Смекни!
smekni.com

Фінансове право України 2 (стр. 27 из 44)

Треба також розкрити правовий статус керівних органів - Ради, Правління та Голови Національного банку України відповідно до розділу II Закону України «Про Національний банк України». Зокрема, слід пам'ятати, що Рада Національного банку подає до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України проект Основних засад грошово-кредитної політики на наступний бюджетний період і здійснює контроль за їх виконанням. Голова Національного банку України організовує засідання Ради Національного банку і головує на них. Правління Національного банку згідно з Основними засадами грошово-кредитної політики через відповідні монетарні інструменти та інші засоби банківського регулювання забезпечує реалізацію грошово-кредитної політики та здійснює управління діяльністю Національного банку; голова Національного банку керує його діяльністю, підписує протоколи, постанови Правління Національного банку, накази та розпорядження, а також угоди, що укладаються Національним банком і одноосібно несе відповідальність перед Верховною Радою України та Президентом України за діяльність Національного банку. Студенти повинні з'ясувати структуру Національного банку, яка будується за принципом централізації з вертикальним підпорядкуванням, і пам'ятати, що до системи Національного банку входять: 1) центральний апарат; 2) філії (територіальні управління); 3) розрахункові палати; 4) банкнотно-монетний двір; 5) фабрика банкнотного паперу; 6) Державна скарбниця України; 7) центральне сховище; 8) спеціалізовані підприємства; 9) банківські навчальні заклади; 10) інші структурні одиниці й підрозділи, необхідні для забезпечення діяльності Національного банку.

Розглядаючи питання про види операцій Національного банку, рекомендується керуватися нормами ст. 42 Закону України «Про Національний банк України».

Під час вивчення змісту повноважень Національного банку України у кредитно-фінансовій сфері необхідно передусім звернути увагу на те, що Національний банк України має такі основні повноваження: 1) у сфері організації готівкового грошового обігу: а) на виготовлення та зберігання банкнот і монет, створення їх резервних фондів; б) встановлення порядку заміни пошкоджених банкнот і монет та правил випуску в обіг, зберігання, перевезення, вилучення та інкасації готівки; в) визначення порядку ведення касових операцій для фінансовокредитних установ, підприємств і організацій тощо; 2) у сфері валютного регулювання: а) видача та відкликання ліцензії, здійснення контролю за діяльністю банків та інших установ, які отримали ліцензію Національного банку на здійснення операцій з валютними цінностями; б) забезпечення нагромадження та зберігання золотовалютних запасів тощо; 3) у сфері здійснення наглядових і регулятивних функцій: а) здійснення постійного нагляду за дотриманням банками, їхніми підрозділами, афілійованими та спорідненими особами банків на території України та за кордоном, банківськими об'єднаннями, представництвами й філіями іноземних банків в Україні, а також іншими юридичними та фізичними особами банківського законодавства, нормативно-правових актів Національного банку і економічних нормативів (крім перевірок і ревізій фінансово-господарської діяльності); б) здійснення державного регулювання діяльності банків у формах, визначених Законом України «Про банки і банківську діяльність», як безпосередньо, так і через створений ним орган банківського нагляду тощо. Характеризуючи види банків в Україні, важливо знати, що вони можуть функціонувати як універсальні або як спеціалізовані, і що за спеціалізацією банки можуть бути ощадними, інвестиційними, іпотечними, розрахунковими (кліринговими). Особливу увагу рекомендується звернути на умову, за якої банк набуває статусу спеціалізованого банку - якщо більше 50 відсотків його активів є активами одного типу і статусу спеціалізованого ощадного банку - якщо більше 50 відсотків його пасивів є вкладами фізичних осіб. Крім того, студенти повинні не лише визначити поняття «державний банк» як банк, 100 відсотків статутного капіталу якого належать державі, а й знати особливості його заснування.

Студентам слід визначати види кооперативних банків (місцеві та центральний) і пам’ятати, що мінімальна кількість учасників місцевого (у межах області) кооперативного банку має бути не менше 50 осіб.

Необхідно також з'ясувати поняття банківських ресурсів як сукупності коштів, що перебувають у розпорядженні банку і використовуються ним для здійснення банківських операцій, та звернути увагу на їх склад (власні та залучені кошти). Окремо рекомендується розкрити поняття «статутний капітал», «підписний капітал»: статутний капітал - це сплачений та зареєстрований підписний капітал, а підписним капіталом є величина капіталу, на яку отримано письмові зобов'язання акціонерів (пайовиків) банку на внесення коштів за підпискою на акції (паї). Від студентів вимагається знати мінімальний розмір статутного капіталу на момент реєстрації банку, який не може бути менше: для місцевих кооперативних банків - 1 мільйона євро; для комерційних банків, які здійснюють свою діяльність на території однієї області,- 3 мільйонів євро; для банків, які здійснюють свою діяльність на території всієї України,- 5 мільйонів євро.

