Смекни!
smekni.com

Фінансове право України 2 (стр. 16 из 44)

Окремо в тім числі розглянути особливості оподаткування операцій особливого виду, зокрема товарообмінних (бартерних) операцій, страхової діяльності, операцій із розрахунками в іноземній валюті, операцій з пов'язаними особами, операцій з торгівлі цінними паперами та деривативами, оподаткування спільної діяльності на території України без створення юридичної особи, оподаткування дивідендів, операцій з борговими вимогами та зобов'язаннями, оподаткування доходів від виконання довгострокових договірних зобов'язань, оподаткування неприбуткових установ і організацій та підприємств громадських організацій інвалідів

Необхідно також визначити зміст поняття «амортизація», під яким слід розуміти поступове віднесення витрат на їх придбання, виготовлення або поліпшення, на зменшення скоригованого прибутку платника податку у межах норм амортизаційних відрахувань. Слід пам'ятати, що амортизації підлягають витрати на: а) придбання основних фондів та нематеріальних активів для власного виробничого використання включаючи витрати на придбання племінної худоби та придбання, закладення і вирощування багаторічних насаджень до початку плодоношення; б) самостійне виготовлення основних фондів для власних виробничих потреб включаючи витрати на виплату заробітної плати працівникам, які були зайняті на виготовленні таких основних фондів; в) проведення всіх видів ремонту, реконструкції, модернізації та інших видів поліпшення основних фондів; г) придбання, ремонт і модернізацію легкового автотранспорту лише юридичними особами, основною діяльністю яких є надання платних послуг із перевезення сторонніх громадян (таксомоторні парки) та послуг із надання легкового автотранспорту в оренду (прокат) стороннім громадянам і організаціям; ґ) поліпшення якості земель, не пов'язаних із будівництвом. Рекомендується звернути увагу на те, що не підлягають амортизації та повністю відносяться до складу валових витрат звітного періоду витрати платника податку на: а) придбання і відгодівлю продуктивної худоби; б) вирощуваННЯ багаторічних плодоносних насаджень; в) придбання основних фондів або нематеріальних активів із метою їх подальшої реалізації іншим платникам податку чи їх використання у виробництві (будівництві, спорудженні) інших основних фондів, призначених для подальшої реалізації іншим платникам податку; г) утримання основних фондів, що перебувають на консервації; і) витрати бюджетів на будівництво та утримання споруд благоустрою й жилих будинків, придбання і збереження бібліотечних і архівних фондів; д) витрати бюджетів на будівництво та утримання автомобільних доріг загального користування; є) витрати на придбання та збереження Національного архівного фонду України, а також бібліотечного фонду, що формується та утримується за рахунок бюджетів, бібліотечних і архівних фондів; є) витрати на придбання, ремонт і модернізацію легкових автомобілів.

Відповідь на питання про ставки податку на прибуток підприємств потрібно ґрунтувати на змісті ст. 10 Закону «Про оподаткування прибутку підприємств» та акцентувати увагу на тому, що: прибуток платників податку, в тім числі підприємств, заснованих на власності окремої фізичної особи, оподатковується за ставкою 30 відсотків до об'єкта оподаткування; будь-яка особа, яка здійснює виплату фізичній чи юридичній особі у зв'язку з виграшем такої особи у лотерею, казино, в інших гральних місцях (домах), зобов'язана утримувати у вигляді податку та вносити до бюджету 30 відсотків суми такого виграшу за рахунок такої суми (за винятком державних грошових лотерей, які провадяться з дозволу Міністерства фінансів України та умови яких мають передбачати наявність призового фонду в розмірах, не менших 50 відсотків від суми отриманих доходів, а також відрахувань до Державного бюджету України у розмірі не менше 30 відсотків доходів, що залишаються після виплат призового фонду).

Контрольні запитання

1. Хто є суб'єктом податку на прибуток підприємств?

2. Дайте загальну характеристику суб'єктам податку на прибуток підприємств, визначеними в особливому порядку.

