Смекни!
smekni.com

Фінансове право України 2 (стр. 14 из 44)

Окрім того, необхідно назвати об'єкт оподаткування, яким є: а) обороти з реалізації вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції), в тому числі з давальницької сировини, шляхом їх продажу, обміну на інші товари (продукцію, роботи, послуги), безплатного передання товарів (продукції) або з частковою їх оплатою, а також обсяги відвантажених підакцизних товарів (продукції), виготовлених із давальницької сировини; б) обороти з реалізації (передання) товарів (продукції) для власного споживання, промислової переробки [крім оборотів з реалізації (передання) для виробництва підакцизних товарів], а також для своїх працівників; в) митна вартість товарів (продукції), які імпортуються (ввозяться, пересилаються) на митну територію України, у тому числі в межах бартерних

(товарообмінних) операцій або без оплати їхньої вартості чи з частковою оплатою.

Студенти повинні пам'ятати, що відповідно до ст. 4 декрету Кабінету Міністрів України «Про акцизний збір» цей вид збору обчислюється: а) за ставками у процентах до обороту з продажу; б) у твердих сумах з одиниці реалізованого товару продукції, і що ставки акцизного збору є єдиними на всій території України.

Окремо рекомендується розглянути питання про дату виникнення податкових зобов'язань з продажу підакцизних товарів (продукції). Важливо пам'ятати, що суми акцизного збору з ввезених на територію України товарів зараховуються до Державного бюджету України, а з товарів, вироблених в Україні, - до місцевого бюджету за місцем їх виробництва і Державного бюджету України у співвідношеннях, установлених Верховною Радою України, та що акцизний збір не справляється під час реалізації підакцизних товарів (продукції) на експорт за іноземну валюту та не підлягає оподаткуванню оборот з реалізації легкових автомобілів спеціального призначення для інвалідів, оплата вартості яких провадиться органами соціального забезпечення, а також легкових автомобілів спеціального призначення (швидка медична допомога, міліція тощо) за переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України. Важливо, щоб студенти усвідомили ось що: суми акцизного збору, що підлягають сплаті, визначаються платниками самостійно виходячи з обсягів реалізованих підакцизних товарів (продукції) за встановленими ставками; акцизний збір сплачується до бюджету у строки, визначені відповідним законом.

Висвітлення третього питання необхідно розпочати з визначення мита як: 1) податку на товари та інші предмети, які переміщуються через митний кордон України; 2) грошового збору, який стягується державою через митні установи з товарів, майна, інших цінностей під час переміщення їх через митний кордон України (ввозяться, вивозяться чи слідують транзитом) за відсотковими ставками до вартісної оцінки цих товарів або у твердих ставках на одиницю товару, і який є неодмінною умовою ввезення на митну територію України або вивезення товарів з цієї території чи транзиту. Студентам необхідно знати, що мито стягується з товарів, що вироблені в інших країнах і ввозяться на реалізацію і споживання в Україну, та з товарів, що вироблені в Україні, але призначені для реалізації, споживання в інших країнах, а також що мито нараховується митним органом України відповідно до положень Закону України «Про Єдиний митний тариф» від 5 лютого 1992 р. і ставок Єдиного митного тарифу України, чинними на день подання митної декларації. Необхідно мати уявлення, що митний тариф України - це систематизований згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності перелік ставок мита, яке справляється з товарів під час переміщення їх через митний кордон України. Студентам потрібно звернути увагу на такі особливості мита: сплачується як у валюті України, так і в іноземній валюті, яку купує Національний банк України; вноситься до Державного бюджету України і сплачується митним органам України (стосовно товарів та інших предметів, що пересилаються в міжнародних поштових відправленнях,- підприємствам зв'язку); для деяких товарів і предметів допускається зниження ставок мита, безмитне ввезення та вивезення, пільгове обкладення митом та умовно-безмитне ввезення та вивезення.

Студенти повинні розкрити сутність ставок мита - грошових сум у національній та іноземній валютах, які встановлюються у певному співвідношенні до митної вартості або в установленому грошовому розмірі на одиницю товарів та інших предметів, які обкладаються митом і переміщаються через митний кордон України. Важливо розрізняти види мита: 1) залежно від способу нарахування: а) адвалерне, б) специфічне, в) комбіноване; 2) залежно від порядку встановлення: а) автономне, б) конвенційне; 3) залежно від функцій: а) протекційне, б) преференційне, в) фіскальне; 4) залежно від того, на які товари нараховується: а) ввізне (імпортне), б) вивізне (експортне), в) транзитне; 5) залежно від характеру: а) спеціальне, б) антидемпінгове, в) компенсаційне. Студенти мають розрізняти адвалерне, специфічне та комбіноване мита: адвалерне мито нараховується у відсотках до митної вартості товарів та інших предметів, які обкладаються митом; специфічне - у встановленому грошовому розмірі на одиницю товарів та інших предметів, які обкладаються митом; комбіноване мито поєднує обидва види митного обкладання.

