Смекни!
smekni.com

Фінансове право України 2 (стр. 6 из 44)

Завдання 3.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Тандем» із річним господарським оборотом 4300 грн. надало річний баланс і звітність без аудиторського висновку.

Оцініть правомірність ситуації. Завдання 2.

Керівником аудиторської фірми «Аудит» є громадянин Слісаренко, який у травні 1998 року отримав сертифікат про право на заняття аудиторською діяльністю. Аудиторська фірма у липні 2003 року уклала з акціонерним товариством «Крок» такі договори:

- на проведення аудиторської перевірки з метою підтвердження достовірності фінансової звітності;

- на здійснення посередницьких операцій з реалізації продукції даного підприємства.

Оцініть правомірність ситуації.

Завдання 4.

Філіал акціонерного товариства «Екоплекс» внаслідок реорганізації отримав статус товариства з обмеженою відповідальністю. Господарський оборот товариства не перевищую 4200 грн.

Визначте, чи підлягає акціонерне товариство з обмеженою відповідальністю «Екоплекс» обов’язковому аудиту річного балансу, якщо попередню аудиторську перевірку було проведено рік тому.

Завдання 5.

Аудиторська фірма уклала договір на проведення аудиторської перевірки з акціонерним товариством «Пласт», директор якого є батьком провідного аудитора фірми, що бере участь в аудиторській перевірці.

У договорі на проведення аудиторської перевірки було передбачено предмет і термін перевірки.

Оцініть правомірність ситуації.

Завдання 6.

На вимогу контрольно-ревізійного управління у м. Києві було проведено аудиторську перевірку підприємства «Укргазбуд», що повністю утримується за рахунок бюджету і не займається підприємницькою діяльністю.

Аудит провели аудитори аудиторської фірми «Процес» Козаченко і Марченко (останній є родичем директора підприємства Воронова). Дайте правовий аналіз цій ситуації.

Завдання 7.

Підприємство «Глобус» звернулося до аудиторської фірми «Феміда» з проханням провести аудиторську перевірку для підтвердження достовірності й повноти річного балансу.

Засновником аудиторської фірми є приватний підприємець Остапенко, загальний розмір частки якого в статутному фонді складає 45%, а керівником – громадянин Капітонов, який не є аудитором.

Чи має право аудиторська фірма проводити аудиторську перевірку?

Завдання 8.

Аудитор Васильченко є членом акціонерного товариства «Старт» і володіє 3% акцій у цьому товаристві. 28 березня поточного року в акціонерному товаристві було проведено аудиторську перевірку аудиторською фірмою «Аудит». До складу аудиторської групи входив і Васильченко.

Оцініть правомірність ситуації.

Завдання 9.

За ініціативою підприємства «GDF» було проведено аудиторську перевірку цього підприємства аудитором іншої держави. За результатами перевірки аудитор склав висновок, підписав і передав керівництву підприємства. Чиє правомірними дії аудитора?

Тема 3. ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ В УКРАЇНІ

Заняття 2

Повноваження органів фінансового контролю

План

1. Повноваження Рахункової палати у сфері фінансового контролю.

2. Контрольні функції Міністерства фінансів України, Державного казначейства України та контрольно-ревізійної служби в Україні.

3. Повноваження Державної податкової адміністрації України, податкової міліції щодо здійснення фінансового контролю.

4. Державна пробірна служба України та її повноваження.

5. Контрольні функції Національного банку України.

Методичні рекомендації

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про Рахункову палату» Рахункова палата є постійно діючим органом контролю, який утворюється Верховною Радою України, підпорядкований їй та здійснює свою діяльність самостійно, незалежно від будь-яких інших органів держави. Ст. 2 зазначеного Закону закріплює основні завдання Рахункової палати, принципи здійснення нею контролю регламентує ст. 3, а також функції та повноваження регулюються главою ІІ зазначеного Закону. Особливу увагу слід звернути на обсяг контрольних повноважень Рахункової палати, які поширюються на апарат Верховної Ради України, органи виконавчої влади, Національний банк, Фонд державного майна України, а також на підприємства і організації незалежно від форм власності у тій частині їхньої діяльності, яка стосується використання коштів Державного бюджету України. Необхідно також проаналізувати порядок діяльності Рахункової палати та контроль Верховної Ради України за її діяльністю.

