Смекни!
smekni.com

Елементарний курс міграційного права України (Чехович) (стр. 44 из 48)

190

правами громадян Союзу РСР за винятком таких обмежень: без доз­волу коменданта спецкомендатури Наркомату внутрішніх справ за­боронялося відлучатися за межі району розселення; у триденний термін глава сім'ї або особа, яка його замінює, зобов'язана була по­відомляти до спецкомендатури про всі зміни, що відбулися в складі сім'ї (народження дитини, смерть члена сім' ї, втеча тощо); неухиль­но додержуватися встановленого режиму й громадського порядку в місцях поселення, підкорятися наказам спецкомендатури.

За порушення режиму та громадського порядку в місцях поселен­ня до спецпереселенців застосовувалось адміністративне стягнення у вигляді штрафу до 100 крб. або арешту до 5 діб.

Указом Президії Верховної Ради СРСР "Про кримінальну відпо­відальність за втечу з місць обов' язкового та постійного поселення осіб, виселених до окремих районів СРСР під час Великої Вітчизня­ної війни" від 26 листопада 1948 року у зв'язку з тим, що під час пе­реселення чеченців, карачаєвців, інгушів, балкарців, німців, кримсь­ких татар та інших не був визначений строк їх виселення, встанов­лювалося безстрокове переселення у віддалені райони Радянського Союзу цих осіб без права повернення до традиційних місць прожи­вання.

За самовільний виїзд, утечу з місць обов' язкового поселення об­винувачені в позасудовому порядку (справи розглядалися Особли­вою Нарадою при Міністерстві внутрішніх справ СРСР) каралися каторжними роботами терміном 20 років. Особи, які:

1) дають притулок утікачам чи сприяють їх утечі;

2) винуваті у видачі дозволів на повернення до місць традицій­ного проживання;

3) допомагають в облаштуванні в місцях традиційного прожи­вання, притягувалися до кримінальної відповідальності поз­бавленням волі на термін 5 років.

Іншим Указом Президії Верховної Ради СРСР від 11 березня 1952 року постановлялося, що засуджені, які відбули покарання за різні злочини у виправно-трудових таборах, колоніях і тюрмах, ка-рачаєвці, інгуші, чеченці, калмики, балкарці, німці, кримські тата­ри, греки, іранці, турки, кулаки — жителі західних областей Украї­ни та Білорусії, Молдавської РСР і Прибалтики, учасники й пособ-ники націоналістичного підпілля, єговісти та інші особи, члени сімей яких були виселені на безстрокове поселення, по закінченню термі­ну покарання направлялися на спецпоселення під нагляд органів

191

Міністерства державної безпеки СРСР за місцем проживання їхніх сімей. На них поширювалася чинність Указу Президії Верховної Ради СРСР від 26 листопада 1948 року.

На підставі указів Президії Верховної Ради СРСР від 27 березня 1956 року (греки, болгари, вірмени) та від 28 квітня 1956 року (кримські татари) виселені з території Кримської області особи звільнялися із спецпоселень без права повернення в місця, звідки вони були вислані, та без повернення конфіскованого майна.

Рада Міністрів Української РСР 15 грудня 1956 року прийняла Постанову за № 1501-05 про недоцільність розселення на території Запорізької, Миколаївської, Одеської та Херсонської областей кримських татар та осіб інших національностей, які раніше прожи­вали в Кримській області.

Відповідно до Постанови Ради Міністрів Союзу РСР № 1439-649т від 5 липня 1954 року "Про зняття деяких обмежень в правовому по­ложенні спецпоселенців" зняті з обліку спецпоселення діти спецпе-реселенців до 16-річного віку включно, без застосування до них у по­дальшому обмежень. При звільненні із спецпоселення всім непов­нолітнім було оголошено під розписку, що зняття з них обмежень не має наслідком права на повернення до традиційних місць прожи­вання.

У післявоєнний час (1956, 1967, 1974 р.) низкою законодавчих актів були скасовані рішення державних органів у частині, яка місти­ла звинувачення, зокрема кримських татар, у зраді, їм надавалося право проживати на всій території Радянського Союзу. Так, 5 верес­ня 1967 року Постановою Президії Верховної Ради СРСР "Про відновлення права кримських татар та членів їхніх сімей проживати на всій території СРСР" щодо порядку застосування статті 2 Указу Президії Верховної Ради СРСР від 28 квітня 1956 року роз'яснюва­лося, що громадяни татарської національності, які раніше проживали в Кримській області, та члени їхніх сімей відповідно до чинного зако­нодавства про працевлаштування і паспортний режим користують­ся правом проживання на всій території Союзу РСР. Водночас про­довжували діяти старі та прийняті певні нові нормативні акти, які унеможливлювали працевлаштування та прописку в Кримській об­ласті, зокрема йдеться про Постанову Ради Міністрів СРСР "Про обмеження прописки громадян у деяких населених пунктах Кримсь­кої області та Краснодарського краю" від 24 грудня 1987 року. Та­кими населеними пунктами визначалися лише у Кримській області

192

міста Алушта, Євпаторія, Керч, Севастополь, Сімферополь, Феодо­сія та Ялта (з населеними пунктами, що адміністративно підпоряд­ковувалися міським радам народних депутатів), а також населені пун­кти Бахчисарайського, Ленінського, Раздольненського, Сакського, Сімферопольського, Судацького та Чорноморського районів.

