Смекни!
smekni.com

Фінансове право України 2 (стр. 36 из 44)

Студентам необхідно знати вимоги нормативних актів щодо ведення касової книги: а) аркуші мають бути пронумеровані, прошнуровані та скріплені печаткою підприємства - юридичної особи; б) кількість аркушів засвідчується підписами керівника і головного бухгалтера підприємства - юридичної особи; в) записи в касовій книзі здійснюються у двох примірниках (через копіювальний папір) чорнилом темного кольору кульковою або чорнильною ручкою

(перші примірники залишаються в касовій книзі, а другі мають бути відривними, що і є звітом касира); г) записи в книзі робляться касиром за операціями одержання або видачі готівки за кожним прибутковим касовим ордером і видатковим документом у день їх надходження або видачі; ґ) щоденно в кінці робочого дня касир підсумовує операції за день, виводить залишок готівки в касі на початок наступного дня і передає до бухгалтерії як звіт касира другий відривний аркуш (копію записів у касовій книзі за день) з прибутковими і видатковими касовими ордерами під розпис у касовій книзі; д) контроль за правильним веденням касової книги покладається на головного бухгалтера або уповноважену керівником особу.

Далі студентам потрібно проаналізувати основні обов'язки касира: 1) за наявності на підприємстві кількох касирів старший касир перед початком робочого дня видає іншим касирам авансом потрібну для видаткових операцій суму готівки під розпис у книзі обліку прийнятих і виданих касиром грошей;

2) в кінці робочого дня касири зобов'язані скласти звіт в одержанні авансу і готівки, прийнятих (виданих) за прибутковими (видатковими) документами, і здати залишок готівки та касові документи за проведеними операціями старшому касиру під розпис у книзі обліку прийнятих і виданих касиром грошей;

3) про аванси, одержані для оплати праці та виплати стипендій, касир зобов'язаний скласти звіт у встановлений строк з урахуванням дня їх одержання; 4) до закінчення цього строку касири зобов'язані щоденно здавати в касу залишки готівки, яка не видана за платіжними (розрахунково-платіжними) відомостями; 5) готівка здається в опечатаних касирами сумках, пакетах тощо старшому касиру під розпис у книзі обліку прийнятих і виданих касиром грошей із зазначенням сум; 6) за наявності на підприємстві тільки одного касира облік прийнятої та виданої готівки веде цей касир; 7) касир відповідно до чинного законодавства України несе повну матеріальну відповідальність за збереження всіх прийнятих ним цінностей.

Надзвичайно важливим є питання про контроль за дотриманням порядку ведення операцій з готівкою, відповідь на яке також слід базувати на змісті зазначеного Положення. Студенти мають знати, що з метою контролю за схоронністю готівкових коштів на підприємствах у строки, встановлені керівником, на кожному підприємстві проводиться інвентаризація каси з покупюрним перерахуванням усіх готівкових коштів і перевіркою інших цінностей, що зберігаються в касі, для чого наказом керівника підприємства призначається комісія, яка після закінчення інвентаризації каси складає акт. Треба пам'ятати, що сума нестачі стягується з винної особи, а надлишок оприбутковується в касі та зараховується в дохід підприємства. Студентам слід називати органи, які мають право проводити інвентаризацію каси і перевіряти дотримання порядку ведення касових операцій. Ними є вищі організації (за їх наявності) на всіх підвідомчих підприємствах, аудитори (аудиторські фірми), ревізійні комісії (у господарських товариствах, якщо це передбачено їхнім статутом), органи державної податкової служби України, державної контрольно-ревізійної служби України, Міністерства внутрішніх справ України, фінансові органи.

