Смекни!
smekni.com

Одна планета різні світи (стр. 36 из 39)

13 "Сеппапу: йресіаі Зигуеу", ТЬе Есопотізі, Мау 23-29, 1992, р.Ю.

14 "Сеппапу: 5ресіа1 5игуеу", р.Ю.

23'

180 Частина 2. НОВА РОЛЬОВА МОДЕЛЬ

БАНКІВСЬКА СПРАВА

Банківська система Німеччини побудована на змішаних держав­но-приватних засадах і відіграє органічну роль в успіхах німець­кої економіки. Німецькі банки, на відміну від американських, за­безпечують переважну частину інвестиційних капіталів для проми­словості, що є наслідком високої норми заощаджень у Німеччині та тієї обставини, що німці у своїй більшості віддають перевагу банківським заощадженням замість вкладання коштів у акції та облігації. Німецькі компанії мають вищі значення відношення бор­гу до власного капіталу, ніж американські. Провідні комерційні банки є набагато могутнішими від їхніх американських відповід­ників, бо вони є головними акціонерами німецьких корпорацій, а посадові особи банків є членами рад директорів цих корпорацій. За оцінками, німецькі банки прямо чи опосередковано володіють чвертю акцій з правом голосу в кожній четвертій з усіх най­більших корпорацій Німеччини, а 28% членів наглядових рад цих корпорацій е представниками банків .

Німецький Бундесбанк

Бундесбанк вважається однією з найважливіших установ Німеч­чини й тим механізмом, завдяки якому було значною мірою досяг­нуто її економічного успіху. Це єдина з провідних німецьких економічних установ, що е більш незалежною, ніж переважна частина центральних банків інших країн, і виконує більше моне­тарних функцій, ніж Федеральний резервний банк США16. Цей банк має свої філії в кожній з шістнадцяти земель Німеччини. Він відповідає за емісію грошей, зберігання золотого запасу і резервів іноземних валют та за встановлення офіційних курсів обміну іно­земних валют. Головними засобами його монетарної політики є такі:

1. Він здійснює контроль за дотриманням комерційними банка­ми та іншими кредитними установами вимог щодо встановлених законом мінімальних розмірів резервних фондів. Цей контроль є досить ефективним засобом прямого впливу на здатність комер­ційних банків збільшувати кредитування, бо від них вимагається зберігати в Бундесбанку встановлений законом резерв у вигляді певної суми депозитів.

\У.К.5тузег, ТЬе Есопоту оґ ІЛіііесІ Сеппапу: Соїоязчз аі ІЬє Сгозягоаііз (Меда Уогк: ЗІ.Магйпк Ргезх, 1992), р.84.

Бундесбанк, як і Федеральний резервний банк, що був взірцем для створення першого, не е державним.


Розділ 7. Німеччина 181.

2. Бундесбанк через фінансові операції на відкритому ринку може збільшити або зменшити запас ліквідних фондів, доступних банківській системі.

3. Він контролює переоблікові (редисконтні) ставки та ставки, що призначаються на позички за оборотні кредитно-грошові документи. Обсяг редисконтних операцій, здійснюваних комер­ційними банками, обмежується застосуванням переоблікових квот, що їх встановлюють земельні філії Бундесбанку для відповідної

землі.

4. Ще один інструмент монетарної політики передбачає за­стосування ломбардських ставок—унікального засобу для рефі­нансування банків, що дозволяє їм одержувати від Бундесбанку ліквідні активи під передачу прав на боргові зобов'язання. На цій підставі додаткові фонди стають доступними на максимальний строк три місяці за ставкою, як правило, 1% понад переоблікову ставку.

Комерційні банки

Німецькі комерційні банки є приватними і поділяються на три групи: загальнонаціональні банки; земельні, регіональні та місце­ві банки; приватні банки. Три загальнонаціональних банки-Дойче банк, Дрезднер банк і Комерцбанк — мають мережу банків-філій у країні й за кордоном, і їхнє значення для німецької економіки є далеко ширшим, ніж власне їхня банківська діяльність. Відбулося повернення до довоєнної системи, за якої німецька економіка зосереджена в руках банків і великих корпорацій. У 1988 р. Дойче банк володів паями в 77-ми різних німецьких фірмах, Дрезднер Банк-у 55-ти, а Комерцбанк-у 48-ми17. Різні земельні й регі­ональні комерційні банки теж є власниками паїв у німецьких кор­пораціях, і чимало корпорацій володіють паями в інших німецьких корпораціях. Сіменс, гігантська корпорація з виробництва елек­тричного обладнання, володіє паями в 39-ти різних компаніях, а Байєр, хімічна компанія,-у 25-ти. Три провідні німецькі банки мають разом 32.52% акцій з правом голосу в акціонерному капіталі корпорації Сіменс і 54.50% таких же акцій в капіталі компанії Байєр.

17 Зтувег, Есошоту оі Цшіесі Сегтапу, рр.85-86.

