Смекни!
smekni.com

Елементарний курс міграційного права України (Чехович) (стр. 29 из 48)

Шлюб між іммігрантами, зареєстрований в Україні у посольстві або консульстві іноземної держави в Україні, є дійсним в Україні на умовах взаємності, якщо жінка і(або) чоловік у момент реєстрації шлюбу були громадянами держави, яка призначила посла або кон­сула.

Якщо шлюб між іммігрантами або в інших випадках зареєстрова­ний за межами України за законом держави — місця його реєстрації, то такий шлюб згідно зі статтею 278 Сімейного кодексу України є дійсним в Україні. Таке саме правило діє і щодо розірвання шлюбу.

125

Стаття 291 Сімейного кодексу України передбачає, що сімейне законодавство іноземних держав застосовується в Україні, якщо воно не суперечить загальним засадам регулювання сімейних відно­син, що встановлені у статті 7 цього Кодексу.

Відповідно до Сімейного кодексу України та Закону України " Про органи реєстрації актів громадянського стану" наказом Міністерства юстиції України № 52/5 від 18 жовтня 2000 року (за­реєстровано в Міністерстві юстиції України 18 жовтня 2000 року за № 719/4940) затверджено Правила реєстрації актів громадянського стану в Україні, чинність яких поширюється також на іммігрантів. За цими Правилами народження, смерть, одруження, розірвання шлюбу, зміна прізвища, імені, по батькові підлягають державній реє­страції в органах реєстрації актів громадянського стану.

Іммігрантам на конституційному рівні та законодавчими поло­женнями гарантується таємниця листування, телефонних розмов, те­леграфної та іншої кореспонденції. Обмеження цього права може бути встановлено лише судом у передбачених законом випадках з метою запобігання злочину чи з'ясування істини під час розслідуван­ня кримінальної справи, якщо іншими способами одержати інфор­мацію неможливо.

Істотні гарантії дотримання цього права закріплені, зокрема, статтею 187 Цивільного процесуального кодексу України, статтями 141, 20, 185, 187 Кримінально-процесуального кодексу України. За порушення встановленого статтею 31 Конституції України права на таємницю листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої ко­респонденції особа може бути притягнута до кримінальної відпові­дальності за статтею 163 Кримінального кодексу України.

Гарантуючи невтручання в особисте і сімейне життя іммігранта, крім випадків, передбачених Конституцією України, держава забез­печує тим самим можливість з боку кожного з них контролювати інформацію про себе, про свою родину, припинити розголос неба­жаної інформації.

Стаття 23 Закону України "Про інформацію" розуміє інформа­цію про особу як сукупність документованих або публічно оголоше­них відомостей про неї.

Не допускається збирання, зберігання, використання та поширен­ня конфіденційної інформації про особу без її попередньої згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав і свобод людини.

126

Конфіденційна інформація за своїм правовим режимом — це відомості, які перебувають у володінні, користуванні або розпоря­дженні окремих фізичних чи юридичних осіб і поширюються за їх бажанням відповідно до передбачених ними умов. До конфіденцій­ної інформації, зокрема, належать свідчення про особу (освіта, сімей­ний стан, релігійність, стан здоров'я, дата і місце народження, май­новий стан та інші персональні дані).

Іммігранти, які володіють інформацією професійного, ділового, виробничого, банківського, комерційного та іншого характеру, одер­жаною на власні кошти, або такою, яка є предметом їх професійного, ділового, виробничого, банківського, комерційного та іншого інтере­су і не порушує передбаченої законом таємниці, самостійно визнача­ють режим доступу до неї, включаючи належність її до категорії кон­фіденційної, та встановлюють для неї способи захисту.

Виняток стосується інформації комерційного та банківського ха­рактеру, а також інформації, правовий режим якої встановлено Вер­ховною Радою України за поданням Кабінету Міністрів України (з питань статистики, екології, банківських операцій, податків тощо), та інформація, приховування якої становить загрозу життю й здо­ров'ю людей.

Серед конфіденційної інформації особливу вагу має інформація професійного характеру, обмеження якої та засобів її розголошення передбачено національним законодавством України, зокрема Осно­вами законодавства України про охорону здоров'я, законами Украї­ни "Про прокуратуру", "Про службу безпеки України", "Про адво­катуру", "Про нотаріат", "Про банки і банківську діяльність".

Порушення законодавства України про інформацію передбачає дисциплінарну, цивільно-правову, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно з національним законодавством України.