3. Що є об'єктом оподаткування податку на прибуток підприємств?

4. Що таке валові доходи?

5. Які суми виключаються з валового доходу?

6. Визначте поняття «валові витрати».

7. Які суми включаються до валових витрат?

8. Які суми не включаються до валових витрат?

9. Визначте зміст поняття «амортизація».

10. Які витрати підлягають амортизації?

11. Які витрати не підлягають амортизації та повністю відносяться до складу валових витрат?

12. Якими є ставки податку на прибуток підприємств?

Практичні завдання

Завдання 1.

Користуючись текстом Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», установіть, які платники можуть сплачувати консолідований податок.

Завдання 2.

Визначте, користуючись текстом Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», які витрати на потреби, не пов'язані з веденням господарської діяльності, не включаються до складу валових витрат.

Завдання 3.

Обґрунтуйте, посилаючись на зміст Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», чи включаються до складу валових витрат витрати на придбання, будівництво, реконструкцію, модернізацію, ремонт та інші поліпшення основних фондів.

Завдання 4.

Користуючись текстом Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», визначте перелік неприбуткових установ та організацій.

Завдання 5.

Обґрунтуйте, посилаючись на зміст Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», особливості оподаткування підприємств громадських організацій інвалідів.

Завдання 6.

Обґрунтуйте, посилаючись на зміст Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», чи підлягають амортизації та повністю відносяться до складу валових витрат звітного періоду витрати платника податку на придбання основних фондів або нематеріальних активів з метою їх подальшої реалізації іншим платникам податку чи їх використання у виробництві (будівництві, спорудженні) інших основних фондів, призначених для подальшої реалізації іншим платникам податку.

Завдання 7.

Обґрунтуйте, посилаючись на зміст Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», чи підлягають амортизації витрати бюджетів на будівництво та утримання автомобільних доріг загального користування.

Задача 8.

Стоматологічна поліклініка м. Умані є бюджетною установою та має власні надходження від продажу відходів із дорогоцінними металами.

Чи підлягають оподаткуванню податком на прибуток підприємств зазначені доходи?

Відповідь мотивуйте, посилаючись на чинне законодавство

МОДУЛЬ ІІІ Тема 9. ПРАВОВІ ОСНОВИ ДЕРЖАВНОГО ТА МІСЦЕВОГО КРЕДИТУ (БОРГУ)

План

1. Поняття державного і місцевого кредиту.

2. Фінансові правовідносини у сфері державного (місцевого) кредиту.

3. Види і форми державного (місцевого) боргу.

4. Боргові зобов'язання держави щодо грошових заощаджень громадян України.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Студенти повинні знати, що кредит у загальноприйнятому значенні - це надання грошей чи товарів на борг на визначений термін на умовах відплатності й повернення, і що серед багатьох видів (форм) кредиту основними є державний і місцевий кредит, якого можна розглядати в економічному та правовому аспектах. Кредит (державний, місцевий) як економічна категорія являє собою систему грошових відносин, що виникають із залученням державою та органами місцевого самоврядування на добровільній основі для тимчасового використання вільних коштів юридичних і фізичних осіб. Під правим кутом зору державний (місцевий) кредит - це врегульовані правовими нормами суспільні відносини, які виникають, змінюються чи припиняються в процесі акумуляції державою та органами місцевого самоврядування тимчасово вільних коштів юридичних і фізичних осіб на принципах добровільності, строковості, відплатності й повернення з метою покриття бюджетного дефіциту і регулювання грошового обігу. Водночас державний (місцевий) кредит є самостійним фінансово-правовим інститутом, що являє собою сукупність фінансово-правових норм, які регулюють суспільні відносини, що складаються у сфері державного (місцевого) кредиту. Студенти мають знати принципи (повернення, строковості й платності, забезпеченості й цільового використання), функції (розподільча, регулююча й контрольна) та ознаки державного (місцевого) кредиту (добровільний характер, позичальником виступає держава, кредиторами - юридичні та фізичні особи, засобом забезпечення державних (місцевих) позик є державне й комунальне майно тощо).