Необхідно також з'ясувати, що мито стягується з товарів, що вироблені в інших країнах і ввозяться на реалізацію і споживання в Україну, та з товарів, що вироблені в Україні, але призначені для реалізації, споживання в інших країнах і що залежно від цього розрізняють ввізне (імпортне) та вивізне (експортне) мито.

Далі студентам рекомендується визначити правову природу ввізного та вивізного мита. Ввізне (імпортне) мито - це мито, що нараховується на товари та інші предмети під час їх ввезення на митну територію України. Ввізне мито є диференційованим: до товарів та інших предметів, що походять з держав, які входять разом з Україною до митних союзів або утворюють з нею спеціальні митні зони, і в разі встановлення будь-якого спеціального преференційного митного режиму, згідно з міжнародними договорами за участю України, застосовуються преференційні ставки ввізного мита, передбачені Єдиним митним тарифом України; до товарів та інших предметів, що походять з країн або економічних союзів, які користуються в Україні режимом найбільшого сприяння, котрий означає, що іноземні суб'єкти господарської діяльності цих країн або союзів мають пільги щодо мит, за винятком випадків, коли зазначені мита і пільги щодо них установлюються в рамках спеціального преференційного митного режиму, застосовуються пільгові ставки ввізного мита, передбачені Єдиним митним тарифом України; до решти товарів та інших предметів застосовуються повні (загальні) ставки ввізного мита, передбачені Єдиним митним тарифом України. На відміну від ввізного, вивізне (експортне) мито нараховується на товари та інші предмети під час їх вивезення за межі митної території України за ставками, передбаченими Єдиним митним тарифом України. Студенти повинні знати також, що в окремих випадках під час ввезення товарів на митну територію України та вивезення товарів за межі цієї території незалежно від інших видів мита можуть застосовуватися: спеціальне, антидемпінгове та компенсаційне мита.

Контрольні запитання

1. Визначте платників податку на додану вартість.

2. Що є об'єктом оподаткування податку на додану вартість?

3. Назвіть операції, що не є об'єктом оподаткування податку на додану вартість.

4. Які операції звільнені від оподаткування податком на додану вартість?

5. Якою є ставка оподаткування податку на додану вартість?

6. Які операції оподатковуються податком на додану вартість за нульовою ставкою?

7. Куди зараховуються суми податку на додану вартість та як вони використовуються?

8. Від чого залежить податковий період податку на додану вартість?

9. Що таке акцизний збір та хто є його платником?

10. Назвіть об'єкт оподаткування акцизного збору.

11. Якою є ставка акцизного збору за чинним законодавством України?

12. Встановіть порядок зарахування акцизного збору.

13. Що таке мито та які його види ви знаєте?

14. Визначте правову природу ввізного мита. 15. Дайте загальну характеристику вивізного мита.

Практичні завдання

Завдання 1.

На балансі товариства «Фотон» є гуртожиток, який реконструюється під житловий будинок із подальшим переданням у власність фізичним особам.

Чи обкладаються зазначені роботи податком на додану вартість?

Завдання 2.

Школа третього ступеня, що має відповідну ліцензію Міністерства освіти та науки України, фінансується з бюджету і надає платні послуги з освіти, зокрема щодо підготування робітників різних професій.

Обґрунтуйте, чи звільняються від оподаткування податком на додану вартість платні послуги з підготування робітників різних професій.

Завдання 3.

Заклад охорони здоров'я м. Донецька придбав для фармацевтичних потреб у товаровиробника спирт етиловий 70% та 96%.

Обґрунтуйте, посилаючись на чинне законодавство, чи є об'єктом оподаткування податком на додану вартість така операція. Завдання 4.

Підприємство «Заграва» перейшло на спрощену систему оподаткування, обліку і звітності за ставкою 6%.

Обґрунтуйте, посилаючись на нормативно-правові акти, чи є підприємство у такому випадку платником податку на додану вартість.

Завдання 4.

Підприємство «Глобус» здійснює операції з продажу книжок, учнівських зошитів, підручників вітчизняного виробництва, а також з продажу обкладинок для підручників і папок для зошитів. Обґрунтуйте, як оподатковуються податком на додану вартість зазначені операції.