Смекни!
smekni.com

Одна планета різні світи (стр. 30 из 39)

сильна конкуренція, але вони змагаються найперше за якість, а не за ціни. Остаточним наслідком є прискорення технологічного оновлення і швидке зниження собівартості продукції японського промислового сектора. В галузях технології, виробничих процесів

21 Після капітуляції Японії 1945 р. Сполучені Штати написали для неї конституцію, змінили її політичну систему і використали своє антитрастове законодавство як чернетку для японських законів, включно з антитрестовими.


154 Частина 2. НОВА РОЛЬОВА МОДЕЛЬ

та проектування виробів Японія має конкурентоздатні фірми сві­тового рівня.

ДЕРЖАВНІ ФІНАНСИ

Державний сектор в Японії складається з національного уряду, місцевих органів самоуправління і державних підприємств. На від­міну від Сполучених Штатів і Німеччини, в Японії органи місцевої влади мають малу фінансову самостійність і залежать від передачі доходу національним урядом. Японія дотримується напрямку, спільного для багатьох країн світу, приватизуючи деякі галузі, що перебувають у державній власності, як от телекомунікації та залізниці. Але роль державного сектора Японії не така, як в інших країнах. Його прикметною рисою є невелика частка урядового споживання, значна частка урядового інвестування та істотний контроль капіталу приватного сектора через використання урядо­вих фінансових посередників22. Два головних податки в Японії—це податки на доходи приватних осіб і компаній . У 1992 р. Японія розширила свою податкову базу, запровадивши податок на додану вартість.

Податкова система Японії

Своєрідність японської системи оподаткування особистих і кор­поративних доходів полягає в тому, що уряд щороку змінює ставки податків і звільнення від них. Щорічні зміни податкового законодавства—це важлива частина урядової бюджетної політики, і застосовуються вони для досягнення певних економічних і соці­альних цілей. Приміром, з метою заохочення заощаджень у поло­женні про податок на особисті доходи передбачається звільнення від податків на доходи у вигляді відсотків за депозитами поштово-ощадних рахунків. Значну користь для заохочення промислових капіталовкладень принесли постанови про прискорену аморти­зацію. Деякі з податкових положень сприяють впровадженню но­вих виробів і технологій. Постановами, що розробляються для заохочення експорту та іноземних інвестицій, звільняється від оподаткування певна частина доходів від експортних операцій та інвестиційних проектів .

22 Прикладом є міністерство пошти і зв'язку.

23 Вони принесли 64% сукупного доходу японського бюджету 1991р.

24 Ргісе \УаІегпои5е, Согрогаїе Тахез: А ЇУогІсІтде Вигуеу, 1990, р. 432.


Розділ 6. Японія 155

Фінансова політика

Японія з 1982 р. застосовує доволі жорстку фінансову політику, щоб стримати зростання державного боргу, що складає приблиз­но 67% її ВНП . Щоправда, активне сальдо зовнішньої торгівлі країн великої сімки з рештою світу дало їм можливість чинити тиск па Японію, аби вона скоротила свій борг стосовно них і ви­трачала більше коштів на розвиток за рахунок внутрішнього ін­вестування. У відповідь на це японський уряд прийняв десятиріч­ний план удосконалення японської інфраструктури, на що плану­ється витратити 35 млрд. доларів. Фінансова політика Японії поча­ла надавати більший пріоритет заохоченню внутрішнього розвит­ку. Пріоритетним завданням бюджету 1991 р. було заохочення капіталовкладень в інфраструктуру, передусім у сільську і транс­портну. Японська інфраструктура гірша від західної, особливо якщо її якість визначати за відсотком населення, що користується водогоном і каналізацією. Іншим засобом фінансової політики, спрямованим на зменшення виплат відсотків за державним бор­гом, є обмеження використання державних облігацій для фінансу­вання урядових витрат.

Соціальне забезпечення

Більшість працівників Японії охоплені однією із шести програм соціального забезпечення. Державний пенсійний план стосується всіх працівників та їхніх родин. Для найманих працівників, дер­жавних чи приватних, призначено додатковий план: більшість зай­нятих у приватному секторі беруть участь у програмі пенсійного страхування найманих працівників, яка гарантує допомогу по ста­рості в розмірі, залежному від заробітків; ще чотири програми, що мають назву "Спілки взаємодопомоги", стосуються державних і деяких приватних працівників. Основна пенсія залежить від програми. Пенсія по старості виплачується щомісяця в однаковій сумі, що залежить від кількості років, коли робилися внески. Вне­ски надходять від наймачів, найманих та уряду. Допомоги на меди­чне обслуговування забезпечуються наймачами і зберігаються за найманими після їхнього виходу на пенсію. Старіння населення створює в Японії поважні проблеми, як, зрештою, і в інших розви­нених країнах.

25 ОЕСО Есопотіс Зигуеуз, ./арап (ОЕСО: Рагіз, 1991), р.50.


