Смекни!
smekni.com

Одна планета різні світи (стр. 32 из 39)

ММТП має кілька функцій27. Його перша функція—керувати японською промисловістю. Створюючи, так би мовити, "велику картину" галузей, де, з його точки зору, Японія як держава має бути провідною, воно розробляє промислову політику, формулює шляхи її втілення і керує її виконанням. Воно слугує консульта­тивним органом для інших урядових агенцій і відповідає за при-

26 Американський аналог ММТП мав би охопити міністерства торгівлі й енергетики, правління торговельної адміністрації США, експортно-імпортний банк, адіиіністрацію малого бізнесу, національну наукову фундацію, асоціацію приватного закордонного інвестування, агентство захисту довкілля і частину міністерств торгівлі та юстиції.

27 Ргеяіо-уііг, Тгаїїіпд Ріасея, р.115. 21


162 Частина 2. НОВА РОЛЬОВА МОДЕЛЬ

плив капіталу до галузей, що їм надано перевагу. Воно має право видавати ліцензії й патенти і визначати, які фірми їх отримають. Жоден завод, супермаркет чи універмаг не може бути збудований без попередньої реєстрації в ММТП і його дозволу. Це міні­стерство має повноваження щодо призупинення дії антитрестових законів і створення картелів задля підтримки галузей, де відбу­вається спад виробництва, або розвитку пріоритетних галузей. Воно встановлює тарифи на електроенергію та ціпи на інші енер­гетичні ресурси Японії .

Агентство технічних наук і технологій (АТНТ). АТНТ є на­півнезалежною агенцією, що перебуває під юрисдикцією ММТП і відповідає за сприяння розвиткові технологій. Воно вивчає стан науково-технічних розробок за кордоном і визначає ті нові техно­логії, що будуть корисні для японської промисловості. Однією із сильних сторін японської промисловості є те, що вона добре обізнана зі світовими науковими і технологічними досягненнями. АТНТ радиться з промисловими колами, щоб заохотити їх до ви­користання нових технологій, що відповідають національним інте­ресам; воно фінансує дослідження, що мають на меті створення потрібних технологій. Воно відповідає також за розвиток патент­ної справи.

Промислова політика Японії

Промислова політика охоплює вибір галузі чи галузей, що їм у даний момент віддається перевага. Японія, Південна Корея та інші країни Тихоокеанської смуги досягли значних економічних успіхів завдяки застосуванню промислової політики. Японська промисло­ва політика після другої світової війни пройшла через низку по­слідовних стадій. Японія старалася розвивати суднобудівну про­мисловість для підтримки експорту. Експортні надходження було використано для модернізації сталеливарної промисловості, і Япо­нія стала експортером сталі. Пізніше пріоритет було надано ав­томобільній промисловості, що в ній Японія зайняла панівне ста­новище у світі. Поточна стратегія полягає в тому, щоб забезпечи­ти панування Японії у сфері високих технологій. Скажімо, однією з технологічних цілей Японії є застосування штучного інтелекту в авіаційних системах управління і контролю, іншою—використання роботів-няньок для догляду за старими й немічними людьми .

28 Ргеяіоуііг, Тгшішд Ріасез. р.117. 2!) Ветатсі УУузоскі, Зі., "ТесЬпоІоду, ТЬе Ріпаї Рюпііег ", УУаІІ Нігееі Лишаї, Моуепі-

Ьег 14, 1988, р.К12.


Розділ 6. Японія 163

Японська промисловість працює наступним чином30:

1. Промислова політика розробляється групою урядових аген­цій, до якої входять Рада зі структури промисловості Міністерства міжнародної торгівлі та промисловості, дорадча комісія з телеко-мунікацій Міністерства пошти й телекомунікацій та подібні групи, створені як дорадчі органи інших галузей.

2. Міністри на стадії втілення політики мають у своєму розпо­рядженні чимало важелів для сприяння розвиткові окремих галу­зей. До типових засобів належать знижені ставки, податкові піль­ги та фінансовані урядом дослідження і розробки. Окрім цього, використовуються й такі заходи, як створення японської Корпо­рації комп'ютерної електроніки—лізингової компанії, яка має до­помогу від уряду.

3. Ще один інструмент промислової політики—контроль за роз­робкою і запровадженням промислових стандартів, що його здій­снює ММТП. Коли японська промисловість запроваджує проми­слові стандарти, вона автоматично стає захищеною від вторгнення іноземних виробників.

4. Спрямування кредитної діяльності банківських і фінансових установ у пріоритетні галузі може істотно впливати на промисло­вий розвиток — не менше, ніж такі заходи, як затримка з наданням патентів.

5. Контрольований урядом Банк розвитку Японії надає пільгові позички на спеціальні проекти. Такі факти є сигналом для решти фінансових установ про те, що їм у своїх операціях із позиками слід також віддавати перевагу цим проектам.

