Смекни!
smekni.com

Господарське право України. Смолин. Особлива частина. (стр. 100 из 136)

Кожна партія продукції громадського харчування, яка реалізується в дрібнороздрібній мережі, повинна мати посвідчення про якість із зазначенням найменування підприємства-виготівника, його адреси, документації, відповідно до якої вона виготовлена, дати виготовлення, кінцевого строку реалізації, маси одиниці розфасовки (упаковки), а також документ про якість одержаної продукції і ціни за одиницю розфасовки або ваги продукції. Забороняється приймання та продаж товарів, що надійшли без супровідних документів, із простроченим терміном реалізації.

Режим роботи торговельного об’єкта та закладу ресторанного господарства встановлюється суб'єктом господарювання самостійно, а у випадках, передбачених законодавством, за погодженням з органами місцевого самоврядування. Для закладу ресторанного господарства, який обслуговує споживачів на підприємствах, в установах та організаціях, режим роботи встановлюється суб'єктом господарювання за домовленістю з їх адміністрацією. У разі закриття торговельного об'єкта для проведення санітарних заходів, ремонту, технічного переобладнання та проведення інших робіт суб'єкт господарювання повинен розмістити поряд з інформацією про режим роботи оголошення про дату та період закриття.

Заклад ресторанного господарства: забезпечує наявність асортименту продукції, що затверджується відповідно до типу закладу або класу (ресторан, бар) його власником (керівником); і виготовляє продукцію з дотриманням вимог, передбачених нормативними документами, а також має право розробляти, і виготовляти фірмові страви, технологічна документація яких затверджується в установленому порядку.

Суб’єкти господарської діяльності у сфері громадського харчування зобов’язані мати Правила роботи закладів (підприємств). Санітарні правила, санітарний журнал, особові медичні книжки, працівників, журнали реєстрації вступного інструктажу з охорони праці, книгу відгуків та пропозицій, а також журнал реєстрації перевірок.

Розрахунки за продані товари та надані послуги можуть здійснюватися готівкою та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) відповідно до законодавства. Разом з товаром споживачеві в обов'язковому порядку видається розрахунковий, документ установленої форми на повну суму проведеної операції, який засвідчує факт купівлі товару та/або надання послуги.

У закладі ресторанного господарства, в якому обслуговування здійснюють офіціанти, оплата проводиться безпосередньо офіціанту відповідно до рахунка, що виписується на бланку встановленої форми. Після розрахунку офіціант видає споживачеві розрахунковий документ (касовий чек, розрахункова квитанція).

§ 2. Правове забезпечення господарських відносин з надання побутових послуг

Послуга в якості елемента споживчого ринку є благом яке виражається в корисному ефекті, що задовольняє потреби людини, суб’єкта господарської діяльності або суспільства. Особливістю послуги як товару (порівняно із звичайним матеріальним благом) є те, що вона корисна як не матеріальна річ, а як діяльність. На відмінну від звичайних товарів послуга не може перейти у власність покупця, оскільки не є відчутною. Разом із тим вона, продається та купується і, відповідно, є товаром.

Одним із видів послуг за суб’єктивним складом із результатом виробничих процесів неоднорідних видів діяльності є побутове обслуговування населення. Відповідно до Правил побутового обслуговування населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 04.06.1999 р. №974 (надалі – Правила) побутове обслуговування визначене як організована діяльність суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язана з наданням побутових послуг. В свою чергу, побутова послуга – це вид діяльності юридичних та/або фізичних осіб-підприємців, пов’язаної із задоволенням конкретної побутової потреби індивідуального замовника.

Ці Правила визначають основні вимоги до побутового обслуговування населення і регулюють відносини між замовниками та виконавцями у наданні побутових послуг та території України. Передбачають, що замовниками є особи, яким надаються побутові послуги, а виконавцями – юридичні та/або фізичні особи-підприємці, які надають побутові послуги.

Виконавці здійснюють побутове обслуговування населення після державної реєстрації як юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців а у випадках, передбачених законодавством, за наявності спеціального дозволу (ліцензії) та торгового (спеціального торгового) патенту.

Перелік окремих видів послуг, надання яких вимагає наявності спеціальних дозволів (ліцензій)торгових (спеціальних торгових) патентів, а також порядок їх видачі виконавцям визначаються постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.1998 р. №576 в редакції постанови від 11.05.2006 р. 3576 «Про затвердження Переліку послуг, що належить до побутових і підлягають патентуванню, яких передбачено біля 20.

