Смекни!
smekni.com

Одна планета різні світи (стр. 37 из 39)

Співвизначення (мітбештімунг)

Як уже зазначалось, унікальною прикметою стосунків між пра­цівниками й керівниками на підприємствах Німеччини є спів­участь у визначенні промислової політики на засадах партнерства. Його мета—надання працівникам права голосу у справах визна­чення державної політики, а як принцип ця співучасть зародилась у минулому столітті, на початку розвитку трейд-юніонізму. Цей принцип був пов'язаний з ідеєю справедливого влаштування су­спільства, завдяки якій було в той час дозволено організувати професійні спілки. Відповідне законодавство вперше було прий­нято під час першої світової війни, коли закон про допоміжну службу батьківщині зобов'язав організувати робітничі комітети на всіх підприємствах, що мали п'ятдесят і більше робітників, пов'я­заних із військовими замовленнями. Проте після поразки Німеч­чини у війні принцип співвизначення не став знову підґрунтям відносин робітників з начальством аж до часу прийняття консти­туційного закону про працю 1952 р., що стосувався працівників металургійної, сталеливарної та вугільної галузей. Наступні закони поширили застосування співвизначення на всі фірми, що мають п'ять і більше працівників .

Співвизначення відбувається через дві структури—наглядові правління та ради працівників19. Якщо фірма має від 500 до 2000 працівників, то наглядове правління повинне на третину склада­тися з їхніх представників, а якщо 2000 і більше — то наполовину. В державних корпораціях працівники й керівництво в наглядових правліннях мають бути представлені порівну, у приватних корпо­раціях—порівну плюс один представник, що вважається безсто­роннім. Безсторонній представник обирається обома групами і розглядається як особа, що допомагає уникнути рівноваги під час

Щодо застосування цього принципу існує п'ть законів, останній з яких було прийнято 1976 р.

Фірми, залежно від їхніх розмірів, можуть мати обидві структури. *


Розділ 7. Німеччина 185

голосування. Наглядові правління приймають рішення щодо інвес­тицій та інших довготермінових планів своїх компаній. Членство в наглядовій раді надає працівникам фірми право голосу у справах кадрової політики, але не в оперативних питаннях, що належать до сфери повноважень адміністрації.

Ради працівників функціонують на рівні підприємств; вони іс­нують у більшості німецьких фірм і опікуються всіма аспектами умов праці. Рішення щодо відставки будь-якого працівника не може бути прийняте без повідомлення про це ради працівників, а вона може втрутитись у цю справу, вчинивши позов до трудового суду щодо відміни відставки. Рада працівників має справу з усіма іншими проблемами, що безпосередньо зачіпають інтереси пра­цівників, як от рішення щодо закриття підприємства чи випуск нової продукції. Вона не може блокувати рішення працедавців щодо великих інвестицій чи перешкодити великомасштабному пе­реведенню капіталів; її діяльність обмежена головно покращенням загальних умов праці. У деяких відношеннях ради працівників важливіші за наглядові правління,—скажімо, вони можуть залу­чити працівників до більшої участі в розв'язанні завдань першо­рядного значення.

Професійна, освіта

Освітня система—це одне з головних надбань Німеччини, і саме завдяки цій системі тут виховано кваліфіковану робочу силу, здатну опанувати нові промислові технології. В цьому розумінні Німеччину можна протиставити Сполученим Штатам Америки, де рівень відсіву із середньої школи у вісім разів вищий, ніж у Німеччині, а на міжнародних перевірках досягнень школярів з математики та природничих наук старшокласники зі США по­сідають мало не останні місця. Це означає, що чимало робітників СЩА не здатні конкурувати за робочі місця, що потребують спеціальних навичок. А для німецької робочої сили, і на цьому слід наголосити, щороку організовують професійне навчання з майже 400 спеціальностей. Навчання, часто для попередньо відібраних працівників, звичайно може тривати два чи три роки. Існують також численні короткі або повторні курси, цілком доступні для робітників.

Щороку близько половини німецьких підлітків віком від 15 до 19 років проходять професійне навчання з майже 400 фахових спеціальностей, серед яких ремісництво, теслярство, ремонт авто­мобілів, електроніка, торгівля, робота в офісі чи банку, допоміжне медичне обслуговування. Професійне навчання в Німеччині орга-


186

Частина 2. НОВА РОЛЬОВА МОДЕЛЬ



нізовують власті земель20, профспілки та ділові фірми у співпраці з німецькою системою шкільної освіти. Як правило, навчання до­ручається якій-небудь компанії, що проводить його двічі або тричі на тиждень. Решту тижня навчання проходить у державному про­фесійно-технічному училищі21. На програми професійного навчан­ня промисловість витрачає приблизно 35 млрд. ОМ (22 млрд. дола­рів) щороку, але кінцевим наслідком є те, що робоча сила має добрі навички, а безробіття серед підлітків не становить значної проблеми. Німеччина володіє найбільшою часткою світової торгів­лі товарами з високим вмістом професійної праці.

