Смекни!
smekni.com

Фінансове право України 2 (стр. 5 из 44)

МОДУЛЬ І

Тема 3. ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ В УКРАЇНІ

Заняття 1 ФІНАНСОВИЙ КОНТРОЛЬ: ПОНЯТТЯ, ВИДИ, МЕТОДИ

План

1. Поняття і зміст фінансового контролю.

2. Види фінансового контролю

3. Поняття і зміст аудиторського контролю.

4. Методи фінансового контролю.

5. Види ревізій.

Методичні рекомендації

Фінансова діяльність держави та органів місцевого самоврядування – це діяльність, де проблема контролю постійно є важливою і актуальною. Фінансовий контроль – це регламентована нормами права цілеспрямована діяльність законодавчих і виконавчих органів держави, органів місцевого самоврядування та недержавних організацій спрямована на забезпечення законності, фінансової дисципліни і раціональності у процесі мобілізації, розподілу і використання відповідних фондів коштів з метою ефективного соціальноекономічного розвитку всіх суб’єктів фінансових правовідносин. Основним змістом фінансового контролю є: перевірка виконання юридичними та фізичними особами фінансових зобов’язань перед державою, органами місцевого самоврядування; перевірка правильності використання державними та муніципальними підприємствами грошових ресурсів, що перебувають у їхньому господарському віданні чи управлінні; перевірка дотримання правил здійснення фінансових операцій, розрахунків і зберігання коштів підприємствами на рахунках у кредитних установах; виявлення можливостей підвищення продуктивності праці, рентабельності, економії матеріальних і грошових ресурсів; попередження і усунення виявлених порушень фінансової дисципліни.

Фінансовий контроль поділяється на державний (загальнодержавний, відомчий, внутрішньогосподарський) та недержавний, а також види фінансового контролю за різними критеріями: 1) за часом проведення: попередній, поточний, наступний; 2) за формою проведення: обов’язковий, ініціативний; за сферою фінансової діяльності: бюджетний, податковий, контроль за операціями з готівкою, валютний; 3) за суб’єктами здійснення: контроль представницьких органів державної влади і місцевого самоврядування, контроль Президента України, контроль державних органів виконавчої влади загальної компетенції, контроль органів виконавчої влади спеціальної компетенції.

Розкриваючи поняття аудиторського контролю, студенти мають з’ясувати, що аудиторський фінансовий контроль – це перевірка незалежними уповноваженими особами (аудиторами), аудиторськими фірмами публічної бухгалтерської звітності, обліку, первинних документів та іншої інформації щодо фінансово-господарської діяльності суб’єктів господарювання з метою визначення достовірності їхніх звітності, обліку, його повноти і відповідності чинному законодавству та встановленим нормативам. Студенти повинні давати аналіз Закону України «Про аудиторську діяльність». Особливу увагу звернути на випадки коли аудиторська перевірка є обов’язковою. Крім того потрібно розкрити правовий статус Аудиторської палати України.

Студенти повинні вміти давати правовий аналіз ревізії, перевірки, обстеження, інспекції, спостереження як методів фінансового контролю та розрізняти їх. Окремо слід розглянути види ревізій за різними критеріями: 1) за змістом: фактичні, документальні; 2) за періодом діяльності, який обстежується: вибіркові, фронтальні; 3) за предметом перевірки:

комплексні, тематичні; 4) за організаційною ознакою: планові, непланові.

1. Поняття та призначення фінансового контролю

Слово “контроль” походить від латинського “контра ротулюс” (від якого утворилося французьке слово

“контроль”), що означає співставлення або протиставлення. Призначення контролю – констатувати, що потрібно.

Контроль – є однією з основних функцій органів управління, яка полягає в систематичній перевірці об’єктів контролю, виявленні відхилень, що допущені у процесі виконання управлінських рішень та встановленні їх причин.

Фінансовий контроль є складовою частиною державного контролю.

Фінансовий контроль – це цілеспрямована діяльність законодавчих і виконавчих органів публічної влади та недержавних організацій, що спрямована на забезпечення законності, фінансової дисципліни і раціональності у процесі мобілізації, розподілу та використання коштів централізованих і децентралізованих грошових фондів держави з метою найефективнішого соціально-економічного розвитку усіх суб’єктів правовідносин.

Фактичним об’єктом фінансового контролю є весь процес виробничо-господарської діяльності.

2. Форми, методи та види фінансового контролю

“Вид” трактується як підлегле поняття, яке має усі властивості більш загального поняття (“роду”), але має деякі специфічні властивості, які відокремлюють його від інших предметів даного роду.

Існують різні види фінансового контролю, що викликано багатогранністю функцій фінансового контролю. Форма (лат. – forma) – спосіб організації, предмет процесу, явища. Формою контролю є окремі сторони прояву змісту контролю.

Метод – форма практичного та теоретичного засвоєння дійсності, що виходить із закономірностей руху об'єкта, що вивчається. Метод контролю – це конкретні засоби, що застосовуються при здійсненні контрольних функцій. Форми фінансового контролю – це окремі сторони прояву змісту контролю залежно від часу здійснення контрольних дій.

Методи фінансового контролю – це прийоми, засоби та способи його здійснення.

3. Аудиторський контроль

Аудит – це перевірка публічної бухгалтерської звітності, обліку первинних документів та іншої інформації щодо фінансово-господарської діяльності суб’єктів господарювання з метою визначення достовірності їх звітності, обліку, його повноти і відповідності чинному законодавству та встановленим нормативам.


Правовою підставою для проведення аудиту є укладений договір між аудитором (аудиторською фірмою) та замовником.

За результатами проведення аудиту складається аудиторський висновок.

Контрольні запитання

1. Дайте поняття і визначте зміст фінансового контролю.

2. Які види фінансового контролю ви знаєте?

3. Які органи здійснюють загальнодержавний фінансовий контроль?

4. Що таке відомчий контроль і хто його здійснює?

5. Що таке аудит?

6. Які особливості проведення аудиторського контролю в Україні?

7. Назвіть методи фінансового контролю.

8. У чому полягає відмінність ревізії від перевірки

9. З якою метою проводяться інспекції та спостереження?

10. За якими критеріями класифікують види ревізій?

Практичні завдання

Завдання 1.

У яких видах фінансового контролю (попередній, поточний, наступний) застосовуються такі методи і способи фінансового контролю та чому?

1. аналіз проведеного аудиту;

2. ревізія;

3. аналіз фінансово-господарської діяльності;

4. інвентаризація;

5. контроль за складанням кошторису;

6. обстеження; 7. контроль за виконанням кошторису.

Завдання 2.

Відносно ПП «Валдай» з господарським оборотом на рік 4200 грн. наприкінці 2003 року було порушено питання про визначення його неплатоспроможним. ПП. «Валдай» не подало до податкового органу аудиторський висновок, мотивуючи це тим, що річний господарський оборот його не перевищує 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а тому обов’язкова перевірка річного балансу і звітності проводиться один раз на три роки. Оцініть правомірність ситуації.