Смекни!
smekni.com

Фінансове право України 2 (стр. 12 из 44)

Податкові притаманні такі ознаки: вид платежу, закріплений актом компетентного органу державної влади; індивідуальна безвідплатність; безумовний характер; нецільовий характер надходить до бюджету відповідного рівня або цільового фонду; обов’язковий характер; без зворотний характер; однобічний характер встановлення; регулярність стягнення. Студенти повинні знати, що податок виконує розподільчу, регулюючу, стимулюючу, контрольну та фіскальну функції та що принципами податку є однократність, рівність, універсалізація та науковий підхід. Елементи податку поділяється на основні: суб’єкт (платник податку), об’єкт оподаткування, ставка податку і додаткові: податкові пільги, предмет оподаткування, база оподаткування, одиниця оподаткування, джерело сплати податку, методи, терміни і способи сплати податку, особливості податкової звітності.

Неподаткові платежі – є платежами, які стягуються державними органами і органами місцевого самоврядування за вчинення юридично значущих дій, надання певних прав чи послуг або як відшкодування окремих видатків бюджету. Вони є разовими та випадковими надходженнями в бюджет, які не мають прямим призначенням формування доходів бюджету і сплачуються юридичними та фізичними особами у твердих розмірах. Характерною ознакою неподаткових платежів є цільова спрямованість, двосторонній та відплатний характер – держава, органи місцевого самоврядування за їх сплату повинні здійснити певні дії на користь платника цих платежів, а платники мають право вимагати від державних органів здійснення на свою користь відповідних дій.

Студенти мають дати загальну характеристику податкового права і податкових правовідносин з урахуванням того, що податкове право – є сукупністю правових норм, які регулюють суспільні відносини в галузі встановлення і справляння податків і зборів, а його предметом є сукупність фінансово-правових відносин, що виникають між державними податковими органами та платниками податків щодо встановлення, зміни та стягнення з платників податків частини їхніх доходів у відповідний бюджет, державний цільовий фонд.

На основі чинного законодавства, зокрема Закону України «Про систему оподаткування», студенти мають визначити систему оподаткування в Україні та принципи її побудови: стимулювання підприємницької діяльності та інвестиційної активності, обов’язковість, рівнозначність, пропорційність, рівність, недопущення будь-яких проявів податкової дискримінації, соціальна справедливість, стабільність, економічна обґрунтованість, рівномірність сплати, компетенція, єдиний підхід. Студентам необхідно знати систему податкових органів в Україні, яку складають органи державної податкової служби та митні органи.

Аналізуючи методи оподаткування, студенти повинні не лише називати їх види, а й давати їм правову оцінку та встановлювати відмінності між ними. Слід зупинитися на аналізі Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва», яким визначено особливості застосування спрощеної системи оподаткування.

Контрольні запитання

1. Що таке обов’язкові платежі?

2. Визначте зміст податку?

3. Назвіть основні ознаки податку.

4. Які функції виконують податки?

5. Які ви знаєте принципи податку?

6. Визначте елементи податку.

7. Обґрунтуйте зміст понять «суб’єкт податку», «об’єкт податку».

8. У чому полягає відмінність між одиницею оподаткування та ставкою податку?

9. Визначте відмінність між податками і неподатковими платежами.

10. Які види неподаткових платежів ви знаєте?

11. Визначте предмет податкового права.

12. Хто виступає суб’єктом податкових правовідносин?

13. Що таке система оподаткування?

14. На яких принципах побудовано систему оподаткування в Україні?

15. Які методи оподаткування ви знаєте?

16. Визначте зміст спрощеної системи оподаткування.

17.

Практичні завдання

Завдання 1.

Користуючись текстом будь-якого податкового закону, визначте елементи податку.

Завдання 2.

Підприємство «Нива» подало позовну заяву до господарського суду про захист своїх прав та інтересів із підтверджувальними документами, не сплативши державного мита. Суддя господарського суду матеріали повернув без розгляду.

Обґрунтуйте, чи були правомірними дії судді. Завдання 3.

Проаналізуйте текст будь-якого податкового закону та визначте зміст таких елементів податку: суб’єкт (платник податку), об’єкт оподаткування.

Завдання 4.

Підприємство «Гостинний двір» перейшло на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності за ставкою 6%.

Обґрунтуйте, посилаючись на нормативно-правові акти, чи є підприємство у такому випадку платником податку на додану вартість.