Студентам потрібно розібратися, що: під час перевірок з'ясовується структура підприємства, кількість відкритих поточних рахунків у підприємства (підприємця) в установах банків, наявність податкового боргу у підприємства (підприємця), результати раніше здійснених перевірок, дотримання ними порядку ведення операцій з готівкою. У разі виявлення порушень установленого порядку ведення операцій з готівкою органи державної податкової служби України застосовують до порушників штрафні санкції на підставі подання контролюючих органів згідно з Указом Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12 червня 1995 року № 436. При цьому особливу увагу звернути на таке: а) за результатами перевірки підприємства (підприємця), у разі виявлення порушень, складається акт перевірки дотримання порядку ведення операцій з готівкою у трьох примірниках, у якому викладається зміст порушення з відповідним обґрунтуванням; б) акт містить висновки про результати перевірки, а також рекомендації керівництву підприємства щодо усунення виявлених недоліків; в) акт підписується службовими особами, які проводили перевірку, а також керівником і головним бухгалтером підприємства (підприємцем); г) перший примірник надсилається органам державної податкової служби за місцем державної реєстрації підприємства (підприємця) для вжиття заходів, передбачених чинним законодавством, другий - передається безпосередньо відповідному підприємству (підприємцю), третій примірник залишається в документах контролюючого органу; ґ) якщо порушень не виявлено, то службовими особами, які проводили перевірку, складається довідка довільної форми, у якій зазначаються назва підприємства, яке перевірялося, термін перевірки, посилання на чинне законодавство, згідно з яким проводилася перевірка, питання, які були перевірені; довідка підписується службовими особами, які проводили перевірку, а також керівником і головним бухгалтером підприємства (підприємцем).

Студентам необхідно знати, що акт перевірки складається з восьми розділів: виявлені внаслідок перевірки порушення і висновки про ведення касової книги та касових документів зазначаються в розд. І акта перевірки; установлені під час перевірки порушення порядку оприбуткування надходжень готівки відображаються в розд. II; виявлені порушення встановленого ліміту каси відображаються у таблиці розд. III (зазначаються дані про діючий ліміт каси, фактичні залишки готівки каси в ті дні, коли було перевищено її ліміт, а також розрахунок загальної суми перевищення встановлених лімітів за кожний день); результати перевірки цільового використання готівки, одержаної в банку, зазначаються в розд. IV; виявлені в результаті перевірки порушення цільового використання значних сум готівки, що одержані підприємством (підприємцем) в установі банку, зазначаються в розд. V; дані про порушення щодо витрачання готівки з виручки на виплати, пов'язані з оплатою праці, зазначаються в розд. VI; дані про виявлені під час перевірки порушення дотримання порядку видачі готівки під звіт та її використання зазначаються в розд. VII; у разі виявлення фактів порушення встановлених обмежень при розрахунках підприємств вони зазначаються з наведенням їхніх конкретних розмірів у таблиці VIII розд. акта перевірки.

Контрольні запитання

1. Що таке готівкові розрахунки?

2. Якою повинна бути сума готівкового розрахунку одного підприємства (підприємця) з іншим підприємством (підприємцем) через їхні каси та через каси установ банків?

3. Яким є порядок установлення підприємствам ліміту каси?

4. Протягом якого терміну підприємства мають право зберігати готівку в своїй

5. Який порядок зберігання готівки, що одержана в установі банку для виплат, пов'язаних з оплатою праці, пенсій, стипендій, дивідендів (доходу), понад установлений ліміт каси?

6. Якими документами оформляються касові операції підприємства та який загальний порядок їх оформлення?

7. Визначте порядок видачі окремій фізичній особі готівки за видатковим документом.

8. Які підприємства (відокремлені підрозділи) повинні вести касові книги?

9. Назвіть вимоги нормативних актів щодо ведення касової книги.

10. Визначте основні обов'язки касира.

11. Назвіть мету і визначте зміст контролю за дотриманням порядку ведення операцій з готівкою.

12. Який порядок проведення інвентаризації каси на підприємстві?

Практичні завдання

Задача 1

Па підприємстві «Обрій» здійснюються 1-2 операції з отримання чи видачі готівки за день. У зв'язку з цим касир Іванова вирішила у касовій книзі робити записи один раз натри дні. Обґрунтуйте, використовуючи нормативно-правові акти, чи правомірними є дії касира.

Задача 2

Підприємство торгівлі «Оберіг» працює із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій.

З'ясуйте, посилаючись на зміст нормативно-правових актів, чи вважається готівкова виручка, одержана у вечірні години роботи магазину і яку здали в касу підприємства наступного робочого дня, одержаною понад установлений ліміт.

Задача 3

Громадянин Овчаренко є приватним підприємцем і за власним бажанням застосовує реєстратор розрахункових операцій.

Обґрунтуйте, посилаючись на чинне законодавство, чи необхідно йому зареєструвати реєстратори розрахункових операцій в органах податкової служби.

МОДУЛЬ V Тема 18. ВАЛЮТНЕ РЕГУЛЮВАННЯ В УКРАЇНІ Заняття 1 Правові основи валютного регулювання План семінарського заняття

1. Поняття валютної системи, валюти, валюти України та іноземної валюти.