Смекни!
smekni.com

Господарське право України. Смолин. Особлива частина. (стр. 119 из 136)

У Законі визначено органи, що приймають рішення про застосування заходів у відповідь на дискримінаційні та/або недружні дії: Верховна Рада України, Кабінет Міністрів України та Мінекономіки.

Верховною Радою України приймаються рішення про: позбавлення режиму найбільшого сприяння або пільгового спеціального режиму та про застосування повної заборони (ембарго) на торгівлю. У Законі встановлена процедура застосування цих рішень.

Кабінет Міністрів України приймає рішення про: застосування часткової заборони (ембарго) на торгівлю; здійснення заходів тарифного регулювання щодо імпорту та/або експорту товарів; запровадження режиму, ліцензування та/або квотування зовнішньоекономічних операцій.

Мінекономіки приймає рішення про: здійснення заходів нетарифного регулювання щодо імпорту та/або експорту товарів; ліцензування та реєстрацію окремих видів контрактів; запровадження індикативних цін щодо імпорту та/або експорту товарів; застосування інших заходів у відповідь на дискримінаційні та/або недружні дії інших держав, митних союзів або економічних угруповань.

З метою встановлення фактів дискримінаційних та/або недружніх дій інших держав, митних союзів або економічних угруповань Мінекономіки проводить відповідне розслідування в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України.

Матеріали такого розслідування розглядаються Міжвідомчою комісією з міжнародної торгівлі, яка дає рекомендації відповідним державним органам щодо застосування відповідних заходів. На підставі матеріалів розслідування Мінекономіки України разом з МЗС звертається до відповідних та/або компетентних органів інших держав або митних союзів чи економічних угруповань з пропозицією про врегулювання спірної ситуації.

У разі, коли відповідні державні та/або компетентні органи інших держав або митних союзів чи економічних угруповань не дали офіційної згоди на застосування міжнародно-правових засобів врегулювання міжнародних спорів та/бо коли дискримінаційні та/або недружні дії цих органів безпосередньо або опосередковано порушують міжнародні договори України а цими державами, митними союзами або економічними угрупованням», Мінекономіки, у межах своєї компетенції, відповідно де рекомендацій Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі (надалі – Комісія) самостійно застосовує відповідні заходи чи передає матеріали Кабінету Міністрів України для прийнята відповідних рішень про застосування необхідних заходів. Застосування заходів у відповідь на дискримінаційні та/або недружні дії інших, держав, митних союзів або економічних угруповань припиняється у разі припинення відповідними державами, митними союзами або економічними угрупованнями таких дій щодо України, підписання відповідної угоди та/або відшкодування шкоди.

Акти Мінекономіки про врегулювання спору та застосування заходів у відповідь на дискримінаційні та/або недружні дії інших держав, митних союзів або економічних угруповань є обов'язковими для виконання органами виконавчої влади в Україні, суб'єктами ЗЕД та іноземними суб'єктами господарської діяльності. Рішення про застосування відповідних заходів може бути оскаржено в судовому порядку протягом місяця від дати запровадження таких заходів у порядку, встановленому законами України.

У випадку недобросовісної конкуренції і зростаючого імпорту які завдають або можуть завдавати істотної шкоди національним товаровиробником до суб’єктів ЗЕД або їх контрагентів застосовуються санкції відповідно до Закону «Про зовнішню економічну діяльність» та інших законів. Згідно з (ст. 31) цього Закону під недобросовісною конкуренцією при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності розуміють: здійснення демпінгового імпорту, до якого застосовуються антидемпінгові заходи; здійснення субсидованого імпорту, до якого застосовуються компенсаційні заходи; здійснення інших дій, що законами України визнаються недобросовісною конкуренцією. Під зростаючим імпортом розуміють здійснення імпорту в обсягах та/або за умов, що заподіюють значну шкоду або створюють загрозу заподіяння значної шкоди українським виробникам відповідних товарів.

За результатами антидемпінгового, антисубсидиційного або спеціального розслідування відповідно до законів України приймається рішення про застосування антидемпінгових, компенсаційних або спеціальних заходів, що може бути оскаржено в судовому порядку протягом місяця від дати запровадження відповідних заходів у порядку, встановленому законами України.

Застосування режимів вільної торгівлі, преференцій, спеціальних пільгових режимів прикордонної (прибережної) торгівлі, спеціальних (вільних) економічних зон, а також податкових, митних та інших пільг, що діють при імпорті в Україну товарів, щодо яких застосовуються антидемпінгові, компенсаційні або спеціальні заходи, зупиняється до закінчення застосування зазначених заходів.