Студенти також повинні на підставі норм Закону України «Про банки і банківську діяльність» (гл. VII) визначати функції та повноваження органів управління: а) загальних зборів учасників (ст. 38), б) спостережної ради (ст. 39), в) правління (ради директорів) банку (ст. 40) та органів контролю банку: а) ревізійної комісії (ст. 41), б) внутрішнього аудиту банку (ст. 45). Рекомендується знати, що керівниками банку є голова, його заступники та члени ради банку, голова, його заступники та члени правління (ради директорів), головний бухгалтер, його заступник, керівники відокремлених структурних підрозділів банку.

Аналізуючи правову природу банківських об'єднань, важливо називати не лише їхні типи (банківська корпорація, банківська холдингова група, фінансова холдингова група), а й вирізняти особливості правового статусу. Так, банківські об'єднання: а) створюються за попередньою згодою Національного банку України та підлягають державній реєстрації шляхом внесення відповідного запису до Державного реєстру банків; б) банк може бути учасником лише одного банківського об'єднання; в) учасники банківського об'єднання несуть відповідальність за зобов'язаннями інших його учасників відповідно до укладеного між ними договору; г) ліквідуються за рішенням його учасників або з ініціативи Національного банку України за рішенням суду в разі, якщо діяльність такого банківського об'єднання суперечить антимонопольному законодавству України або загрожує інтересам вкладників банків чи стабільності банківської системи.

Контрольні запитання

1. Що таке банк, банківська система?

2. Визначте правову природу Національного банку України.

3. Назвіть основні функції Національного банку України.

4. Розкрийте правовий статус Ради Національного банку України.

5. Які повноваження голови Національного банку?

6. Визначте структуру Національного банку України.

7. Які повноваження Національного банку України у сфері організації готівкового грошового обігу?

8. Які повноваження Національного банку України у сфері валютного регулювання?

9. Які повноваження Національного банку України у сфері здійснення наглядових і регулятивних функцій?

10. Які види банків функціонують в Україні?

11. За яких умов банк набуває статусу спеціалізованого, спеціалізованого ощадного, державного банку?

12. Які є види кооперативних банків?

13. Визначте поняття банківських ресурсів та їхній склад.

14. Що таке статутний і підписний капітал.

15. Визначте, кого відносять до керівників банку та до органів контролю банку.

16. Визначте особливості правового статусу банківських об'єднань.

МОДУЛЬ V Тема 14. ПРАВОВІ ОСНОВИ БАНКІВСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

План

1. Поняття банківської діяльності. Основні функції та операції банків.

2. Порядок створення та державної реєстрації банків.

3. Порядок ліцензування банківської діяльності.

4. Особливості реорганізації банків.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Студенті повинні з'ясувати, що змістом банківської діяльності є залучення у вклади грошових коштів фізичних і юридичних осіб та розміщення зазначених коштів від свого імені, на власних умовах та на власний ризик, відкриття і ведення банківських рахунків фізичних та юридичних осіб, а також що банківська діяльність здійснюється шляхом проведення банківських операцій. Потрібно врахувати, що банківські операції - це операції, що їх можуть здійснювати виключно банки та інші кредитні установи. Студентам необхідно називати основні функції та операції банків, а саме: 1) акумуляція тимчасово вільних грошових коштів, заощаджень і нагромаджень юридичних та фізичних осіб на вкладах та їх розміщення - депозитні операції; 2) забезпечення функціонування розрахунково-платіжного механізму, організація розрахунків і платіжного обороту - розрахунково-касове обслуговування; 3) кредитування юридичних та фізичних осіб - кредитні операції; 4) облік векселів і операцій з ними -облікові операції; 5) зберігання фінансових і матеріальних цінностей - довірчі операції; 6) довірче управління майном клієнта - трастові операції. Крім того, необхідно розрізняти, що за змістом банківські операції поділяються на операції з готівкою, розрахункові операції, активні операції, пасивні операції, операції з валютними цінностями. Окремо слід проаналізувати зміст активних і пасивних банківських операцій. Так: а) активні операції спрямовані на використання ресурсів банку шляхом надання банкам, юридичним, фізичним особам банківських позичок та факторингу - викупу дебіторських рахунків клієнта, пов'язаних з постачанням товарів або наданням послуг); б) пасивні операції спрямовані на залучення грошових коштів через вклади клієнтів (депозити), отримання кредитів від банків, випуск цінних паперів. Слід пам'ятати, що банки мають право здійснювати банківські операції: а) на підставі банківської ліцензії; б) за умови отримання письмового дозволу.