Смекни!
smekni.com

Господарське право України. Смолин. Особлива частина. (стр. 70 из 136)

Підставою для відмови у наданні дозволу на виконання будівельних робіт є: неподання документів, необхідних для прийняття рішення про надання такого дозволу; невідповідність поданих документів вимогам законодавства; наявність недостовірних відомостей у поданих документах.

У разі прийняття рішення про відмову в наданні зазначеного дозволу заявникові надсилається протягом п'яти робочих днів відповідне повідомлення з обґрунтуванням причин відмови. Таке рішення може бути оскаржено до суду в установленому законом порядку. Після усунення недоліків, що стали підставою для прийняття рішення про відмову в наданні дозволу на виконання будівельних робіт, заявник може повторно подати до інспекції про надання такого дозволу.

Інспекцій робить запис про наданий дозвіл на виконання будівельних робіт у журналі реєстрації наданих, ска­сованих (анульованих) дозволів на виконання будівельних робіт та відмови в їх наданні (надалі – журнал реєстрації) та в установленому порядку вносить відповідні відомості до реєстру наданих, скасованих (анульованих) дозволів на виконання підготовчих і будівельникові та відмови в їх наданні (надалі – Реєстр). Інформація про надані дозволи на виконання будівельних робіт вноситься до реєстру документів дозвіль­ного характеру в установленому порядку.

Відмітка про надання дозволу на виконання будівельних робіт робиться у проектній документації на будівництво, журналі авторського нагляду та загальному журналі робіт.

Надання дозволу на виконання будівельних робіт подані заявником документи разом з копією дозволу на виконання будівельних робіт формуються у реєстраційну справу, якій присвоюється такий реєстраційний номер, як і дозволу на виконання будівельних робіт. Справа зберігається в інспекції державного архітектурно-будівельного контролю, яка надала дозвіл на виконання будівельних робіт, протягом строку будівництва об'єкта та десяти років після його прийняття в експлуатацію. Строк дії дозволу на виконання будівельних робіт може бути продовжений за зверненням замовника не більш як на один рік. Для продовження строку дії дозволу на виконання будівельних робіт замовник подає до інспекції заяву та оригінал дозволу на виконання будівельних робіт.

Інспекція протягом трьох робочих днів з дня надходження заяви приймає рішення щодо продовження строку дії дозволу на виконання будівельних робіт, робить запис у журналі реєстрації та в установленому порядку вносить відповідні відомості до реєстру і повертає замовникові оригінал дозволу на виконання будівельних робіт з відміткою про продовження строку дії та одночасно інформує про прийняте рішення місцевий орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування.

Коли право на будівництво об'єкта передано іншому замовникові або змінено будівельну організацію (генерального підрядника або підрядника), дозвіл на виконання будівельних робіт підлягає перереєстрації. ^Перереєстрація дозволу на виконання будівельних робіт здійснюється відповідно до вимог цього Порядку.

При консервації об'єкта замовник або уповноважена ним особа зобов'язана у семиденний строк після підписання акта про прийняття законсервованого об'єкта здати до інспекції державного архітектурно-будівельного контролю, яка надала дозвіл на виконання будівельних робіт, зазначений дозвіл та засвідчену в установленому порядку копію розпорядчого документа про консервацію об'єкта. При розконсервації об'єкта замовник подає до Інспекції, яка надала дозвіл на виконання будівельних робіт, копію рішення про розконсервацію об'єкта, засвідчену в установленому порядку, та акт про технічний стан конструкцій об'єкта і можливість поновлення будівництва.

Якщо на момент поновлення будівництва підстави, відповідно до яких надано дозвіл на виконання будівельних робіт, не змінилися, такий дозвіл повертається замовникові. У разі зміни підстав, відповідно до яких нада­но дозвіл на виконання будівельних робіт, замовник повинен, отримати дозвіл на виконання будівельних робіт згідно з вимогами цього Порядку.

Після отримання відповідних дозволів починаються будівельні роботи, які проводяться за проектом будівництва об’єкта. Такий проект включає проектну документацію, розроблену для нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту будинків, споруд, технічного переоснащення об'єктів виробничого призначення на таких стадіях проектування: «ескізний проект», «техніко-економічні обґрунтування», «техніко-економічний розрахунок», «проект», «робочий проект», «робоча документація» п. 2 Порядку затвердження інвестиційних програм і проектів будівництва та проведення їх державної експертизи, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 31.10.2007 р. № 1269.