Розглядаючи друге питання студенти повинні ознайомитися зі змістом нормативноправових актів, які регламентують повноваження Міністерства фінансів України, Державного казначейства України та державної контрольно-ревізійної служби в Україні у сфері фінансового контролю. На основі цих актів студенти повинні розрізняти основні функції зазначених органів.

Вивчаючи третє питання необхідно опрацювати Закон України «Про державну податкову службу в Україні», на підставі змісту норм якого вивести систему повноважень органів податкової служби. Зокрема, Державна податкова адміністрація України має повноваження: здійснювати облік платників податків та інших обов’язкових платежів; здійснювати контроль за правильністю і своєчасністю сплати податків та інших обов’язкових платежів; здійснювати контроль за достовірністю податкового обліку та звітності. Потрібно охарактеризувати правовий статус податкової міліції як правоохоронного органу, головним завданням якого є виявлення, попередження та припинення податкових правопорушень. Основними функціями податкової міліції є: контроль за дотриманням податкового законодавства; проведення оперативно-розшукової діяльності; розшук платників, які ухиляються від сплати податків.

Розглядаючи питання про повноваження Державної пробірної служби, потрібно опрацювати постанову Кабінету міністрів України «Про утворення Державної пробірної служби та казенних підприємств пробірного контролю» та уяснити, що основними завданнями цього органу є здійснення контролю за ви добудуванням, виробництвом, використанням, обігом, обліком і зберіганням дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння.

Висвітлення питання про зміст контрольних функцій Національного банку України необхідно розпочати з аналізу Закону України «Про національний банк України», відповідно до норм якого Національний банк України здійснює всі види перевірок на місцях банків в Україні, а також перевірку достовірності інформації, що надається юридичними та фізичними особами для реєстрації банків та ліцензування банківських операцій.

Органи фінансового контролю

Система органів фінансового контролю в Україні на сьогодні фактично сформувалася. Але вдосконалюється внутрішня структура цих органів, уточнюється місце кожного органу, що здійснює контроль у загальнодержавній системі контролю взагалі.


Концепція органів державної податкової служби України при здійсненні фінансового контролю визначається за організаційно-правовим статусом. Статус державної податкової служби в Україні, її функції та правові основи діяльності визначає Закон України “Про державну податкову службу в Україні” від 4.12.90 із наступними змінами та доповненнями.

Функції ДПА України у сфері фінансового контролю визначає ст. 4 Положення про Державну податкову адміністрацію України

1. Видає у випадках, передбачених законом, нормативно-правові акти і методичні рекомендації з питань оподаткування

2. Затверджує форми податкових розрахунків, звітів, декларацій та інших документів, які пов’язані з обчисленням і сплатою податків та інших платежів, декларацій про валютні цінності, зразок документа, що затверджує реєстрацію фізичної особи-платника податків та інших обов’язкових платежів, форму повідомлення про відкриття або закриття юридичними і фізичними особами-суб'єктами підприємницької діяльності банківських рахунків, а також форми звітів про роботу, проведену органами державної податкової служби 3. Виконує безпосередньо, а також організовує роботу органів державної податкової служби, що пов’язана із: – здійсненням контролю за дотриманням законодавства про податки та інші платежі, валютні операції, порядком розрахунків із споживачами з використанням реєстраторів розрахункових операцій, лімітів, готівки в касах та її використанням для розрахунків за товари, роботи, послуги, а також контролю за наявністю свідоцтв про державну реєстрацію суб’єктів підприємницької діяльності та ліцензій, патентів, інших спеціальних дозволів на здійснення окремих видів підприємницької діяльності;

– здійсненням контролю за дотриманням виконавчими комітетами сільських і селищних рад порядку прийняття і обліку податків, інших платежів від платників, своєчасністю і повнотою перерахування цих сум до бюджету; обліком платників податків та інших платежів залежно від сум, сплачених ними, веденням обліку надходжень податків, інших платежів;