Іммігрантам частиною четвертою статті 32 Конституції України гарантується судовий захист права спростовувати недостовірну інформацію про себе і членів своєї сім'ї та права вимагати вилучен­ня будь-якої інформації, а також право на відшкодування матеріаль­ної шкоди, завданої збиранням, зберіганням, використанням та по­ширенням такої недостовірної інформації.

Реалізація цих конституційних положень знайшла своє відобра­ження, зокрема, у статті 49 Закону України "Про інформацію", стат­тях 7, 440, 4401 Цивільного кодексу України.

127

Нормативно право на невтручання в особисте та сімейне життя нерозривно поєднано з правом іммігрантів на свободу думки і сло­ва, на вільне вираження своїх поглядів і переконань як нематеріаль­ної основи їх вчинків і дій, що гарантовано статтею 34 Конституції України. До того ж положення цієї статті тісно взаємодіють з нор­мами статей 21, 23, 31 і 35 Основного Закону України.

Свобода думки і слова включає свободу шукати, одержувати і поширювати усно, письмово, у художніх формах вираження тощо будь-яку інформацію та ідеї без втручання держави незалежно від державних кордонів.

Такі дії дістають право на існування, коли вони спираються на право іммігрантів вільно збирати, зберігати і поширювати інформа­цію в будь-який спосіб за власним вибором.

Здійснення цих прав може бути обмежене законом в інтересах на­ціональної безпеки, територіальної цілісності або громадського по­рядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету й неупередженості правосуддя.

Статтею 35 Конституції України, статтею 17 Закону України " Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" іммігран­там надано право на свободу світогляду та віросповідання, що включає свободу сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої, безперешкодно відправляти одноособово чи колективно релігійні культи, ритуальні обряди, вести релігійну діяльність. Здійснення цього права може бути обмежене законом лише в інтере­сах охорони громадського порядку, здоров'я та моральності насе­лення або захисту прав і свобод інших людей.

Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держа­ви, а школа — від церкви. Жодна релігія не може бути визнана дер­жавою як обов'язкова.

Іммігрант не може бути увільнений від виконання певних юри­дичних обов'язків перед державою або відмовитися від виконання законів через релігійні переконання. В такий спосіб забезпечується рівність всіх перед законом, що закріплено у статті 24 Конституції України. Єдиний виняток з цього положення стосується військово­го обов'язку громадян України, але дозволяється не звільнення від його виконання, а заміна іншим обов'язком — альтернативною (не­військовою) службою. Положення законів України "Про загальний

128

військовий обов'язок і військову службу", "Про альтернативну (не­військову) службу" не поширюються на іноземців та осіб без грома­дянства.

Усі правовідносини, пов'язані із свободою світогляду і віроспові­дання, діяльністю релігійних організацій, регулюються Законом Ук­раїни "Про свободу совісті та релігійні організації", іншими законо­давчими актами, виданими відповідно до Конституції України та зазначеного Закону.

Кримінальним кодексом України визначена міра покарання за по­шкодження релігійних споруд чи культових будинків (стаття 178), не­законне утримування, осквернення або знищення релігійних святинь (стаття 179), перешкоджання здійсненню релігійного обряду (стаття 180), посягання на здоров'я людей під приводом проповідування ре­лігійних віровчень чи виконання релігійних обрядів (стаття 181).

Аналіз норм Конституції і законів України, міжнародних дого­ворів України свідчить, що іммігранти не користуються в повному обсязі політичними правами і свободами, оскільки їх надання безпо­середньо пов' язано з вирішенням проблем забезпечення державного суверенітету і незалежності України, державного будівництва, дер­жавного управління тощо, що відповідає міжнародно-правовим ак­там у галузі прав людини.

За Конституцією України носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ, який здійснює владу як безпосередньо, так і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування (частина друга статті 5). У Преамбулі Конституції України визначе­но поняття "Український народ" — це громадяни України всіх на­ціональностей.

Народне волевиявлення здійснюється через вибори, референдум та інші форми безпосередньої демократії (стаття 69 Конституції Ук­раїни). Частина перша статті 38 Конституції України в контексті по­ложень частини першої статті 78 Конституції України надала гро­мадянам України право брати участь в управлінні державними спра­вами, у всеукраїнському та місцевому референдумах, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого са­моврядування.

На підставі частини другої статті 76 Конституції України, Зако­ну України "Про вибори народних депутатів України" народними депутатами України можуть бути громадяни України; частини дру­гої статті 103 Конституції України, Закону України "Про вибори