Своєю Постановою від 25 грудня 1990 року Верховна Рада Ук­раїнської РСР зупинила на території Кримської області дію зазначе­ної Постанови Ради Міністрів СРСР. На виконання цього Рада Міністрів Української РСР 25 січня 1991 року постановила, що про­писка громадян у Кримській області здійснюється в порядку, перед­баченому постановами Ради Міністрів СРСР "Про деякі правила прописки громадян" № 678 від 28 серпня 1974 року, "Про прописку членів сімей військовослужбовців" № 568 від 7 червня 1990 року та пунктом 3 Постанови Ради Міністрів СРСР "Про першочергові за­ходи щодо вирішення питань, пов'язаних з поверненням кримських татар у Кримську область" № 666 від 11 липня 1990 року.

Подальшим поштовхом політико-правової реабілітації раніше депортованих народів та активізацією процесів їх повернення до Кримської області стало прийняття Верховною Радою СРСР Декла­рації "Про визнання незаконними і злочинними репресивних актів проти народів, яких було піддано примусовому переселенню, і забез­печення їх прав" від 14 листопада 1989 року. У зазначеній Декларації Верховна Рада СРСР беззастережно засудила практику насильниць­кого переміщення цілих народів як найтяжчий злочин, який супере­чить основам міжнародного права, та гарантувала, що на держав­ному рівні більше ніколи не повториться нехтування прав людини та норм гуманності. Крім того, для відновлення прав народів, яких було піддано репресіям, порушувалося питання про прийняття від­повідних законодавчих актів.

Відповідно до Постанови Верховної Ради СРСР "Про скасуван­ня законодавчих актів у зв'язку з Декларацією Верховної Ради СРСР " Про визнання незаконними й злочинними репресивних актів про­ти народів, яких було піддано примусовому переселенню, і забезпе­чення їх прав" від 14 листопада 1989 року" від 7 березня 1991 року Кабінет Міністрів СРСР однією Постановою від 6 червня 1991 року анулював усі постанови колишнього Державного комітету оборони СРСР і рішення Уряду СРСР щодо народів, до яких було застосова­но репресії та насильницьке переселення, що стало підставою для повернення до України німців, кримських татар, болгар, вірмен, греків тощо та їхніх нащадків.

193

Проте дотепер в Україні так і не створено законодавчої бази щодо відновлення прав раніше депортованих народів. Пункт четвертий Постанови Верховної Ради Української РСР "Про порядок введен­ня в дію Закону Української РСР "Про реабілітацію жертв політич­них репресій на Україні" з дев'яти статей зазначеного Закону не по­ширив дію трьох статей: 3-ї (реабілітація всіх громадян, зокрема, з національних мотивів), 4-ї (поновлення в усіх громадянських правах, у тому числі в праві проживання в населених пунктах і місцевостях, де вони постійно мешкали до репресій, з поширенням цього права на нащадків) та 9-ї (вирішення питань, пов'язаних із встановленням фак­ту адміністративного виселення, відшкодування матеріальних збит­ків, поновленням трудових, житлових, пенсійних та інших прав гро­мадян) на репресовані народи, насильно переселені (кримські татари, німці, греки, болгари, поляки, вірмени та інші), оскільки, як вважає Верховна Рада України, питання про реабілітацію цієї категорії гро­мадян вирішено Постановою Верховної Ради СРСР "Про скасування законодавчих актів у зв'язку з Декларацією Верховної Ради СРСР " Про визнання незаконними і злочинними репресивних актів проти народів, яких було піддано примусовому переселенню, і забезпечення їх прав" від 14 листопада 1989 року" від 7 березня 1991 року.

Відсутність належних законів викликала активну нормотворчу діяльність Кабінету Міністрів України та Ради міністрів Автоном­ної Республіки Крим. Практичне вирішення питань, пов'язаних з та­кими етапами, як повернення, облаштування, адаптація та інтегра­ція раніше депортованих народів в українське суспільство, відбу­вається на підставі підзаконних актів виконавчої влади.

Набуття представниками раніше депортованих народів грома­дянства України здійснюється згідно із Законом України "Про гро­мадянство України". Забезпечення інших прав частково відбуваєть­ся на підставі законодавства про національні меншини. Зокрема, стаття 10 Закону України "Про національні меншини в Україні" встановлює бланкетну норму про те, що питання про повернення на територію України представників раніше депортованих народів ви­рішуються відповідними законодавчими актами та договорами Ук­раїни з іншими державами.

Укладення Україною разом з іншими державами — учасницями Співдружності Незалежних Держав (СНД) в Бішкеку 9 жовтня 1992 року Угоди про відновлення прав депортованих осіб, національних меншин і народів, а потім її ратифікація Постановою Верховної