Завдання 5.

На основі тексту будь-якого податкового закону визначте зміст таких елементів податку: одиниця оподаткування, податкова ставка, термін сплати податку.

Завдання 6.

Громадська організація «Крок» належить до неприбуткових.

Обґрунтуйте, посилаючись на нормативно-правові акти, чи може вона перейти на спрощену систему оподаткування, обліку і звітності.

Завдання 7.

Користуючись текстом будь-якого закону, визначте види податкових пільг.

Завдання 8.

У 2003 році підприємство працювало за спрощеною системою оподаткування, обліку та звітності. Але у жовтні 2003 року обсяг виручки перевищив 1 млн грн.

Обґрунтуйте, посилаючись на нормативно-правові акти, чи може підприємство знову працювати за спрощеною системою оподаткування, обліку та звітності у 2004 році.

МОДУЛЬ ІІІ

Тема 8. ПОДАТКОВЕ ПРАВО.

Заняття 2.

Система податків в Україні.

План

1. Система податків в Україні.

2. Податки х доходів фізичних осіб.

3. Загальна характеристика змішаних податків.

Методичні рекомендації

Характеризуючи систему податків в Україні на основі Закону України «Про систему оподаткування» студенти повинні визначити такі групи податків: 1) залежно від органу який стягує податок і розпоряджається сумою, що надходить на його рахунок; 2) залежно від платника; 3) за методом стягнення; 4) за економічним змістом об’єкта оподаткування; 5) залежно від спрямування податків; 6) за співвідношенням між ставкою податку та величиною доходу; 7) за порядком використання. Студенти повинні відрізняти прямі й непрямі податки: за прямого оподаткування юридичний і фактичний платник збігаються, за непрямого – ні; прямі податки закладаються в ціну товару на стадії виробництва у виробника; непрямі – тільки на стадії реалізації та як добавка до ціни товару; непрямі податки, на відміну від прямих, безпосередньо не пов’язані з доходами платників податків. На основі норм чинного законодавства (Закону України «Про систему оподаткування», декрету Кабінету Міністрів України «Про місцеві податки і збори» студентам необхідно визначити систему як загальнодержавних так і місцевих податків і зборів.

До податків, що сплачують фізичні особи належать: податок з доходів фізичних осіб і податок на промисел. Аналізуючи податок з доходів фізичних осіб, студенти повинні опрацювати Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб». Вивчаючи другий вид податку – податок на промисел, студентам необхідно опрацювати декрет Кабінету Міністрів України «Про податок на промисел».

Характеризуючи змішані податки, студенти повинні звернути увагу на елементи цих податків. При цьому визначити, хто є суб’єктами цих податків, що є об’єктом оподаткування, одиницю оподаткування, ставки податку, перелік податкових пільг та перелік суб’єктів податку, які звільняються від його сплати.

Контрольні запитання

1. Визначте систему загальнодержавних податків і зборів.

2. Визначте систему місцевих податків і зборів

3. У чому відмінність прямих та непрямих податків?

4. Визначте коло платників податку з доходів фізичних осіб.

5. Що є об’єктом оподаткування податку з доходів фізичних осіб?

6. Які виплати не включаються до сукупного оподатковуваного доходу громадян?

7. Які категорії громадян мають право на соціальні пільги з податку з доходів фізичних осіб?

8. Дайте загальну характеристику елементів податку на промисел.

9. Визначте суб’єктів та об’єкт податку з власників транспортних засобів.

10. Які категорії суб’єктів мають пільги у сплаті податку з власників транспортних засобів?

11. Які особливості сплати земельного податку?

12. Назвіть податкові пільги із земельного податку.

13.

Практичні завдання

Завдання 1.

На основі чинного законодавства визначте, чи можуть органи місцевого самоврядування самостійно встановлювати податки і збори.

Завдання 2.

Батьки із власних заощаджень оплатили навчання своєї дитини в державному вищому навчальному закладі.

Обґрунтуйте, чи мають батьки як платники податку з доходів фізичних осіб право на податковий кредит для компенсації вартості навчання своєї дитини. Якщо так, то якою може бути сума такого кредиту?

Завдання 3.

Викладач Штурко отримав авторську винагороду за виданий підручник.

Обґрунтуйте, посилаючись на нормативно-правові акти, чи включається сума авторської винагороди до сукупного оподатковуваного доходу викладача Штурко?