При розробленні проектної документації проекту організація керується будівельними нормами, які відповідно до ст.1 Закону України від 05.11.2009 р. «Про будівельні норми», є підзаконними нормативними актами технічного характеру, що містять обов’язкові вимоги у сфері будівництва, містобудування та архітектури.

Проектна документація на будівництво об’єктів містобудування (проект об’єкта) складена відповідно до будівельних норм – це затверджені текстові та зведені витрати, зведені кошторисні розрахунки, об'єктні та локальні кошторисні розрахунки, об'єктні та локальні кошториси, кошториси на окремі види робіт, кошториси на проектні та пошукові роботи, інші розрахунки витрат на будівництво, складені за встановленою формою, на основі яких визначається кошторисна вартість будівництва і договірна ціна. Кошторисна вартість будівництва може визначатися у приблизному або твердому кошторисі. Кошторис вважається твердим, якщо договором підряду не передбачено інше. Зміни до твердого кошторису можуть фути внесені лише за згодою замовника і підрядника.

Розрахунки, обґрунтування, відомості про ресурси необхідні для визначення вартості будівника відображаються в кошторисі. Кошторис у даному випадку – це графічні матеріали, якими визначаються містобудівні, об’ємно-планувальні, архітектурні, конструктивні, технічні, технологічні вирішення, а також кошториси об’єктів будівництва. Проектна документація розробляється згідно з вихідними даними на проектування, з дотриманням вимог державних стандартів, норм і правил, регіональних і місцевих правил забудови, погоджується з органом містобудування та архітектури і затверджується замовником у встановленому порядку.

Документація розробляється і виготовляється за договором підряду на проведення проектних і досліджувальних робіт підрядник зобов'язується розробити за завданням замовника проектну документацію або виконати обумовлені договором проектні роботи, а також виконати досліджу вальні роботи, а замовник зобов’язується прийняти і оплатити їх.

Об’єктом проектно-пошукових робіт є: розробка проектної технічної документації і виконання пошукових робіт. Склад та порядок розроблення проектної документації регламентується державними будівельними нормами та правилами.

Проектна організація, яка розробила проектну документацію, а також головний архітектор та головний інженер проекту несуть відповідність проектної документації вихідним даним на проектування, вимогам державних стандартів норм і правил, регіональним і місцевим правилам забудови за. У разі виявлення недоліків проекту проектна організація підрядник зобов’язана безплатно переробити проект, а також відшкодувати замовникові збитки, спричинені недоліками проекту.

Позов про відшкодування замовникові збитків, спричинених, недоліками проекту, може бути заявлено протягом десяти років, а якщо збитки замовнику завдано протиправними діями підрядника, які привели до руйнувань, аварій, обрушень, - протягом тридцяти років з дня прийняття побудованого об’єкта.

Фінансування капіталовкладень із залученням державник коштів здійснюється лише за наявності погоджених та затверджених в установленому порядку титулів будов (об'єктів). Порядок затвердження титулів будов (об'єктів), будівництво яких здійснюється із залученням бюджетних коштів або коштів підприємств державної власності затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 08.09.1997 № 995.

Титул будови (об'єкта) визначає п основні техніко-економічні показники і містить такі відомості: найменування будови та її місцезнаходження, сфера управління до якої вона належить, галузь, характер будівництва, обсяг капіталовкладень та завдання щодо введення у дію потужностей і основних фондів на весь період будівництва з розподілом за роками та врахуванням нормативних термінів тривалості будівництва. Титул є документом, обов'язковим для міністерств, інших органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, організацій, банків, що здійснюють супроводження, фінансування та реалізацію проекту будівництва із залученням бюджетних коштів або коштів підприємств державної власності. На основі погодженого та затвердженого титулу будови замовником складається внутрішньобудівельний титул будови (об'єкта), у якому визначаються об'єкти та споруди, будівництво яких здійснюватиметься у плановому році, зазначається їх кошторисна вартість та залишок її на початок року, обсяг капіталовкладень на рік, у тому числі витрати замовника.

Згідно з Порядком фінансування капітального будівництва, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 р. №1764 фінансування будівництва здійснюється також фондів фінансування будівництва, які формуються за рахунок місцевих бюджетів коштів юридичних осіб та громадян, коштів (інвестицій) окремих суб’єктів господарювання.