти здобувають освіту в навчальних закла­дах України відповідно до чинного законодавства України та міжна­родних договорів України.

Відповідно до частини четвертої статті 6 Закону України "Про загальну середню освіту", іммігранти здобувають повну загальну се­редню освіту у порядку, встановленому для громадян України.

На підставі частини другої статті 4 Закону України "Про вищу ос­віту" іммігранти мають право на здобуття вищої освіти, крім права на здобуття вищої освіти за рахунок коштів державного бюджету Ук­раїни, місцевих бюджетів, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України. Частина четверта статті 53 Конституції України передбачає лише для громадян України безоплатно здобувати вищу освіту в дер­жавних і комунальних навчальних закладах на конкурсній основі.

Як випливає з Положення про прийом іноземців та осіб без гро­мадянства на навчання до вищих навчальних закладів, затвердже­ного Постановою Кабінету Міністрів України № 1238 від 5 серпня 1998 року, іммігранти мають право вступу до навчальних закладів нарівні з громадянами України. Відповідно до цього Положення Міністерство освіти і науки України наказом № 678 від 28 листопа­да 2002 року затвердило зразок і Положення про порядок видачі сту­дентського квитка іноземцю (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 11 грудня 2002 року за № 964/7252).

Постановою Кабінету Міністрів України "Про навчання інозем­них громадян в Україні" № 136 від 26 лютого 1993 року визначено, що з 1 березня 1993 року:

• підготовка фахівців для зарубіжних країн у навчальних закла­дах України здійснюється за міждержавними угодами Украї­ни з іншими країнами, а також угодами міністерств, відомств, навчальних закладів України, що укладені з органами управ­ління освітою, організаціями та фірмами інших країн і міжна­родними організаціями;

139

• навчання іноземців та осіб без громадянства здійснюється пе­реважно на компенсаційній основі (крім громадян держав-учасниць СНД) та за відповідними міжнародними угодами, а також Положеннями про порядок обліку договорів (кон­трактів) про навчання іноземців та осіб без громадянства в Україні, які затверджені наказом Міністерства освіти України 11 липня 1997 року за № 267. Указом Президента України "Про заходи щодо розвитку економі­чного співробітництва областей України із суміжними прикордонни­ми областями Російської Федерації" № 112 від 25 березня 1994 року з метою розширення співробітництва областей України із суміжними прикордонними областями Російської Федерації та сприяння розвит­кові їх економічних відносин Донецькій, Луганській, Сумській, Харківській та Чернігівській обласним державним адміністраціям надано, зокрема, право за участі відповідних міністерств України погоджувати з керівництвом областей Російської Федерації квоти на безоплатну підготовку спеціалістів у навчальних закладах прикор­донних областей.

Для навчання іммігрантів виділяється щорічно до однієї тисячі державних стипендій, розподіл яких між міністерствами, відомства­ми та навчальними закладами здійснює Міністерство освіти і науки України. Умови навчання, проживання, медичного обслуговування цієї категорії осіб визначаються спеціальним Положенням, інших — відповідними угодами (договорами, контрактами).

Кабінет Міністрів України рекомендував міністерствам, відом­ствам і навчальним закладам України при укладанні угод (дого­ворів, контрактів) компенсацію за навчання іммігрантів у вільно конвертованій валюті відповідно до курсу США у розмірі не менше ніж:

а) на підготовчому факультеті (відділенні) — одна тисяча до­ларів США на рік;

б) на основному факультеті — 1,5 тис. доларів США на рік;

в) навчання в аспірантурі та стажування — 2,5 тис. доларів США на рік;

г) підвищення кваліфікації — 300 доларів США на місяць. Щодо результатів своєї інтелектуальної, творчої діяльності, то

відповідно до статті 5 Закону України "Про охорону прав на сорти рослин" іммігранти мають рівні з громадянами України права на правову охорону сорту рослин; статті 5 Закону України "Про охо­

140

рону на винаходи і корисні моделі" — на правову охорону винаходу (продукт — це пристрій, речовина, штам мікроорганізму, культура клітин рослин і тварин тощо; спосіб; застосування раніше відомого продукту чи способу за новим призначенням) і корисної моделі (кон­структивне виконання пристрою); статті 4 Закону України "Про охорону прав на промислові зразки" — на правову охорону промис­лових зразків (форма, малюнок чи розфарбування або їх поєднання, які визначають зовнішній вигляд промислового виробу і призначені для задоволення естетичних та ергономічних потреб); статті 5 Зако­ну України "Про охорону прав на знаки для товарів і послуг" — на правову охорону знака (словесні, зображувальні, об'ємні та інші по­значення або їх комбінації, виконані у будь-якому кольорі чи по­єднанні кольорів); статті 6 Закону України "Про авторське право і суміжні права" — на правову охорону творів у галузі науки, літера­тури, мистецтва; статті 5 Закону України "Про охорону прав на заз­начення походження товарів" — на правову охорону зазначення по­ходження товару, що охоплює просте зазначення походження това­ру (будь-яке словесне чи зображувальне (графічне) позначення, що прямо чи опосередковано вказує на географічне місце походження товару) та кваліфіковане зазначення походження товару (термін, до якого включаються назва місця походження товару і географічне зазначення походження товару).

Оскільки наша держава надає іммігрантам права й свободи, вона надає і гарантії їх судового захисту в судах України, що закріплено у статтях 8, 55 Конституції України.

Правосуддя в Україні здійснюється виключно судами. Юрисдик­ція судів, тобто їх повноваження вирішувати спори про право та інші правові питання, поширюється на всі правовідносини, що ви­никають у державі (стаття 124 Конституції України).

Відмова суду в прийнятті позовних та інших заяв, скарг, оформ­лених відповідно до чинного законодавства України, є порушенням права на судовий захист, яке згідно зі статтею 64 Конституції Украї­ни не може бути обмежене навіть в умовах воєнного і надзвичайно­го стану.

Відповідно до Конституції України залежно від характеру пору­шень прав і свобод іммігрантів гарантується судовий захист їхніх прав і свобод, який може здійснюватися в порядку конституційного, цивільного, господарського, кримінального чи адміністративного судочинства.

141

У судочинстві іммігранти як учасники процесу користуються та­кими ж процесуальними правами, що і громадяни України (стаття 22 Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без гро­мадянства"), тобто у цьому питанні мають національний режим.

Згідно зі статтями 147, 150 Конституції України, статтями 13, 42, 43, 94 Закону України "Про Конституційний Суд України" іммігран­ти, як і громадяни України, можуть звернутися з письмовим клопо­танням до Конституційного Суду України як єдиного органу кон­ституційної юрисдикції в Україні лише про необхідність офіційного тлумачення Конституції України та законів України з метою забез­печення реалізації чи захисту своїх конституційних прав і свобод.

Підставою для конституційного звернення щодо офіційного тлу­мачення Конституції України та законів України є наявність неод­нозначного застосування положень Конституції України або законів України судами України, іншими органами державної влади, якщо іммігранти вважають, що це може призвести або призвело до пору­шення їхніх конституційних прав і свобод.