Соціальне забезпечення та інші соціальні заходи

Програми соціального забезпечення беруть свій початок з опо­зиції Бісмарка до соціалізму та його антипатії до професійних спілок, що спонукали його ініціювати 1883 р. закон про страху­вання здоров'я. Від 1911 р., коли законом про об'єднану систему страхування всі німецькі системи страхування набули єдиного ста­тусу, німецькі робітники отримали забезпечення на випадок хво­роби та інвалідності. Допомога по безробіттю, започаткована у Великій Британії 1911 р., в Німеччині була запроваджена 1927 р. Воєнні й пов'язані з війною пенсії та грошові допомоги є важ­ливою складовою німецької системи пенсійного соціального за­безпечення. Сюди ж долучаються різні заходи щодо створення й утримання таборів для прийняття та переміщення біженців . Поза тим, осібно від системи соціального забезпечення існують допо­моги родинам, або, як узвичаєно говорити, допомоги на дітей (кіндергельд), що фінансуються із загальних урядових доходів.

Переважна частина видатків на соціальне забезпечення містить­ся в соціальному бюджеті (зоціальбюджет), що управляється неза­лежно від федерального бюджету, але контролюється федераль­ним урядом. Більша частина німецької системи соціального забез­печення фінансується за рахунок податків на заробітну платню, що збираються і з наймачів, і з найманих, інших внесків та загальних доходів федерального бюджету. Доходів із податків на заробітки надто мало для покриття всіх видатків цієї системи, тому

20 Лоші АіДадЬ, Сеппапу апй Чіе Сєттапз (Ьопсіоп: Натіїп НатіИ.оп, 1989), рр.112-115; а також: МісЬаеІ Е.Рогіег, Тйе Сотреііііуе Асіуапіаде ої Nа^іопя (NеV^ Уогк: Ргее Ргезз, 1989), рр. 355-382.

21 За Портером, це одна з головних конкурентних переваг Німеччини і одна з уразливих позицій Сполучених Штатів.

22 Ця обставина непокоїть багатьох німців, котрі не бачать жодної потреби у витрачанні коштів на іноземців—в'єтнамців, поляків та будь-яких біженців.


Розділ 7. Німеччина

187



певна частина від усіх податків, сплачених індивідуальними платниками податків, використовується для додаткового фінансу­вання системи соціального забезпечення. У 1990 р. загальні витра­ти на соціальне забезпечення становили суму 557 млрд. ОМ (348 млрд. доларів), що дорівнювало майже 24% ВНП Німеччини. Дефіцит бюджету соціального забезпечення досягнув приблизно 17 млрд. ОМ (11 млрд. доларів) .

У таблиці 7.3 наведено дані про податки та вплив видатків сис­теми соціального забезпечення на економіку Західної Німеччини у 1983 р. Перерозподіл доходів більшою мірою стосується тих, хто має заробіток у ви-

гляді ставок чи від­рядних оплат. Прямі податки разом із вне­сками на соціальне забезпечення склада­ють 31.5% середньо­місячного заробітку одержувачів ставок і відрядних оплат у по­рівнянні з 22.5% 1970 р. . На сьогодні ця частка дорівнює у се­редньому приблизно 40% внаслідок демо­графічних змін та до-лучення системи со­ціального забезпечен­ня колишньої Східної Німеччини.

ТАБЛИЦЯ 7.3. Загальний дохід, прямі податки та податки на соціальне забезпечення в Захід­ній Німеччині до возз'єднання (млрд. ОМ).

742.3-126.8-107.2 508.3262.8-30.3-13.9 218.6217.5-4.5-0.6 266.3

Загальна сума ставок і відрядних оплат

Податок на доходи

Внески на соціальне забезпечення Чиста сума ставок і відрядних оплат

Сукупний дохід ненайманих працівників

Податок на доходи

Внески на соціальне забезпечення Чистий дохід

Виплати з доходу (пенсії тощо)

Податок на доходи

Внески на соціальне забезпечення Чисті виплати

Джерело.' иеиізсЬєі Вшкїеаіад, Маїеііаіеп гит ВегісЬі гш Ьаде сіег Nаііо^а лі СеіеіНеп ВеиізсШапсІ, реЬгаат 1987, Воші, р.720.

РОЛЬ ДЕРЖАВИ

Майже кожна дія уряду, бажає він того чи ні, справляє вплив і на приватний, і на державний сектори кожної економічної систе­ми. Федеральний, земельні та місцеві бюджети у своїй сукупності контролюють 44% валового внутрішнього продукту Німеччини . Значна частина сукупних внутрішніх інвестицій у Німеччині фі-

23 ОЕСО Есопотіс Зигуеук, Сєппапу (Рагіз: ОЕСП, 1991).