24

182 Частина 2. НОВА РОЛЬОВА МОДЕЛЬ

Ощадні банки

Ощадні банки можна поділити на дві категорії—муніципальні банки та шістнадцять Жіроцентрален, що є центральними банка­ми для ощадних. Ощадні банки орієнтовані значною мірою на задоволення місцевих потреб на зразок житлового будівництва, незначних бізнесових позичок та проектів муніципальних органів. Ощадні банки забезпечують головне джерело капіталів для ринку цінних паперів з фіксованим доходом, а власні фонди вони одер­жують за рахунок особистих заощаджень населення. Тільки деякі з ощадних банків належать до найбільших кредитних установ Ні­меччини, а переважна більшість їх—це малі місцеві банки. Жіро­централен діють як розрахункові палати і місця зберігання бан­ківських резервів ощадних банків. Вони виконують різні банків­ські функції, як от операції з обміном іноземної валюти та емісія цінних паперів, і стали основною силою в міжнародному банків­ському бізнесі.

Банки спеціального призначення

Істотними чинниками розвитку німецької економіки стали дер­жавні заощадження за рахунок бюджетних надлишків та накопи­чення в системі соціального забезпечення. Деякі суми з цих за­ощаджень позичаються приватній промисловості через такі спеці­алізовані кредитні установи, як Реконструкційно-позичкова кор­порація, що відповідає за надання довготермінових кредитів для фінансування експорту. Це стало сьогодні головним інструментом для розширення довготермінового кредитування країн, що розви­ваються, в межах програми зарубіжної допомоги.

ПРАЦІВНИКИ, КЕРІВНИЦТВО І СОЦІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Існують три головних моменти, що на них варто наголосити, розглядаючи співвідношення між працею, управлінням і соціаль­ним забезпеченням, бо саме завдяки їм Німеччина відрізняється від Японії та Сполучених Штатів Америки. Перший—це принцип сліввизначення, за яким німецькі трудящі чи їхні представники є членами головних правлінь або заводських рад переважної части­ни німецьких фірм. Принцип співвизначення має на меті зробити працівників і керівництво партнерами у визначенні політики


Розділ 7. Німеччина 133

компанії. Другим відмінним моментом є те особливе значення, яке надається в Німеччині професійному навчанню, що стало стриж­невим елементом її промислової конкурентоспроможності. Ні­мецька система професійного навчання, мабуть, найкраща у світі. Третій момент—розвинена система соціального забезпечення, що охоплює все—від оплати відпусток до допомоги родинам—і по­требує значних коштів: 1990 р. на неї витрачено біля 703 млрд, ОМ (439 млрд. доларів США), або майже третину ВНП Німеччини.

Професійні спілки

У профспілковому русі Німеччини домінує найбільша трудова конфедерація—Німецька федерація профспілок (НФП), утворена 1949 р. як об'єднання шістнадцяти промислових спілок, що охоп­лювали всі промислові галузі економіки Західної Німеччини. При­міром, службовці та робітники, які працюють у текстильній про­мисловості, об'єднані в текстильну спілку. НПФ є представником майже чверті усіх працівників Західної Німеччини, а після возз'єд­нання працівники зі Східної Німеччини теж приєдналися до НФП. Провідними у складі НФП є спілки працівників металургійної про­мисловості, громадського обслуговування і транспорту, що страй­кували у травні 1992 р., а також хімічної, паперової та керамічної промисловостей. Існують ще й інші німецькі спілки. "Білокомір-цеві" працівники та високопосадові цивільні службовці мають свої окремі спілки, засвідчуючи цим класове розшарування і свій ви­щий соціальний статус. Навіть збройні сили Німеччини мають свою професійну спілку під назвою Об'єднання військовослуж­бовців німецького Бундесверу, членство в якому не обов'язкове. Майже 45% усіх німецьких працівників—члени спілок, тоді як у Сполучених Штатах—тільки 17%.

Асоціації працедавців

Працедавці європейських країн, і серед них Німеччини, значно краще зорганізовані, ніж американські. Найважливішим об'єднан­ням є Німецька федерація асоціацій працедавців (НФАП), до якої входять тридцять чотири асоціації, що репрезентують різні галузі німецької промисловості і мають місцеві та регіональні відділення. Обов'язком національних асоціацій є укладення колективних угод із профспілками, що їх репрезентує НФП.

Крім цього, в Німеччині існують торговельні палати та їхня торговельна асоціація—Німецька промислово-торговельна палата

24*

184 Частина 2. НОВА РОЛЬОВА МОДЕЛЬ

(НПТП). Членство в ній обов'язкове для всіх німецьких фірм, незалежно від їхньої величини. Головним обов'язком торговельних палат є участь у програмах професійного навчання. Як органи публічного права, вони встановлюють години роботи магазинів, надають ліцензії та дозволи на торговельно-промислову діяльність, розв'язують суперечки між діловими фірмами і взаємодіють із органами влади на всіх рівнях. Отже, торговельні палати вико­нують провідні функції в діяльності німецької економіки.