Смекни!
smekni.com

Елементарний курс міграційного права України (Чехович) (стр. 28 из 48)

Іммігранти не можуть бути свавільно позбавлені життя, й обов'я­зок держави — захищати право на життя. Основний Закон України, визнаючи невід'ємне право на життя (частина перша статті 27) і га­рантуючи це право від скасування (частина друга статті 22), водночас закріплює положення про те, що кожен, у тому числі іммігрант, має право захищати своє життя і здоров'я, життя й здоров'я інших людей від протиправних посягань (частина третя статті 27). Відповідно до положення частини п'ятої статті 55 Конституції України іммігрант має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права й свободи від порушень і протиправних посягань.

Держава забезпечує право на життя іммігрантів різноманітними заходами в галузі охорони здоров'я, охорони праці, пожежної та екологічної безпеки, боротьби зі злочинністю тощо.

121

Кримінальним кодексом України для гарантування права на жит­тя визначено злочини проти життя й здоров'я людини, за які перед­бачаються різні покарання, за найтяжчі з яких за вироком суду при­значається позбавлення волі. Як відомо, смертну кару в Україні як вид покарання Рішенням Конституційного Суду України від 29 груд­ня 1999 року визнано таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним), а отже, в новому Кримінальному кодексі Ук­раїни вона відсутня.

Повага до честі і гідності є важливою складовою людського жит­тя. Усі люди вільні й рівні у своїй гідності та правах. Захист гідності іммігрантів відбувається у двох напрямах.

Відповідно до частини другої статті 28 Конституції України вони не можуть бути піддані катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує їх гідність, поводженню чи покаранню. Це уз­годжується з положеннями Конвенції проти катувань та інших жор­стоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів по­водження і покарання 1984 року, учасницею якої є Україна. За стат­тею 1 цієї Конвенції поняття "катування" визначає будь-яку дію, якою певній особі, у тому числі іммігранту, навмисне спричиняють­ся сильний біль або страждання (фізичне чи моральне), щоб отрима­ти від неї або від третьої особи відомості чи визнання, покарати її за дії, які вчинила вона або третя особа чи у вчиненні яких вона підоз­рюється, а також залякати чи примусити її або третю особу, чи з будь-якої причини, яка ґрунтується на дискримінації будь-якого ха­рактеру, коли такий біль або страждання спричиняються державни­ми посадовими особами чи іншими офіційними особами, чи з їх підбурювання, чи з їх відома або з їх мовчазної згоди.

Передбачається неможливість піддання іммігрантів без їх згоди медичним, науковим та іншим дослідам (частина третя статті 28 Конституції України). До того ж такі досліди не повинні мати ха­рактер катувань чи бути пов'язані з жорстоким, нелюдським або та­ким, що принижує їх гідність, поводженням.

На забезпечення поваги до гідності людини національним зако­нодавством України встановлено різноманітні правові засоби. Зок­рема, стаття 155 Сімейного кодексу України встановила, що здійс­нення батьками своїх прав та виконання обов'язків має ґрунтувати­ся на повазі до прав дитини та її людської гідності; при здійсненні митного контролю та оформлення не допускається приниження честі і гідності (стаття 150 Митного кодексу України).

122

З правом на життя, повагою до гідності іммігрантів пов'язано їх право на свободу та особисту недоторканність.

Згідно з положеннями статті 29 Конституції України, вони не мо­жуть бути заарештовані або триматися під вартою інакше, ніж за вмотивованим рішенням суду і тільки на підставах і в порядку, вста­новлених законом. Положення Конституції України проголошують, що тримання під вартою може мати місце або як міра кримінально­го покарання, або як запобіжний захід на період досудового провад­ження, судового розгляду та набрання вироком законної сили. В цих випадках потрібно вмотивоване судове рішення або обвинувальний вирок. За статтею 9 (3) Міжнародного пакту про громадянські та політичні права, тримання під вартою осіб, які чекають судового розгляду їх справи, не має бути загальним правилом. Взяття під вар­ту до суду має застосовуватися лише у тому разі, коли воно є розум­ним та необхідним. Ця стаття кожній підозрюваній особі гарантує та­кож право на судовий розгляд протягом розумного терміну або на звільнення.