Виконавці для провадження діяльності з надання побутових послуг залежно від специфіки побутових послуг, що надаються, можуть мати окремі приміщення або будівлі, павільйони, кіоски, пересувні майстерні та приймальні пункти, спеціально обладнані відповідним устаткуванням. Вони також повинні: забезпечити знання і виконання своїми працівниками, які здійснюють побутове обслуговування замовників, цих Правил та дотримання інших нормативно-правових актів, що регулюють надання побутових послугу; створити матеріально-технічну базу, забезпечити наявність обладнання та устаткування для надання побутових послуг згідно з установленими нормативами; формувати ціни на послуги відповідно до законодавства залежно від їх складності та якості; забезпечити необхідний рівень зайнятих обслуговуванням замовників; кваліфікації працівників,

забезпечити відповідність виробничих приміщень, будівель, робочих місць, де провадиться діяльність з надання побутових послуг, необхідним екологічним і санітарно-гігієнічним умовам та вимогами нормативно-правових актів з питань охорони праці.

З метою визначення особливостей приймання, оформлення, виконання та видання замовлень з окремих видів послуг, голова ради Українського союзу об’єднань, підприємств і організацій побутового обслуговування населення наказом від 27.08.2000 р. №20 затвердив 12 інструкцій щодо надання окремих видів побутових послуг. Наприклад, Інструкція щодо надання послуг з ремонту побутової радіоелектронної апаратури, інструкція щодо надання фото послуг і т.п.

У приміщенні, де проводиться приймання та видача замовлень, на видному і доступному для замовників місці повинні розміщуватися:ці Правила; витяг із Закону «Про захист прав споживачів» в частині надання послуг; перелік побутових послуг, що надаються; інформація про повне найменування виконавця, його адреса, номери телефонів, прізвище, ім'я та по батькові керівника (власника); копії свідоцтв про державну реєстрацію, сертифікатів відповідності на послуги, які підлягають обов'язковій сертифікації, а також копії торгових (спеціальних торгових) патентів, спеціальних дозволів (ліцензій) за видами послуг, які підлягають патентуванню, ліцензуванню; зразки матеріалів та затверджених в установленому порядку виробів; ціни і тарифи на послуги, матеріали та вироби; перелік нормативно-технічних документів, вимогам яких повинні відповідати послуги; гарантійні зобов'язання виконавця послуг; інформація про працівників, які обслуговують замовників, номери телефонів місцевих органів виконавчої влади, територіальних органів Держспоживзахист, перелік категорій громадян, які користуються пільгами в отриманні побутових послуг; книга заяв і пропозицій.

Для надання послуг поза межами приміщення виконавець повинен забезпечити умови для ознайомлення замовника з цими Правилами, надання замовнику на робочому місці виконавця інформації про найменування, розташування, номер телефону виконавця, що організував надання послуг, номер свідоцтва про державну реєстрацію та назву органу, що провів державну реєстрацію.

На фасаді приміщення виконавця повинно бути зазначено державною мовою його назву, найменування власника або уповноваженого ним органу, режим роботи. У разі закриття приміщення для проведення ремонту, переобладнання тощо виконавець повинен попередити про це громадян, розмістивши поряд з табличкою про режим роботи інформацію про дату і термін закриття.

З метою підвищення рівня захисту прав та інтересів споживачів щодо якості послуг і культури обслуговування, посилення зацікавленості у залученні замовників та збільшенні обсягів послуг і доходів, впорядкування ціноутворення відповідно до якості і складності послуг суб’єктам господарювання, що надають послуги присвоєння категорії – вище , перша друга. Присвоєння категорій здійснюється згідно з Положенням про порядок присвоєння категорій підприємствам, що надають побутові послуги населенню, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 23.08.1995 р. №674.

При цьому враховуються види, складність та якість послуг (робіт), склад фахівців основних професій та рівень їхньої кваліфікації, рівень технології, оснащення відповідним обладнанням та засобами механізації, стан приміщень та їх оздоблення. Присвоєння категорій підприємствам проводиться за результатами їх атестації проводиться атестаційною комісією, створеною райдержадміністрацією або міськ-(рай) виконкомом, на території яких розташоване підприємство. До складу атестаційної комісії входять представники відповідної держадміністрації чи виконкому, органів Держстандарту, захисту прав споживачів, санітарно-епідеміологічних служб та фахівці з питань побутового обслуговування.