156

Частина 2. НОВА РОЛЬОВА МОДЕЛЬ



Банківська система

Банківську систему Японії можна поділити на кілька інститу­цій, взаємодію між якими забезпечує Банк Японії. Японські банки поділяються на комерційні, банки довготермінового кредитування і банки, що виконують операції з обміну іноземної валюти. На фінансуванні малих і середніх підприємств та інвестуванні в сіль­ськогосподарську техніку спеціалізуються деякі приватні фінан­сові установи. Крім того, існують державні фінансові установи, що доповнюють функції приватних. Серед таких державних фі­нансових установ—Банк розвитку Японії, Поштово-ощадний банк, Експортно-імпортний банк Японії, Корпорація позик на житло та Корпорація фінансів малого бізнесу. Ці установи у своїй більшо­сті були створені по закінченні другої світової війни і сьогодні ві­діграють важливу роль у фінансуванні діяльності держави.

Найбільшими позичальниками коштів у Японії є корпоративні промислові концерни, що домінують у сфері інвестиційної діяль­ності країни. Найважливішим джерелом заощаджень є приватні особи, що кладуть свої кошти на поштово-ощадні рахунки. Ці кошти разом із коштами державних трастових і пенсійних фондів зосереджуються в державних кредитних установах, про які йшлося вище. Великі та середні японські корпорації беруть по­зики у приватних японських банках або для мобілізації коштів випускають в обіг акції чи облігації; малі компанії (що звичайно є субпідрядниками великих) одержують більшість своїх позик від уряду через Корпорацію фінансів малого бізнесу.

Центральний банк. Банк Японії було створено 1882 р. Від самого початку він діяв як фінансовий агент держави: забезпе­чував уряд кредитними засобами й усі ці десятиліття виконував широке коло функцій, у тому числі обслуговував державні над­ходження й виплати, рахунки міністерства фінансів і державний борг, а також виконував операції з купівлі-продажу іноземної валюти.

Банк Японії виконує також цілу низку операцій з комерційни­ми банками та іншими інституціями. До цих операцій належать приймання депозитів, видача позик, облік векселів і боргових зобов'язань, купівля і продаж казначейських векселів. Комерційні банки звертаються до Банку Японії як до джерела фондів, подібно до того, як банки США беруть позики у федеральному резерв­ному фонді. Оскільки комерційні банки залежать від кредитів центрального банку, дисконтна політика відіграє важливу й ефек­тивну роль у підтриманні загальної економічної стабільності.


Розділ 6. Японія

157



Обмеження на кредити центрального банку істотно й безпосе­редньо впливають на політику комерційних банків.

ТАБЛИЦЯ 6.3. Найбільші банки Японії (млн. доларів США).
Банк Активи
Даи-Ічі Кангьо 426 858
Сакура 420 348
Фуджі 418 956
Сумімото 407 907
Санва 401 465
Міцубіигі 379 329
Індл банк 302 418
Токоі 248 986
Сітікорп 221 897
Джерело: РоЛез, .Іиіу 20, 1992, рр.257-258,298.

Комерційні банки. Японія зробилася світовим банкіром. Япон­ські банки не просто більші, а значно більші від своїх американ­ських відповідників. Як свідчить таблиця 6.3, десять найбільших банків світу—японські, і кожен із них залишив далеко позаду Сіті-корп, найбільшу банківську уста­нову США. Але такими великими є не лише банки Японії. Номура, гігантська японська фірма, що виконує операції з цінними папе­рами, має загальний обсяг торгів­лі акціями у двадцять разів біль­ший, ніж Меріл Лінч, провідна американська фірма. Ресурси японської фінансової системи да­ють Японії безпрецедентну мож­ливість впливати на розподіл сві­тових ресурсів і забезпечувати значними фінансовими засобами японські промислові фірми.

Держалні фінансові установи. Сама держава бере істотну участь у фінансовій діяльності через кілька спеціалізованих кре­дитних установ, що є у її власності. Складовою частиною держав­ної політики стимулювання економічного зростання в тих галузях, де бракує капіталів, є позики, що призначаються, приміром, для розвитку промисловості, сільського господарства та фінансування експорту. Фонди для надання позик виділяються цим установам зі спеціального дублюючого фонду, передбаченого національним бюджетом, а також із заощаджень приватних осіб, що накопичу­ються в Поштово-ощадному банку в формі ощадних рахунків, пожиттєвих пенсій та угод про страхування життя. Ці заощад­ження разом із вільними фондами зі спеціальних бюджетних рахунків вносяться на депозити бюро траст-фонду, що може використовувати одержані фонди для надання позик державним підприємствам і фінансовим установам. Надаються позики і при­ватному секторові, особливо підприємствам, пов'язаним із експор­том. Проте, як правило, фінансування приватного сектора здій­снюється спільно з приватними кредитними установами.