У разі нагальної необхідності запобігти злочинові чи його при­пинити уповноважені на те законом органи можуть застосовувати тримання іммігранта під вартою як тимчасовий запобіжний захід, обґрунтованість якого протягом сімдесяти двох годин має бути пе­ревірена судом. Затримана особа негайно звільняється, якщо протя­гом сімдесяти двох годин з моменту затримання їй не вручено вмо­тивованого рішення суду про тримання під вартою (частина третя статті 29 Конституції України).

Відповідно до частини другої статті 14 Кримінально-процесуаль­ного кодексу України, прокурор повинен негайно звільнити кожно­го, хто незаконно позбавлений волі або утримується під вартою по­над строк, передбачений законом чи судовим вироком.

Кожному заарештованому чи затриманому має бути невідкладно повідомлено про мотиви арешту чи затримання, роз'яснено його пра­ва та надано можливість з моменту затримання захищати себе особи­сто та користуватися правовою допомогою захисника. Іммігранти на підставі статті 59 Конституції України мають право на правову до­помогу і є вільними у виборі захисника своїх прав. Для надання до­помоги при вирішенні справ у судах та інших державних органах в Україні діє адвокатура, діяльність якої регламентується Законом України "Про адвокатуру".

123

Складовою частиною прав іммігрантів, пов'язаних з їх свободою, гідністю, є право на недоторканність житла, що узгоджується з Міжнародним пактом про громадянські та політичні права.

Не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння, проведення в них огляду чи обшуку не інакше як за вмотивованим рішенням суду.

За незаконне проникнення до житла чи до іншого володіння іммігранта, незаконне проведення в них огляду чи обшуку, а так само незаконне виселення чи інші дії, що порушують недотор­канність житла, статтею 162 Кримінального кодексу України перед­бачено штраф від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на строк до трьох років. Ті самі дії, вчинені службо­вою особою або із застосуванням насильства чи з погрозою його за­стосування, — караються позбавленням волі на строк від двох до п'яти років.

У невідкладних випадках, пов'язаних із врятуванням життя лю­дей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрю­ються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом порядок проникнення до житла чи до іншого володіння іммігранта, проведення в них огляду й обшуку. Нормативно-правовими актами, якими регулюються ці питання, зокрема, є Кримінально-процесуаль­ний кодекс України, закони України "Про міліцію", "Про захист економічної конкуренції", "Про розвідувальні органи України".

Згідно зі статтею 51 Конституції України, шлюб ґрунтується на добровільній згоді жінки і чоловіка.

Іммігранти можуть укладати й розривати шлюби із громадяна­ми України та іншими особами відповідно до законодавства Украї­ни. Зазначена категорія осіб має рівні з громадянами України права й обов'язки у сімейних відносинах (стаття 275 Сімейного кодексу України, стаття 18 Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства").

Загальні засади регулювання сімейних відносин закріплені у статті 7 Сімейного кодексу України:

1) сімейні відносини регулюються зазначеним Кодексом та інши­ми нормативно-правовими актами;

2) сімейні відносини можуть бути врегульовані за домовленістю (договором) між їх учасниками;

124

3) сімейні відносини регулюються лише у тій частині, у якій це є допустимим і можливим з точки зору інтересів їх учасників та інтересів суспільства;

4) регулювання сімейних відносин здійснюється з урахуванням права на таємницю особистого життя їх учасників, їхнього права на особисту свободу та недопустимості свавільного втручання у сімейне життя;

5) учасник сімейних відносин не може мати привілеїв чи обме­жень за ознаками раси, кольору шкіри, статі, політичних, ре­лігійних та інших переконань, етнічного та соціального по­ходження, матеріального стану, місця проживання, за мовни­ми та іншими ознаками;

6) жінка та чоловік мають рівні права й обов'язки у сімейних відносинах, шлюбі та сім'ї;

7) дитина має бути забезпечена можливістю здійснення її прав, які встановлені Конституцією України, Конвенцією про пра­ва дитини, іншими міжнародними правовими актами, визна­ними в Україні;

8) регулювання сімейних відносин має здійснюватися з макси­мально можливим урахуванням інтересів дитини, непраце­здатних членів сім'ї.

9) сімейні відносини регулюються на засадах справедливості, добросовісності та розумності, відповідно до моральних засад суспільства;

10) кожен учасник сімейних відносин має право на судовий захист.

Шлюб між громадянином України та іммігрантом, а також шлюб між самими іммігрантами реєструються в Україні відповідно до Сімейного кодексу України.

Особливості застосування законодавства про шлюб та сім'ю до іммігрантів встановлені розділом VI Сімейного кодексу України.