Смекни!
smekni.com

Фінансове право України 2 (стр. 34 из 44)

Аналіз загальних правил здійснення примусового списання (стягнення) коштів та особливостей застосування платіжної вимоги в договірному списанні рекомендується здійснити на основі зазначеної Інструкції.

Важливим є питання про застосування чекової форми безготівкових розрахунків. Студенти мають уяснити, що чек є грошовим документом установленої форми, який містить беззаперечну вказівку чекодавця банкові сплатити зазначену суму конкретній особі чи пред'явникові чека. Позаяк у безготівкових розрахунках застосовуються різні види чеків (іменний, перевідний, акцептований, анульований, банківський, повернений, лімітований, ордерний, розрахунковий), особливу увагу слід звернути саме на розрахунковий чек - розрахунковий документ, що містить письмове доручення власника рахунка (чекодавця) банкові-емітенту, в якому відкрито його рахунок, про сплату чекодержателю зазначеної в чеку суми. Зокрема, знати, що розрахункові чеки використовуються у безготівкових розрахунках підприємств і фізичних осіб з метою скорочення розрахунків готівкою за отримані товари (виконані роботи і надані послуги) та виготовляються на замовлення банку банкнотно-монетним двором Національного банку чи іншим спеціалізованим підприємством на спеціальному папері за зразком, затвердженим Національним банком; брошуруються у чекові книжки по 10, 20, 25 аркушів або виготовляються як окремі бланки. Далі треба зупинитися на особливостях застосування розрахункових чеків: а) вони є бланками суворого обліку; б) строк дії чекової книжки - один рік, розрахункового чека, який видається фізичній особі для одноразового розрахунку,- три місяці від дати їх видачі; в) розрахунковий чек із чекової книжки пред'являється до оплати в банк чекодержателя протягом 10 календарних днів (день виписки розрахункового чека не враховується); г) фізичні особи можуть обмінювати розрахунковий чек на готівку або отримувати здачу із суми розрахункового чека готівкою (але не більше ніж 20 відсотків від суми цього чека); ґ) за дорученням чекодавця - фізичної особи, засвідченим нотаріусом у встановленому порядку, його розрахунки з використанням розрахункового чека може здійснювати інша фізична особа тощо.

Необхідно також детально зупинитися на визначенні поняття акредитива як договору, що містить зобов'язання банку-емітента, за яким цей банк за дорученням клієнта (заявника акредитива) або від свого імені проти документів, які відповідають умовам акредитива, зобов'язаний виконати платіж на користь бенефіціара або доручає іншому (виконуючому) банкові здійснити цей платіж. Слід звернути увагу на різновиди акредитивів: авізований, покритий, непокритий, відкличний, безвідкличний, подільний, неподільний, грошовий, документарний (товарний), компенсаційний, підтверджений, підтверджений, переказний, револьверний, резервний, циркулярний (грошовий). При цьому належить з'ясувати різницю між покритим і непокритим, відкличним та безвідкличним, непідтвердженим і підтвердженим акредитивами.

Під час розгляду особливостей акредитивної форми розрахунків слід керуватися аналізованою Інструкцією про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, відповідно до змісту якої встановити таке: 1) умови та порядок проведення розрахунків за акредитивами передбачаються в договорі між бенефіціаром і заявником акредитива; 2) за операціями з акредитивами всі зацікавлені сторони мають справу тільки з документами, а не з товарами, послугами або іншими видами виконання зобов'язань, з якими можуть бути пов'язані ці документи; 3) умови акредитива є дійсними для бенефіціара, поки він не повідомить про згоду на внесення змін до них банкові, який авізував йому ці зміни; 4) бенефіціар має письмово повідомити про погодження або відмову щодо внесення змін; 5) бенефіціар може достроково відмовитися від використання акредитива.

Аналізуючи питання про відкриття акредитива, необхідно звернути увагу на таке: а) клієнт подає до банку-емітента заяву на акредитив не менше ніж у трьох примірниках та в разі відкриття покритого акредитива - відповідні платіжні доручення; б) акредитив вважається відкритим після того, як здійснено відповідні бухгалтерські записи за рахунками і надіслано повідомлення про відкриття та умови акредитива бенефіціарові; в) про відкриття та умови акредитива виконуючий (авізуючий) банк повідомляє бенефіціара (авізує акредитив) протягом 10 робочих днів з дня отримання повідомлення від банку-емітента (авізуючого банку); г) у всіх акредитивах обов'язково має передбачатися дата закінчення строку і місце подання документів для платежу тощо.