Механізм захисту національного товаровиробника від демпінгового імпорту з інших країн, митних союзів або економічних угруповань, підстави та порядок порушення і проведення антидемпінгових розслідувань і застосування антидемпінгових заходів встановлені у Законі України від 22.12.1998 р. «Про захист національного товаровиробника від демпінгового імпорту».

Відповідно до ст.1 цього Закону, антидемпінгові заходи - це попередні або остаточні заходи, що застосовуються під час або за результатами антидемпінгового розслідування. Цей Закон застосовується до імпорту товару, що є об'єктом демпінгу, якщо такий імпорт завдає шкоди національному товаровиробникові подібного товару.

Антидемпінгове мито (попереднє або остаточне) – особливий вид мита, що стягується у разі ввезення на митну територію України товару, який є об'єктом застосування антидемпінгових заходів (попередніх або остаточних).

Товар вважається об'єктом демпінгу, якщо з Україні його експортна ціна нижча від порівнянної ціни на подібний товар у країні експорту в звичайних торговельних операціях.

Попередні антидемпінгові заходи можуть застосовуватися при наявності таких умов: порушена антидемпінгова процедура у порядку, встановленому ст. 12 Закону; порушено антидемпінгове розслідування в порядку, встановленому ст. 13 Закону у газеті було опубліковане повідомлення про порушення антидемпінгового розслідування; зацікавленим сторонам були надані відповідні можливості щодо подання відомостей і коментарів згідно зі ст.12 Закону; у ході антидемпінгового розслідування Міністерство зробило попередній позитивний висновок щодо наявності демпінгу і збитку, що є його наслідком; національні інтереси потребують застосування попередніх і антидемпінгових заходів з метою запобігання нанесення збитку.

Такі заходи застосовуються за рішенням і Комісії не раніше як через 60 днів і не пізніше як через 9 місяців після порушення відповідного антидемпінгового розслідування.

Антидемпінгове розслідування припиняється, як правило, відповідно до рішення Комісії про застосування остаточних антидем­пінгових заходів.

Закон України «Про захист національного товаровиробника від субсидованого імпорту» від 22.12.1998 р. визначає механізм захисту національного товаровиробника субсидованого, імпорту з інших країн, митних союзів і економічних угруповань, регулює принципи і порядок порушення і проведення антисубсидиційних розслідувань, а також застосування компенсаційних заходів.

Субсидований імпорт при цьому – це ввезення на митну територію країни імпорту товару (товарів), який користується пільгами від субсидії, що надається для виробництва, переробки, транспортування або експорту такого товару. Компенсаційні заходи – попередні або остаточні заходи, що застосовується згідно з Законом під час або за результатами антисубсидиційного розслідування.

Компенсаційне мито (попереднє або остаточне) – особливий вид мита, стягнутого у разі ввезення на митну територію України товару, що є об'єктом застосування компенсаційних заходів (попередніх або остаточних).

Законом України від 22.12.1998 р. «Про застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну» з метою введення механізмів захисту інтересів національного товаровиробника регулюються принципи і порядок порушення та проведення спеціальних розслідувань фактів росту імпорту в Україну з інших країн, митних союзів або економічних угруповань, що наносить значний збиток або загрожує нанесенням значного збитку національному товаровиробнику, за результатами яких можуть застосовуватися спеціальні заходи.

У практиці України вже є випадки застосування таких спеціальних заходів. Так, прийнято рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі «Про застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну хутра штучного та тканини ворсової походженням з Республіки Білорусь, Китайської Народної Республіки (у тому числі Тайваню, Гонконгу, Макао), Російської Федерації та Угорської Республіки» від 14.09.1999 р. №СП-8/1999.

Рішенням Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі від 27.09.99 р. № СП-9/1999 комісією порушене спеціальне розслідування щодо імпорту в Україну поролону з Європейського Союзу, Канади. Королівства Норвегії," митного союзу країн Балтії (Естонської, Латвійської. Литовської Республік), митного союзу Російської Федерації і Республіки Білорусь, Республіки Польща, Словацької, Турецької, Чеської та Словенської Республік. У результаті порушення правил здійснення зовнішньоекономічної діяльності, зокрема, порушення строків розрахунків за зовнішньоекономічними операціями, наноситься величезний збиток Україні.

Суб'єкти ЗЕД несуть відповідальність у видах та формах, передбачених ст. 33 і 37 Закону «Про зовнішньоекономічну діяльність», іншими законами України та/або зовнішньоекономічними договорами (контрактами). Україна як держава не несе відповідальності за дії суб’єктів ЗЕД, які відповідно, не несуть відповідальності за дії України як держави.