Смекни!
smekni.com

Господарське право України. Смолин. Особлива частина. (стр. 129 из 136)

Рада видає свідоцтва на здійснення діяльності на територіях пріоритетного розвитку та дозволи на проведення підприємницької діяльності на території спеціальної економічної зони без створення юридичної особи й здійснення відповідного контролю. Разом з місцевими органами виконавчої влади в розробці пропозицій про розміри ставок орендної плати, плати за комунальні послуги, тарифів й інших платежів на територіях пріоритетного розвитку для впорядкування механізму ціноутворення. Розглядає спори, що виникають між органом господарського розвитку спеціальної економічної зони, суб'єктами підприємницької діяльності й органами місцевого самоврядування.

В межах своєї компетенції, Рада приймає документи, що регламентують діяльність суб'єктів господарювання на територіях пріоритетного розвитку. Встановлює розмір плати за видачу свідоцтв на право здійснення інвестиційних проектів за узгодженням з Міністерством фінансів України.

Визначає напрямки використання отриманих коштів за видачу свідоцтв на право здійснення інвестиційних проектів для розвитку інфраструктури спеціальних економічних зон і спеціальних режимів інвестиційної діяльності за узгодженням з Міністерством фінансів України. Узгоджує бюджети міст і районів, віднесених до територій пріоритетного розвитку. Здійснює контроль за цільовим використанням фінансових ресурсів, що направляють на розвиток спеціальних економічних зон і територій пріоритетного розвитку.

У випадку порушення суб'єктами господарської діяльності (інвесторами) законодавства України, установчих документів або умов контрактів, укладених з органами місцевого самоврядування на пріоритетного розвитку Рада скасовує видані дозволи на здійснення підприємницької діяльності.

Місцеві ради й місцеві державні адміністрації, на території яких розташована ТПР, здійснюють свої повноваження в повному обсязі, якщо законодавчими актами про стан створення спеціальних (вільних) економічних зон не передбачене інше. Якщо на їх території розташована СЕЗ і ТПР, вони можуть мати своїх представників у керівництві органів їх господарського розвитку й управління.

Орган господарського розвитку й управління СЕЗ і ТПР забезпечує загальні умови її функціонування. До виняткової компетенції органа господарського розвитку в рамках функціонування СЕЗ і ТПР ставиться: визначення перспективних напрямків розвитку СЕЗ і ТПР; експлуатація й будівництво мереж транспорту, зв'язку, енергопостачання й інші об'єкти виробничої інфраструктури, які використовуються для загальних потреб; розвиток мережі комунікаційних зв'язків з партнерами за межами СЕЗ; організація міжнародних торгів з метою розміщення на території СЕЗ нових виробництв; надання суб'єктам господарської діяльності СЕЗ в користування земельних ділянок, об'єктів інфраструктури й передача їм у користування природних ресурсів; видача дозволів (ліцензій) суб'єктам господарської діяльності СЕЗ на будівництво нових господарських об'єктів, реєстрація суб'єктів економічної діяльності й інвестицій, здійснюваних у СЕЗ.

Для одержання Свідоцтва на реалізацію інвестиційного проекту або Дозволу на здійснення підприємницької діяльності суб'єкт підприємницької діяльності (інвестор), що має намір реалізувати інвестиційний проект, або вповноважена ним у встановленому порядку особа подає в орган управління СЕЗ або ТПР наступні документи: заява про розгляд інвестиційного проекту за встановленою формою; інвестиційний проект (бізнес-план) кошторисною вартістю, еквівалентною не менше суми, встановленої законодавцем; нотаріально засвідчені копії свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності й установчих документів юридичної особи; у випадку, коли заявником є іноземна юридична особа, — документи, які свідчать про реєстрацію (створення) іноземної юридичної особи в країні його місцезнаходження (виписка з торговельного, банківського або судового реєстру тощо). Ці документи повинні бути завірені відповідно до законодавства країни, що їх видала, перекладені на українську мову й легалізовані в консульській установі України, якщо міжнародними договорами, у яких бере участь Україна, не передбачене інше. Зазначені документи можуть бути також завірені в посольстві відповідної держави в Україні й легалізовані в МЗС; проект контракту, погоджений з відповідним органом місцевого самоврядування й з органом господарського розвитку спеціальної економічної зони у випадку реалізації інвестиційного проекту на території спеціальної економічної зони; висновку щодо інвестиційного проекту, вироблені відповідно до законодавства України, у тому числі науково-технічної, екологічної експертизи, державною експертизою інвестицій тощо; довідку відповідного органа державної податкової служби України про стан розрахунків з бюджетом (для юридичних осіб, зареєстрованих в Україні); зобов'язання про надання органу управління звітності про хід реалізації інвестиційного проекту за формою й у строки, установлені органом управління СЕЗ і ТПР; якщо інвестиційним проектом передбачений ввіз на митну територію України сировини, матеріалів, предметів, устаткування, то необхідно надати перелік й обсяги сировини, матеріалів, предметів, устаткування й обґрунтування обсягів ввозу сировини, предметів, матеріалів й устаткування. У разі потреби орган управління може вимагати інші документи, які стосуються визначення мети, умов діяльності й можливості заявника реалізувати інвестиційний проект.