Комп'ютерна промисловість. Японський уряд застосував чо­тири головних різновиди політики для розвитку комп'ютерної про­мисловості світового рівня: протекціонізм, комп'ютерні орендні компанії, істотна фінансова допомога та фінансовані урядом науково-дослідницькі та дослідно-конструкторські проекти. Про­текціонізм був спрямований проти імпорту та іноземних інвес­тицій у Японію31. Це дало японським фірмам з виробництва ком­п'ютерів розвиватися за умов гарантованого ринку. Для розши­рення внутрішнього ринку комп'ютерів ММТП було змушене

30 Див.: Ргеаіоуііг, Тгасііад Ріасез, рр.124-150; а також: Сопдгезз ої ІЬе ипііесі 51а1ез, Оіїісе о{ ТесЬпоІоду Авяеззтепі, Сотрєііад Есолотез: Ател'са, Ешоре, апсі ІЬє РасіДс Літ Соипігіея (ХУазЬіпдІоп, 0.5.: М.5. Соуештепі Ргіпипд ОНісе, 1991), рр.260-281.

31 Хоча компанія Ай-Бі-Ем з 1925 р. мала в Японії торговельне бюро, ММТП від­мовилось від пропозицій Ай-Бі-Ем щодо передачі технологій і капіталів, необхідних для розгортання виробництва в Японії. Проте ММТП потребувало патентів Ай-Бі-Ем і врешті-решт дозволило їй відкрити в Японії дочірню компанію з повною власністю. Але Ай-Бі-Ем мала обмеження на виробництво і продаж у Японії деяких моделей комп'ютерів. 2Г


164

Частина 2. НОВА РОЛЬОВА МОДЕЛЬ



створити лізингову компанію, тому що більшість японських фірм були замалими, аби купувати комп'ютери. Лізингова компанія фінансувала оренду комп'ютерів, а коли вони ставали застаріли­ми, викуповувала їх і вже не здавала в оренду. Впродовж тридця­тирічного періоду уряд вклав у цю лізингову компанію 6 млрд. доларів . Коли користувач бажав орендувати комп'ютер, він звер­тався до цієї компанії, а вона купувала комп'ютер у виробника і здавала в оренду цьому користувачеві. Це було рівнозначне без­процентній позичці. Державна телефонно-телеграфна компанія Японії теж купувала собі комп'ютери у комп'ютерних фірм за штучно завищеними цінами. Врешті-решт урядові дотації на до­слідження і розробки допомогли японським фірмам створити суперкомп'ютери.

Оцінка промислової політики Японії. Промислова політика Японії досягла успіху почасти завдяки тому, що японська робоча сила має добру освіту, а японській культурі властива орієнтація на згоду і дотримання групових, а не індивідуальних інтересів. Взаємозалежні ділові стосунки в кейрецу спрощують японському урядові проведення промислової політики порівняно з тим, як це могло би відбуватись у Сполучених Штатах. Проте японській про­мисловій політиці властиві й певні вади, що виявилося, скажімо, у спробах створення цивільної авіатранспортної промисловості. Японські споживачі також мають менші можливості, ніж амери­канські, що є наслідком політики захисту японських підприємств від іноземної конкуренції. Тобто короткочасне задоволення спо­живача принесено в жертву задля розширення перспектив довго­термінового зростання.

ОЦІНКА ЯПОНСЬКОЇ ЕКОНОМІКИ

Перед більшістю світу Японія постала як економічний колос, здатний замінити Сполучені Штати в ролі провідної економічної наддержави світу. Але Японія переживає низку власних трудно­щів. У липні 1992 р. ставки Ніккей (японської фондової біржі) впа­ли на 55% від свого попереднього рівня, а це викликало політичні й біржові скандали, що могли знищити більшу частину державних цінних паперів. Доходи корпорацій були на найнижчому після 1972 р. рівні, і на 1993 р. передбачалось їхнє подальше падіння. Активи банків втратили більшу частину своєї вартості внаслідок зменшення банківських інвестицій у нерухоме майно в країні та за кордоном. Успіх Японії базувався головно на галузях, зорієн-

Сотреїшд Есопотіея, р.2б3.


Розділ 6. Японія Ібіі

тованих на експорт, але спад економічної активності у світі та торговельні бар'єри, встановлені іншими країнами, зупинили зро­стання її експорту.

Попри все це, Японія за якихось двадцять років збільшила свій ВНП на душу населення від величини, що становила всього лише половину відповідного показника Сполучених Штатів, до теперіш­нього значення, вищого на 22% (якщо обидва ВНП оцінювати в перерахунку на міжнародну валюту). Японія є найбільшою краї­ною-кредитором світу і має найбільше у світі активне сальдо тор­говельного балансу (близько 90 млрд. доларів США), і цей актив­ний баланс вона підтримує вже впродовж двадцяти п'яти років, що дає їй ресурси для інвестування. Жодна інша країна не вкладає більше в забезпечення свого майбутнього економічного успіху. Японія витрачає на будівлі й обладнання в перерахунку на одного працівника утричі більше коштів, аніж Сполучені Штати, й удвічі більше, ніж Європа. Насамкінець, культурна згуртованість японців дозволяє їм зосереджуватися на своїх цілях, і зовсім небагато країн здатні змагатися з ними в цьому. Про це свідчать події, що почалися 1868 р. і тривають після другої світової війни.