Студентам слід здійснити аналіз правової природи векселя як засобу розрахунків, складеного за встановленою законом формою і такого, який містить безумовне абстрактне грошове зобов'язання, та зупинитися на аналізі деяких видів векселів [простий, перевідний (тратта), авальований, акцептований, банківський, вексель без індосаменту, зустрічний, гарантований, документований, іноземний, «короткий», казначейський, комерційний, вексель на ім'я, опротестований, вітчизняний, пролонгований, строковий, товарний, фінансовий]. Під час вивчення особливостей застосування векселів у безготівкових розрахунках слід керуватися

Законом України «Про обіг векселів в Україні»

Розглядаючи особливості розрахунків в електронних системах типу «клієнт-банк», рекомендується акцентувати увагу на тому, що розрахунковий документ в електронному вигляді є документом, інформація в якому представлена у формі електронних даних, де є відповідні реквізити документа, який може бути сформований, переданий, збережений і перетворений у візуальну форму представлення електронними засобами, і що програмнотехнічний комплекс «клієнт банку - банк» складається з клієнтської та банківської частини. Юридичною підставою для роботи клієнта за допомогою системи «клієнт-банк» та оброблення банком його електронних розрахункових документів є окремий договір між ним і банком. У договорі обов'язково мають обумовлюватися права, обов'язки та відповідальність сторін, порядок вирішення спорів у разі їх виникнення тощо.

Контрольні запитання

1. Визначте поняття: «гроші», «види грошей», «функції грошей».

2. З'ясуйте поняття грошової системи.

3. Які г види грошового обігу?

4. Установіть взаємозв'язок між готівковим та безготівковим грошовими обігами.

5. Визначте правову природу безготівкових розрахунків.

6. Які загальні правила здійснення безготівкових розрахунків?

7. Що таке банківський рахунок як правова категорія?

8. Назвіть види банківських рахунків.

9. Визначте загальні правила відкриття банківських рахунків юридичним особам.

10. Які правила відкриття банківських рахунків фізичним особам?

11. Які кошти зараховуються на поточні рахунки в національній валюті фізичних осібрезидентів і фізичних осіб-нерезидентів?

12. Назвіть особливості відкриття поточних рахунків в іноземній валюті юридичним і фізичним особам.

13. Який порядок переоформлення та закриття рахунків?

14. Які форми розрахунків можуть застосовуватися для здійснення безготівкових розрахунків?

15. Виведіть загальні правила здійснення розрахунків із застосуванням платіжного доручення.

16. Які особливості розрахунків із застосуванням платіжної вимоги-доручення?.

17. У яких випадках застосовується платіжна вимога?

18. Установіть відмінність між договірним і примусовим списанням.

19. Які особливості застосування чекової форми безготівкових розрахунків?

20. Визначте поняття акредитива та його види.

21. Який порядок проведення розрахунків за акредитивами?

22. Визначте правову природу векселя як засобу розрахунків.

23. Що таке розрахунковий документ в електронному вигляді?

МОДУЛЬ V Тема 17. ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ГРОШОВОГО ОБІГУ ТА РОЗРАХУНКІВ В УКРАЇНІ Заняття 2 Правовий режим операцій з готівкою в Україні

План

1. Порядок організації готівкових розрахунків.

2. Порядок оформлення касових операцій.

3. Порядок ведення касової книги та обов'язки касира. 4. Контроль за дотриманням порядку ведення операцій з готівкою.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Приступаючи до вивчення питань заняття, студентам; передусім, потрібно опрацювати Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління Національного банку України від 19 лютого 2001 р. № 72 та Інструкцію про організацію роботи з готівкового обігу установами банків України, затверджену постановою Правління Національного банку України від 19 лютого 2001 р. № 69.

Під час аналізу порядку організації готівкових розрахунків треба пам'ятати, що готівкові розрахунки - це платежі готівкою підприємств, підприємців і фізичних осіб за реалізовану продукцію (товари, виконані роботи, надані послуги) і за операціями, які безпосередньо не пов'язані з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна. Касові ж операції є операціями підприємств між собою та з підприємцями і фізичними особами, що пов'язані з прийманням і видачею готівкових коштів під час проведення розрахунків через касу підприємства з відображенням цих операцій у касовій книзі, книзі обліку розрахункових операцій.