Якщо раніше (до 27.08.2003 р.) рішення про схвалення інвестиційного проекту приймалося самостійно Радою по СЕЗ або ТПР, або іншим уповноваженим органом управління СЕЗ або ТПР, то в цей час рішення про схвалення інвестиційного проекту приймається тільки на основі позитивних відгуків, отриманих з Мінекономіки. Дозвіл на здійснення підприємницької діяльності на території СЕЗ і ТПР є також підставою для державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності на території такої зони й висновку з органом господарського розвитку відповідних договорів.

Спеціально вповноваженими органами управління СЕЗ і ТПР розглядаються тільки ті інвестиційні проекти, реалізація яких буде здійснюватися в пріоритетних галузях економіки, встановлених Кабінетом міністрів України для конкретної СЕЗ a6o ТПР.

Для одержання певних пільг у СЕЗ або на ТПР передбачені мінімальні розміри інвестиційних вкладень, які коливаються від 200 тис. дол. США до 3 млн. дол. США. Так, Закон України «Про спеціальний режим інвестиційної діяльності на територіях пріоритетного розвитку й спеціальній економічній зоні «Порт Крим» в Автономній Республіці Крим» встановлює для ТПР в Автономній Республіці Крим наступні розміри інвестиційних вкладень:

100 тис. доларів США – діяльність по збереженню історичного й природного надбання, дослідження й розробки в сфері інформатизації, культури й спорту, послуги населенню, очищення територій, у лісовому господарстві, виробництво спортивних і галантерейних товарів, іграшок, сувенірних виробів;

200 тис. доларів США – діяльність по охороні здоров'я й соціальної допомоги, сільське й рибне господарство, харчовій, текстильна промисловості й промисловості по переробці сільськогосподарської продукції, виробництво меблів, деревини й виробів з деревини;

500 тис. доларів США – діяльність санаторно-курортних закладів, готелів і ресторанів, транспорт і зв'язок, будівництво, обробка відходів, надання послуг у сфері туризму, відпочинку й розваг;

1 млн. доларів США – видобувної, оздоблювальна промисловості, виробництво електроенергії, газу й води.

Наприклад, у Луганській області закон встановлює диференційований підхід і при визначенні мінімального рівня інвестиційних вкладень а саме: 500 тис. дол. – для сільського господарства, переробної промисловості; 700 тис. дол. – будівництво, транспорт; 1 млн. дол. – видобувна промисловість, машинобудування, виробництво електроенергії, коксу.

Суб'єктами СЕЗ «Яворів» є ті суб'єкти підприємництва, які реалізують на території СЕЗ «Яворів» інвестиційні проекти загальною вартістю, еквівалентної не менш 500 тисячам доларів США.

Необхідною умовою для здійснення господарської діяльності в СЕЗ і ТПР є укладання договору (контракту) між місцевим органом самоврядування и суб’єктом підприємницької діяльності, що реалізує інвестиційний проект. Договір (контракт) надає можливість місцевим органам самоврядування контролювати виконання заходів, передбачених інвестиційним проектом і жадати від суб'єкта підприємництва виконання умов контракту, а також визначає роль місцевих органів самоврядування в процесі реалізації інвестиційних проектів. Договір (контракт) із суб'єктом підприємницької діяльності укладається на основі Типового договору (контракту) на реалізацію інвестиційного проекту на території пріоритетного розвитку у вільній економічній зоні, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 15.05.2003 р. № 704.

Типовий договір (контракт) складається з наступних розділів:

1. Предмет договору( контракту). У цьому розділі вказується назва інвестиційного проекту, вид економічної діяльності, місце реалізації інвестиційного проекту, а також пільги, які надаються інвесторові.

2. Обов'язки інвестора. У цьому розділі встановлюються етапи інвестування, обсяг інвестицій, обсяг виробництва продукції, перелік продукції, що імпортується в Україну, порядок розрахунків з бюджетом.